Geen beweging in melkprijs A-ware

Nadat de melkprijs van A-ware over de maand maart omhoog ging, houdt de kaasmaker de melkprijs in april gelijk.

Bron

Deel dit topic

Reacties

van Ittersum
Verschil moet er zijn(of blijven)
Elvis
Wat is die melkprijs dan nu? Op de boerderijsite hebben ze het over 33.30, klopt dit wel
+2
cjw73
@Elvis 33.85 zonder enige vorm van toeters en bellen.
+1
Brutus64
Over het hele jaarwillen ze redelijk concureren met Campina, dus eigenlijk logisch dat ze niet dalen @cjw73
Elvis
@Brutus64 moeten ze straks wel 2 cent corrigeren
Afm2011
@cjw73 als je weidegang doet bij aware en dan vlog melk gaat leveren krijg je dan extra toeslag?
cjw73
@Afm2011 weide gang en vlog is het AH concept. Die beuren ruim 38 cent.
mlkvhoudr
@Elvis 35.10 als je weidegang toepast en aangezien 85 % weid in nl is dat de prijs die t beste vergelijkt
cjw73
@mlkvhoudr das lang geen 85 bij aware.🤔🤔
mlkvhoudr
@cjw73 hoeveel is t dan? Zijn er veeldie met het boerderijmelkconcept mee doen?
cjw73
@mlkvhoudr dat meldt ik hier niet. En hoeveel boerderijmelk er is weet ik nog niet. Maar de boeren zijn veel groter dan gemiddeld in NLD. Gemiddelde per bedrijf ligt boven de 1.5 miljoen.
+1
mlkvhoudr
@cjw73 ok hoeft ook niet als ik t echt wil weten kom ik er wel achter, ken met dank aan leerdammer heel wat aware leveranciers 😉
kaas
@cjw73 ik denk dat de weidemelktoeslag helemaal verdwijnt bij a ware want de meer prijs word niet uit de markt gehaald en is maar een heel klein deel van de weidemelk die ook weer als weidemelk in de schappen ligt,dus ik denk dat er wat anders voor terug komt .
+3
willemkopalt
@kaas weide melk wordt bij niemand uit de markt gehaald het is geen weide premie maar opstalheffing
cjw73
@willemkopalt die opstal heffing is het alleen bij rfc. Bij aware hoeft de rest niet af te dragen ervoor.
m uut m
@cjw73
Bij Aware niet bij de rest wel.
cjw73
@kaas dat was wel duidelijk hè bij de laatste vergadering.
hookwood
@kaas Hoe wil Aware zich dan inzetten voor het behoud van weidegang als mede-ondertekenaar van het weidegangconvenant? :

Het Convenant Weidegang is een samenwerking waarin gezamenlijk wordt gestreefd naar het weidegang niveau van 2012: 81,2%. Dit percentage staat gelijk aan het percentage in 2012, toen het Convenant Weidegang is opgericht. In 2017 past 80,4% van de melkveehouders een vorm van weidegang toe. Ondertussen zijn er 82 ondertekenaars van het Convenant. Een bedrijf, instelling of anderszins kan alleen ondertekenaar worden als het aantoonbaar bijdraagt aan (stimulatie van) weidegang.

Je kunt voor of tegen weidegang zijn maar inmiddels is er al een paar keer een meerderheid in de tweede kamer geweest om weidegang verplicht te maken. Dat is telkens afgewezen door de staatssecretaris/minister van landbouw doordat er een sectorbreed ondertekend convenant ligt.

Als niet weider heb je nu dus nog de keuze om minder toeslag te ontvangen of te gaan weiden. Als de politiek haar zin krijgt is die keuze er niet meer.
+1
puntertje
@hookwood Tja, A-ware denkt, ach het is een convenant niet waar, wat is er nou af te dwingen? En als de politiek een verplichting wil dan wordt de geleverde melk vanzelf weidemelk, hoeven ze ook niets voor te doen. Nee, van A-ware hoef je geen actie te verwachten waarom zouden ze? Dat we dan op een verplichting aansturen is wel waar, maar vooralsnog laten ze anderen de kastanjes lekker uit het vuur halen.
+2
JanCees
@hookwood Wat is de plus op de AH melk en wat is de plus op de "On the way to Planet Proof" en is dat dan en stimulans ja of nee. Komt de vraag overheen of het fair is om een in 2014 startende onderneming die de bij andere ondernemingen weggeplaagde melkveehouders onderdak heeft geboden . Andere ondernemingen die al meer dan 100 jaar bestaan en dus een afspiegeling van het gemiddelde is.
Dergelijke strepen in het zand trekken zijn niet de meest sterke strepen Jan Roelof.
Dan kunnen we ook beginnen over wie er voor echte grondgebondenheid kiest en voor een robuuste uitwerking en sonering daarvan of wie voor zn duurzame kwaliteits melk een bewust fraude opwekkende systemathiek gebruikt als de kringloopwijzer die extensieve graslandgebonden melkveehouderij bedrijven juist afstraft.
+1
burg
@JanCees is het ah concept bij aware begrenst of mag iedere aware leverancier onbeperkt leveren voor dit concept?
JanCees
@burg moet je aware bellen
Brutus64
@burg volgens mij zit er een begrenzing aan van een bepaalde hoeveelheid melk per ha grasland, ik geloof van 20.000 kg per ha.
kaas
@Brutus64 18500 kg melk per ha grasland maisland telt niet mee
Brutus64
Sorry, ik dacht vermiddag ook al ik zit toch wat te hoog @kaas
+5
hookwood
@JanCees Volgens mij stelde ik de vraag aan @Kaas maar schijnbaar voel jij je weer aangesproken omdat het hier Aware betreft. Dat je dan reageert door alleen maar tegenvragen te stellen vind ik ook niet erg sterk.....

Aware is ondertekenaar van het convenant, mijn vraag is heel simpel. Als ze de weidepremie afschaffen, wat ze schijnbaar van plan zijn, hoe ze zich dan gaan inzetten voor het behoud van weidegang. Dat is mijns inziens een legitieme vraag. Dan moet je niet aankomen met een lulverhaal dat ze uit piëteit de melk van 'weggeplaagde boeren', zoals jij dat noemt, afnemen en dat ze nog maar kort actief zijn en dat ze zich daardoor niet hoeven in te zetten voor het behoud van weidegang. Dat maak ik tenminste op uit jouw woorden. Of zie ik dat verkeerd?
ted9
@hookwood Haha die weidemelk halen ze voor een lage prijs uit Ierland snap dat dan. Hier kopen ze voor een lage prijs de gewone melk in. En de cirkel is rond ten gunste van anker.
cjw73
@ted9 waarom moet je daarvoor naar Ierland???
Er is hier aanbod over en teveel. Volgens nzo wordt er ruim 10 miljard kilo weidemelk geproduceerd en de totale afzetmarkt voor alle fabrieken bedacht hier in Nederland en een beetje in België en Duitsland een kleine 3 miljard kilo. Elders in de wereld is totaal geen vraag.
ted9
@cjw73 Hier betalen ze daar een meerprijs voor.
cjw73
@ted9 meerprijs??? Daar zou ik mij nog maar eens wat beter over laten informeren.
Is niks anders dan herverdelen van melkgeld. Meerwaarde is er nauwelijks.
ted9
@cjw73 Aware is toch geen coop. Dus er word niks verdeeld.
robbies
@ted9 Als ze bij de 1 wat afpakken en aan een ander geven, dan is het toch herverdeling?
ted9
@robbies Denk dat er bij een particulier weinig herverdeeld word. Hoeven ze ook niet te doen.
cjw73
@ted9 bij jou coöperatie is het dan wel herverdelen. Maar das ook fout want het moet bij de consument weg komen maar die betaald er niet extra voor. Da's het hele probleem
van Ittersum
@cjw73 de consument is onze klant met al die eigen labels niet, dat is de klant van de retail. De retail luistert wat naar de consument maar geeft er zijn eigen draai aan en legt dat op het bordje van zijn leverancier.

Ga er maar vanuit dat wij daadwerkelijk maar 3 of 4( nationale) afnemers hebben en dat is onze "consument". Dus wel of niet kunnen leveren met wat extra (weide of wat dan ook) is het verschil tussen succes of ermee blijven zitten en tegen dumpprijzen weg moeten zetten. Dat moet je als toegevoegde waarde zien. En ik snap de verbintenis van AH wel met Aware, fijn meebepalen wat jij moet doen als doorgeefluik. Zo is de markt en de tijd.
Achso
@van Ittersum Inderdaad. En het geintje wordt waarschijnlijk CO2 neutraal. En dan kan de hele bak aan concepten weet de bult op.
ted9
@cjw73 Hebben maar halve ct dus komt misschien wel uit de markt.😀
JanCees
@hookwood Volgens mij is dit een discussie forum en ja jij kan gericht vragen stellen aan andere prikkers maar dan loop je ook de kans dat anderen reageren. Waar het mij om gaat is welk doel beoog je met je vraag en is je vraag voldoende scherp om een volledig beeld te krijgen bij het discussiepunt.
Ik ken je als scherpe debater die meestal probeert een volledig beeld te krijgen.

Toch maar weer even een paar zaken op een rij.
Het eerste Convenant Weidegang is afgesloten in 2012.
In dat jaar verwerkte Aware nog geen melk.
Met de omstandigheid dat er nieuwe zuivelverwerkers zouden ontstaan die mogelijk in de eerste jaren van hun bestaan een niet gelijke of evenwichtige aanloop kuunnen verwachten is in dat convenant dan ook geen rekening gehouden.

Je kan dat convenant vergelijken met de wetgeving. Ik neem maar even de wetgeving over het toepassen van Crispercas. De techniek is er en kan een enorme vooruitgang bieden in de plantenteelt en veefokkerij.
In delen van de wereld mag deze techniek worden toegepast in de EU niet.
Bestaande wetgeving die met een bepaalde ontwikkeling geen rekening heeft gehouden en daardoor achterloopt en vooruitgang belemmerd

Aware is in december 2014 begonnen met de verwerking van melk met vooral melk uit het DMF een paar eigen boeren en na enige tijd Noorderlandmelk.
Friesland Campna wilde geen weidemelk leveren ook niet voor een meerprijs.
In 2015 kreeg Royal A-ware mogelijk iets van 20 of 30 melkveehouders met weidegang .
Volgens AH in Allerhande zijn dat er nu inmiddels ruim 300.
Dus in nog geen 3,5 jaar tijd 10 of 15 keer zoveel melkveehouders en volume verwerking van weidemelk. Dat is toch een vrij stevige groei van het aandeel weidemelk. Een dergelijke toename in zowel aantallen melkveehouders en volume aan weidemelk lijkt me toch in lijn met het in het Convenant Weidegang genoemde streven om ruim 80% te gaan halen. Als je in 3,5 jaar tijd van circa 0,01 % naar een (mijn inschatting) kleine 50% schiet dan ben je redelijk "On the way to" zou ik zeggen. Zeker als je dat vergelijkt met organisaties die al 3 of 4 jaar eerder bezig waren met het verwerken van melk en het thema weidegang.

De stijgende lijn bij Royal A-ware in weidemelk is niet zo zeer gerealiseerd door de premie op weidegang maar veel meer door het AH melkconcept. Een aparte weidemelkstroom verwerken zal wellicht minder rendement in de markt realiseren dan melk in een breder geplaatst concept waar weidegang mogelijk wel deel van uit kan maken. Als weidemelk ansich weinig meerwaarde kan realiseren kun je er ook mee stoppen en via de bredere robuuste concepten als bijvoorbeeld AH melk toch nog steeds wel die sterk stijgende lijn van weidegang realiseren.
Uiteindelijk gaat het om meerwaarde realiseren in de keten en om te zorgen dat die meerwaarde zich ook kan vertalen in een meerprijs voor de melkveehouder die daardoor keuzen kan maken .
Melkboer16
Quote Reactie van @JanCees:
aan

Het gaat erom wat ze uitbetaald en niks anders!
Ik zie nog geen voordeel tov RFC
JanCees
@Melkboer16 dat heeft voor diverse melkveehouders een verschillende uitkomst
Melkboer16
@JanCees voor nog geeneen financieel voordeel🤗
+3
Jack Rijlaarsdam
@JanCees

Wat een omslachtig verhaal om Royal A-ware uit de wind te houden. Feit is gewoon dat zij een concept voor opstallers hebben geïntroduceerd om snel extra melk (van weggeplaagde melkveehouders) aan te trekken. Bewust en moedwillig. Zakelijk gezien een goede zet, maar ga dan geen excuses zoeken over het niet voldoen aan de doelstellingen van het convenant.
JanCees
@Jack Rijlaarsdam dat is naar mijn wete niet de situatie het boerderijmelkprogram is geintroduceerd om bedrijven die geen weidegang bieden toch mee te nemen in een verduurzamingstraject.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JanCees:
het boerderijmelkprogram is geintroduceerd om bedrijven die geen weidegang bieden toch mee te nemen in een verduurzamingstraject.

Dat is heel nobel. Mag ik hieruit concluderen dat er geen nieuwe opstallende leveranciers zijn gerecruteerd om deel te nemen aan dit programma, maar dat het puur gaat om verduurzaming van de reeds aanwezige leveranciers?
willemkopalt
@Jack Rijlaarsdam boerderij melk is gewoon hetzelfde als de vlog melk bij fc alleen bij aware hoef je niet te weiden en moet de stal aan iets meer eisen voldoen
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @willemkopalt :
boerderij melk is gewoon hetzelfde als de vlog melk bij fc alleen bij aware hoef je niet te weiden

Bijna hetzelfde...
JanCees
@Jack Rijlaarsdam dat is correct
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JanCees:
dat is correct

Dat kan ik dan niet rijmen met de overstap per 1 maart 2019 van bijvoorbeeld de Van Weperens. Of zij zijn ondertussen gaan weiden of zij stromen als opstallende nieuwkomer in. Meer keuze is er niet. De eerste optie lijkt me weinig voor de hand liggend...
JanCees
@Jack Rijlaarsdam kwantumtoeslag tikt ook door
burg
@JanCees moet je aware nog maar eens bellen!
Quote:
Friesland Campna wilde geen weidemelk leveren ook niet voor een meerprijs. Zou je dit ook gelijk nog eens na kunnen vragen.
+2
puntertje
Quote Reactie van @JanCees:
Je kan dat convenant vergelijken met de wetgeving.

Nonsens, convenanten daar veegt één ieder z'n kont mee af als dat even beter uitkomt. Behalve een marktleider, die komt daar niet mee weg. Dus kan A-ware lekker mooi weer blijven spelen. Maar @JanCees, je bent zo langzamerhand wel de Henny Swinkels van A-ware aan het worden,het oliemannetje dat alles recht mag praten. Terwijl je het niet na kunt laten daar waar mogelijk RFC een trap na te geven. Heel interessant voor amateur psychologen zoals ik, ga maar lekker door.
JanCees
@puntertje als je goed hebt gelezen heb ik een paar dagen terug nog een complimenteus stukje over Friesland Campina geschreven.
puntertje
@JanCees nou nou, dat brengt de algehele tendens wel weer in evenwicht.😬
Elvis
@JanCees
Quote:
andere ondernemingen die al 100 jaar bestaan

Voorlopig doen ze niks anders dan de andere particulieren, namelijk 2 cent per liter boeren geld in hun zak steken
cjw73
@Elvis ach dat is in ieder geval 2 cent minder dan doc in eigen zak stak.😜
Afm2011
Als ze willen concurreren met rfc dan komen ze nu al 4 maanden dik tekort, of gaan ze 2e helft van t jaar weer fors verhogen om nog meer melk aan te trekken van rfc of doc?
Pfff
@Brutus64 Kun je me 1 reden geven waarom ze dat zouden willen?
Brutus64
@Pfff komende jaren willen ze meer melk, uitbreiding van de fabriek
Afm2011
Omdat ze alle melk nog steeds zeer goed kunnen verwaarden in merknaam, zoals er nu al jaren in o.a.de boerderij geschreven wordt....
kaas
April prijs van a-ware is 35,10 per 100 kg
burg
@kaas heeft aware daar ook een berekening bij? Wat zit hier allemaal bij in en wat word er evt. nog extra uitgekeerd of verrekend? De boven benoemde 38 cent voor de ah melk bij welke gehaltes en hoeveelheid en welke voorwaarden geld die?
JanCees
@burg moet je aware bellen
burg
@JanCees misschien weet @kaas het wel?
JanCees
@burg @kaas zou het mogelijk weten
kaas
@JanCees hij moet gewoon a-ware bellen die kunnen het beter uitleggen dan ik en dat is net dat zo dat lto de melkprijs van a-ware niet meer wil publiceren
Jaap40
@kaas waarom wil LTO de Aware prijs niet publiceren? Is dat al lang zo?
JanCees
@Jaap40 de prijs van januari is nog gepubliceerd waarom die van februari dat weet ik niet moeten jullie Zuivel.NL even mail sturen
kaas
@JanCees omdat ze bij lto met de handen in het haar zitten hoe ze de melkprijs van a -ware moeten pubiliseren omdat ze meerdere melkstromen hebben a-ware wou hun de prijzen met een accountantsverklaring aanleveren hoe ze de melkprijs bereken van bv de boerderijmelkstroom maar dat wil lto niet ze wouden ook wel de gemiddelde prijs van alle melkstromen aan leveren beetje vreemd dat lto niet mee wil werken .
+7
puntertje
@kaas Ik denk eerder dat Aware er alles aan doet om een rookgordijn rond hun melkprij(s)(z)en te leggen. Ze kunnen op het moment niet meekomen, of misschien kunnen ze wel, maar wil Jan Anker dat helemaal niet. Leveranciers kunnen toch nergens heen, een grote mond en het contract wordt na afloop niet verlengt en recente overstappers likken in stilte hun wonden. Maar ja, het staat een particuliere zuivel handelaar vrij om zo te doen.
kaas
@puntertje nee dat is niet zo ze hebben lto verschillende voorstellen gedaan om de melkprijs wel in de vergelijkingen mee te nemen maar lto ligt dwars
+1
puntertje
@kaas
Mag iedereen dan voorstellen hoe hun eigen melkprijs weergegeven wordt? Als producenten mochten bepalen hoe een consumentenbond hun producten zouden moeten beoordelen kun je toch ook niets meer met dat soort oordelen?
JanCees
@puntertje Willem Koops van Zuivel NL doet de uitvoering van de melkprijsvergelijking al sinds 2000 . Willem doet dat integer en zuiver en heeft vooral de eerste jaren behoorlijk strijd moeten leveren met Campina en FrieslandFoods . Sterker nog deze toenmalige coöps hebben de melkprijsvergelijking toen willen blokkeren.
Toen de vergelijking eenmaal een feit was gingen ze de strijd aan om welke elementen wel en niet in de melkprijsvergelijking moesten worden meegenomen.
Bijvoorbeeld dividend en rente uitkering over ingehouden melkgeld wel of niet mee in de vergelijking. Of kwantumtoeslag wel of niet.

Daar heeft Willem volgens mij altijd een goede oplossing voor gevonden.
De afgelopen jaren was er in de presentatie wel een manco geslopen. Er werd gepresenteerd op normbedrijf van 500.000 kg melk. Daar waar sprake is van een kwantumtoeslag kom je er dan minder goed uit. Die presentatie is toen aangepast naar drie volumes 500.000 kg 1 miljoen kg en 1,5 miljoen kg. Hierbij kunnen veehouders beter vergelijken.
De reden waarom Zuivel NL Royal A-ware niet meer meeneemt in de vergelijking kan ik zo niet duiden. Er zijn inmiddels wel een aantal verschillende melkstromen dus welke melkstroom moet je vanuit gaan? Maar dat is ook het geval bij FrieslandCampina.
van Ittersum
@puntertje het overgrote deel van de overstappers waren kritische melkveehouders. Toen opmerkelijk aanwezig nu stil. Kan twee dingen betekenen, of ze zijn enorm in hun nopjes met alles of ze zijn enorm geschrokken en overdenken hun beslissing.

Jos Rotteveel stond met een artikel ergens dat hij enorm.blij was met zijn overstap( zag alleen de kop, kon hem niet openen) Dus we nemen maar aan dat hij ook voor de rest spreekt. Ik zie en zag het voordeel niet maar ben ook nooit concreet bezig geweest met dat.
Noordoost
@van Ittersum wij zijn hier prima in onze nopjes met de overstap.
Alles keurig geregeld vanuit A-ware
+1
van Ittersum
Noorderling
@van Ittersum
Feestjes schijnen er gezellig te zijn in Heerenveen.
cjw73
@Noorderling zeker en goed voor elkaar
puntertje
@Noorderling Nou heb ik wel gehoord dat er nog boeren zijn die koeien melken maar niet over een melkdiploma beschikken. Gelukkig heeft A-ware de praktijkschool in Oenkerk gekocht en dus zullen de leveranciers binnenkort wel een cursus krijgen.
+2
van Ittersum
@Noorderling samen het verdriet van de gebroken relatie( Campina) wegdrinken😉. Tis me hier wel opgevallen dat sommigen( niet iedereen) nog niet over (door hun zelf uitgemaakt) hun ex heen zijn. Laten geen moment ongebruikt om na te schoppen. Waar het hart nog vol van is.....anders deed je dat niet, dan was je klaar en kijk je vooruit. Geldt ook voor de ex-lto leden hier( opnieuw: sommigen)
Twentsch Land
@van Ittersum

Tja van Ittersum ... Als je een keer door een hond bent gebeten blijf je lange tijd uit de buurt van die hond, zelfs als die oud en blind is.
+1
Melkboer16
@van Ittersum het overgrote deel van de overstappers naar DOC destijds waren ook kritische leden!
Hoor en zie er niks meer over en zo zal het de overstappers naar A-Ware ook gaan!
Noem mij een fabriek die jaar in jaar uit hoger betaald als RFC uitgezonderd Rouveen en CONO ?
Melkboer16
@Melkboer16 overigens ben ik van mening dat de melkprijs structureel te laag is ook bij RFC!
Jaap40
@Melkboer16 het is niet voor niets een ware exodus momenteel in de melkveehouderij.... en dat komt niet alleen van de melkprijs van de laatste paar jaar. Dus ja, de melkprijs is al jaaaaaren structureel (veeeel) te laag.
+1
van Ittersum
@Melkboer16 brutto betalen die twee hoger uit maar netto ook? Daar bedoel ik hun eisen/kosten mee die je op bedrijfsniveau moet doen. Dan kon Campina sws nog wel eens de hoogste zijn, terug gerekend naar de reguliere melkstroom
+2
Jan S
😀
van Ittersum
@Jan S wat Cees zegt is geen wet maar een mening

Verder ben ik het niet met u eens, Campina volgt op ruime afstand Cono als je het zo moet vergelijken dus uw opmerking is volledig voor uzelf. Ik droom snachts niet, ik slaap lekker en vrij vast😉 en heb geen last van nachtmerries over de "grote boze wereld,"
Jan S
😀
tok achterhoek
Wat doen ze allemaal geheimzinnig over a ware zijn melkprijs. Is meestal geen best teken.
Ik weet wel dat ze geen weidemelk meer willen hebben
cjw73
@tok achterhoek geheimzinnig?? Melkprijs is al meerdere keren genoemd hierboven. Alleen burg vraagt naar de voorwaarden om mee te doen aan het AH concept en dat kan niemand beter uitleggen dan de fabriek zelf. Ik weet wel ongeveer wat maar niet precies want doe er niet aan mee. En dat geldt voor @kaas. net zo.
+2
mlkvhoudr
@mlkvhoudr helemaal onderaan in dit artikel staan de belangrijkste voorwaarden
tok achterhoek
@mlkvhoudr dat is toch alleen interresant voor de bio boer?
Elvis
@mlkvhoudr stuk van foodlog geeft niet weer dat de prijs van Aware voor de ah melkstroom uiteindelijk evenveel is als de fc standaard (opstalmelk) dus die extra beloning is ook een wassen neus
van Ittersum
Even een vraagje, het volgende klonk mij als een 1 april grap in de oren maar je weet het nooit.

Hebben de leveranciers van Aware een brief gekregen waar werd " geadviseerd" om dieselolie van Slump af te nemen?

Waarheid of kolder?
cjw73
@van Ittersum waarheid. Maar regel mijn eigen zaken wel.
+1
van Ittersum
@cjw73 Hoop dat het daar bij blijft maar we weten beiden wel dat het anders gaat worden . Dat "nieuwe" wij-gevoel waar iedereen het maar over heeft kon wel eens een "ergenis-gevoel" geven.
cjw73
@van Ittersum het is een partner van hun bij de dairy academie in oenkerk. En ze laten het voorkomen dat het goedkoper is vanwege betere "kwaliteit " maar slump s altijd al duur geweest dus dat zal nog wel zo zijn. Heb alle email met hun ook al stop gezet want daar kwam ook allemaal van dat soort onzin binnen van semex, lely kaweco en ga zo maar door.😭😭😭
robbies
@cjw73 Ben je ook al op cursus geweest?

Quote:
A-ware wil gecertificeerde klauwverzorging

Klauwverzorging moet bij leveranciers van Royal A-ware door een gecertificeerde behandelaar worden gedaan. Dit bevestigt een zegsman bij de zuivelonderneming.
Deze eis betekent niet dat veehouders een gecertificeerde verzorger moeten inhuren. Ze mogen het ook zelf doen. A-ware zegt niet uit te zijn op het op kosten jagen van de veehouders. Wel moet de klauwverzorging goed gebeuren. A-ware biedt daarom scholing aan voor de eigen veehouders.

Dat doen we hier gelukkig al nauwelijks zelf, dus als binnenkort dat regeltje bij RFC geintroduceerd wordt, heb ik al geanticipeerd.
van Ittersum
@robbies het typische franchise formule is geboren....
putjesschepper
@robbies geldt volgens mij alleen voor ah lijn.
kaas
@putjesschepper ook voor de boerderijmelkstroom geld het.
cjw73
@robbies heb al last van die bananenrug dus ik begin maar niet te klauwbekappen.
Had 25 jaar geleden bij AB al snel gezien dat het hoerewerk is.🤔🤔
tok achterhoek
@robbies Het is toch eigenlijk te gek dat ze zich overal mee willen bemoeien. Het wordt volgens mij nog slimmer als bij de secte
+1
van Ittersum
@cjw73 hoorde ook al zoiets. Waar ik nogal bang van wordt( ook bij de andere fabrieken) dat we als ware een waslijst om de oren krijgen onder het mom van " borging en constante kwaliteit". abtexel rijdt ook krachtvoeders, hoe lang zo het nog duren voor....Hoop het niet maar zou me tegelijk ook niet verbazen.
cjw73
@van Ittersum ach ik kan zo weer ergens anders heen en anders trap ik de koeien de laan uit. Heb meer het idee dat het onderdeel van hun ogen verdienmodel is bij aware om reclame te maken voor bepaalde bedrijven en vervolgens daar zelf uit goedkoper kunnen inkopen voor hun eigen zaakjes.
+1
van Ittersum
@cjw73 dat laatste inzake brandstof weet ik wel zeker abtexelgroup.com/
+1
hoest
Er stondeuse in het nieuwsblaadje van aware een artikel over een boer uit de tjongersvallei die de brandstof van hen had en een slimme tank meter die het verbruik doorgaf aan slump zodat die het vat altijd volhield. Ook zijn ze kennispartner van aware en als aware leverancier kun je korting krijgen bij hen. Net zoals bij een kalverpoederleverancier waarvan ik de naam even kwijt ben. Niets bijzonders dus
kaas
@hoest denkavit melkpoeder maar dat is ook een partner maar het is niet verplicht om er zaken mee te doen.
van Ittersum
@kaas ben ik een leek en Heb dit van horen en zeggen. Hebben de leveranciers sws een contract(afname en leverantieplicht) voor minimaal 3 jaar? En wat gebeurt erna? Wie, wat bij een tegenvallende zuivelmarkt, hoe gaat het dan , iedereen (beide partijen) vrijheid, blijheid? Of komt er dan een schifting op basis van voorkeuren?
kaas
@van Ittersum a-ware heeft eem afname plicht voor 3 jaar en een leverancier een leverplicht voor 3 jaar volgens mij en diegene die geld heeft ingelegt 5 cent per liter [ 4 of 6 % rente per jaar] kan a-ware het contract niet verbreken maar als je het precies wil weten moet je in de voorwaarden duiken
Melkboer16
@kaas ach So! Gefeliciteerd aan al die boeren die er naartoe zijn gegaan! Wordt nog meer pijn lijden en ondertussen schuift de familie Anker weer hoger in de Quote 500!
+1
Afm2011
@kaas dus bij aware kun je geld inleggen en dan ontvang je 4 of 6 % rente? Als het toch zo goed draait dan kan hij t bancair toch wel lenen voor 2 % of minder...... raar verhaal, of is dit eis van bank omdat eigen vermogen (te) krap is ?
Elvis
@Afm2011 is bij agrifirm ook zo
Afm2011
@Elvis agrifirm is een coöperatie waarbij de leden jaarlijks de balans uit de jaarrekening te zien krijgen. Dat is een heel verschil met geld uitlenen aan een particuliere onderneming zonder enig financieel inzicht. "Vertrouwen op de blauwe ogen" is linke soep
sorry
Quote Reactie van @Afm2011:
dus bij aware kun je geld inleggen en dan ontvang je 4 of 6 % rente? Als het toch zo goed draait dan kan hij t bancair toch wel lenen voor 2 % of minder...... raar verhaal,

u bent in de war met een hypothecaire lening,hier gaat t om een obligatie....

de ROYAL frieslandcampina leent ook voor dat rente percentage(doen ze geheimzinnig over)...alleen de eigen leden schepen ze af met een paar %....en dan nog nauwelijks winst kunnen maken.....
Afm2011
@sorry maar waarom lenen middels obligaties? Aware kan toch beter bancair lenen. Of stelt de bank aanvullende eisen? Ik blijf het raar vinden.
sorry
@Afm2011 probeer maar eens geld te lenen zonder onderpand....
Afm2011
@sorry als je een stabiel en goed resultaat laat zien kun je geld zat krijgen. Als eigen vermogen/solvabiliteit maar goed is. Eventueel kleine rente opslag, maar om 6% rente te gaan betalen ?
buorman
@Afm2011
Wat zou je boekwaarde of vrije marktwaarde zijn van een nieuwgebouwd [onder]pand incl alle nieuw gekochte machines/installaties een paar jaar na ingebruikname?
putjesschepper
@Melkboer16 hoezo dan? februari 41.3 ex btw is dat slecht?
Noordoost
@putjesschepper niks mis mee
Melkboer16
@putjesschepper dat zou ik bij RFC ook hebben met PP melk en iets hogere gehaltes
+2
van Ittersum
@putjesschepper wel even bij vertellen dat dit geen reguliere melk is. Zonder extra kosten gemaakt te hebben red je dit niet. Standaard zit er veel verschil in de melkprijs maar in de bijzondere melkstromen amper. Conclusie is dan ook dat je bij Aware niet beter noch slechter uit bent als je twee stappen harder doet dan de rest bij Aware. Net als bij Campina dus
putjesschepper
@van Ittersum dit is inderdaad ah lijn.in grote lijnen voldeden we al en daar bedoel ik mee grongebondenheid, weidegang,minder als 18000 kg/ha.inderdaad we hebben koeborstel gemonteerd en kruidenrijk ingezaaid. Vlogkosten proberen we te drukken met gras in het seizoen. Met de droogte van vorig jaar is dat wat minder gegaan.tot nu toe ongeveer 1 cent.wat ik soms niet snap is dat mensen bij voorbaat zeggen dat aware minder is.we pakken ook kwantumtoeslag van 1.36 mee.
zuivelarbeider
Wat is de melkprijs voor de maand mei?
mlkvhoudr
@zuivelarbeider die houden we stil
ted9
@zuivelarbeider anker maakt alleen aan bb en boerderij de mp bekend als deze plust. Dat weet je inmiddels toch wel.
zuivelarbeider
Melkprijzen moeten transparant zijn.
Bij Cono,DOC, FrieslandCampina, Vreugdenhil etc, kan je deze vinden op hun eigen site.
Waarom Aware zo moeilijk doet is mij een raadsel.
cjw73
@zuivelarbeider hoezo we kunnen ze zo inzien en jij levert toch geen melk dus waar maak je je druk om. En bij de meeste anderen zijn ze ook alleen zichtbaar nadat je ingelogd bent.
zuivelarbeider
@cjw73 klopt lever geen melk, maar wel werkzaam in de zuivel
Maar zuivel heeft wel mijn interesse.
Je kan de melkprijzen zo opzoeken bij Cono, etc. Zonder inloggen!
Jansky
Boerma
@Jansky ja aware gaat de verkeerde kant op. Zou tegen rfc uitbetalen is gezegd maar redt het nu al niet
van Ittersum
@Jansky zolang ze maar boven DOC zitten houden ze woord. .
Afm2011
@van Ittersum laten ze dan maandelijks de prijs openbaar maken, dan kun je het vergelijken. Artikelen alleen in de "vakbladen" vermelden als Aware stijgt met melkprijs is niet de juiste manier.
Open zijn over de prijs! In goede en in mindere tijden !
van Ittersum
@Afm2011 maakt mij niet uit. Aware is een commercieel bedrijf, ze betalen tactisch en strategisch uit. Ze zorgen dat de bijeenkomsten de innerlijke mens goed verzorgt wordt en zorgen voor een sociale beeldvorming. 1 cent investeren om 2,5 cent terug te pakken. Ik noem het een paar dagen geleden de vergelijking met de postcodeloterij geen geld uitkeren maar de mens paaien met andere nutteloze dingen. Het "wij-beeld" onderhouden, join the club gevoel.

Hoe harder de ex Campinaleden (op basis van emotie vertrokken)hier commentaar geven op Campina hoe meer ik het gevoel heb dat ze (nog of weer) hunkeren naar hun ex.
Afm2011
@van Ittersum beslissen op emotie gebeurt nog veel in de melkveehouderij. Het verhaal in de vele zalen van A ware-wervingsbijeenkomsten heeft goed gewerkt , "alles in merken" , wij produceren op vraag etc. Is puur inspelen op die emotie daar heb je gelijk aan. Uiteindelijk moet je een goede melkprijs ontvangen, met emotie betaal je geen rekeningen. En als je dan lef hebt publiceer je die prijs ook als deze niet stijgt
cjw73
@Afm2011 zo'n fabriekje ken ik nog 1. Alle regionale dagbladen staan er vol van als de garantieprijs omhoog gaat. Alleen de laatste maanden geen regeltje te vinden hoor.
+1
van Ittersum
@cjw73 klopt kon in de Balkster courant niets vinden balkstercourant.nl/… . In de LC staat het altijd wel
cjw73
@van Ittersum klopt. Zo is het ons ooit verteld niks nieuws.
+1
van Ittersum
@cjw73 daarom de ex doc-ers kunnen nog steeds tevreden zijn
sorry
Quote Reactie van @zuivelarbeider:
.Je kan de melkprijzen zo opzoeken bij Cono, etc. Zonder inloggen!

geef eens een paar linkjes als je wil...
mlkvhoudr
@zuivelarbeider hij is minder dan een cent gestegen. Verder kan ik je niet helpen
cjw73
@mlkvhoudr is 👎 net als rfc
+2
mlkvhoudr
@cjw73 weet t baal er van een goed uitbetalende aware is in ieder zijn/haar belang

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , a-ware en kaasmaker geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
148
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN