Schouten wijkt niet af: vergunning voor beweiden en bemesten blijft nodig

Minister Schouten van LNV heeft op dinsdag 11 juni een nadere toelichting gegeven op de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State (Afdeling) die betrekking heeft op de Programma Aanpak Stikstof. Een stevige uitspraak die per direct forse consequenties heeft voor individuele ondernemers, maar ook voor gemeenten, provincies en de Rijksoverheid op terrein van onder meer waterveiligheid en klimaat.

De uitspraak van de Afdeling vormt een prikkel om stikstofemissies via innovatie te beperken. Tegelijkertijd zal innovatie alleen onvoldoende zijn om de grote opgave die voor ons ligt in te vullen. De uitspraak noopt tot een fundamentele herbezinning op hoe we met de schaarse stikstofruimte in ons land om willen gaan, hoe we de bestaande stikstofdepositie effectief kunnen terugdringen en hoe we in dit verband natuur wegen ten opzichte van andere maatschappelijke en economische functies.

Minister Schouten heeft aangegeven de regie op haar te nemen om samen met de andere overheden en in dialoog met de Eerste Kamer en andere betrokkenen tot zo’n aanpak te komen.

Meer: rijksoverheid.nl/ministeries/…

 Schouten wijkt niet af: vergunning voor beweiden en bemesten blijft nodig (melkveebedrijf.nl)

Minister Schouten van LNV heeft op dinsdag 11 juni een nadere toelichting gegeven op de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State (Afdeling) die betrekking heeft op de Programma Aanpak Stikstof. Een stevige uitspraak die per direct forse consequenties heeft voor individuele ondernemers, maar ook voor gemeenten, provincies en de Rijksoverheid op terrein van onder meer waterveiligheid en klimaat.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+1
BertK
Het stukje van melkveebedrijf gelezen hebbende: hoe zit dat met de stikstofuitstoot van mijn auto als ik zo naar het dorp ga? O nee, dat is geen ammoniak!

Treurig!
+2
Melkveehouder.
@BertK je snapt het nog niet helemaal: de stikstof uitstoot van je auto gaat gecompenseerd worden door krimping van de veestapel door (links) overheidsbeleid, ondersteund door (linkse) bestuursrechtspraak. De vernietiging van de PAS wordt het middel wat het doel heiligt!
+28
George
Die Schouten is net als de rest compleet het spoor bijster , een vergunning voor beweiden en bemesten. Ze zijn totaal krankzinnig geworden.
+1
van Ittersum
@George komt niet dit voort uit de Europese regelgeving? Naar mijn beste weten(is beperkt, weet ik) is het dus gaan handelen met inachtneming van de EG maatregelen.
+5
anonymous_400
@van Ittersum In Frankrijk totaal geen sprake van,niet van fosfaat niet van stikstof enz.En vergunning voor beweiden? Ik denk dat de Franse minister dat niet het niet overleeft als ie zoiets verzint
Melkveehouder.
@anonymous_400 de Europese rechtspraak is ook leidend voor Frankrijk.
Achso
@Melkveehouder. leidend maar.niet bindend
Melkveehouder.
@Achso Jammer genoeg toch wel: de lidstaten mogen wel strenger beleid toepassen, maar geen soepeler beleid dan het Europese beleid. De uitspraak van de RvS is een uitvloeisel van Europees beleid.
bio boer
@Melkveehouder. Dus franse en Duitse boeren moeten ook aan wei/bemesten vergunning denk dat daar voorlopig niks gebeurd
+1
anonymous_400
@Melkveehouder. Nou voordat de rest van Europa hier aan gaat beginnen mag de wereld eerst wel andersom gaan draaien.vrgr aldert.
BertK
@anonymous_400 Zijn we opwarming van de aarde ook vast kwijt!
+1
producent
@van Ittersum

Maar in het verleden heeft Nederland zelf natuurgebieden doorgegeven aan Europa , met het oog op hoe meer natuur hoe beter. We wilden altijd al voorop lopen, en nu lacht rijk links Nederland zich te barsten.
van Ittersum
@producent gaat mij hierom voordat Schouten aan de hoogste boom gehangen wordt, is zij hier direct verantwoordelijk voor? Ben benieuwd naar de oplossing
+1
John Spithoven
@van Ittersum De oplossing ligt binnen handbereik, heb hem hier al een aantal keren medegedeeld wat de MOB wil. Alleen is onbespreekbaar dus gaan we allemaal de bietenbrug op.😅
+3
Achso
@John Spithoven als het niet zo in-triest was, was het wel dolkomisch.. Wat een land ..
+2
Jannus
@George Iedereen in het land moet eigenlijk voor het uitlaten van de hond een vergunning aanvragen,komt het ambtenaren peleton leuk om in het werk en is het zo opgelost
+1
diekman
Gezondverstand is weg uit Den Haag.
+7
George
Niet alleen in Den Haag
+3
buorman
Weidepremie word boete, weiders gaan betalen voor de opstallers
Erik!1879
@buorman opstallen gaat ook niet lang goed. Als de mestkelders vol zijn heb je een probleem. Een maandje of 9 en er is geen legaal productie dier meer in Nederland 😂😂😂
Erik!1879
@Erik!1879 even voor @van Ittersum . Dan wordt de melkprijs wel lekker hoog voor de Nederlandse melk😉
+5
van Ittersum
@Erik!1879 er komt wel een oplossing, geen stress.heeft iemand al een bedrijf moeten sluiten? Heeft iemand al de koeien op stal moeten zetten?. Heeft iemand al een vergunning gekregen voor het bemesten? Is er al iemand opgepakt dankzij deze uitspraak?....

Omdat het zo massaal is komt er wel een oplossing
+1
Jan S
Quote Reactie van @van Ittersum:
er komt wel een oplossing,

Het is te zot voor woorden dat het een probleem kan zijn. Daar draait het om.
En wie is verantwoordelijk voor deze waanzin? Als het Brussel is dan leg je toch gewoon dit soort krankzinnigheid naast je neer. Is het Schouten zelf met de Haagse politici en ambtenaren, dan hoeven we helemaal niets wijs meer verwachten wat betreft politiek beleid. Als je dit kunt bedenken, wat kun je dan allemaal nog niet meer verzinnen om de veehouderij te verbannen uit Nederland.
Bagatelliseren gaat je steeds beter af. Je moet ook wat om zogenaamd wat positiefs te schrijven.
+2
van Ittersum
@Jan S als ik me alles aantrek wat anderen of hier wel niet schrijven, willen en ons zouden willen gebieden dan heb je inderdaad een probleem en dan zat ik als eerste in een inrichting. Maar helaas, ik bekijk het maar realistisch, we zijn niet de enigen. Dus niet alleen onze minister heeft nu kopzorgen heel wat andere bewindslieden groot of klein nu ook. Tis een voorlopige doekje voor het bloeden maar we staan niet alleen.

En ik boer in het grote peloton , ben geen voorloper, zit niet tot de strot in de schulden en ben geen achterblijver en dat realiseer ik me al te goed. En dan zie je de wereld net even anders, heb nog wel vertrouwen of anders gezegd : komt wel goed jongen!

Leuk is het zekers niet, daar zijn we het wel over eens.
Jan S
Quote Reactie van @van Ittersum:
Dus niet alleen onze minister heeft nu kopzorgen heel wat andere bewindslieden groot of klein nu ook.

Meen je dat werkelijk. Ik heb niet de indruk dat zij zich werkelijk zorgen maakt, anders was de oplossing er al lang geweest. Ze laat de boeren nabij natuurgebieden eerst nog even peentjes zweten. Daarna strijkt ze met haar hand over haar borst (op de plek waar normaal gesproken het hart zit) en tjonge wat zijn we allemaal weer blij met de oplossing. Een kinderhand is gauw gevuld zullen we maar zeggen. En wie is er dan de held van @van Ittersum?
van Ittersum
@Jan S joh, we zien het wel, ik ben niet de eerste die het veld moet ruimen en ook niet de laatste. Eerlijk gezegd, het boeit me niet. Komt wel goed. Misschien ben ik wel mild omdat ik de linkse jongens nog veel actiever had verwacht na deze uitspraak. In dat opzicht vindt ik het politiek gezien ( de tegenstanders) nogal rustig. Wij maken ons er nogal druk om terwijl we nog niets weten of al iets in uitvoering is gebracht. Iedereen is er wel van bewust dat er iets moet komen. Mijn voorspelling blijft, de ggb gaat hier een belangrijke factor in spelen
Twentsch Land
Ggb in een natura 2000 gebied heeft wel een probleem denk ik.....is het niet voor nu dat is het wel op termijn bij vervanging stal en/of uitbreiding.....maar de toekomst wijst het uit.

@van Ittersum
cowboys
@van Ittersum hoezo ben jij geen achterblijver?
+4
Frans1
@van Ittersum het hoeft niet massaal te zijn,als jij nu toevallig een bedrijf hebt,en daar wordt nieuwe natuur aangewezen,of je zit vlakbij bestaande natuur,dan krijg je geen vergunning meer om te bemesten en te weiden,dan ga je vanzelf weg,en kost jouw grond nog maar weinig omdat het in 1 klap voor landbouw waardeloos is!Hoe lijkt je dat?
van Ittersum
@Frans1 tis een makkelijk antwoord dat weet ik: als dit ....en als dat....in de emotie is dit vergelijkbaar als met bv de i&r situatie. Iedereen heeft een mening, iedereen weet het te vertellen, we rollen over elkaar heen om te vertellen dat het nu gebeurt is....maar feitelijk weet niemand iets hoe nu verder. Daar zou ik me op focussen, oplossingen aandragen, in gesprek gaan met en samen met de organisaties . En dan komt er weer oud zeer boven maar hoeveel keus heb je nog.....

Ik verval ook in herhaling over iets waar hier toch geen steun voor komt, dus geen wonder dat de ene situatie het ander opvolgt. Links heeft zich uitstekend in het collectief gevonden en rechts( wij) denken dat we nog iets te vertellen hebben met onze individualistische instelling. Dus waar ga je voor hier suggestief elkaar de put in praten of collectief in overleg gaan, meer keus is er niet meer. Dus koester onze minister maar, je hebt haar nodig!
+3
Melkveehouder.
@van Ittersum Nee hoor, Marc Calon zal er bij de Minister op gaan aandringen dat alle fraudeurs die zonder vergunning gaan bemesten en beweiden aangepakt moeten worden. Vanaf heden streng handhaven zal de boodschap zijn van deze politiek gestuurde moraalridder. Tenminste, dat mag je toch wel verwachten van een consistente belangenbehartiger. Toch?
verbi
@buorman Goed plan...
+2
groeier
@verbi
Enkele maanden geleden was bijna iedereen nog vol lof over schouten. Maar heb toen hier al verschillende keren aangegeven dat Schouten totaal niets doet voor de landbouw. Het ergste is nog dat wij, maar ook LTO braaf blijven volgen. De enige oplossing is, met tractoren naar de steden, de snelwegen en supermarkten blokkeren, op naar Den Haag.
+1
Twentsch Land
De burgers lekker boos maken ?

Ik heb de indruk dat de laatste aantal jaren we iets meer sympathie hebben van de Nederlandse bevolking.....maak dat niet kapot.

@groeier
+2
christo2.0
@Twentsch Land Burgers worden daar niet boos van. Ze begrijpen het juist niet wanneer je het niet doet.
Twentsch Land
Hebben we al eerder gezien....burgers hadden geen sympathie meer en ma flodder zei.....boeren ... en nu naar huis met die trekker en anders komt de M.E. En daar gingen ze richting huis.....Wat een afgang 😏

@christo2.0
Jan S
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Wat een afgang

Als ik goed begrepen heb was jouw oplossing kiezen voor degenen die je het langzaamst kapot maken en dat was de VVD. Heb je ook nog iets beters of is dat alles wat je kunt bedenken?
+2
Twentsch Land
Ik heb het idee dat jij wel meer niet begrijpt! ( Blijf mooi je hoop op links houden, geeft de snelste tekkel ).

Burgers boos maken geeft nooit sympathie.

Mensen die te laat op hun werk komen, te laat op afspraken komen, te laat thuiskomen enz enz.....geeft wrevel en geen begrip.

Als er dan toch iets met trekkers moet......organiseer dan een dag dat op de meeste parkeerplaatsen bij supermarkten 1 trekker staat met een paar fatsoenlijk gemanierde boeren erbij die vlaaiers uitdelen en op correcte wijze in gesprek met de mensen proberen te gaan.

.@Jan S
Jan S
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Ik heb het idee dat jij wel meer niet begrijpt! ( Blijf mooi je hoop op links houden, geeft de snelste tekkel ).

Ik heb het idee dat jij doet alsof je het begrijpt. Trouwens, ik stel mijn hoop op geen enkel politieke partij dus dat klopt al vast niet.

Ja dat is een goed idee, flyeren. Dan gaan de boze burgers het wel voor ons oplossen. Waarschijnlijk door op de VVD te stemmen.😞
groeier
@Twentsch Land
Als demonstreren niet meer mag, in wat voor land leven we dan nog?? De overheid zo braaf blijven volgen is geen optie meer, de burgers begrijpen dat juist prima de laatste jaren. Anders moet je ze dat uitleggen, je mond open doen, maar de landbouw/inlc LTO is daar toevallig altijd enorm slecht in.
Twentsch Land
Demonstreren is wat anders dan wegen met trekkers bezetten.

@groeier
weurding
Quote Reactie van @Twentsch Land:
fatsoenlijk gemanierde boeren erbij die vlaaiers uitdelen

koeievlaaien?
Melkveehouder.
@buorman Moeten NM en SBB gaan betalen🥴
burg
Ze kan ze mooi ff binnen komen halen om een uurtje of 6 zou me wel passen.
+1
Case max
Laat de melkfabrieken maar boel regelen die hebben ook de ons naar weiden toegedrukt , en de mest dumpen in eerste kamer iedereen .
Pluto
Een vergunning om te weiden waar kan ik die aanvragen ????? niet alleen voor het rundvee maar ook voor de vrije uitloop kip en het scharrel varken maar ook voor het paard en de pony .
m uut m
@Pluto
Volgens mij is er helemaal nog geen wetgeving die ons verplicht om een vergunning aan te vragen voor weiden of bemesten.
Pluto
@m uut m Hier staat dat Schouten niet afwijkt van de vergunning plicht voor weiden en bemeste ????!!!. Dus ik vraag waar ik die aanvraag moet indienen .
de Haas
@m uut m We kunnen met zijn allen afspreken dat we maandag allemaal gaan bellen om een vergunning aan te vragen, je gewoon dom voor doen net zo lang tot ze er schijt ziek van worden. 🤗
m uut m
@de Haas
Ook gelijk een vergunning aanvragen om met de auto te mogen rijden.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @m uut m:
vergunning aanvragen om met de auto

Nee, die groep is te groot. Dan krijg je teveel weerstand. Een kleine groep pakken gemakkelijker.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden platteland en pas geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!