zuivelarbeider


Foto's
0
Video's
0
Topics
1
Reacties
132
Stemmen
39
Volgers
0

Over mij

Leeftijd: 58jr
Laatst online: 3d geleden

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering

Advertentie


08 Dec 2019

Laatste bijdrage Zuivelarbeider

Ga FrieslandCampina per 1 februari verlaten.
Mooie jaren meegemaakt, maar ga nu voor een nieuwe uitdaging.
Het ga jullie allemaal goed.

38 reacties

07 Dec 2019

Boeren dreigen met terroristisch verzet, grootspraak?

Boeren dreigen met terroristisch verzet, dat moet wel domme grootspraak zijn
Het belegeren van distributiecentra en het frustreren van de voedselvoorziening lijkt erg op een oorlogsdaad, meer in het bijzonder op terrorisme in de zin van de wet


Zo hee, de boeren en de bouwers zijn heel wat van plan. Zij willen met hun trekkers en hun shovels de grote distributiecentra van bedrijven als de supermarktketen Jumbo omsingelen en isoleren zodat de voedselvoorziening aan de Nederlandse bevolking stokt. De Farmers Defense Force lijkt de spil te zijn van dit streven en het gerucht gaat dat de strijders van Duindorp zich ook al bij deze coalitie hebben aangesloten. Hun zwaar vuurwerk zal goed van pas komen.

Het is moeilijk voorstelbaar dat deze plannen daadwerkelijk doorgaan. Het is waarschijnlijk bedoeld als een dreigement om de urgentie van de boeren- en bouwerseisen nog eens te onderstrepen want als je zulke dingen van plan bent, moet je er niet van tevoren hoog over van de toren blazen. Dan worden je doelwitten namelijk afdoende beveiligd.

De activisten hebben nog een probleem. Het belegeren van distributiecentra en het frustreren van de voedselvoorziening lijkt erg op een oorlogsdaad, meer in het bijzonder op terrorisme in de zin van de wet. Er wordt immers op een gewelddadige wijze de burgers schrik aangejaagd terwijl men ook nog eens probeert de autoriteiten tot een bepaalde gedragslijn te dwingen. Eveneens met geweld of de dreiging daarmee.

Terrroristen krijgen de kans om met de handen omhoog uit hun trekkers te komen. Anders wordt het vuur geopend. De overlevenden – zo die er zijn – kunnen rekenen op zeer zware gevangenisstraffen.

Pantserwagens tegen trekkers. Granaten in die lui hun mik. Dat zouden we immers ook doen als een detachement van de kalief zich voor de deur van het Jumbo distributiecentrum vertoonde.

Nee, die plannen, dat is allemaal maar grootspraak. Geloof me. Ze zijn niet helemaal van hun eigen varkens en kistkalveren besnuffeld. Domme grootspraak.

24 reacties

06 Dec 2019

Is Farm Aid mogelijk in Nederland?

Al jaren mogelijk in Amerika.
Waar zijn onze popmuzikanten?
Farm Aid (voorheen FarmAid)[2] is een non-profitorganisatie die zich inzet voor agrariërs in de Verenigde Staten. De organisatie is in 1985 opgericht door Willie Nelson, John Mellencamp en Neil Young. Farm Aid organiseert jaarlijks een benefietconcert om aandacht te vragen voor de belangen van Amerikaanse boeren en om geld in te zamelen voor kleine en/of noodlijdende familiebedrijven in de agrarische sector. Nelson, Mellencamp en Young maken, evenals Dave Matthews sinds 2001, deel uit van de bestuursraad van Farm Aid en treden vaak op tijdens de benefietconcerten.

Aan het begin van de jaren tachtig van de twintigste eeuw ontstond een grote financiële crisis in de Amerikaanse agrarische sector.[3] Bob Dylan vroeg zich tijdens zijn optreden voor Live Aid hardop af of er niet iets vergelijkbaars voor de noodlijdende boeren in de Verenigde Staten kon worden gedaan.[4][1] Willie Nelson besloot naar aanleiding hiervan met John Mellencamp en Neil Young een benefietconcert te organiseren op 22 september 1985. Nelson opende dit concert met de tekst "Welcome to Farm Aid, the concert for America".[4] Het eerste concert vond plaats op een campus van de Universiteit van Illinois in Champaign en trok ruim tachtigduizend bezoekers.[5]

0 reacties

05 Dec 2019

Lege schappen met de kerstdagen, nieuwe boerenactie

Er zijn plannen voor weer een nieuw protest van boeren. Doel is nu de voedselvoorziening in het land stil te leggen in de week voor Kerstmis. Maandag zal actiegroep Farmers Defence Force in gesprek over de actie.

Foto: Shutterstock.com
In een brief wijst Mark van den Oever van de actiegroep op een bericht van één van de leden van de groep over de Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog. De boer zou destijds de 'meest gewaardeerde burger' zijn, zo staat er. "Hoeveel kan een mens vergeten in 75 jaar." En verder: "Hardop denkend vraag ik me af of het geheugen eens opgefrist moet worden."

"Volle schappen, lage prijzen, dat kent de consument"
Dat bracht de actiegroep op het idee voor een nieuw protest. "Volle schappen, lage prijzen, dat kent de consument. Nederlandse boeren of een eerlijke prijs voor hen, is daarin van geen belang." Daarom zou een actie met de voedselvoorziening wel eens goed zijn om het geheugen op te frissen. In besloten groepen wordt er al gesproken met mensen die mee willen doen met de nieuwe actie.

82 reacties

03 Dec 2019

A-ware verhoogt melkprijs

A-ware verhoogt melkprijs met € 1,25
Van de verhoging verloopt 25 cent via het reguliere melkgeld en bestaat € 1,00 uit een eenmalige toeslag.
Zuivelbedrijf Royal A-ware verhoogt de melkprijs voor december met € 1,25 per 100 kilo naar minimaal € 34,00 en maximaal € 38,75 per 100 kilo. Deze prijs geldt bij een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo, is exclusief btw en na aftrek van 5 cent voor ZuivelNL. Van de verhoging verloopt 25 cent via het reguliere melkgeld en bestaat € 1,00 uit een eenmalige toeslag.

Melkprijs over heel 2019
Gemiddeld komt de kale melkprijs van A-ware over heel 2019 uit op € 32,57 per 100 kilo. De maximale melkprijs over het hele jaar komt uit op 37,32 per 100 kilo. Vorig jaar werd gemiddeld ruim € 2,50 per 100 kilo meer betaald.

68 reacties

02 Dec 2019

Voeding trekt de kar voor DSM

Speciaalchemieconcern DSM heeft in het derde kwartaal een hogere omzet in de boeken gezet. Die stijging was voornamelijk te danken aan de tak voor voeding. De materialentak kampte met een kwakkelende Chinese en Europese auto-industrie. Niettemin handhaaft DSM zijn verwachtingen.

De totale omzet steeg met 1 procent tot een kleine 2,3 miljard euro. Op eigen kracht stegen de onderliggende opbrengsten bij de voedingsdivisie met 4 procent tot ruim 1,5 miljard euro. Bij de materialendivisie, die bijvoorbeeld plastics, coatings en kunstharsen voor de industrie maakt, was sprake van een omzetkrimp van 7 procent.

Door aanhoudende zwakte in de Chinese en Europese autobranche zat vooral de verkoop van hoogwaardige plastics in het slop. Die sector kampt naast de gevolgen van de handelsoorlog ook met afzwakkende wereldwijde economische groei.


Bij voeding was de verkoop van ingrediënten voor diervoeding „solide”, terwijl de resultaten bij voedingsstoffen voor menselijk gebruik iets minder waren. Op vlak van diervoer heeft DSM nog enkele grote onderzoeksprojecten lopen. Zo wil het concern eind 2020 of begin 2021 de markt op met een voedingsstof die methaanuitstoot door koeien moet tegengaan.

„In een zeer ruwe schatting verwachten we dat de totale markt hiervoor zo’n 1 à 2 miljard euro waard is”, zei financieel topvrouw Geraldine Matchett over het project, dat de naam Clean Cow draagt. Volgens Matchett lopen bij andere bedrijven vergelijkbare projecten, maar is DSM het verst gevorderd met de methaanverlagende toevoeging. „We hebben onderzoek gedaan in Canada, Europa en Nieuw-Zeeland, dus we hebben al het papierwerk al.”

5 reacties


Export voeding en dranken goed voor 25 miljard

De export van voeding en dranken van Nederlandse makelij was in 2018 goed voor 25,1 miljard euro. Het is daarmee de categorie waaraan de bv Nederland het meeste verdiend.

Onder voeding en dranken vallen onder meer groenten, fruit, zuivel, cacaoproducten en bewerkte producten daarvan. In 2015 bedroeg de export uit deze categorie nog 22,8 miljard euro. Dat blijkt uit de publicatie Nederland Handelsland 2019 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gemiddeld verdient Nederland op elke euro Nederlandse makelij die wordt geëxporteerd 51 eurocent. Dat is minder dan in 2015 (53 eurocent). Dat betekent dat er per euro export 2 eurocent meer import van goederen of diensten nodig is dan in 2015.

Verdiensten
Voor de categorie voeding en dranken lagen de verdiensten in 2015 op 60 eurocent per euro, dat was in 2018 59 eurocent. Aan een euro natuurproduct of grondstof (zoals bloemen en planten) verdient Nederland via de export het meest, gemiddeld 64 eurocent.

Als het gaat om de toegevoegde waarde van afzonderlijke productengroepen dan verdient Nederland het meest aan machines en machine-onderdelen. De toegevoegde waarde door de export van machines, zoals chipmachines en machines voor de voedingsmiddelenindustrie, was in 2018 bijna 16 miljard euro. Dat is bijna 4 miljard euro meer dan in 2015.

Na machines zijn metaal en metaalproducten met bijna 6 miljard euro het meest profijtelijke exportproduct. Sierteelt (o.a. bloemen, planten, bloembollen, boomkwekerijproducten) komt op een derde plek met exportverdiensten van bijna 5,5 miljard euro. Aardgas, hoogwaardige kunststoffen, vlees en organische chemie (zoals koolwaterstoffen) leverden Nederland elk tussen 4,5 en 5 miljard euro aan exportverdiensten op in 2018.

Vlees en zuivel
Ook de waarde van de export van vlees nam toe van 4 miljard euro in 2015 naar 4,6 miljard euro vorig jaar. In zuivel steeg de exportwaarde in die periode van 3,5 naar 4 miljard euro. In bewerkte voedingsproducten, zoals babymelkpoeder, groeide de internationale afzet van 2,9 naar 3,2 miljard euro.

2 reacties

29 Nov 2019

Boerenactie bij Wetterskip Fryslan

Er is angst bij het Wetterskip over de aangekondigde boerenacties komende maandag. Er wordt serieus rekening gehouden met demonstrerende boeren die met trekkers blokkades veroorzaken.

Paul van Erkelens van Wetterskip Fryslân - Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
De woede van de boeren richt zich op de aangekondigde tariefverhoging. In Gelderland hebben actievoerende boeren afgelopen week een tariefverhoging kunnen voorkomen. In het Wetterskipsgebouw in Leeuwarden is maandag een vergadering van het algemeen bestuur. Een interview met dijkgraaf Paul van Erkelens in It Polytburo maandag is vanwege de verwachte onrust afgezegd.

11 reacties