Salmonella anti stoffen

VanwegeVerplichting van uit zuivel moest en wij koeien die anti stoffen waren aangetoond individueel mestonderzoek doen. Daar kwam overigens niks uit.

Maar wat ons op viel dat bijna alle dieren die positief testte op antistoffen salmonella recent geeent waren met rotavec. Heeft niks met elkaar te maken volgens dierenarts. Melkfabriek kende ook niet meer van gevallen als bij ons. Nu zeg ik ook niet dat het aan die entstof ligt. Maar vreemd vind ik t wel dat bijna alle dieren die positief op anti stoffen testte bijna droog stonden.droog stonden of vers waren. Nu heb ik dus vraag hoe dat beeld van positief op anti stoffen bij collega melkveehouders is? Dus de verdeling door de lactatiestadia heen....
mlkvhoudr

Reacties

vedder
Staan de drogen niet in een ander schuurtje? bij pinken ofzo? Misschien dat ze het daarvan oppikken. Als het onduidelijk blijft moet je meten bij www.betervee.nl met titersbepaling. Dan zie je veel meer.
mlkvhoudr
@vedder zelfde stal
vedder
@mlkvhoudr maar wel ander plekje neem ik aan, misschien dat die ent de afweer wakker schudt waardoor salmonella mee omhoog gaat. Al stijgen salmonella-anti's doorgaans trager. Maar zoals gezegd: als je titersbepaling doet zal je zien dat anderen ook aangetoond worden.
dewittemotor
@vedder hoe werkt dat dan? Dan is het toch vreemd dat de GD daar zelf niet mee komt?

Heel dat salmonella bestrijden vind ik maar zeer problematisch en het kost bakken met geld.

Ik heb nog nooit salmonella gehad, tot vorig jaar. Geen zieke of dode koe gezien, maar wel positief in de melk en dat blijvend tot nu toe
oldhuus
@dewittemotor
Hier net zo, ineens iedere keer positief, Campina vergeet daarbij te melden dat de testen vorig jaar aangescherpt zijn, en er nu ineens veel meer bedrijven zijn.
Hier ook melkcontrole 65 koeien getest, 5 met antistoffen, die koeien mestonderzoek, en daar kwam niks uit 😠 Waarschijnlijk is het drinkwater gewoon niet schoon ofzo, wat voor drinkbakken hebben jullie @mlkvhoudr @dewittemotor
mlkvhoudr
@oldhuus rondpomp systeem met open waterbak en in het weiland tyleenleiding en plastic bakken
dewittemotor
@oldhuus dat leidingwater is getest. is schoon. Afgelopen jaren wel erg veel overlast van spreeuwen. Deze kunnen geen drager zijn schijnbaar. ,maar als die eerst bijv. bij een rose-mester in de mest liggen te pikken en daarna naar mij toe vliegen en daar in het voer schijten, dan kan er toch overdracht plaatsvinden. |Dus dadelijk maar vogelgaas in alle openingen
m uut m
@dewittemotor
Geen mais meer voeren zijn de spreeuwen zo vertrokken.
vedder
@oldhuus Volgens mij worden testen helemaal niet aangescherpt maar juist verruimt. De afkap bij qlip/GD lijkt steeds hoger te gaan. Testen bij www.betervee.nl met titersbepaling (waardebepaling in procenten positieviteit) net als je celgetal. Die moet je ook weten, voordat je er wat van zeggen kan.
+1
jan w
@dewittemotor
Van sommige onderzoeksmethoden van de GD heb ik ook zo mijn twijfels. Het zijn onderzoeken om zelf ook aan het werk te blijven.
Neem BVD , de Elisa test heeft te veel "vals". uitslagen. Sprak vorig jaar een jongveeopfokker, die had bvd bij zijn jongvee. 1e keer bloedtappen 70% van de dieren positief. Zo'n uitslag kon niet. Opnieuw getapt, toen 50% positief. Wat is dan nog aannemelijk. Betervee gebruikt een RNA test, een soort DNA test die bepaald of er virusmateriaal aanwezig is.
Met Para hadden we vorig jaar 1 koe positief, ben je meteen de klos maar uit de mest kwam niks uit. Je bereikt niks, maar je moet wel extra kosten maken. Beter Vee bevalt mij ook goed, alleen voor hun zijn er dwarsliggers waardoor ze aan sommige eisen bijna niet of laat kunnen voldoen. Bv. BVD vrij. hier mogen ze zelf geen acreditatie voor geven, dit omdat de GD dat in handen heeft.
vedder
@jan w De BVD metingen van betervee worden als het goed is wel geaccepteerd door GD voor certificering
+2
jan w
@vedder
Wat dat betreft is het in nederland gewoon slecht geregeld. Ik heb laatst een keer gekeken op de verschillende site's in Belgie. Als ik het goed heb, hebben ze daar een centrale databank waar de verschillende bedrijven de uitslagen in kunnen opslaan en accrediteren. Ze hebben er een onafhankelijke organisatie die de acreditatie regelt. Hier wordt alles in een kliekje gehouden en maar boerenmelken. Zuivel, Qlip,GD, CRV
+5
dewittemotor
@jan w Net even de site van Betervee bekeken. Denemarken en Zweden schijnen al vrij te zijn van Salmonella. Waarom kijken wij daar het kunstje niet af. Daar moet gigantisch veel kennis aanwezig zijn. Of is dit teveel gevraagd aan onze vastgeroeste bestuurders in het digitale tijdperk.

Ik heb ernstig het idee, dat het financiele gewin voor de GD en de betrokken veeartsen van groter belang is dan een gezonde veestapel. Anders snap ik er niks van. Zij beweren dat bestrijding zeer moeilijk is. Veel nog niet bekend. Moeilijk op te sporen dragers ( een drager scheidt namelijk niet altijd uit). Dus jaarlijks hoge kosten voor besmette bedrijven aan onderzoeken, zonder dat je een stap verder komt. Dit terwijl er al gewoon landen vrij van Salmonella zijn geworden. Ga dan daar eerst eens kijken hoe je dat probleem op kunt lossen op een fatsoenlijke manier, alvorens ons een duur traject in te sturen waar je niks mee op schiet. Ook de zuivelbedrijven laten hier een veer vind ik. Wel een berg regels opstellen, maar de oplossing daar kijken ze niet naar om.
vedder
@dewittemotor Jij hebt het door, als je eerst hebt getest bij GD en daarna bij betervee is het wel even slikken hoor. De test is zeer streng. Koeien zijn positief vanaf waarde 60, bij GD ongeveer pas vanaf 120, Dubbele dus. Maar alle waardes zijn duidelijk bij betervee
+1
dewittemotor
@vedder ik ga het zeker proberen
vedder
@dewittemotor succes, het is een hele weg om vrij te worden, maar het kan wel. Vrij is wel heel iets anders dan gunstig. Als je vrij wordt heb je maar zo kans dat het allemaal net beter loopt, al heb je nu misschien niet eens klachten
+3
oldhuus
Quote Reactie van @dewittemotor:
Denemarken en Zweden schijnen

In Zweden schijnen ze altijd overal vrij van te zijn, er word ook nauwelijks wat onderzocht, bij ziekte schieten ze een dier gauw af omdat de veeartskosten er torenhoog zijn.
Albert
@dewittemotor als je vrij bent onmiddelijk stoppen met onderzoek dan weet je niet of je weer besmetting hebt
Vario512
Quote Reactie van @dewittemotor:
Denemarken en Zweden schijnen al vrij te zijn van Salmonella. Waarom kijken wij daar het kunstje niet af.

Betervee gebruikt de salmonellatest die ze in Denemarken en Zweden ook gebruiken. Bij Betervee kijken ze heel anders tegen salmonella aan dan bij de GD. Bij de GD en je eigen Dap zeggen ze dat het is heel moeilijk is om van salmonella af te komen. Met onderzoek van Betervee krijg je veel meer inzicht in salmonella op je bedrijf en is het veel gemakkelijker op te lossen.
Koeienpraat
@Vario512 wat is het verschil in benadering dan?
+4
Vario512
Quote Reactie van @Koeienpraat:
wat is het verschil in benadering dan?

Wanneer je bij Betervee een tankmelkonderzoek laat doen, krijg je als uitslag het % salmonellakoeien dat tussen je melkgevende koeien loopt. Bij Qlip en de GD is de uitslag gunstig/ongunstig. Bij Betervee krijg je daardoor meteen inzicht hoe je salmonellastatus is.
Ik laat hier maandelijks een tankmelkonderzoek doen en weet daardoor precies hoe het er voor staat. Wanneer ik een paar salmonellakoeien droogzet of naar de slacht doe dan zie ik dat meteen aan % salmonellakoeien in de tank.

Voor individuele melk-/ bloedmonsters krijg je het aantal antistoffen salmonella wat een koe heeft. Bij Qlip en de GD is het (niets) aangetoond. Het aantal antistoffen is net zoiets als een celgetal. Dit geeft veel inzicht. Een koe die bij de GD net onder de grens zit, wordt door GD als niets aangetoond bestempeld. Bij Betervee zie je dan dat die koe net onder de grens zit. Meestal heeft zo'n koe ook nog mankementjes gehad (mastitis, ontstekingen, wilde zucht, slechte vruchtbaarheid, lage productie). Bij Betervee is dit een salmonellakoe, bij de GD niet. Ondertussen kan deze koe de rest van je veestapel gaan besmetten.

Ik heb bijvoorbeeld bij 5 stuks jongvee vanaf 3 maanden bloedmonsters laten onderzoeken. Deze waren helemaal schoon van antistoffen. Deze kalfjes zijn dus niet met salmonella in aanraking geweest. Dit zegt iets over de afkalfstal en de insleep naar de kalverstal.

De GD ziet salmonella als een managementprobleem. Dit is gedeeltelijk waar, maar je zult ook de salmonellakoeien moeten opsporen (niet elke salmonellakoe kun je van de buitenkant herkennen).

Het protocol waarop de GD de salmonellakoeien opspoort klopt van geen kant. De GD zegt eerst individueel melkonderzoek om vervolgens van alle ongunstige koeien mestmonsters te nemen. Mestmonsters nemen om salmonellakoeien aan te wijzen is grote onzin. In maar 2% van alle onderzochte mestmonsters worden salmonellabacterien gevonden. Dat wil niet zeggen dat een koe geen salmonella heeft. Een mestmonster is alleen interessant om zogenaamde salmonella typering te doen. Wanneer je de salmonellabacterie weet aan te treffen, kun je uitzoeken welke bacterietype dit is (Dublin/ /Typhimurium). Aan de hand van het type kun je weten waar de besmetting vandaan komt: vogels, ratten/ muizen of aanvoer van koeien).
Om te bepalen of een koe een salmonellakoe is, moet je om de 9 maanden het aantal antistoffen meten.

Sinds een aantal maanden doe ik het onderzoek bij Betervee, daarvoor altijd bij de GD gedaan omdat dat vanuit RFC verplicht is. Afgelopen jaren bijna altijd ongunstig in de tank geweest.
Sinds het onderzoek bij Betervee, gezakt van 20% in de tank naar 13%. Er zijn 7 salmonellakoeien naar de slacht gegaan. De rest volgt tzt. Ik ben nu weer gunstig in de tank, maar wil uiteindelijk naar 0% in de tank.
Ik heb in eerste instantie alle koeien die iets mankeren, onderzocht op salmonella. In de helft van de gevallen bleek het een salmonellakoe te zijn. De GD had deze koeien als niets aangetoond bestempeld. Als boer word je dan mooi op het verkeerde been gezet. Nu ik weet welke koeien salmonella hebben, zie ik ook wat salmonella met de gezondheid van je veestapel doet. Ik denk als alle melkveebedrijven in Nederland salmonellavrij zijn, dat de gemiddelde productie van de Nederlandse veestapel nog een stuk omhoog kan.
+1
jan w
@Vario512
Ik ben een jaar of 10 vrij geweest van BVD. Omdat de GD het onderzoeken van BVD via oorbiopten nog niet op orde had ben ik toen overgestapt naar BeterVee. Wij hebben de status van BVD vrij bij de GD nog 3 jaar gehouden zonder enig onderzoek naar bvd te doen. En als ik weer was overgestapt naar de GD dan was ik zonder enig verder onderzoek bvd vrij gebleven.
Maar dan heb ik gewoon mijn principe's : Je doet iets goed of je hoeft niet wat te doen.
Je kunt bij betervee ook laten onderzoeken naar mineralen. Hierbij krijg een uitslag van welke mate je van de verschillende mineralen te veel of te weinig voert. Dit zit bij in een maandelijks tankonderzoek.
+1
vedder
@Vario512 Om ook nog even aan de kalversterfte te denken die GD zo netjes bijhoudt! Ze veroorzaken ze mede zelf..
Vario512
Quote Reactie van @vedder:
Om ook nog even aan de kalversterfte te denken die GD zo netjes bijhoudt! Ze veroorzaken ze mede zelf..

En ze hebben het niet eens door...
Koeienpraat
@Vario512 bedankt voor je reactie!
Vario512
Quote Reactie van @jan w:
Neem BVD , de Elisa test heeft te veel "vals". uitslagen.

Bij de GD geven ze als verklaring dat wanneer er een ander virus dan het BVD-virus door je veestapel gaat, dat dan de uitslagen van BVD onderzoek positief uit kan vallen.
jan w
Quote Reactie van @Vario512:
dat dan de uitslagen van BVD onderzoek positief uit kan vallen.

Dan deugt de test toch niet. Het is goed of het is fout.
Vario512
Quote Reactie van @jan w:
Dan deugt de test toch niet. Het is goed of het is fout.

De test ziet kennelijk een ander virus voor bvd-virus aan. De GD zegt dan, onderzoek de positieve dieren na een paar maanden nog maar keer, om er zeker van te zijn.
vedder
@dewittemotor Zijn @dewittemotor en @mlkvhoudr dezelfde? De ene stelt de vraag en daarna reageert alleen nog maar de andere
mlkvhoudr
@vedder zo schrizofreen ben ik niet 😊
vedder
@mlkvhoudr oh...ok, het leek er ff op..
wouter bos
@mlkvhoudrwas al 15 jaar salmonella gunstig ,ineens in het najaar gunstig. Zou wat zijn als dit er mee te maken heeft ,maar zou me idd niks verbazen met dat ibr vervuild entstof in het geheugen ben ook met rotavec begonnen te enten vorig jaar.eerst maar eens de volgende uitslag afwachten .
cjw73
@wouter bos ik ben ook altijd goed geweest maar had afgelopen najaar ook zo in eens een positieve uitslag voor salmonella. Denk eerder dat het in het feit zit wat @Groen1 aandraagt. Hoor om mij heen veel meer die plots positief zijn.
vedder
@cjw73 Je bent niet "íneens" positief, je groeit langzaam naar de grenswaarde toe en schiet er dan ineens door en dan ben je positief. Daarom moet men titersbepaling doen, dan zie je hem groeien. GD wil dat niet.
cjw73
@vedder mee eens. Denk dat de grenswaarden aangepast zijn en dat dat de reden is dat er ineens veel meer bedrijven een positieve uitslag hebben.
Vario512
Quote Reactie van @cjw73:
Denk dat de grenswaarden aangepast zijn en dat dat de reden is dat er ineens veel meer bedrijven een positieve uitslag hebben.

De grenswaarden zijn door Qlip en de GD van 10% naar 15% verhoogd. Dus vorig jaar was je bij 12% besmette melkgevende koeien ongunstig, sinds een paar maanden ben je bij 12% gunstig. Dit hebben ze gedaan omdat er heel veel nieuwe salmonellabedrijven bij gekomen zijn. Waarschijnlijk ligt de oorzaak in het feit dat heel veel boeren alle koeien die nog een beetje melk gaven, aangehouden hebben ivm. de referentiekoorts.
Wanneer je normaal gesproken een hoogcelgetal koe of een koe die een ander mankementje heeft naar de slacht doet, maar je hebt 'm nu laten lopen. Dan is dit een potentiele salmonellakoe, die de rest van je vee gaat besmetten.
+2
jan w
@vedder
Kreeg voor 3 jaar geleden ook een positieve uitslag, dus balen als een stekker.
Komt er 3 weken later een brief van RFC. " Helaas hebben ze bij Qlip met het onderzoek naar Salmonella een fout gemaakt".
Moet e wij eens proberen: " Helaas door een bezoek aan de kermis is er vanmorgen antibiotica melk bij in de tak gekomen". Slaat de hele boel op tilt.
vedder
@jan w zo is het helaas
+2
bella
Kans is aanwezig dat de entstof vervuild is geweest maar dat geeft de fabrikant toch nooit toe. Wij hebben ervaring met vervuilde ibr entstof en zulke ellende wens je zelfs jouw grootste vijand niet toe.
milkman2
Hier in de omgeving veel voorbeeldbedrijven die salmonella positief zijn. Wij zijn geen voorbeeld bedrijf maar toch nog salmonella vrij. snap jij het nog.....?
Koeienpraat
@milkman2 gefeliciteerd dat is dan puur geluk. Salmonella kijkt nergens na.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden vreemd , t , koeien , melkfabriek , salmonella , zuivel , dierenarts , dieren , melkveehouders en mestonderzoek geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!