Femke Wiersma, op de barricaden voor de boer

Femke Wiersma (33) uit Dokkum werd dankzij Boer zoekt Vrouw boerin in Abcoude. Ze heeft zich ontpopt tot een van de meest actieve belangenbehartigers van de melkveehouderij.

Oprichting van Netwerk Grondig
Mede haar actie leidde tot de oprichting van Netwerk Grondig, een nieuwe organisatie voor extensieve melkveehouders zonder mest-overschot op hun bedrijf. ,,Het was een succes. We werden uitgenodigd bij alle overleggen in Den Haag en we wisten te bereiken dat de grondgebonden boer ten opzichte van 2 juli 2015 geen vee hoefde in te leveren.”

Nadien besloot Femke het vanwege gezinsuitbreiding wat rustiger aan te doen. De VBBM-medewerkster waarmee ze samenwerkte bij Netwerk Grondig ging zich volledig toeleggen op Grondig en Femke werkt sindsdien bij de VBBM. Ze had onderwijl het belangen behartigen al in haar hart gesloten.

Beleidsadviseur
Sinds 2016 is Femke Wiersma ook beleidsadviseur van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Netwerk Grondig en NMV zijn verschillende organisaties, past zo’n overgang dan wel? ,,Toch wel”, zegt ze. ,,Beide opereren buiten de gebaande paden en beide zijn niet zo van het polderen, maar van concrete actie. En vergeet niet dat Grondig meer een one-issueorganisatie is en de NMW een algehele belangenorganisatie. In zijn algemeenheid geldt: ik hou enorm van belangen behartigen. Je verdiepen in dossiers, regelen, schrijven, beslissers benaderen, het is geweldig mooi en nuttig werk.”

Ze is daarnaast verbonden aan Team Agro NL, een jonge koepelorganisatie waarin al bestaande pr-initiatieven voor de land- en tuinbouw moeten gaan samenwerken. ,,Die promotie is nu te versnipperd, de afstemming ontbreekt. Door dat te verbeteren willen we komen tot een krachtige sectorpromotie. Natuurlijk, er gaan dingen fout, maar iedere dag produceren boeren en tuinders voldoende veilig en goed voedsel. Zelfs zoveel dat we de tweede landbouwexporteur zijn ter wereld.”

Boeren verdienen dat respect, want anders houden we straks geen agrariër meer over, stelt Femke.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Naast "Femke" voor grondgebonden
Heb je "Agnes" voor hoe krijg krijg ik mijn hitech stal vol met free rights zonder generieke korting.
Dan boer" Frans" die niet mee wou doen aan Fosfaatreductieplan.

Ieder zijn belang maar wel sterke lobbyisten!
+15
m uut m
@hans1980
Femke is van een heel ander kaliber.
Kun je totaal niet vergelijken met Agnes of Frans.
Femke heeft visie en vecht voor de sector.
Agnes en Frans gaan puur alleen voor eigenbelang.
+2
pieta
@m uut m Femke had ook gewoon eigen belang.
+6
Boerderie
@pieta oh ja? Welk belang? In 2015 waren wij zelf niet grondgebonden. Maar evengoed van mening dat de belangen van ondernemers die geanticipeerd hadden op de neergelegde visie behartigd moesten worden 😊😀
+1
pieta
@Boerderie Je hebt gelijk. 😁 Hier een kopie van wat je schreef: Ik probeer onze eigen situatie altijd zoveel mogelijk buiten beschouwing te laten in deze discussie, maar toch: Wij konden gebaseerd op de werkelijke situatie in 2015 nog 6 koeien extra plaatsen (klein bedrijf met nog geen 60 koeien). Met de forfaitaire norm komen we ruimte voor 2 te kort en zouden we niet meer grondgebonden zijn. Je hoeft echt niet bijster slim te zijn om te begrijpen dat dat best wel krom is 😉 .

prikkebord.nl/topic/102760/

Ik zie je overigens graag bezig als belangenbehartiger omdat je je doelen weet te bereiken. Nu alleen nog hopen dat je de juiste doelen nastreeft. 😁 En ik ben niet tegen op grondgebonden overigens.
+3
Boerderie
@pieta ja, daarvoor zou ik je onze hele situatie uit moeten leggen. Wij hebben in 2015 een dieptepunt meegemaakt na een zware BVD besmetting. Van 7600 liter/koe en 74' koeien hadden we in 2015 na vele dode koeien(kleine problemen zoals een hakbeschadiging eindigde al als een tromper) en veel abortussen, geen aanwas, op 2 juli 2015 nog maar 56 koeien met een melkproductie van 5400 per koe (gem. tkt van over de 500 dagen). Dus op dat moment (zoals ik al zei 'werkelijke situatie')hadden we wel letterlijk ruimte over, maar jaar ervoor ook land kwijtgeraakt. Ik kan trouwens echt prima over ons eigen bedrijf heen kijken, vraag Gijs maar, wij zijn het lang niet altijd eens 😀

Maar BVD valt natuurlijk onder de eerste uitzondering als knelgeval wat eigenlijk direct in het proces duidelijk werd. Dat werd.volgens mij unaniem beaamd in het eerste overleg destijds. Dus voor ons geld die korting ook gewoon. Evengoed sta ik er achter dat de belangen van de grondgebonden boeren destijds beter behartigt moesten worden. Niet dat de rekening alleen bij de rest wordt neergelegd in alle dossiers(heb binnen GRONDig ook altijd gezegd dat alle plannen die je maakt ook haalbaar moeten zijn voor overige bedrijven)...

Het is gewoon goed en verstandig dat je geen monopolist hebt als belangenbehartiger, en dat alles goed wordt afgewogen. Ik ben door de ervaring bij GRONDig juist ook heel realistisch gaan kijken naar de onmogelijkheden van andersoortige bedrijven. Daar voel ik ook veel empathie voor. Wel ben ik van mening, juist als voormalig buitenstaander, dat de MVH haar grondgebonden karakter nooit moet laten vallen of er een slap aftreksel van moet laten maken. Hoe complex dat ook is. Want in Nederland wordt je dan uiteindelijk een speelbal van partijen waar je zelf de controle niet meer over hebt (wat deels ook al zo is)...
pieta
Quote Reactie van @Boerderie:
Niet dat de rekening alleen bij de rest wordt neergelegd in alle dossiers

Tja, op alle dossiers is natuurlijk rekbaar. Maar qua fosfaatrechten ligt de rekening toch echt volledig bij niet-grondgebonden boeren.
Rot dat je zo'n BVD-besmetting op jullie bedrijf gehad hebt. Wij hebben in het verleden BVD gecombineerd met Blauwtong gehad. En nog langer terug Salmonella. Salmonella was een enorme bult werk en ellende maar heeft weinig koeien gekost. De BVD was gewoon echt een ramp.
Het is natuurlijk ook terecht dat je voor zo'n ziektebeeld in deze regeling gecompenseerd wordt.
Ik vraag me trouwens wel af wat jij een slap aftreksel van grondgebondenheid vindt. In mijn beleving houdt grondgebonden karakter op bij 25-30.000 kg melk per hectare. Zeker niet bij plan JC. Maar we wachten het af.

Laatst hadden we ook discussie bij de tweelingfraude. Toen wou ik ook maar aangeven dat je kritisch moet zijn op wat ze je vertellen. Jij zegt hier nu ook dat je in 2015 niet grondgebonden was terwijl ik na 2 minuten googelen al een tekst vind waarin je zelf zegt dat je wel grondgebonden bent. Vaak ligt de zaak dan wat genuanceerder maar ooit proberen ze je ook gewoon maar wat wijs te maken.
hans1980
@Boerderie heftig die bvd besmetting! Hier ook 10 jaar geleden een 3 tal dieren gehad wel via bloedlijn besmetting echter was negative impact niet zo groot.
Het voeren van impact poeder zou koeien weerbaarder moeten zijn al zijn voor sommige ziekten geen middelen als enkel afvoeren van koeien.
Hebben jullie in het verleden koeien aangevoerd? Of is de bvd aan komen waaien wat volgens GD niet kan?
Boerderie
@hans1980 Het was echt drama. Wij voeren, op een pinkenstier na, nooit koeien aan. Wel twee directe buurmannen met vleesvee. Ook land verderop aan de dijk wat grenst aan een collega melkveehouder, zo gaat er incidenteel wel eens iets door de sloot, je weet het niet, maar het moet ergens vandaan komen inderdaad...

Het vervelende (en dat is een understatement) is dat er bij ons niet direct aan BVD gedacht werd, ook niet door de dierenarts. Ieder geval was weer een incident op zich, maar de weerstand van de koeien was zo slecht. Ze gingen uiteindelijk gewoon dood aan hele onschuldige aandoeningen, dikke knie, wondje op de hak etc. We hadden nog een oude stal en Gijs dacht dat het een combi van factoren was, gebrek aan welzijn, lichte overbezetting ed. In de 'horror' winter toen de uitbraak op zijn ergst was haalde Gijs in korte tijd bij verschillende koeien een paar weken voor het kalven een verrot kalf er af. Ook in het 'top' jaar 9 koeien dood (op de dan inmiddels 65/70). Toen zijn we, samen met de DA, met een andere blik gaan kijken en onderzoeken en uiteindelijk bleken wij een driejarige BVD drager in de koppel pinken te hebben. Meestal worden ze niet zo oud. Achteraf denk je, natuurlijk BVD, ze wilde ook niet drachtig worden (wilden haar eigenlijk afmesten) en later vallen de puzzelstukken op zijn plek....

Wat ook nog een saillant detail is, in de tijd dat er zoveel koeien&vruchten dood gingen hadden we een stier bij de pinken (waar de aanwas in die tijd vooral vandaan moest komen) die alleen maar stierkalveren gegeven heeft. Gewoon 0 vaarskalveren. Nouja, zo heeft ieder zijn verhaal natuurlijk. Maar jemig, wat kan zo'n ziekte inhakken op je bedrijf. En alles daaromheen natuurlijk. Het is niet alleen die periode met dode koeien&kalveren: Omdat er zoveel dood gaat kun je ook niet selecteren, zoveel koeien hadden we niet meer, dus alles wat het nog deed moest maar blijven.

Nouja, wat dat betreft geloof ik toch echt dat het vanaf nu wel weer beter zal worden 😄 . Ondanks alle fosfaattoestanden...
pieta
Quote Reactie van @Boerderie:
Toen zijn we, samen met de DA, met een andere blik gaan kijken en onderzoeken en uiteindelijk bleken wij een driejarige BVD drager in de koppel pinken te hebben. Meestal worden ze niet zo oud

Toen wij BVD hadden hadden we twee hoogdrachtige vaarzen die drager bleken te zijn. Het achteraf logische was dat ik al verschillende keren met de vertegenwoordiger van CRV bij die twee vaarzen had gestaan. Ze waren allebei van dezelfde vader (een nieuwe fokstier) en die moest echt beste flink ontwikkelde vaarzen geven. En ik had hem al een paar keer verteld wat een minkukels we er van hadden. Als het weer lang genoeg geleden is kun je er trouwens op een gegeven moment ook weer om lachen. Zo van nu is er wat maar dat was pas echt een ellende.
Coen
@Boerderie , een echt knelgeval ?
+1
wally
Hoeveel voer moet je overhouden om grondgebonden te heten ?
en waarom word er nog zoveel gekort op rechten als we al onder het plafond zitten ?
voer-mest met de buurman zou gerealiseerd worden (aangenomen door tweede kamer)
nu alles geregeld en word het op het laatste moment afgeschoten lekker zulke politiek
Als grondgebonden betekent 170 kg N per ha zijn we snel klaar met rekenen

@Boerderie
MARTIJN G
@Boerderie Alleen jammer dat Grondig is gekaapt door Milieudefensie. Dit maakt de club en zijn oprichters niet geloofwaardiger.
jg
@pieta Mischien goed dat je even verduidelijkt welk ‘eigen belang’ je dan bedoelt .
+3
slagroomvla
@hans1980 Kunnen ze wel iets op eigen kracht? Zelf een partner vinden lukte ook al niet.
+1
vedder
@hans1980 Groot verschil is wel dat Femke geen boerin was maar burger. Een burger die kan vertellen dat een boer voor z'n dieren staat maakt veel meer indruk, en dan ook nog zonder boers accent.
Coen
@vedder , samen met Irene een nieuwe belangenorganisatie opzetten
boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…
+4
putjesschepper
Goed positief verhaal in Lc. Veel beter als heel lto.
+7
hooivork
We mogen trots en blij zijn met zo'n vlotte kundige pr-vrouw in ons midden.
+7
Jan S
😀
+3
danielle-hekman0
Henny Verhoeven doet dit trouwens al jaren. Heeft bij nmv al.heel wat artikelen geschreven. Heeft hier ook als milieu deskundige al heel wat jaren ervaring
+3
Jan S
😀
+1
robbies
@Jan S
Quote:
Het is wel frappant dat de vrouwen van de boeren onderhand beter in de gaten hebben hoe ze belazerd worden dan de boeren zelf

Waarom is dat frappant? Veel vrouwen zijn net zo goed boer als hun man en draaien volledig mee in het bedrijf
Jan S
😀
+1
hooivork
@danielle-hekman0 Dat mag wel eens gezegd worden over Henny. Applaus voor haar.
+1
Boerderie
@danielle-hekman0
Oh zeker, Henny verdient geen applaus, maar een staande ovatie!
Als iemand een agro topper is, is zij het.
Ik ben dan ook heel blij dat ik veel met haar kan samenwerken 😄
cornelissen
@Boerderie Volledigheidshalve moet ik er wel even bij vermelden,dat ze je als melkveehouder met latente ruimte en daarop gebaseerd onomkeerbare investeringsverplichtingen laat stikken. Ja, de NMV is tegen fosfaatrechten,maar werkt er wel aan mee. Ik moest maar een advocaat inschakelen, kreeg ik als mail van haar.
Als milieudeskundige,ik geloof ook dat ook haar studierichting was, valt er niets op aan te merken
+2
Boerderie
Quote Reactie van @cornelissen:
Volledigheidshalve moet ik er wel even bij vermelden,dat ze je als melkveehouder met latente ruimte en daarop gebaseerd onomkeerbare investeringsverplichtingen laat stikken. Ja, de NMV is tegen fosfaatrechten,maar werkt

NMV is er inderdaad tegen geweest, heeft voor afschaffing van melkquotum gewaarschuwd, en ook in de fosfaatoverleggen (toen ik nog voor GRONDig uit kwam 😉 ) hebben ze getracht de fosfaatrechten tegen te houden. Alleen waren de overige sectorpartijen nu eenmaal vóór, en dan mag jij advies geven over wat je dan verder kunt? Ze zijn volgens mij zelfs uit overleg gestapt, hebben er veel ruchtbaarheid aan gegeven, maar dat maakt dan niet zoveel uit. Zo'n trein stop je niet meer. Veel tijd voor een alternatief was er ook niet. Dan wil je er niet aan meewerken maar nog wel betrokken worden in de uitwerking om de belangen van je achterban in het voldongen feit te kunnen blijven vertegenwoordigen...

Maar als je latente ruimte hebt, heb je in ieder geval géén korting van 8,3%, het is zuur, dat geef ik toe. Maar ik vind het óók zuur voor de melkveehouder die al jarenlang dezelfde bedrijfsomvang heeft en wél 8,3% in moet leveren. Dat er niet tijdig geanticipeerd is op het naderen van het fosfaatplafond kent slechts een enkele winnaar, en talloze verliezers.
+1
pieta
@cornelissen Jij wilt het onderste uit de pot. Je weet wat je dan krijgt. 😁
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @pieta:
uit de pot

net wat voor pot de bedoeld
+3
de hoef
Quote Reactie van @cornelissen:
Volledigheidshalve moet ik er wel even bij vermelden,dat ze je als melkveehouder met latente ruimte en daarop gebaseerd onomkeerbare investeringsverplichtingen laat stikken. J

je bent zowieso al 8.3% bevoordeeld op ons
+2
delavalboer
Haha ik als vrouw zou echt niet in een bestuur willen zitten je zult maar bij lto in het bestuur zitten of rfc....je zou je toch kapot schamen haha.
+2
de hoef
@delavalboer deze week zullen ze je nog wel effe komen opzoeken ,als nieuwe bestuurder
dan kunnen ze jou ook de mond snoeren
+2
delavalboer
@de hoef nee dank je . Ik ga echt niet in een bestuur....heb andere kwaliteiten haha.
+3
@delavalboer Jij weet toch ook wel wat LTO betekent, Langzaam Ten Onder.
Elvis
@Detukkeroettwente zlto zonder land ten onder

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , geweldig , promotie , nmv , tuinbouw , tuinders , vee , melkveehouders , boer , boerin , samenwerken , grondgebonden , voedsel , verdienen , vrouw , vbbm en den haag geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0