‘Banken en CRV hadden fosfaatrechten kunnen voorkomen’

Wouter van der Weijden – directeur van Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) – vindt dat banken en CRV de overschrijding van het fosfaatplafond konden voorspellen. „De banken wisten precies voor hoeveel extra koeien financieringen werden aangevraagd. CRV had aan de bel kunnen trekken, toen bleek dat veehouders veel meer jongvee aanhielden dan voorheen.”

Deel dit topic

Reacties

+4
de hoef
Wat een klets weer álle cijfers zijn bekent voor iedereen
+6
cjw73
Rvo wist ook exact hoeveel jongvee er aangehouden werd. Dus zo ken ik nog wel een paar...
+1
Coen
@cjw73 , en hoeveel vee er vanaf 2013 al werd ingevoerd 😞
pieta
@Coen En zelfs wie meer vee had dan stalplaatsen. Welk jaar moesten we dat ook al weer voor het eerst opgeven bij de GDI/meitelling?
+6
puntertje
Wel een reden om banken niet bij plannen voor fosfaatrechten te betrekken, dat hebben ze alleen maar gebruikt om zelf als eerste een reddingsvest te pakken.
+5
weideboer
Met andere woorden, boeren kunnen zelf niet nadenken en moet begeleid worden in hun doen en laten....
klompen
@weideboer sommige wel 😄
Porky
@weideboer nou daar zit je niet ver naast
+2
milkman2
Waarde melkquotum is verdampt , ben dus blij dat er juist wel fosfaatrechten komen. hebben we tenminste nog iets als pachtboer voor de oude dag....
+2
wally
Sorry ben ook 100 % pachter geweest en nu nog gedeeltelijk. Ben er van overtuigt dat jonge pachters door quotum geremd zijn in hun ontwikkeling en dat kan wel goed zijn voor individuele oude boer maar voor de sector als geheel is dit absoluut een slechte zaak als er zo veel geld voor lucht de sector uit gaat@milkman2
jg
@wally Iedere bedrijfstak heeft zo z'n lucht waarin geinvesteerd moet worden voor omzetgroei.
Soms is het goodwill, soms een sterke merknaam..... in de landbouw een soort productierecht.
wally
Lekker makkelijk naar ander wijzen. Volgens mij is de overheid op gemeentlijk en provincial niveau als eerste op de hoogte want die geven de NB vergunningen af.

Dus als verguningen worden afgegeven en mevrouw dijksma geeft aan dat correcte verwerking of export van mest voorwaarde is voor verdere groei dan is de uitkomst niet zo verassend. Daar hoef je geen profeet voor te zijn en om dan achteraf te gaan zitten mauwen is op zijn zachts gezegd beetje naief.

- fosfaatwaarden die dalen
- op veel percelen word meer geoogst als we bemesten mogen
- das ook niet in belang van gezonde bodem laat clm zich daar druk over maken !
+1
@weideboer boeren kunnen prima zelf nadenken maar eigenbelang komt lang niet altijd overeen met sectorbelang.
Crv wist wel hoeveel jongvee er werd aangehouden maar er zijn ook ongeveer 150.000 koeien ingevoerd en laat dat nu net het aantal koeien zijn dat we te veel hebben.
puntertje
@Ewald Stamsnieder Hmm, ja, jij was toch ook zo'n snelle groeier kan ik me uit de discussies hier herinneren. Eigen aanfok allemaal?
storm
@Ewald Stamsnieder die 150000 koeien ingevoerd zuig je ook maar uit je grote duim! Er zijn meer koeien ingevoerd idd maar niet het aantal wat jij noemt!
Dit jaar is er weer krimp op de bedrijven en er zullen veel stoppers zijn die de afgelopen jaren niet gestopt zijn in afwachting van Fosfaatrechten!
Volgend jaar kunnen we weer P rechten kopen of kunnen we groeien binnen de kringloopwijzer!
Jij hebt geluk gehad en mag lekker veel koeien melken! De langzame groeier waaronder wij ons scharen kan ff 4% inkrimpen!
kaas
Wat een lul verhaal van melkvee ook RVO weet precies hoeveel vee er die had aan de bel moeten trekken stelletje sukkels daar
+1
PIONIER
@kaas wie zijn er nou sukkels? Moet een ander ons er op wijzen dat er te veel vee komt? Stel kleine kinderen hier die nu het mis is gegaan een ander de schuld gaan geven. Erg kinderachtig. Allemaal eigen schuld. Uit janken en opnieuw beginnen!!
kaas
@PIONIER de overheid weet precies wat er in nederland gebeurt hoe kan een gewone man dat nou precies weten,kwotum moest er zonodig af ook van de nederlands overheid die wist toen ook wel dat het fout ging
Albert
@kaas jaja de gewone man ,van een ondernemer mag verwacht worden dat hij nadenkt over alle mogelijkheden, ook de negatieve. De gewone man heeft alleen moeite met de soms iets te lange maand. De boeren ondernemers hebben alleen gedacht hoeveel en hoe snel gaan we groeien. Er zijn uitzonderingen.
+2
Porky
@PIONIER helemaal mee eens, steek hand eens in eigen boezem,en loop niet alles en iedereen te beschuldigen, en pak ook die "fraaie" stands organisaties van jullie aan, dat aso stelletje baantjes jagers met alleen maar eigen belang. Hier woont ook zo,n fraai heerschap van LTO, ging van 160 naar 400 koeien , en voor 2 juni 2015 hè, wel toevallig hè, handelen met voorkennis,maar voor jullie doen ze niks
+2
Frans1
Quote Reactie van @PIONIER:
Moet een ander ons er op wijzen dat er te veel vee komt?

De politiek had er voor moeten zorgen dat er kaders waren waar binnen gewerkt moest worden,dan hadden we deze zooi niet gehad.Dat is toch besturen?
Maar zoals het er nu voor staat ben ik het met je eens, vooruit en niet meer zeiken
@puntertje ik weet niet wat je onder snelle groeiers verstaat en hoever je terug wilt kijken maar vanaf 1991( jaar dat in maatschap kwam) tot 2 juli 2015 altijd gegroeid, in totaal iets meer dan 900.000 kg. quotum bijgekocht. Eigen aanfok wel maar niet altijd met eigen kalveren moet ik zeggen in juni 2013 20 vaarskalveren van maand op 7 oud extra gekocht van stoppende boer.
Maar wat heeft dat met deze discussie te maken?
Ik wou alleen maar aangeven dat boeren echt wel nadenken voor ze bepaalde beslissingen nemen, de meeste wel in ieder geval
+3
puntertje
@Ewald Stamsnieder Ik doel op je spurt in aantal koeien net voor de referentiedatum
+5
jorisdriepinter
Er is maar 1 die de overschreiding had kunnen voorkomen en dat was de overheid. Maar die wilde, onder aanvoering van de vvd, niet tornen aan het z.g. vrije ondernemerschap! En daarom kwam het maar wat mooi uit dat LTO het dosier naar zich toe wilde trekken om het als sector zelf te regelen.
2 keer fout!
Pluto
Maar al deze organisaties hebben die groei toch voorspelt tot in den treure!!. Als de overheid dan reageert met moa dat valt allemaal best mee of dat zie ik toch anders of er zijn geen aanwijzingen dat de veestapel met meer dan 3% gaat groeien , tja dan heb je een integriteit probleem en dat los je niet op met een ander kabinet!!.
Porky
Alle subsidies en weet ik wat voor steun afschaffen, komen de echte ondernemers vanzelf boven drijven, maar weet zeker dat het lekker uitmunt,
Frans1
Quote Reactie van @Porky:
maar weet zeker

Jij hebt je klanten niet erg hoog 😄 , vandaar onder een nickname 😁
@puntertje hier geen spurt geweest in aantal koeien net voor de referentiedatum we hadden in januari 2015 meer vee dan 2 juli 2015.
storm
@Ewald Stamsnieder Maak de prikkers hier niks wijs Ewald, jij hebt net ff iets eerder de stal volgezet dat heb je zelf gezegd in de media ! Dat was je goed recht maar voor dat soort acties gaat de niet-groeier 4% krinpen!
Todi
Vol zetten is een ondernemers keuze. min 4% is een p tekort in de hersens keuze,
+1
@storm.Ik maak niemand wat wijs, kan ook niet want ik reageer hier onder mijn eigen naam en niet onder een schuilnaam. We hadden stal wel bijna vol op 2 juli maar de groei heeft niet vlak voor die datum plaatsgevonden en dat heb ik ook nooit beweerd en dus ook niet in de media, maar goed als mensen dat weigeren te geloven heeft verder reageren geen enkele zin en dat ga ik dan ook niet meer doen. Kom later wel eens terug onder schuilnaam, dat is lekker makkelijk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , koeien , melkvee , jongvee , crv , veehouders , clm , fosfaatplafond en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0