‘Nederland is het vieste jongetje van Europa’

Wie is deze persoon achter het hele PAS debacle

Originele beschrijving

‘Ik krijg zelfs bedankjes van boeren die ook vinden dat het anders moet’ .

Deel dit topic ‘Nederland is het vieste jongetje van Europa’ (e-pages.dk)

‘Ik krijg zelfs bedankjes van boeren die ook vinden dat het anders moet’ .

van Ittersum

Laatste  |  

Reacties

Kringloper
Ja, wat vinden we hiervan?
Jowi
Vertelt deze linkse pipo maar eens dat zuurstof voor 78% uit stikstof bestaat en dat we zonder, het leven op aarde ophoud!!
+3
fons-michielsen
@Jowi je bedoelt dat "liucht"voor 78% uit N bestaat.
jan.1
Overheid heeft in het verleden zelf natuurgebieden als stikstof gevoelig gebombardeerd,deze man is alleen boodschapper..en heeft een verdienmodel.
+4
verbi
Man ziet er slecht uit moet nodig een biefstukje.....
+3
dewittemotor
@verbi ziet er idd uitgemergeld uit. Ik durf te wedden, dat als een koe er zo schamel en mager uitziet, het dierenmishandeling is volgens hem.
kwarkje
Als ik hem zie denk ik die leeft niet lang meer
+2
familie pelle
Waarom lees ik elke keer dat de intensieve sector enorm is gegroeid de afgelopen jaren. Als je dit beweerd dan diskwalificeer je jezelf toch als wetenschapper? Dan ben je toch niks anders dan al die andere hersenloze roeptoeters?
+1
Wolswinkel
Op de foto Johan Vollenbroek.. Johan is niet alleen een boefje hij verkleed zich ook graag als een boefje.
+2
weurding
Kan ie makkelijk zeggen dat zelfs boeren hem bedanken. Of er iets van waar is? Net zo fake als het meeste nieuws omtrent klimaatverandering
+2
Sjaakiee
Die lc krant is een linkse flutkrant.
Wolswinkel
“Het bedrijf van mijn ouders had geen toekomst, anders had ik het misschien wel overgenomen” aldus Vollenbroek.

Vollenbroeks pappa wist waarschijnlijk al vrij snel wat voor euuuhm vlees euuuhm hij in de kuip had en heeft het bedrijf maar dood laten bloeden voordat ‘Scheitkundige met Vollebroek Johan het bedrijf vakkundig naar de gallemiezen zou helpen.
wotan2
Ik ben benieuwd waar de overheid mee komt. Hij wijst niet alleen naar de veehouderij, maar uitdrukkelijk ook naar de industrie en het wegverkeer. De onzin van de biocentrales zijn we het volgens mij bij alle nederlanders overeens ( behalve onze regering ). Ook ik vind dat de veehouderij te vaak als zondebok gebruikt wordt, maar met de grote varkens jongens, en de grote ikke ikke melkveehouders heb ik bar weinig.
Sjaakiee
@wotan2 wat is in u ogen een grote veehouder en wat doet die verkeerd?
wotan2
@Sjaakiee ik heb sowiso weinig met varkens maar dat is persoonlijk, maar bedrijven met diverse lokaties, waar polen ( of ander onderbetaald buitenlands personeel) het werk moet doen, en de "baas" hele dagen op kantoor zit om zo kort mogelijk langs de regels te fietsen daar schiet niemand wat mee op. Bij melkveehouders alle bedrijven die meenden te moeten verdubbelen bij " bevrijdings dag" maar de rest van het bedrijf daar niet bij betrokken, en de problemen steeds op een ander (proberen) af te schuiven.
+3
dewittemotor
@wotan2 Ik hoop wel dat jij je realiseert, dat de complete Nederlandse maakindustrie en ook de logistiek en een groot deel van de horeca zo in elkaar zit. Daar werken ook gigantische aantallen Polen/buitenlanders en andere laagbetaalden en die zoeken ook echt de grenzen op. Hier in de buurt verrijst het een na andere distributiecentrum uit de grond. Gigantische hallen van meer dan 10 hectare. 80-90 % zijn buitenlandse goedkope arbeidskrachten.
Ik ben het ook niet allemaal hier mee eens, maar je hoeft je als landbouw daar geen boetekleed voor aan te trekken.
wotan2
@dewittemotor dat vindt ik ook een verkeerde ontwikkeling, en ik hoewel ik ook geen vriend van deze man ben, noch dat ooit zal worden, als goed leest legt hij de bal ook duidelijk bij de industrie. Maar nogmaals, ik ben benieuwd wat de overheid hier van over neemt, en dan vrees ik dat het bij "ons" stopt.
dewittemotor
@wotan2 Dat vrees ik ook en dat weet deze linkse bal zelf ook goed genoeg
mlkvhoudr
Salderen is dat een probleem voor de veehouderij die toch al niet mag groeien door de rechten?

Of zie ik dan wat over het hoofd?
robbies
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Of zie ik dan wat over het hoofd?

fosfaatrechten kun je kopen. Onwikkelingsruimte is niet te betalen
mlkvhoudr
@robbies je bedoeld dat er dan van buiten de sector zoveel vraag komt naar ammoniak dat bedrijfsontwilkelling onbetaalbaar word dat lijkt me wel een reeel risico voor boven de nb vergunning of
De pas melding bedrijven
+3
robbies
Ergens heeft hij gewoon een punt. Je kunt niet denken dat we heel Nederland vol kunnen bouwen en asfalteren, zonder dat dat invloed heeft op de natuurontwikkeling. Ooit is de ontwikkelingsruimte op.

De PAS is vanaf het allereerste begin al omstreden geweest. Vraag maar aan DLV of Exlan of van Westreenen of van Dun Advies of Franca Damen; allemaal geven ze aan dat het een kwestie van tijd zou zijn dat de PAS afgeschoten ging worden. De vraag was alleen wie de procedure op zou starten. Dat is dus Vollebroek geweest.

De oplossing komt waarschijnlijk in salderen. Voor de landbouwbelangenbehartiging is het nu de taak een gedeelte van de ontwikkelingsruimte vast te leggen voor eigen gebruik. Anders komt er een gigantische warme sanering op gang, gefinancierd door het bedrijfsleven en wordt ontwikkeling voor de veehouderij nagenoeg onmogelijk, Extra ammoniakruimte zal niet te betalen zal zijn. Deze week las ik al ergens dat er 100 euro per kg ammoniak betaald wordt. Op zijn top is in de landbouw iets van 40 euro betaald.
Wolswinkel
@robbies
Quote:
Ergens heeft hij gewoon een punt. Je kunt niet denken dat we heel Nederland vol kunnen bouwen en asfalteren, zonder dat dat invloed heeft op de natuurontwikkeling. Ooit is de ontwikkelingsruimte op.

Behoor jij tot degenen die dhr Vollenbroek een bedankje heeft gestuurd?
robbies
@Wolswinkel nee tuurlijk niet. Waarom denk je dat?
van Ittersum
@Wolswinkel die meneer deed wat sommigen(ook hier) in omgekeerde volgorde deden namelijk binnen de wet de mogelijkheden benutten.

Hier in Friesland hebben wij ook zon ex boerenzoon die een luis in de pels is. Blijkt maar weer dat de beste jachtopziener een ex stroper is of de grootste anti-roker vaak een ex-roker is (beeldspraak)
John Spithoven
@robbies Ok ik snap je heel goed, denk ook dat je een punt heb.

Oplossing is salderen, geef je aan.

Zoiets dus

Alle vergunde ruimte van de nb wet plus de staarten op een bepaalde dag voor de vergunning loze PAS bedrijven. Dit zou een quota kunnen zijn. Daar zou handel op mogelijk wezen. En om Vollenbroek zijn zin te geven afromen bij handel of iedereen 30 % korten en kans geven voor emmissie reducerende maatregelen.
+1
robbies
Quote Reactie van @John Spithoven:
Alle vergunde ruimte van de nb wet plus de staarten op een bepaalde dag voor de vergunning loze PAS bedrijven. Dit zou een quota kunnen zijn. Daar zou handel op mogelijk wezen. En om Vollenbroek zijn zin te geven afromen bij handel of iedereen 30 % korten en kans geven voor emmissie reducerende maatregelen.

De oplossing is niet zo simpel omdat het PAS-dossier verder gaat dan landbouw. Hoe ga je een peildatum maken voor auto's op een snelweg? Voor landbouw zou inderdaad een peildatum kunnen zijn voor bedrijven die nu vergunningsloos zijn. Maar dat heeft weer verstrekkende gevolgen, omdat veel stalruimte nog niet benut is. Dan duw je bedrijven die nu nog worstelen met het fosfaatdossier en een latent quotum van RFC aan hun broek hebben hangen echt voor de bus, want zij moeten straks concurreren met het bedrijfsleven om hun stal 100% te bezetten.

Er zal eerst iets moeten gebeuren aan de ontstane illegale situatie, zoals het legaliseren van PAS-meldingen/PAS-vergunningen, voordat er weer ontwikkeld kan gaan worden. Ik hoop alleen niet dat er weer een sectorplan gaat komen, waarin we met zijn allen solidair gaan zijn aan collega's die PAS-slachtoffer zijn door milieuruimte in te leveren. Het probleem is nu echt door de staat veroorzaakt. Die lossen het maar op.
+2
John Spithoven
@robbies We snappen elkaar goed op dit dossier. Ik denk dat je heel dichtbij de realiteit zit.

Vandaar ook de referentie koorts. Hoor verhalen van zuivelbestuurders die het jongvee bij de opfokker weghalen en thuis neer zetten. Ook zijn er verhalen van bestuurders die op de markt zijn voor bovengemiddelde aantallen dieren.

Kan het niet natrekken, het zijn verhalen van boeren die mij bellen.
+2
robbies
@John Spithoven ik hoop dat er geen peildatum komt en de bestuurders aan het einde van het jaar een flinke fosfaatboete krijgen.

Ik heb zelf een bijzonder uitgebreide NB-vergunning. Ik maak me geen zorgen.
John Spithoven
@robbies Zit in het zelfde schuitje.
+2
Frans1
@robbies Dat is ook belachelijk,dat vond ik met de pas wel goed, niet benutten?dan terug. Het hebben om het hebben is waardeloos,een ander kan daardoor niks meer
robbies
@Frans1 het heeft hier allemaal wel gelopen. Schapen, varkens, kalveren, vleeskoeien, melkkoeien; stond ooit allemaal op de vergunning. Een paar jaar geleden de boel opgeschoond en alles om laten zetten naar koeien en varkens. Nu kunnen de varkens ook nog weg wat mij betreft
+1
Twentsch Land
Feitelijk heb je daar wel een punt !

Ruimte hebben geclaimd en er niet wat mee doen is niet juist.

Kijken naar het hoogste aantal vee op een dag van de afgelopen 3 jaar en alle onbenutte ruimte terug vorderen.

@Frans1
John Spithoven
@Twentsch Land Dan hadden ze de nb wet anders moeten inrichten. Jurisprudentie geeft aan , nb wet op basis van dierplaatsen. Ook de vroegere milieuvergunning is op basis van dierplaatsen.

Dus kom je daar aan, dan komen er nog wel een paar rechtzaakjes🤣
Twentsch Land
Die komen er toch 😉

@John Spithoven
Taurus
@John Spithoven Dus latente ruimte (meer dan 3 jaar) in een nb vergunning zal niet worden afgepakt zoals de regels nu zijn?
Tis te gek voor woorden maar ik ben wel geneigd om ondanks dat ik een nb vergunning heb en de ruwvoervoorraad inslinkt toch maar zoveel mogelijk vee aan te gaan houden. Vleesvee desnoods.
Er is geen adviseur die het 100% afraad. Als lto en rfc bestuurders gaan hamsteren dan broeit er meer dan de maiskuil....
+1
John Spithoven
@Taurus Bekijk de link en antwoord voor LTO Noord

ltonoord.nl/afdeling/salland/…

zie vraag 1 en 3 en het antwoord

Ik hoor dat bestuurders achter de schermen met andere zaken bezig zijn als dat ze hier schrijven. Ik zou zeggen 'Waag het niet'
John Spithoven
@John Spithoven Hoe zit het als ik mijn NB al heb en ik voor de toekomst Ammoniak heb gekocht maar nog niet benut binnen deze NB? Antwoord: Een NB-vergunning is onherroepelijk. Om hiervan gebruik te maken is geen ontwikkelruimte nodig.Wat is de waarde van een milieu vergunning als er nog geen NB –vergunning is? Kunnen hier rechten aan worden ontleend? Antwoord: De waarde van de milieuvergunning is nul als daar meer ruimte in aanwezig is tov het hoogste aantal gehouden dieren over de periode 2012-2013-2014. Hier kunnen wat betreft de NB-vergunning geen rechten aan worden ontleend. Voor uitbreiding om deze ruimte te benutten moet ontwikkelruimte beschikbaar zijn middels aanvraag/meldingBlijft de NB-vergunning  overeind als de latente ruimte niet wordt benut? Antwoord: Ja, zie vraag 1


Een copy van de link. Nb wet vergunning is onherroepelijk en vergunde rechten kunnen niet afgenomen worden zegt LTO Noord.
Coen
@John Spithoven , moeten die rechten dan niet één-keer-in-de-3-jaren worden benut, dat was bij de milieuvergunning toch ook het geval?
robbies
@John Spithoven sinds wanneer kunnen boerenbestuurders wetten maken en veranderen?

Hier paniek zaaien en onrust stoken brengt niks.
+1
John Spithoven
@robbies Ik probeer duidelijkheid te geven.
Geen onrust stoken. Sommige mensen denken het roofkunstje nogmaals te flikken. En dat gebeurt niet!!

En ja er wordt weer met vee gesleept.
robbies
@John Spithoven ik geloof je als je zegt dat er weer met vee gesleept wordt, maar dat zal vooral betrekking hebben op PAS melding/vergunningbedrijven. Met een NB-vergunning zie ik daar het nut niet van in. Kun jij me dat uitleggen?
John Spithoven
@robbies geloof je als je zegt dat er weer met vee gesleept wordt, maar dat zal vooral betrekking hebben op PAS melding/vergunningbedrijven. Met een NB-vergunning zie ik daar het nut niet van in. Kun jij me dat uitleggen?

Reageer @robbies

We begrijpen elkaar verkeerd.

Sommige PAS probleemgevallen denken ruimte te halen bij nb wet vergunning. En dat gaat niet. Vandaar de link v aan LTO Noord
John Spithoven
@robbies En wat dacht je van bovenwettelijke maatregelen
robbies
@John Spithoven hoe kunnen boerenbestuurders bovenwettelijke maatregelen afdwingen?

Het is nog maar de vraag of een overheid dat kan. Dat wordt momenteel in Brabant bevochten voor een rechtbank.
Erik!1879
@robbies als je de niet kloppende klw niet invult voor datum X dan halen we je melk niet op.......
+2
John Spithoven
@robbies
Fosfaatreductie plan was in beginsel bovenwettelijke maatregelen

Fosfaatwetgrving, bij elk overleg werd er door de ambtenaren een kamerbrief geformuleerd ' in samenspraak met de sector enz. Ik moest er soms van overgeven.

En ammoniak reductie heeft in januari op de NZO agenda gestaan. Maar met veel politiek gesteggel er weer af gehaald.
robbies
@John Spithoven wezenlijk verschil met fosfaatreductieplan was de staatssteuntoets die verplichtte om eerst te reduceren voordat er rechten ingevoerd mochten worden.

Daarnaast was fosfaat een sectoraangelegenheden, terwijl stikstof een veel breder probleem is. Wij kunnen wel reduceren, maar de depositie is niet geoormerkt, dus een andere industrie kan zomaar gaan lopen met onze reductie.
John Spithoven
Quote Reactie van @robbies:
Daarnaast

Complex probleem he

Maar ik denk dat je wel weet hoe de hazen lopen. Vaak politiek gesteggel waarbij onze belangen niet de boventoon voeren.

Maar goed we zullen wel braaf afwachten welke dealtjes er gesloten worden.
robbies
@John Spithoven zoals ik al eerder aangaf: er moet eerst een oplossing komen voor ontstane illegale situaties in alle industrieën. Daarna wordt het mogelijk om over toekomstige ontwikkelingen te praten
cornelissen
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Kijken naar het hoogste aantal vee op een dag van de afgelopen 3 jaar en alle onbenutte ruimte terug vorderen.

Vreemde gedachte als je nog onbenutte stalruimte hebt staan ,dan is je stal toch waardeloos. Dat je stal voor 2/3 benut wordt heeft meer met de fostaatwetgeving te maken.
Ik hoop niet ,dat sommigen de fosfaatslachtoffers nog een extra klap willen geven, maar men staat sinds de invoering van de fosfaatwetgeving kennelijk nergens meer voor.
Je mag immers aannemen,dat de in aanbouw zijnde stallen op de peildatum voor de fosfaatwetgeving qua vergunningen wel in orde zijn.
Welke groep wordt getroffen door het afschieten van de pas hoop ik hier nog te lezen, ik heb wel een idee,maar ik hoor en lees het liever van de mensen zelf.
hans1980
@cornelissen dan kon (te)duur fosfaatrechten leasen wel eens een goedkope oplossing zijn voor PAS boeren
+1
Erik!1879
@hans1980 de echte hebben voordat de 20% korting kwam nog even van hun vriendjes de rechten over geschreven 😂😂😂
hans1980
@Erik!1879 was achteraf niet nodig ze hebben (nog) dezelfde prijs
robbies
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Ruimte hebben geclaimd en er niet wat mee doen is niet juist.

Binnen de NB kon je echt niet zomaar wat claimen. We hebben hier ook gewoon ammoniak gekocht voor het vee dat er liep.

Alleen binnen de PAS is er gratis ruimte weggegeven. Voor al het vee dat hier gelopen heeft is er ooit de beurs getrokken.
Carol
[@John mooie klus voor AgroFacts John. Op tafel die namen
hans1980
@John Spithoven geloof het niet van stallen vol zetten met angst voor peildatum, dan zou je dat effect toch terug moeten zien op de fosfaatrechten ??
jg
@hans1980 Heb je nog steeds niet in de gaten hoever de veestapel geslonken is tov het aantal fosfaatrechten ?
hans1980
@jg die rechten zijn er echt niet voor één enkel jaar
+1
John Spithoven
@robbies Snap je nu ook waarom in 2016 de MOB onderdeel was van de coalitie grondgebondenheid . Hoe pijn dat ook zou doen bij diverse bedrijven, ontwikkelingen in de toekomst zouden in balans zijn.

Nu worden we keer op keer 'sneden' zonder dat er perspectief is.

Maar dat station is passé, dus wachten we braaf hoe men dit probleem aanpakt, waarna we weer wachten op het volgende lijk uit de kast.
robbies
Quote Reactie van @John Spithoven:
Snap je nu ook waarom in 2016 de MOB onderdeel was van de coalitie grondgebondenheid .

snappen wel, maar begrijpen niet. De doelstellingen van MOB hebben niets te maken met het mestbeleid (bodemwaterkwaliteit), maar met milieuwetgeving (stikstofdepositie). Waarom zou je ze dan mee laten praten?
Weidezicht
@robbies met wat jij schrijft, raak je misschien wel de kern. Als het bedrijsleven de veehouderij uitkoopt, heeft de overheid en de linkse lobby haar zin. Kost overheid geen geld en ze kunnen zich dan mooi verschuilen en zeggen dat ze nooit de bedoeling had om de veehouderij af te breken. Geen veehouderij, dus dan komt al het veenland voor weinig te koop.
+3
komelker 2
Er is wel een trend gaande in Nederland.
Mislukte gefrustreerde boerenzonen , hun afkomst een trap na geven.
dewittemotor
@komelker 2 hij had ook bij de NVWA kunnen gaan werken, of zoiets
Groen1
Stikstofstrijder Vollenbroek: Nederland is het vieste jongetje van Europa
ad.nl/binnenland/…
wotan2
@Groen1 zelfde artikel, ander merk krant, van de zelfde media groep.
+2
ejb
Zouden mensen die met pensioen zijn nou nooit eens snappen dat ze het stokje moeten overdragen aan een jongere generatie.

En kunnen ze vervolgens niet eens gewoon gaan genieten i.p.v. werkend Nederland lastig vallen met hun domme gedachten.
de Haas
@ejb De babyboom generatie kampt met een immens schuldgevoel. Waarschijnlijk er in geslagen door hun ouders die 80 jaar geleden ook een verkeerde keuze hebben gemaakt, of in ieder geval een oogje toe hebben geknepen. Nu zullen de lafaards er alles aan doen om niet diezelfde fout te maken. Het is hun missie om iedereen het 'goede' op te dringen. Niet wetende dat ze net zo blind zijn als hun voorgeslachten.
Pluto
Uh ,,,ook natuur bescherming en het inzaaien van bloemenranden is door deze uitspraak ineens vergunning plichtig !!. Aldus ff nagevraagd bij rvo ?? echter ze vertelden er wel bij dat er niet handhavend tegen wordt opgetreden .
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden boeren en pas geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!