VN-klimaatrapport: Radicale omslag in menselijk landgebruik nodig

Quote:
De auteurs dragen een aantal belangrijke oplossingen aan, zoals het verkleinen van de totale voedselvraag door het volgen van een meer plantaardig dieet en het tegengaan van voedselverspilling.

Om klimaatverandering te stoppen, de menselijke voedselvoorziening veilig te stellen en de resterende biodiversiteit te beschermen is een radicale omslag in menselijk landgebruik noodzakelijk. Dat is de voornaamste conclusie van een nieuw rapport over de wisselwerking tussen klimaatverandering en menselijk landgebruik, dat donderdag in Genève wordt gepresenteerd door VN-klimaatorganisatie IPCC.

In het rapport wordt gewaarschuwd voor grote gevolgen voor de landbouw en de wereldwijde voedselvoorziening door onder andere toenemende verwoestijning.

Klimaatverandering en onduurzaam landgebruik versterken elkaars effect en zorgen voor 'degradatie' van landbouwgronden, waardoor de gemiddelde voedselproductie per hectare dreigt af te nemen.

Tegelijk is intensief menselijk landgebruik ook een groeiende aanjager van klimaatverandering. Dat landgebruik wordt voornamelijk aangedreven door de veranderende vraag naar voedsel. Zo leidt wereldwijd toenemende vleesconsumptie via een groeiende vraag naar veevoer tot grootschalige ontbossing. Die ontbossing is een belangrijke bron van CO2, net als drainage van veengebieden ten behoeve van landbouw.

Tezamen is dit landgebruik volgens cijfers uit het rapport verantwoordelijk voor 23 procent van de menselijke uitstoot van broeikasgassen. In combinatie met verdere uitstoot van de voedselproductie loopt dit aandeel op tot bijna een derde van de menselijke CO2-uitstoot.

Volgens het IPCC is het daarom noodzakelijk om in de strijd tegen klimaatverandering niet alleen te kijken naar de uitstoot van vervoer, industrie en de energiesector, maar om er ook voor te zorgen dat het menselijk landgebruik duurzamer wordt.

Geen enkele maatregel is groot genoeg om het hele probleem aan te pakken, nuanceert de Zuid-Koreaanse IPCC-voorzitter Hoesung Lee tijdens de persconferentie in Genève: "aanpassing in landgebruik is onderdeel van de oplossing, maar landgebruik kan dit niet alleen oplossen."

Deel dit topic VN-klimaatrapport: Radicale omslag in menselijk landgebruik nodig (nu.nl)

Om klimaatverandering te stoppen, de menselijke voedselvoorziening veilig te stellen en de resterende biodiversiteit te beschermen is een radicale omslag in menselijk landgebruik noodzakelijk. Dat is de voornaamste conclusie van een nieuw rapport over de wisselwerking tussen klimaatverandering en menselijk landgebruik, dat donderdag in Genève wordt gepresenteerd door VN-klimaatorganisatie IPCC.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+3
John Spithoven
We doen het allemaal fout, het moet anders, enz

Hier een stukje uit de volkskrant, kijk ook even naar de reactie van het WNF, onze partner van RFC.

volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/…
+2
John Spithoven
Hier het citaat.

Ook het Wereld Natuur Fonds (WNF) onderschrijft de conclusies. ‘Ons huidige voedselsysteem vormt de grootste bedreiging voor natuur wereldwijd. Door een omslag naar natuurvriendelijke landbouw, het consumeren van meer plantaardig voedsel in plaats van vlees en zuivel, en het tegengaan van voedselverspilling, kunnen we een grote bijdrage leveren aan het oplossen van de wereldwijde klimaatcrisis’, zegt Natasja Oerlemans van WNF.

Mevrouw Oerlemans, die tot het management van RFC was toegetreden, en nu het advies geeft om zuivel links te laten staan. En dat omdat de korte kringloop in de hele melkveehouderij genegeerd wordt.

Hoe ver moeten we nog zaken en hoe vaak worden onze voormannen hun hoofd nog stoten voordat ze wakker worden.
+1
Coen
@John Spithoven , onze ‘nieuwe partners in business’ hebben altijd dubbele agenda’s
waar zijn onze belangenbehartigers voor het eerlijke tegenwoord?
Milky
@John Spithoven Pas op met zelf foute berichten in het nieuws te brengen en de eigen organisaties te beschadigen. Volgens mij werkt FC samen met Natuurmonumenten bij planetproof en er werkt vast een mevrouw Oerlemans bij FC, maar niet deze. Als je googelt werkt ze gewoon bij WNF.
ricardo
@Milky irene oelemans is degene die bij campina zit?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
Mevrouw Oerlemans, die tot het management van RFC was toegetreden

Wanneer gaat dat gebeuren?
co co
@John Spithoven hard koppen jhon
+3
van Ittersum
Met de kennis van nu zouden er veel dingen in het verleden anders gegaan zijn, in welke mate en vorm dan ook.

Af en toe heb ik de huidige AOW-ers tuk als die weer eens beginnen dat ze Nederland hebben opgebouwd. Kan het sarcasme in.mij dan even de vrije loop laten gaan en te wijzen op de CO2, milieu vervuiling, enz enz . Bedankt ouwe! En zo gaat het nu ook, met de kennis van nu. Maar het werkelijke probleem is de overbevolking, maar daar waagt zich niemand aan....
Melkboer16
@van Ittersum als we nou eens beginnen met kinderbijslag tot 2 kinderen in Nederland geboren en wonend en verder niks! Gezondheidszorg voor ouderen aftoppen en sneller actieve euthanasie dan dalen de zorgkosten ook!
+1
van Ittersum
@Melkboer16 wordt tijd dat weer wat koeler weer krijgen.

Overbevolking tov wat de deze planeet nog aan kan, je kunt altijd maar ontkennen en de andere kant opkijken maar je ziet toch duidelijk een parallel.
+1
Jan S
Quote Reactie van @van Ittersum:
Maar het werkelijke probleem is de overbevolking, maar daar waagt zich niemand aan....

Hoezo overbevolking? Wie heeft jou dat wijs gemaakt? Ik dacht dat jij altijd een optimist was. Maar kennelijk ben jij net zo optimistisch als de krant en de andere media die je leest/luistert.

We halen ik weet niet hoeveel landbouwgrond uit produktie om bomen te planten (althans dat wordt overal beweerd) en gaan dan zaniken over voedsel tekorten en overbevolking. Logisch toch? Of is dit gewoon een opstapje naar ontvolking in plaats van ontbossing en dat terwijl de wereld steeds productiever wordt. (vrijspreker.nl/wp/2019/… en nrc.nl/nieuws/2016/…)

Ik heb een voorstel: Iedereen die denkt dat voedseltekorten en overbevolking een probleem is/wordt kan nu de wereld helpen en besluiten om er radicaal een eind aan te maken. Geeft ruimte voor iedereen. Is de rest van de wereld af van die zwartgallige azijn pissende opvreters. Wie zou er anders voor op moeten draaien?
van Ittersum
@Jan S ben een realist.
Jan S
Quote Reactie van @van Ittersum:
ben een realist.

We kunnen allemaal wel wat van de tribune schreeuwen. Laat jij dan maar eens zien hoe het "werkelijke probleem" van overbevolking in elkaar zit. Hebben wij meer aan dan je doemdenkerige gepapagaai.
van Ittersum
@Jan S kijk om je heen en je ziet het toch. Niet op het platteland daar zie je het scheefgroei niet. Maar kruip eens in een grote stad of ga een naar een bepaald land. Te veel kippen in hok geeft ook onbalans, met de mens niet minder.

Wat een ieder ermee wil doen, is zijn verantwoordelijkheid. Succes @Jan S met het ergeren aan je medemens maar hiermee bevestig je ongemerkt misschien wel wat ik bedoel
Jan S
Quote Reactie van @van Ittersum:
kijk om je heen en je ziet het toch. Niet op het platteland daar zie je het scheefgroei niet. Maar kruip eens in een grote stad of ga een naar een bepaald land. Te veel kippen in hok geeft ook onbalans, met de mens niet minder.
Wat een ieder ermee wil doen, is zijn verantwoordelijkheid. Succes @Jan S met het ergeren aan je medemens maar hiermee bevestig je ongemerkt misschien wel wat ik bedoel

Dat is geen antwoord op mijn vraag. Is een ongefundeerde persoonlijk kijk, beleving of emotie en heeft niets met feiten te maken. Ook de ergernissen die jij me toeschrijft en de conclusies die je daaraan verbind zijn opgekomen in jouw gedachten en niet in de mijne. Als ik mij zou ergeren aan mijn buren zijn er voldoende mogelijkheden om naar de middle of nowhere te verhuizen lijkt me. Als ik me al erger dan is dat om de ongefundeerde uitspraken die door "leidende figuren" in de media gedaan worden en waar jij zonder merkbare zelfreflectie achter aan loopt. En helaas jij niet alleen. Daarom kan dit soort denkbeelden grote gevolgen hebben.

Even concreet. Hoeveel mensen komen er van honger om, omdat ze/ er een structureel tekort is aan voedsel? ( we hebben het dan niet over een eventueel distributieprobleem). Hoeveel voedsel kennen we nog extra produceren als we daarvoor alle geschikte grond in productie brengen?
Als je hier de antwoorden niet op weet, hoe realistisch is het dan om je zelf een realist te noemen wat betreft overbevolking?
anonymous_290
@van Ittersum Wat denk je dat de oplossing wordt? minder mensen in de stad of meer ruimte voor de mensen van de stad op grond van de landbouw.
+2
de Haas
@anonymous_290 De oplossing staat er te lezen; Minder landbouw, anders komt er hongersnood 🤔🤔.
van Ittersum
@anonymous_290 Met slimme aanpassingen kan landbouwgrond juist veel CO2 opnemen nu.nl/klimaat/5976221/… (via @NUnl)
+1
Adaptief boeren
@van Ittersum jaja overbevolking de schuld geven, terwijl je drommels goed weet dat 20% van de wereldbevolking het overgrote deel van de grondstoffen verbrast, als de voedselverspilling in het westen er niet zou zijn, had niemand honger, hele probleem is gewoon het egoïsme van de westerse mens , ikke ikke ikke de rest kan stikke
weurding
@Adaptief boeren is in de natuur ook zo.. de sterkste pakt het mooiste😅
John Spithoven
@Milky @Jack Rijlaarsdam

Deze mevrouw

nieuweoogst.nl/nieuws/2018/…

Zover ik weet is zij aangetrokken om duurzaamheidsvraagstukken aan te pakken, eerst bij NZO later RFC
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam Gaan we een spelletje doen.

We praten toch echt over dezelfde persoon.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
Gaan we een spelletje doen

?? Ze staat bij WNF op de loonlijst en zat als adviseur in de commissie grondgebondenheid. Da's alles.
cowboys
@Jack Rijlaarsdam En de commisie grondgebondenheid deed ze gratis?
+1
ricardo
@cowboys jij gaat de boeken weer controleren😂😂😂
+2
cowboys
@ricardo jij weet ook niet waar je over praat je zou stijl achterover slaan over hoeveel geld ze uit de sector slurpen. geld van de melkveehouders ingehouden van het melkgeld.en over de balk word gesmeten.door nzo en zuivel nl.maar misschien weet jij wel wat ze gedaan hebben met het geld wat over gebleven is van de fosfaatreductie?
+12
verbi
Nieuws: de afvalcentrale in amsterdam is bijna bankroet staan 4 ovens stil van de 6 wegens achterstallig onderhoud. Willen nu dieselaggeraten inzetten deze winter om de huizen te verwarmen wat normaal de ovens doen . RESULTAAT 35000 ton co2 extra de lucht in.Als de amsterdammers ballen hebben moeten ze toch de kachel uitzetten deze winter of laten ze in idealen varen als het niet goed uitkomt.(bron Volkskrant)
+9
Frans1
@verbi inderdaad,maar nu zijn de idealisten oorverdovend stil, zolang de idealen maar met een ander zijn centen nagestreefd kunnen worden
+1
robbies
@verbi Amsterdam is allang verloren. Afsteken en wegdrijven lijkt mij de beste optie. Liefst nog met een windmolenpark op het water ertussen
verbi
@robbies Ja dat gevoel kan ik wel delen
Jan-T
Dan hebben ze onderstaande film, uitleg nog zeker niet gezien.

ted.com/talks/…
+1
ted9
Twee jaar achter een een elfstedentocht zal Nederland goed doen. Of komen ze dan met het verhaaltje dat het klimaat echt in de war is.
klant
@ted9 of 2 natte jaren, dan komt dat weer door klimaatverandering.
+2
John Spithoven
Beste mensen,

Een rapport waarbij het IPCC de noodklok luid over ons landgebruik. Adviezen dat alleen vegetarisch de wereld kan redden.

1 oorzaak , de grootste, vergeten ze te noemen.
De wereld bevolking is in twee eeuwen tijd gegroeid van 1.5 naar meer dan 7.5 miljard mensen. En die moeten allen gevoed worden. Daarnaast is de welvaart de afgelopen 50 jaar extreem toegenomen. En dit geeft nu eenmaal een beïnvloeding van ons ecosysteem. Zijn wij daar de schuld van. NEE. Is alleen vegetarisch voedsel een oplossing, NEE . De voor voedsel geschikte grond wordt er alleen maar minder van.

En dan over wat hierboven gebeurde.
RFC vind ik een mooie coöperatie. Diep respect voor van t Hart hoe hij de organisatie gebouwd heeft. Ook de huidige heer Schumacher doet zijn uiterste best de organisatie weer op de rit te krijgen. Maar er zijn ook mensen waar het eigen belang voor de organisatie ging. En mey vrijerij met een WNF/Oerlemans kun je afvragen of daar het ledenbelang mee gediend is. En Jack, niet zoveel aandacht aan mij schenken, maar aan het geheel. Komen we allebei verder mee.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
En Jack, niet zoveel aandacht aan mij schenken, maar aan het geheel.

Wanneer je een onwaarheid post, mag je toch gecorrigeerd worden? Word je zelf ook wijzer van.

Het geheel: RFC is drukdoende allerlei vrijages met ngo's aan te gaan om probleemdossiers te tackelen voordat zij in de media komen en deze organisaties mede-eigenaar van de dossiers te maken. Een nieuwe strategie, maar wel degelijk in het ledenbelang.
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam Je bent er weet snel bij. Zit er een rode lamp op je telefoon als ik inlog😁.

Verder snap ik je wel, maar onwaarheden verkoop ik niet. Zoals je zelf al aangeeft, WNF/Oerlemans is partner van oa RFC. Daarnaast was ze voor de PvdD kandidaat het EP in 2009.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
rode lamp op je telefoon als ik inlog

Overschat jezelf nu niet...
Natasja Oerlemans is niet tot het management van RFC toegetreden, toch beweerde je dat. Onwaarheid.
+3
Erik!1879
@Jack Rijlaarsdam ik vind het mooi om zaken met films te vergelijken. Campina en ook de Rabobank doet mij aan de Terminator denken. De mens had skynet uitgevonden die de mens moest meer luxe zou geven. Skynet heeft zichzelf door ontwikkelt en is de mens voorbij gestreefd. Op een gegeven moment is skynet de mens gaan uitschakelen omdat de mens skynet in de weg stond. Dat is ook bij deze coöperaties gaande. Ze zijn opgericht om de mens (boeren) te dienen. Tegenwoordig is het zo dat de boeren deze coöperaties moet dienen
Doen ze dat niet gaan ze er gewoon aan.
+2
co co
@Jack Rijlaarsdam ja jack het WNF heeft handig geïnfiltreerd bij RFC niet meer en niet minder
Jan S
Quote Reactie van @co co :
ja jack het WNF heeft handig geïnfiltreerd bij RFC niet meer en niet minder

Die infiltratie (overname) is al veel eerder begonnen. Toe de boeren geen deel meer uit van de directie, maar commissarissen werden is het old boys netwerk met RFC aan de haal gegaan. Kijk maar eens waar de achter een volgende directeuren hun opleiding genoten. Zij zijn dus ook verantwoordelijk dat de WNF en de RABO het beleid bepalen. Die hele raad van commissarissen is een farce. Doen gewoon wat de directie wil en verkopen dat aan de leden. Inbreng van de leden is zero.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jan S:
Inbreng van de leden is zero

Daar heeft Roelof Joosten een andere mening over.
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Daar heeft Roelof Joosten een andere mening over.

Is dat de reden dat hij "vrijwillig" is opgestapt?
familie pelle
@Jack Rijlaarsdam denk dat roelof zelf ook wel inziet dat hij tegen zichzelf in bescherming genomen moest worden. Dhr Joosten, verantwoordelijk voor o.a aankopen van fabrelac en een meerderheidsbelang in engrofoods. De grootste miskopen in de geschiedenis van fc. En iedereen stond erbij en keek ernaar.
+1
robbies
@familie pelle vergeet monovergisting niet
Coen
@familie pelle , die aankopen kietelden alleen zijn persoonlijke ijdelheid, de voorbode voor miskopen 😞
..... en het Bestuur stond erbij, keek ernaar en deed verder niets want ze waren doodsbang voor de dominante Joosten 😞
Jan S
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Daar heeft Roelof Joosten een andere mening over

Tja, als je die als referentiepunt wilt nemen, dan heb jij volkomen gelijk.
Als je vraagt aan Rutte of de Nederlanders invloed hebben over het Nederlandse beleid zal hij jou ook haarfijn vertellen hoeveel invloed jij kunt uitoefenen op dat beleid. Maar ondertussen wel zo snel mogelijk met terugwerkende kracht het referendum afschaffen.
Sommige mensen kunnen zelfs nog koelkasten verkopen op de zuidpool. Probeer voor jezelf eens uit te vinden welke mensen dat zijn.
co co
@Jack Rijlaarsdam vraagje jack hoe veel leden heeft LTO ????
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @co co :
hoe veel leden heeft LTO ?

Geen flauw benul.
+1
Erik!1879
@Jack Rijlaarsdam heeft LTO ook niet 😂😂😂
co co
@Jan S klopt jan de leden inbreng is er niet meer haalt ook niets uit . de leden tellen niet meer mee . en zo te lezen is jack een Groote aan hanger van RFC (de hardekern)
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @co co :
zo te lezen is jack een Groote aan hanger van RFC (de hardekern

Klopt, ik ben altijd degene die op vergaderingen de staande ovatie inzet.
+1
Jan S
Quote Reactie van @co co :
en zo te lezen is jack een Groote aan hanger van RFC

Ja, Jack dankt RFC op zijn blote knietjes dat ze hem eerst voor de gek gehouden hebben met allerlei beloftes van gegarandeerde afname bij uitbreiding. Gelukkig hebben ze hem later vertelt dat het allemaal een grapje was en hij Noord Hollander kaas melk mocht leveren.
+1
diezel
Quote Reactie van @Jan S:
Die hele raad van commissarissen is een farce.

Heb zelf het idee dat er in zo'n RvC vaak iemand zit die juist weer (een heel stukje) boven die directie staat. 😄
+1
Jan S
Quote Reactie van @diezel:
Heb zelf het idee dat er in zo'n RvC vaak iemand zit die juist weer (een heel stukje) boven die directie staat.

Eentje of drie!

Bedoel je Tex (L.W.) Gunning (1950)
Functie lid van de raad van commissarissen van Koninklijke FrieslandCampina N.V.
First appointed 14 december 2011
Overige functies CEO & Chairman of the Managing Board, LeasePlan Corporation N.V., lid Nexus Institute, lid Wereld Natuur Fonds, lid Vereniging Erasmus Trustfonds, voorzitter bestuur GrachtenFestival, voorzitter Effie Jury

Of 2. Ben (B.) van der Veer (1951)
Functie lid van de raad van commissarissen van Koninklijke FrieslandCampina N.V.
Benoeming 16 december 2009
Overige functies non-exectutive director RELX PLC, lid raad van commissarissen Aegon N.V., lid raad van commissarissen Vopak N.V.

of 3. Wout Dekker(1956)
Functie lid van de raad van commissarissen van Koninklijke FrieslandCampina N.V.
Benoemd 1 juli 2017
Overige functies Voorzitter van de raad van commissarissen van Randstad N.V., commissaris bij SHV Holdings N.V, bestuurder bij Women on Wings.

Ik neem aan dat je gaat voor kandidaat nummer 3 Wout Dekker. Wat een bof dat hij net beschikbaar was omdat hij afgetreden was als bestuursvoorzitter van de RvC van de Rabobank. RFC heeft over geluk niet te klagen.
Maar vlak kandidaat nummer 1 onze Tex ook niet uit. Staat uitdrukkelijk bij vermeld dat hij lid is van Wereld Natuur Fonds. Zou dat er ook bijstaan als hij lid van de Donald Duck was?

Nu is het ook duidelijk waarom waarom de Rabo en WNF het milieubeleid bepalen binnen RFC. Toen er gevraag werd wie nog geschikte kandidaten wist voor commissie milieu en diversiteit staken alleen Wout en Tex hun vinger op. Tja en wie zal adviezen van deze zeer bekwame lieden binnen de RvC in twijfel trekken. De ledenraadsleden waren al lang blij dat ze het zelf niet hoefden te doen.
diezel
@Jan S
Bedankt. Mooi uitgebreid.
Zat mezelf vooral wat te focussen op nummer 3.
Hoe het mogelijk is dat één commissaris in het korte tijdsbestek van vijf jaar eindverantwoordelijk is/was voor de benoemingen van zowel de (gehele) top van de coöperatieve bank, de coöperatieve melkfabriek alsmede van Vion. ( 2014: Schat =>rabo, Van Rijn =>nutreco)

Daarbij de info van het lid zijn van de Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpmiddelen uit 2009 en je krijgt m.i. een idee hoelang ze dit al geraffineerd aan het voorbereiden zijn.
Baal er een beetje van dat ik dit nu pas zie. 😞
+1
Jan S
Quote Reactie van @diezel:
Baal er een beetje van dat ik dit nu pas zie.

Hoezo baal je ervan. Jij was toch niet in aanmerking gekomen voor dit baantje 😀

Maar inderdaad, het oldboys network heeft zijn zaakjes goed op orde. En wij (boeren) maar denken dat de boerenbestuurders invloed hebben. Misschien op de boeren om ze in de pas te laten lopen, maar zeker niet op het beleid.
+1
robbies
Quote Reactie van @Jan S:
boerenbestuurders invloed hebben

zijn ook merendeels niet capabel. Vinden alleen zelf van wel
cowboys
@Jack Rijlaarsdam Jack wat is het verdienmodel van NGO.s waar RFC mee samenwerkt of gaat werken ?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cowboys:
verdienmodel van NGO.s

Valt op dat jouw posts altijd over geld gaan. Het verdienmodel van een ngo is uiteindelijk invulling geven aan de wensen van de betalende leden. Zonder leden geen vereniging.
+5
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Het verdienmodel van een ngo is uiteindelijk invulling geven aan de wensen van de betalende leden

dat is wat tekort door de bocht Jack. Van alleen het ledengeld kunnen de NGO's hun personeel en campagnes niet betalen. Het verdienmodel bij de meeste NGO's waar wij mee dealen, is het behagen van Boudewijn Poelman in de hoop jaarlijks ettelijke miljoenen uit zijn loterij-feestje te krijgen.

Hoewel er de schijn van goede doelen en onafhankelijkheid gecreerd wordt rondom Poelman, financiert hij gewoon zijn eigen hobbies met het geld dat hij verkrijgt door slim gebruik te maken van "fear of missing out" van mensen. De postcodeloterij is namelijk de enige loterij die ook verliezers kent, omdat je niet kunt kiezen of je meedoet.

Hoe Poelman zijn geld verdeelt over zijn voetbalhobbie heeft Follow the Money-analist Roel Gooskens eens geanalyseerd. ftm.nl/artikelen/…
de Haas
@robbies FTM is sowieso altijd +1.
Erik!1879
@de Haas hoe bedoel je dat???
+1
de Haas
@Erik!1879 Dat de journalisten van FTM altijd goede, objectieve artikelen schrijven.
Erik!1879
@de Haas ik ken er een paar persoonlijk. Hebben ook wat over ons geschreven. Ik kan er alleen maar lovend over zijn. Zeer betrouwbaar en correct!!!!
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
tekort door de bocht

Toch niet. Een vereniging zonder leden krijgt ook geen financiële steun. Hier vorig jaar wat campagneleiders van Greenpeace om de koffie gehad en die gaven aan in te zetten op krimp van de veehouderij, vooral omdat het de wens van de leden was.
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Toch niet. Een vereniging zonder leden krijgt ook geen financiële steun

waar haal je dat weg? Poelman/postcodeloterij/stichting doen steunt ook stichtingen en fondsen die géén leden hebben, maar hun verhaal prima weten te pitchen. Ik zou niet teveel vertrouwen op wat greenpeace aan jouw keukentafel vertelt. Hebben inmiddels 70 miljoen gekregen van Poelman's clubje. Maar ze zullen vast knarsentandend toezien dat en betrekkelijk kleine organisatie als LandschappenNL het vijfvoudige heeft binnengeharkt.
achterhoeker2
@robbies Die lui van greenpeace kwamen er bij echt niet in.
cowboys
@Jack Rijlaarsdam zonder leden geen vereniging hoe zit dat dan bij LTO?
co co
@cowboys leden hebben ze die nog ??????
cowboys
@co co moet je aan Jack vragen ik ben geen lid van een club die mij niet vertegenwoordigd.
Jawis
@cowboys als er niemand is die het weet dan zal deze mevrouw niet ver van de waarheid zitten...

boerenbusiness.nl/opinies/leonie-bosch/…
Grasbaal

+4
bio boer
In nederland valt de verschraling mee maar landen waar veel granen worden verbouwd is een mest tekort wat door kunsmest aangevuld dat gaat een keer fout op een gegeven momend teel je gewas op dooie grond die erg vat baar is voor droogte uitspoeling en ander spoorelementen hier importeren we veel mineralen voor vee voer dat compenseerd wat de mens door het riool spoeld toch zouden we daar een oplossing in moeten zoeken zou mest terug moeten gaan naar landen waar ons vee voer vandaan komt
+1
Kringloper
@bio boer Dat is op de meeste akkergronden hier ook al een probleem, dooiegrond!
+4
bio boer
@bio boer en een wereld zonder dieren zou het alleen.maar erger maken
weurding
@bio boer 17 miljoen buiten laten kakken kan ook wat opleveren😋
bio boer
@weurding vooral stak en ongedierte als ik de geschiedenis boeken kijk
Jannus
Quote Reactie van @weurding:
laten kakken kan ook wat opleveren

Even gescheiden inzamelen,kunnen we kijken of de vegandrollen ook een betere bemestingswaarde hebben 👃🏾 🐽
Grasbaal

+1
arie.j
Hoe voeden we de wereldbevolking ook na 2050?@Grasbaal
Dat is de verkeerde vraag
Probleem zit vooral in Afrika waar men een verdubbeling van de bevolking in 30 jaar verwacht.
Maar in Afrika is nu al honger, terwijl ze wat betreft landbouwgrond en vruchtbaarheid probleemloos een dubbele bevolking zouden kunnen voeden.
De vraag is dus: hoe krijg je ze in Afrika zelf zover dat ze op een verstandig manier boeren.
weurding
@arie.j dat lukt niet. Zag je in Mozambique. Was zelfvoorzienend tot die Neanderthaler aan het bewind besliste dat het roer om moest. Tegen gebrek aan hersencellen is niet te strijden
+1
Elvis
@weurding was dat niet in Zimbabwe?
weurding
@Elvis klopt 😀mugabe
Elvis
@weurding ze proberen nu de blanke boeren weer terug te halen na 20 jaar niks te vreten
+1
bio boer
@arie.j vind het daar zo vreemt volk de politiek daar ook ze kunnen met gemak net zo succes vol zijn als china arbeit is goed koop stuk dichter bij dan china voor europa de mentaliteit is verkeert
Zwaagdijk
Er is genoeg voedsel ook in 2050. Zodra het duurder wordt wordt er zuiniger mee omgesprongen, dus niet weggegooid. En komt er meer grond in top productie omdat er dan geld te halen is. Wereldwijd met dezelfde landbouwgrond kan de productie veel hoger.
+2
Jan-T
Als we stoppen met soya voeren aan de koeien, dan kunnen ze ons de ontbossing ook niet meer in de schoenen schuiven.
En dan gaat soya melk vanzelf uit de schappen.?? misschien dan als ze de burgers het snappen
Want het restproduct heeft dan geen bestemming meer.?
+1
Boerma
Op rtl nieuws zeiden ze ook dat er veel meer tonnen aardappels van een ha kwamen dan veevoer wat dan vlees wordt. Maar er werd niet meegenomen dat een koe ook melk geeft daarvan. En ook nog een hoop mest produceerd. Waardoor er minder verwoestijning komt lijkt mij?
+2
Jan S
Quote Reactie van @Boerma:
Op rtl nieuws zeiden ze ook dat er veel meer tonnen aardappels van een ha kwamen dan veevoer wat dan vlees wordt.

Op veengrond met verhoogd peil zeker.
Ze lullen alles wat in hun straatje komt recht en niet te vergeten de generaliseren en extrapoleren van de zaken in dit geval opbrengsten en appels met peren vergelijken. Maakt niets uit, de meeste mensen hebben er toch geen bal verstand van of enige interesse.
Boerma
@Jan S maar zou er niemand zijn (die dat kan) die dat even bij dwdd of pauw ofzo kan vertellen. Zo wordt het beeld steeds schever
+1
Jan S
Quote Reactie van @Boerma:
maar zou er niemand zijn (die dat kan) die dat even bij dwdd of pauw ofzo kan vertellen.

Denk je werkelijk dat Pauw dat verhaal wel wil horen. Als je daar uitgenodigd wordt dan is dan heb je de hele tafel inclusief Pauw tegen. Je mag daar een verhaal vertellen om je daarna te af te slachten.
Bij de main stream media doen ze alleen aan perceptiemanagement, dus alles wat vertoontwordt moet passen in het beleid dat ze voor ogen hebben. En toevallig is dat niet om de feiten over de landbouw op een rij te zetten en de groene blaaskaken aan de schandpaal te nagelen.
Boerma
@Jan S is dat bij alle programma’s zo of zijn er ook nog reele programma’s. Anders in een reclamespotje ofzo. Gaat zat geld naar nzo/lto enzovoort. Een paar reclamespotjes is dan wel te betalen. Nu zie je ze alleen van wakker dier
Jan S
Quote Reactie van @Boerma:
is dat bij alle programma’s zo of zijn er ook nog reele programma’s. Anders in een reclamespotje ofzo. Gaat zat geld naar nzo/lto enzovoort. Een paar reclamespotjes is dan wel te betalen. Nu zie je ze alleen van wakker dier

Ik weet niet wat er allemaal mogelijk is. Het probleem is dat dit beleid niet uit de koker komt van de NGO's of de linkse politiek. Dit beleid kmt voort uit Organisatie als de EU, VN, en het grote geld. De NGO's en de linkse politiek worden als middel gebruikt om het grote doel te verwezenlijken. Deze organisaties voeren de mediacampagnes om de geesten in Nederland (Nederlandse Volk) rijp te maken voor de zogenaamde (energie)transitie. En de mainstream politirkr partijen en media doen hier stilzwijgend aan mee. (al Kritiek van het CDA en de VVD gehoord). In personen van oud politici als Kees Veerman, Wijfels, Nijpels en Winsemius zijn deze partijen juist aanjagers van het huidige beleid. Als de rechte VVD coryfeeën zich inzetten voor een linkse politiek dan kun je er gif op in nemen dat het motief geld is. Het doel is dus milieu of klimaatverandering, maar door middel van milieu en klimaatverandering de vrije natuurbronnen en prijskaartje te hangen (kapitaliseren)(zie interessantetijden.nl/2019/05/…). Dat je dus moet betalen voor schone lucht of juist moet betalen als lucht, natuur, water zou vervuilen of schaden. Dat betekent dat om uberhaupt nog te mogen leven je moet betalen omdat ieder mens die leeft op aarde per definitie schade aan de natuur veroorzaakt. Dus de natuur of aarde staat niet meer in dienst van de mens, maar de mens mag hier op aarde nog leven zolang de natuur/ aarde daar geen schade van ondervindt. Waarschijnlijk begrijp je wel dat wij als Nederlandse bevolking niet gaan bepalen wanneer de natuur schade van ons mensen lijdt. Dat wordt uiteindelijk bepaald door de VN. Agenda 2030 (voorheen Agenda 21) is opgesteld door de VN. Aan het selectieve beleid wat gevoerd wordt ((Vliegverkeer is niet schadelijk en mag groeien, maar veehouderij is uiterst schadelijk) kun je zien dat het enkel een beleidsmiddel is om het doel namelijk totale macht over het doen en laten van de mensheid te verwezenlijken.

Dit beleid wordt dus op hoog nivo gespeeld en alle organisaties die het spel meespelen worden zwaar gesubsidieerd (interessantetijden.nl/2019/07/… en interessantetijden.nl/2019/07/…) Momenteel zet de LTO onder leiding van de rooie politieke rakker Calon die vooral van zich laat horen om de boeren weg te zetten als fraudeurs of op te zadelen met 30% extra CO2 reductie in om veel subsidie binnen te halen in plaats van deugdelijk beleid. En aangezien de bestuursleden geen vraagtekens bij Calon en zijn beleid zetten, hoeven we van de LTO niets van te verwachten. De NZO staat onder leiding van RFC en aangezien bij RFC het Wereld Natuur Fonds onder leiding van Natasja Oerlemans en de Rabobank daar het natuurbeleid bepalen dan zal het geld eerder ingezet worden om de boeren te "subsidieren" door ze extra beperkingen op te leggen.

Het is een lang verhaal. Maar als je de verbanden niet ziet, verspil je je energie door te vechten tegen organisaties die niet op geen enkele wijze het beleid bepalen (de oorzaak van het huidige beleid), maar enkel ingezet worden om het beleid te ondersteunen, dus als middel gebruikt worden om het beleid te verwezenlijken.
Boerma
@Jan S begrijp ik allemaal wel ongeveer. Maar ik denk nog steeds dat een reclamespotje o.i.d geen kwaad kan. Hoe vaker de mensen alleen de verkeerde dingen van ons zien. Hoe erger dat beeld ook wordt. Bijvoorbeeld door te zeggen dat op veen geen aardappels en dergelijke kan. En dat in nederland heel effiecient met grond wordt omgwgeaan zonder dat deze te arm wordt
+1
Erik!1879
@Boerma vooral die mest wordt onderschat. Mest is net als voedsel niet goed verdeeld op de wereld. Als iedereen reëel is dan moeten ze toegeven dat er meer land honger lijdt dan mensen.
jan.1
Quote Reactie van @Erik!1879:
vooral die mest wordt onderschat. Mest is net als voedsel niet goed verdeeld op de wereld. Als iedereen reëel is dan moeten ze toegeven dat er meer land honger lijdt dan mensen.

Dat moet ik nog zien,als je je vinger in de goede zwarte grond grond steekt van onder genoemde landen komen er spontaan wortels aan...
Oekraïne, Roemenië en Rusland. Samen vormen ze de oude graanschuur van Europa. Die leeft weer op. Sinds dit jaar is Roemenië de grootste exporteur van graan in de EU. Die rol gaat alleen maar groeien. Het wordt een agrarisch land om rekening mee te houden. Vooral in de akkerbouw.
+4
JanCees
IK heb de 43 pagina's samenvatting doorgelezen en er valt nergens te lezen dat we minder vlees moeten gaan eten.
Ook staat er niet dat het Nederlandse landbouwsysteem failliet is zoals de PvdD en Greenpeace beweren.
Wel staat er dat bos en graslanden een belangrijke rol spelen in de vastlegging van Co2 in de bodem.
Ook staat er dat een sterke intensievering en verhoging van de productie per ha nodig is om alle monden te voeden. De grootste klimaatwinst is te bereiken als we de voedselverspilling van ruim 30% nu weten te verlagen.
Omschakelen naar een totaal vegatarisch menu geeft slechts 2% tot 4% klimaatwinst.
Als je gaat kijken naar nutrienten dichtheid en verliezen in de hele voedselketen dan gaat de redenering van de Vegafundamentalisten al helemaal niet meer op.

Momenteel proberen de Vegafundamentalisten en "groene Ngo's " het IPCC rapport te kapen met veel verbaal geweld en heel veel mediamisleiding.
De media trapt er met open ogen in het is immers gemakkelijker om een persbericht van een NGO te knippen en plakken tot een artikel dan zelf het rapport en de onderliggende stukken te lezen.
Deze strategie hebben ze deels eerder gehad met het door hun eigen geloofsgenoten geschreven Eat the Lancet rapport wat inmiddels een stile dood is gestorven.
Greenpeace en Urgenda merken dat hun eigen voortbestaan in het huidige werkveld (zeebeschermen en olieclubs bevechten) onvoldoende basis is om voort te bestaan.
Dus zoeken ze een nieuw aandachtsveld om subsidie en aandacht en fondsen te werven.
Dat aandachtsveld is de landbouw.

En de landbouw zal zelf hierop met een voldoende respons moeten zien te komen.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
John Spithoven
@JanCees Die laatste afbeelding is een mooie weergave hoe het werkelijk zit. Met deze tabel kunnen we goed terugslaan. Middels een omrekening laten zien hoe het werkelijk zit. Geen appels met peren vergelijken maar appels met appels.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden nieuw , klimaatverandering , ipcc en biodiversiteit geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!