VN-klimaatrapport: Radicale omslag in menselijk landgebruik nodig

Quote:
De auteurs dragen een aantal belangrijke oplossingen aan, zoals het verkleinen van de totale voedselvraag door het volgen van een meer plantaardig dieet en het tegengaan van voedselverspilling.

Om klimaatverandering te stoppen, de menselijke voedselvoorziening veilig te stellen en de resterende biodiversiteit te beschermen is een radicale omslag in menselijk landgebruik noodzakelijk. Dat is de voornaamste conclusie van een nieuw rapport over de wisselwerking tussen klimaatverandering en menselijk landgebruik, dat donderdag in Genève wordt gepresenteerd door VN-klimaatorganisatie IPCC.

In het rapport wordt gewaarschuwd voor grote gevolgen voor de landbouw en de wereldwijde voedselvoorziening door onder andere toenemende verwoestijning.

Klimaatverandering en onduurzaam landgebruik versterken elkaars effect en zorgen voor 'degradatie' van landbouwgronden, waardoor de gemiddelde voedselproductie per hectare dreigt af te nemen.

Tegelijk is intensief menselijk landgebruik ook een groeiende aanjager van klimaatverandering. Dat landgebruik wordt voornamelijk aangedreven door de veranderende vraag naar voedsel. Zo leidt wereldwijd toenemende vleesconsumptie via een groeiende vraag naar veevoer tot grootschalige ontbossing. Die ontbossing is een belangrijke bron van CO2, net als drainage van veengebieden ten behoeve van landbouw.

Tezamen is dit landgebruik volgens cijfers uit het rapport verantwoordelijk voor 23 procent van de menselijke uitstoot van broeikasgassen. In combinatie met verdere uitstoot van de voedselproductie loopt dit aandeel op tot bijna een derde van de menselijke CO2-uitstoot.

Volgens het IPCC is het daarom noodzakelijk om in de strijd tegen klimaatverandering niet alleen te kijken naar de uitstoot van vervoer, industrie en de energiesector, maar om er ook voor te zorgen dat het menselijk landgebruik duurzamer wordt.

Geen enkele maatregel is groot genoeg om het hele probleem aan te pakken, nuanceert de Zuid-Koreaanse IPCC-voorzitter Hoesung Lee tijdens de persconferentie in Genève: "aanpassing in landgebruik is onderdeel van de oplossing, maar landgebruik kan dit niet alleen oplossen."

Deel dit topic

Reacties

+3
John Spithoven
We doen het allemaal fout, het moet anders, enz

Hier een stukje uit de volkskrant, kijk ook even naar de reactie van het WNF, onze partner van RFC.

volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/…
+2
John Spithoven
Hier het citaat.

Ook het Wereld Natuur Fonds (WNF) onderschrijft de conclusies. ‘Ons huidige voedselsysteem vormt de grootste bedreiging voor natuur wereldwijd. Door een omslag naar natuurvriendelijke landbouw, het consumeren van meer plantaardig voedsel in plaats van vlees en zuivel, en het tegengaan van voedselverspilling, kunnen we een grote bijdrage leveren aan het oplossen van de wereldwijde klimaatcrisis’, zegt Natasja Oerlemans van WNF.

Mevrouw Oerlemans, die tot het management van RFC was toegetreden, en nu het advies geeft om zuivel links te laten staan. En dat omdat de korte kringloop in de hele melkveehouderij genegeerd wordt.

Hoe ver moeten we nog zaken en hoe vaak worden onze voormannen hun hoofd nog stoten voordat ze wakker worden.
+1
Coen
@John Spithoven , onze ‘nieuwe partners in business’ hebben altijd dubbele agenda’s
waar zijn onze belangenbehartigers voor het eerlijke tegenwoord?
Milky
@John Spithoven Pas op met zelf foute berichten in het nieuws te brengen en de eigen organisaties te beschadigen. Volgens mij werkt FC samen met Natuurmonumenten bij planetproof en er werkt vast een mevrouw Oerlemans bij FC, maar niet deze. Als je googelt werkt ze gewoon bij WNF.
ricardo
@Milky irene oelemans is degene die bij campina zit?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
Mevrouw Oerlemans, die tot het management van RFC was toegetreden

Wanneer gaat dat gebeuren?
co co
@John Spithoven hard koppen jhon
+3
van Ittersum
Met de kennis van nu zouden er veel dingen in het verleden anders gegaan zijn, in welke mate en vorm dan ook.

Af en toe heb ik de huidige AOW-ers tuk als die weer eens beginnen dat ze Nederland hebben opgebouwd. Kan het sarcasme in.mij dan even de vrije loop laten gaan en te wijzen op de CO2, milieu vervuiling, enz enz . Bedankt ouwe! En zo gaat het nu ook, met de kennis van nu. Maar het werkelijke probleem is de overbevolking, maar daar waagt zich niemand aan....
Melkboer16
@van Ittersum als we nou eens beginnen met kinderbijslag tot 2 kinderen in Nederland geboren en wonend en verder niks! Gezondheidszorg voor ouderen aftoppen en sneller actieve euthanasie dan dalen de zorgkosten ook!
+1
van Ittersum
@Melkboer16 wordt tijd dat weer wat koeler weer krijgen.

Overbevolking tov wat de deze planeet nog aan kan, je kunt altijd maar ontkennen en de andere kant opkijken maar je ziet toch duidelijk een parallel.
+1
Jan S
😀
van Ittersum
@Jan S ben een realist.
Jan S
😀
van Ittersum
@Jan S kijk om je heen en je ziet het toch. Niet op het platteland daar zie je het scheefgroei niet. Maar kruip eens in een grote stad of ga een naar een bepaald land. Te veel kippen in hok geeft ook onbalans, met de mens niet minder.

Wat een ieder ermee wil doen, is zijn verantwoordelijkheid. Succes @Jan S met het ergeren aan je medemens maar hiermee bevestig je ongemerkt misschien wel wat ik bedoel
Jan S
😀
anonymous_290
@van Ittersum Wat denk je dat de oplossing wordt? minder mensen in de stad of meer ruimte voor de mensen van de stad op grond van de landbouw.
+2
de Haas
@anonymous_290 De oplossing staat er te lezen; Minder landbouw, anders komt er hongersnood 🤔🤔.
van Ittersum
@anonymous_290 Met slimme aanpassingen kan landbouwgrond juist veel CO2 opnemen nu.nl/klimaat/5976221/… (via @NUnl)
+1
Adaptief boeren
@van Ittersum jaja overbevolking de schuld geven, terwijl je drommels goed weet dat 20% van de wereldbevolking het overgrote deel van de grondstoffen verbrast, als de voedselverspilling in het westen er niet zou zijn, had niemand honger, hele probleem is gewoon het egoïsme van de westerse mens , ikke ikke ikke de rest kan stikke
weurding
@Adaptief boeren is in de natuur ook zo.. de sterkste pakt het mooiste😅
John Spithoven
@Milky @Jack Rijlaarsdam

Deze mevrouw

nieuweoogst.nl/nieuws/2018/…

Zover ik weet is zij aangetrokken om duurzaamheidsvraagstukken aan te pakken, eerst bij NZO later RFC
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam Gaan we een spelletje doen.

We praten toch echt over dezelfde persoon.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
Gaan we een spelletje doen

?? Ze staat bij WNF op de loonlijst en zat als adviseur in de commissie grondgebondenheid. Da's alles.
cowboys
@Jack Rijlaarsdam En de commisie grondgebondenheid deed ze gratis?
+1
ricardo
@cowboys jij gaat de boeken weer controleren😂😂😂
+2
cowboys
@ricardo jij weet ook niet waar je over praat je zou stijl achterover slaan over hoeveel geld ze uit de sector slurpen. geld van de melkveehouders ingehouden van het melkgeld.en over de balk word gesmeten.door nzo en zuivel nl.maar misschien weet jij wel wat ze gedaan hebben met het geld wat over gebleven is van de fosfaatreductie?
+12
verbi
Nieuws: de afvalcentrale in amsterdam is bijna bankroet staan 4 ovens stil van de 6 wegens achterstallig onderhoud. Willen nu dieselaggeraten inzetten deze winter om de huizen te verwarmen wat normaal de ovens doen . RESULTAAT 35000 ton co2 extra de lucht in.Als de amsterdammers ballen hebben moeten ze toch de kachel uitzetten deze winter of laten ze in idealen varen als het niet goed uitkomt.(bron Volkskrant)
+9
Frans1
@verbi inderdaad,maar nu zijn de idealisten oorverdovend stil, zolang de idealen maar met een ander zijn centen nagestreefd kunnen worden
+1
robbies
@verbi Amsterdam is allang verloren. Afsteken en wegdrijven lijkt mij de beste optie. Liefst nog met een windmolenpark op het water ertussen
verbi
@robbies Ja dat gevoel kan ik wel delen
Jan-T
Dan hebben ze onderstaande film, uitleg nog zeker niet gezien.

ted.com/talks/…
+1
ted9
Twee jaar achter een een elfstedentocht zal Nederland goed doen. Of komen ze dan met het verhaaltje dat het klimaat echt in de war is.
klant
@ted9 of 2 natte jaren, dan komt dat weer door klimaatverandering.
+2
John Spithoven
Beste mensen,

Een rapport waarbij het IPCC de noodklok luid over ons landgebruik. Adviezen dat alleen vegetarisch de wereld kan redden.

1 oorzaak , de grootste, vergeten ze te noemen.
De wereld bevolking is in twee eeuwen tijd gegroeid van 1.5 naar meer dan 7.5 miljard mensen. En die moeten allen gevoed worden. Daarnaast is de welvaart de afgelopen 50 jaar extreem toegenomen. En dit geeft nu eenmaal een beïnvloeding van ons ecosysteem. Zijn wij daar de schuld van. NEE. Is alleen vegetarisch voedsel een oplossing, NEE . De voor voedsel geschikte grond wordt er alleen maar minder van.

En dan over wat hierboven gebeurde.
RFC vind ik een mooie coöperatie. Diep respect voor van t Hart hoe hij de organisatie gebouwd heeft. Ook de huidige heer Schumacher doet zijn uiterste best de organisatie weer op de rit te krijgen. Maar er zijn ook mensen waar het eigen belang voor de organisatie ging. En mey vrijerij met een WNF/Oerlemans kun je afvragen of daar het ledenbelang mee gediend is. En Jack, niet zoveel aandacht aan mij schenken, maar aan het geheel. Komen we allebei verder mee.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
En Jack, niet zoveel aandacht aan mij schenken, maar aan het geheel.

Wanneer je een onwaarheid post, mag je toch gecorrigeerd worden? Word je zelf ook wijzer van.

Het geheel: RFC is drukdoende allerlei vrijages met ngo's aan te gaan om probleemdossiers te tackelen voordat zij in de media komen en deze organisaties mede-eigenaar van de dossiers te maken. Een nieuwe strategie, maar wel degelijk in het ledenbelang.
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam Je bent er weet snel bij. Zit er een rode lamp op je telefoon als ik inlog😁.

Verder snap ik je wel, maar onwaarheden verkoop ik niet. Zoals je zelf al aangeeft, WNF/Oerlemans is partner van oa RFC. Daarnaast was ze voor de PvdD kandidaat het EP in 2009.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
rode lamp op je telefoon als ik inlog

Overschat jezelf nu niet...
Natasja Oerlemans is niet tot het management van RFC toegetreden, toch beweerde je dat. Onwaarheid.
+3
Erik!1879
@Jack Rijlaarsdam ik vind het mooi om zaken met films te vergelijken. Campina en ook de Rabobank doet mij aan de Terminator denken. De mens had skynet uitgevonden die de mens moest meer luxe zou geven. Skynet heeft zichzelf door ontwikkelt en is de mens voorbij gestreefd. Op een gegeven moment is skynet de mens gaan uitschakelen omdat de mens skynet in de weg stond. Dat is ook bij deze coöperaties gaande. Ze zijn opgericht om de mens (boeren) te dienen. Tegenwoordig is het zo dat de boeren deze coöperaties moet dienen
Doen ze dat niet gaan ze er gewoon aan.
+2
co co
@Jack Rijlaarsdam ja jack het WNF heeft handig geïnfiltreerd bij RFC niet meer en niet minder
Jan S
😀
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jan S:
Inbreng van de leden is zero

Daar heeft Roelof Joosten een andere mening over.
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Daar heeft Roelof Joosten een andere mening over.

Is dat de reden dat hij "vrijwillig" is opgestapt?
familie pelle
@Jack Rijlaarsdam denk dat roelof zelf ook wel inziet dat hij tegen zichzelf in bescherming genomen moest worden. Dhr Joosten, verantwoordelijk voor o.a aankopen van fabrelac en een meerderheidsbelang in engrofoods. De grootste miskopen in de geschiedenis van fc. En iedereen stond erbij en keek ernaar.
+1
robbies
@familie pelle vergeet monovergisting niet
Coen
@familie pelle , die aankopen kietelden alleen zijn persoonlijke ijdelheid, de voorbode voor miskopen 😞
..... en het Bestuur stond erbij, keek ernaar en deed verder niets want ze waren doodsbang voor de dominante Joosten 😞
Jan S
😀
co co
@Jack Rijlaarsdam vraagje jack hoe veel leden heeft LTO ????
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @co co :
hoe veel leden heeft LTO ?

Geen flauw benul.
+1
Erik!1879
@Jack Rijlaarsdam heeft LTO ook niet 😂😂😂
co co
@Jan S klopt jan de leden inbreng is er niet meer haalt ook niets uit . de leden tellen niet meer mee . en zo te lezen is jack een Groote aan hanger van RFC (de hardekern)
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @co co :
zo te lezen is jack een Groote aan hanger van RFC (de hardekern

Klopt, ik ben altijd degene die op vergaderingen de staande ovatie inzet.
+1
Jan S
😀
+1
diezel
Quote Reactie van @Jan S:
Die hele raad van commissarissen is een farce.

Heb zelf het idee dat er in zo'n RvC vaak iemand zit die juist weer (een heel stukje) boven die directie staat. 😄
+1
Jan S
😀
diezel
@Jan S
Bedankt. Mooi uitgebreid.
Zat mezelf vooral wat te focussen op nummer 3.
Hoe het mogelijk is dat één commissaris in het korte tijdsbestek van vijf jaar eindverantwoordelijk is/was voor de benoemingen van zowel de (gehele) top van de coöperatieve bank, de coöperatieve melkfabriek alsmede van Vion. ( 2014: Schat =>rabo, Van Rijn =>nutreco)

Daarbij de info van het lid zijn van de Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpmiddelen uit 2009 en je krijgt m.i. een idee hoelang ze dit al geraffineerd aan het voorbereiden zijn.
Baal er een beetje van dat ik dit nu pas zie. 😞
+1
Jan S
😀
+1
robbies
Quote Reactie van @Jan S:
boerenbestuurders invloed hebben

zijn ook merendeels niet capabel. Vinden alleen zelf van wel
cowboys
@Jack Rijlaarsdam Jack wat is het verdienmodel van NGO.s waar RFC mee samenwerkt of gaat werken ?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cowboys:
verdienmodel van NGO.s

Valt op dat jouw posts altijd over geld gaan. Het verdienmodel van een ngo is uiteindelijk invulling geven aan de wensen van de betalende leden. Zonder leden geen vereniging.
+5
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Het verdienmodel van een ngo is uiteindelijk invulling geven aan de wensen van de betalende leden

dat is wat tekort door de bocht Jack. Van alleen het ledengeld kunnen de NGO's hun personeel en campagnes niet betalen. Het verdienmodel bij de meeste NGO's waar wij mee dealen, is het behagen van Boudewijn Poelman in de hoop jaarlijks ettelijke miljoenen uit zijn loterij-feestje te krijgen.

Hoewel er de schijn van goede doelen en onafhankelijkheid gecreerd wordt rondom Poelman, financiert hij gewoon zijn eigen hobbies met het geld dat hij verkrijgt door slim gebruik te maken van "fear of missing out" van mensen. De postcodeloterij is namelijk de enige loterij die ook verliezers kent, omdat je niet kunt kiezen of je meedoet.

Hoe Poelman zijn geld verdeelt over zijn voetbalhobbie heeft Follow the Money-analist Roel Gooskens eens geanalyseerd. ftm.nl/artikelen/…
de Haas
@robbies FTM is sowieso altijd +1.
Erik!1879
@de Haas hoe bedoel je dat???
+1
de Haas
@Erik!1879 Dat de journalisten van FTM altijd goede, objectieve artikelen schrijven.
Erik!1879
@de Haas ik ken er een paar persoonlijk. Hebben ook wat over ons geschreven. Ik kan er alleen maar lovend over zijn. Zeer betrouwbaar en correct!!!!
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
tekort door de bocht

Toch niet. Een vereniging zonder leden krijgt ook geen financiële steun. Hier vorig jaar wat campagneleiders van Greenpeace om de koffie gehad en die gaven aan in te zetten op krimp van de veehouderij, vooral omdat het de wens van de leden was.
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Toch niet. Een vereniging zonder leden krijgt ook geen financiële steun

waar haal je dat weg? Poelman/postcodeloterij/stichting doen steunt ook stichtingen en fondsen die géén leden hebben, maar hun verhaal prima weten te pitchen. Ik zou niet teveel vertrouwen op wat greenpeace aan jouw keukentafel vertelt. Hebben inmiddels 70 miljoen gekregen van Poelman's clubje. Maar ze zullen vast knarsentandend toezien dat en betrekkelijk kleine organisatie als LandschappenNL het vijfvoudige heeft binnengeharkt.
achterhoeker2
@robbies Die lui van greenpeace kwamen er bij echt niet in.
cowboys
@Jack Rijlaarsdam zonder leden geen vereniging hoe zit dat dan bij LTO?
co co
@cowboys leden hebben ze die nog ??????
cowboys
@co co moet je aan Jack vragen ik ben geen lid van een club die mij niet vertegenwoordigd.
Jawis
@cowboys als er niemand is die het weet dan zal deze mevrouw niet ver van de waarheid zitten...

boerenbusiness.nl/opinies/leonie-bosch/…
Grasbaal

+4
bio boer
In nederland valt de verschraling mee maar landen waar veel granen worden verbouwd is een mest tekort wat door kunsmest aangevuld dat gaat een keer fout op een gegeven momend teel je gewas op dooie grond die erg vat baar is voor droogte uitspoeling en ander spoorelementen hier importeren we veel mineralen voor vee voer dat compenseerd wat de mens door het riool spoeld toch zouden we daar een oplossing in moeten zoeken zou mest terug moeten gaan naar landen waar ons vee voer vandaan komt
+1
Kringloper
@bio boer Dat is op de meeste akkergronden hier ook al een probleem, dooiegrond!
+4
bio boer
@bio boer en een wereld zonder dieren zou het alleen.maar erger maken
weurding
@bio boer 17 miljoen buiten laten kakken kan ook wat opleveren😋
bio boer
@weurding vooral stak en ongedierte als ik de geschiedenis boeken kijk
Jannus
Quote Reactie van @weurding:
laten kakken kan ook wat opleveren

Even gescheiden inzamelen,kunnen we kijken of de vegandrollen ook een betere bemestingswaarde hebben 👃🏾 🐽
Grasbaal

+1
arie.j
Hoe voeden we de wereldbevolking ook na 2050?@Grasbaal
Dat is de verkeerde vraag
Probleem zit vooral in Afrika waar men een verdubbeling van de bevolking in 30 jaar verwacht.
Maar in Afrika is nu al honger, terwijl ze wat betreft landbouwgrond en vruchtbaarheid probleemloos een dubbele bevolking zouden kunnen voeden.
De vraag is dus: hoe krijg je ze in Afrika zelf zover dat ze op een verstandig manier boeren.
weurding
@arie.j dat lukt niet. Zag je in Mozambique. Was zelfvoorzienend tot die Neanderthaler aan het bewind besliste dat het roer om moest. Tegen gebrek aan hersencellen is niet te strijden
+1
Elvis
@weurding was dat niet in Zimbabwe?
weurding
@Elvis klopt 😀mugabe
Elvis
@weurding ze proberen nu de blanke boeren weer terug te halen na 20 jaar niks te vreten
+1
bio boer
@arie.j vind het daar zo vreemt volk de politiek daar ook ze kunnen met gemak net zo succes vol zijn als china arbeit is goed koop stuk dichter bij dan china voor europa de mentaliteit is verkeert
Zwaagdijk
Er is genoeg voedsel ook in 2050. Zodra het duurder wordt wordt er zuiniger mee omgesprongen, dus niet weggegooid. En komt er meer grond in top productie omdat er dan geld te halen is. Wereldwijd met dezelfde landbouwgrond kan de productie veel hoger.
+2
Jan-T
Als we stoppen met soya voeren aan de koeien, dan kunnen ze ons de ontbossing ook niet meer in de schoenen schuiven.
En dan gaat soya melk vanzelf uit de schappen.?? misschien dan als ze de burgers het snappen
Want het restproduct heeft dan geen bestemming meer.?
+1
Boerma
Op rtl nieuws zeiden ze ook dat er veel meer tonnen aardappels van een ha kwamen dan veevoer wat dan vlees wordt. Maar er werd niet meegenomen dat een koe ook melk geeft daarvan. En ook nog een hoop mest produceerd. Waardoor er minder verwoestijning komt lijkt mij?
+2
Jan S
😀
Boerma
@Jan S maar zou er niemand zijn (die dat kan) die dat even bij dwdd of pauw ofzo kan vertellen. Zo wordt het beeld steeds schever
+1
Jan S
😀
Boerma
@Jan S is dat bij alle programma’s zo of zijn er ook nog reele programma’s. Anders in een reclamespotje ofzo. Gaat zat geld naar nzo/lto enzovoort. Een paar reclamespotjes is dan wel te betalen. Nu zie je ze alleen van wakker dier
Jan S
😀
Boerma
@Jan S begrijp ik allemaal wel ongeveer. Maar ik denk nog steeds dat een reclamespotje o.i.d geen kwaad kan. Hoe vaker de mensen alleen de verkeerde dingen van ons zien. Hoe erger dat beeld ook wordt. Bijvoorbeeld door te zeggen dat op veen geen aardappels en dergelijke kan. En dat in nederland heel effiecient met grond wordt omgwgeaan zonder dat deze te arm wordt
+1
Erik!1879
@Boerma vooral die mest wordt onderschat. Mest is net als voedsel niet goed verdeeld op de wereld. Als iedereen reëel is dan moeten ze toegeven dat er meer land honger lijdt dan mensen.
jan.1
Quote Reactie van @Erik!1879:
vooral die mest wordt onderschat. Mest is net als voedsel niet goed verdeeld op de wereld. Als iedereen reëel is dan moeten ze toegeven dat er meer land honger lijdt dan mensen.

Dat moet ik nog zien,als je je vinger in de goede zwarte grond grond steekt van onder genoemde landen komen er spontaan wortels aan...
Oekraïne, Roemenië en Rusland. Samen vormen ze de oude graanschuur van Europa. Die leeft weer op. Sinds dit jaar is Roemenië de grootste exporteur van graan in de EU. Die rol gaat alleen maar groeien. Het wordt een agrarisch land om rekening mee te houden. Vooral in de akkerbouw.
+4
JanCees
IK heb de 43 pagina's samenvatting doorgelezen en er valt nergens te lezen dat we minder vlees moeten gaan eten.
Ook staat er niet dat het Nederlandse landbouwsysteem failliet is zoals de PvdD en Greenpeace beweren.
Wel staat er dat bos en graslanden een belangrijke rol spelen in de vastlegging van Co2 in de bodem.
Ook staat er dat een sterke intensievering en verhoging van de productie per ha nodig is om alle monden te voeden. De grootste klimaatwinst is te bereiken als we de voedselverspilling van ruim 30% nu weten te verlagen.
Omschakelen naar een totaal vegatarisch menu geeft slechts 2% tot 4% klimaatwinst.
Als je gaat kijken naar nutrienten dichtheid en verliezen in de hele voedselketen dan gaat de redenering van de Vegafundamentalisten al helemaal niet meer op.

Momenteel proberen de Vegafundamentalisten en "groene Ngo's " het IPCC rapport te kapen met veel verbaal geweld en heel veel mediamisleiding.
De media trapt er met open ogen in het is immers gemakkelijker om een persbericht van een NGO te knippen en plakken tot een artikel dan zelf het rapport en de onderliggende stukken te lezen.
Deze strategie hebben ze deels eerder gehad met het door hun eigen geloofsgenoten geschreven Eat the Lancet rapport wat inmiddels een stile dood is gestorven.
Greenpeace en Urgenda merken dat hun eigen voortbestaan in het huidige werkveld (zeebeschermen en olieclubs bevechten) onvoldoende basis is om voort te bestaan.
Dus zoeken ze een nieuw aandachtsveld om subsidie en aandacht en fondsen te werven.
Dat aandachtsveld is de landbouw.

En de landbouw zal zelf hierop met een voldoende respons moeten zien te komen.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
John Spithoven
@JanCees Die laatste afbeelding is een mooie weergave hoe het werkelijk zit. Met deze tabel kunnen we goed terugslaan. Middels een omrekening laten zien hoe het werkelijk zit. Geen appels met peren vergelijken maar appels met appels.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's klimaatverandering , ipcc en biodiversiteit geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
98
DEELNEMERS
35
WEERGAVES
0