zuivelarbeider


Foto's
0
Video's
0
Topics
1
Reacties
132
Stemmen
30
Volgers
0

Over mij

Leeftijd: 48jr
Laatst online: 14u geleden

Werkzaam in de zuivel

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering

Advertentie


23 Aug 2019

Royal A-ware heeft stabiel jaar achter de rug

Zuivelonderneming Royal A-ware heeft in 2018 een netto resultaat van 18 miljoen euro gerealiseerd. Dat is vergelijkbaar met 2017. CEO Jan Anker is content en spreekt van een prima en stabiel resultaat.

Aware draaide een omzet van 1,4 miljard euro. Ten opzichte van 2017 is dat een groei van circa 7 procent. Het resultaat voor belasting is met 5 procent gestegen naar 25 miljoen euro.

Investeren
In lijn met voorgaande jaren heeft Royal A-ware ook in 2018 91 miljoen euro geïnvesteerd. De investeringen hebben vooral betrekking op de uitbreiding van de kaasmakerij in Heerenveen, het uitbreiden en moderniseren van verpakkings- en rijpingscapaciteit als ook op de bouw van de nieuwe mozzarella- en roomfabriek in Heerenveen.

Tevens is het wagenpark van AB Texel, dochteronderneming van Royal A-ware, flink uitgebreid. In 2019 zal het lange termijn investeringsprogramma gecontinueerd worden om daarmee de positie van Royal A-ware nog verder te versterken.

Vooruitblik
In verband met de volatiliteit op de zuivel- en kaasmarkt worden voor 2019 geen verwachtingen uitgesproken. Eind dit jaar wordt de mozzarella- en roomfabriek in Heerenveen in gebruik genomen. Inmiddels is ook gestart met de voorbereidingen van de bouw van een kaasmakerij in Ierland, in samenwerking met zuivelcoöperatie Glanbia Ireland.
Lp

12 reacties

13 Aug 2019

Ieren jaloers op melkprijs FrieslandCampina

De Ierse zuivelverwerker Glanbia heeft de melkprijs over juli verlaagd. De belangenbehartigers zijn ontstemd over het feit dat de melkprijs van FrieslandCampina zo’n 4 cent hoger ligt dan hun boeren krijgen.

Zuivelcoöperatie Glanbia, die samen met A-ware een nieuwe kaasfabriek laat bouwen, heeft de melkprijs over juli met 1 cent verlaagd naar 29,50 eurocent per liter. Dit is inclusief btw, op basis van 3,6% vet en 3,3% eiwit. Martin Keane, de voorzitter van de coöperatie, zegt in de Ierse media dat deze verlaging een gevolg is van de lagere boterprijzen.
Ierse melkprijs te laag
De verlaging van de grootste verwerker van het land, wordt vol onbegrip ontvangen door de Ierse melkveehouders. Dit omdat dat de melkprijzen over juni al zo’n 2 cent onder het Europese gemiddelde lagen, zo stelt Gerald Quain, de voorzitter van de Ierse zuivelbelangenbehartiger 'ICMSA Dairy Committee'.

Quain zegt dat de Ierse melkveehouders door dit negatieve verschil op jaarbasis ongeveer €6.000 mislopen, op basis van een jaarleverantie van 300.000 liter melk. Om zijn woorden kracht bij te zetten, wijst hij naar de melkprijs van FrieslandCampina; die lag in juni zo’n €4 cent boven het niveau van Ierland. Dit terwijl FrieslandCampina op dezelfde markten opereert als Glanbia.

Met de verlaging van Glanbia is dit verschil zelfs nog verder opgerekt. De belangenbehartiger roept Glanbia en andere Ierse melkverwerkers op om hun uitbetalingsprijzen beter te laten spiegelen aan de concurrentie op het Europese vasteland.

Verschil niet van gisteren
Als we sec naar de opbrengsprijzen kijken, dan heeft deze voorzitter een punt. Toch is het verschil niet van gisteren, zo blijkt uit de LTO melkprijsvergelijking. De melkprijs van Glanbia noteerde sinds 2012 namelijk slechts op spaarzame momenten boven de prijs van FrieslandCampina. Over de jaren heen bedraagt het gemiddelde verschil iets minder dan €0,03 per kilo.

24 reacties