Melkveehouder dreigt NB-vergunning te verliezen door fosfaatreductie

Veehouders dreigen hun natuurswetvergunning voor uitbreiding te verliezen vanwege fosfaatreductie.
boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Mooi, veel tijd en geld gespendeerd om aan de REGELS te voldoen, en straks maar weer illegaal verder boeren.

Deel dit topic

Reacties

+1
dwers
Dan maar weer wat koeien bijkopen het is ook nooit goed.
friesboertje
Tot 1 maart alle tijd nog om aan je vergunning te voldoen.
Groen1
@friesboertje Op welke wijze?
Groen1
Melkveehouder dreigt natuurwetvergunning te verliezen door fosfaatreductie
Melkveehouders dreigen hun aangevraagde natuurbeschermingswetvergunningen voor bedrijfsuitbreiding te verliezen door de fosfaatreductieplannen in 2017.
Dat verwachten juristen Franca Damen van Kneppelhout & Korthals advocaten en Jacoline Kroon van A&S Advocaten. Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk, bevestigt dit.

Veehouders die hun bedrijf willen uitbreiden, hebben hiervoor in het kader van de Natuurbeschermingswet een vergunning moeten aanvragen (NB-vergunning). In verband met Programma Aanpak Stikstof (PAS) moest een vergunning worden aangevraagd of een melding worden gedaan, naar gelang de omvang van de bedrijfsuitbreiding en de benodigde stikstofruimte hiervoor. Voorwaarde voor deze vergunning is dat de toegezegde stikstofruimte binnen twee jaar benut moet worden. Dit is zo besloten om te voorkomen dat ondernemers ontwikkelruimte claimen zonder het te benutten, met als gevolg dat andere ondernemers die willen uitbreiden onnodig op slot zitten.

“De uitbreiding of wijziging moet binnen een bepaalde periode worden gerealiseerd. Wordt dat niet gedaan, dan is sprake van een overtreding die kan worden aangemerkt als een strafbaar feit”, aldus Damen.

Problemen vooral bij uitbreiders

Jacoline Kroon van A&S Advocaten verwacht dat de problematiek vooral zal spelen bij uitbreiders. “De provincie kan de vergunning, die is verleend op basis van de PAS intrekken als daarvan geen gebruik wordt gemaakt. In 2018, als het stelsel van fosfaatrechten in werking zal treden, zouden bedrijven waarvan de vergunning is ingetrokken, opnieuw wijziging of uitbreiding moeten vragen. De kans bestaat dat deze niet wordt toegekend. Dan ontstaat nog meer schade, waarmee nu zeker nog geen rekening is gehouden bij de fosfaatproblematiek”, aldus Kroon. Ze verwacht dat het intrekken van de vergunning in de praktijk niet zo’n vaart zal lopen, als het vooruitzicht is dat vanaf 2018de vergunde depositie wordt gerealiseerd, al dan niet na aankoop van fosfaatrechten.

Lees ook: Prangende vragen over fosfaatreductieplan
Gedeputeerde Van Dijk zegt echter streng te moeten handelen. “Hoe lastig bedrijven ook zitten in deze situatie, we zullen streng moeten optreden. Als we onbenutte ruimte niet terugnemen, ondermijnt dit het systeem, dat bewust zo is ingesteld om te voorkomen dat ondernemers op slot komen te zitten omdat andere ondernemers ruimte geclaimd hebben", zegt hij. Als er een soort gedoogconstructie komt, is de werking van het systeem volgens hem weg. De ruimte die melkveehouders verliezen doordat ze het niet invullen, kan worden ingevuld door andere ondernemers die stikstofdepositieruimte nodig hebben.

'Werking systeem PAS weg bij gedoogconstructie'Hoe andere provincies hier mee omgaan wordt binnnenkort binnen het Interprovinciaal Overleg (IPO) besproken, zegt Van Dijk.
+1
arjankok
Quote Reactie van @Groen1:
Dit is zo besloten om te voorkomen dat ondernemers ontwikkelruimte claimen zonder het te benutten, met als gevolg dat andere ondernemers die willen uitbreiden onnodig op slot zitten.

logisch toch dat de afvallers niet in de weg blijven zitten voor de rest !
Groen1
Als je meer dan 10 % ruimte onbenut laat pleeg je een juridisch delict
Coen
@Groen1 , kan het 'andere bedrijfsleven' weer meer ontwikkelruimte krijgen, dat is de inzet van met name de VVD.
de politiek linkse hoek wil graag minder vee in NL, dus die zijn dan ook tevree.
+5
BertK
Gevalletje juristen en adviseurs op zoek naar werk? Overmacht situatie, veroorzaakt buiten jouw invloedssfeer. Overheden zitten ook niet op werk te wachten, realisatie zal binnen redelijk haalbare termijn na invoering rechten moeten plaatsvinden, maar 2017 wordt m niet. Zou wel rechtsbijstandsverzekering afsluiten als je die nog niet had.
burg
@BertK zo is dat de mannen en vrouwen advocaten gaan ff paniek zaaien en hebben weer mooi melkkoetje
Wiebren
@burg 'toevallig' dezelfden die beweren dat het fosfaatrechtenstelsel juridisch niet houdbaar is, de peildatum niet en het fosfaatreductieplan niet. Ik lees dan "ik wil wel voor je procederen, volgens mij win je altijd".
Dat bedrijven die een NB-vergunning hebben aangevraagd moeten voldoen aan de realisatietermijn (staat in de vergunning, anders is die er niet) is trouwens wel waar. Dus niet tijdig gerealiseerd kan betekenen dat je Provincie gaat handhaven. Het is ook nooit verstandig geweest om ontwikkelruimte te gaan vragen voor koeien die je nooit gaat houden. Veel teveel melkveehouders hebben een aanvraag gedaan in PAS omdat ze dat is aangepraat, niet omdat ze die nodig hadden. Overigens denk ik dat dit vooral speelt bij degenen die een aanvraag hebben gedaan in combinatie met een uitbreiding van de stal. Dan is er ook iets om te realiseren namelijk, en via vergunning en oplevering van de nieuwe/grotere stal valt te controleren of je dat hebt gedaan. Wie ontwikkelruimte heeft gevraagd binnen de bestaande gebouwen hoeft geen probleem te hebben, immers de vergunning verplicht je niet het vergunde aantal dieren te houden maar verbied je om dat aantal/kg ammoniak te overschrijden
burg
@Wiebren die onrust past enkele groepjes wel weer, vandaar dat zo snel mogelijk de brief moet komen.
+1
Wiebren
@burg die komt ook zo snel mogelijk
m uut m
@Wiebren
Misschien komt de oplossing toch nog uit een onverwachte hoek
+1
klant
@burg reken er maar op dat er in die brief weer een aantal verrassingen komen.
burg
@klant kan weleens meevallen
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @burg:
kan weleens meevallen

Als het tegenvalt, komt er gewoon helemaal geen brief.
burg
@klant en verrast?
+2
Frans1
Quote Reactie van @Wiebren:
immers de vergunning verplicht je niet het vergunde aantal dieren te houden maar verbied je om dat aantal/kg ammoniak te overschrijden

Zo bekijk ik het ook,die gestelde termijn is voor bedrijven die ruimte claimen maar deze niet benutten,zo werd er door adviesbureaus geadviseerd maar aan te vragen,want hebben is hebben.Probleem met de pas is dat zo ruimte vastgelegd zou worden die onbenut blijft,en iemand anders geen vergunning kan krijgen omdat de beschikbare ruimte in dat gebied verzegd is,dus goede zaak volgens mij dat daar paal en perk aan gesteld wordt.
jg
Het volzetten van welke ruimte dan ook is in de melkveesector de laatste jaren de beste optie gebleken.
+1
koeman
@jg ik dacht dat jij helemaal geen voorstander was van het opslaan van melkpoeder ter interventie?
jg
@koeman Het is Een constatering.
Frans1
@jg van @koeman ook, en een sterke ook 😁
demelkboer
Voor iedereen die emissie arm heeft staan in zijn vergunning. Deel van de koeien weer terug laten zetten naar traditioneel. Dus naar 13 kg per koe. Effe uitrekken dat je kilo's stikstof gelijkblijven. Het gaat om kg stikstof niet om dieraantallen
Wiebren
@demelkboer emissie-arm bouwen is al even verplicht dus terugzetten naar 13 kg kan helemaal niet
meelezer10
@Wiebren hier staat alles nog mooi op roosters 13 kilo dus. Andere vloer der in en we kunnen weer meer dan door.
Wiebren
@meelezer10 vanaf 2010 hebben alle nieuwe stallen emissieeisen. Heb je eerder gebouwd dan niet.
demelkboer
@Wiebren Ook als je minder dan 50% heb bijgebouwd. Hier alle koeien op 13 kg in de PAS. Deels legalisatie(max dieraantallen 2012,2013,2014) deels extra ruimte. 3mol uitbreiding geloof ik.
Wiebren
@demelkboer van wanneer (welk jaar) is die uitbreiding dan?
friesboertje
@Wiebren
Nee hoor, jongveestallen niet. 😉
meelezer10
Quote Reactie van @Wiebren:
vanaf 2010 hebben alle nieuwe stallen emissieeisen

En als je in de stal wat verbouwd? bv melkstal er uit en stuk roosters met robot er in?
Wiebren
@meelezer10 Ook uitbreiding van bestaande valt onder emissieeisen
meelezer10
@Wiebren maar inwendig gebouw verbouwen. Maar niet meer dierplaatsen.
burg
@meelezer10 geen vergunning voor nodig niet meer kg
Ammoniak dus lijkt me niet
+1
Wiebren
@meelezer10 dat mag wel. Al moet je daar de gemeente soms behoorlijk voor overtuigen, heb ik al diverse keren meegemaakt. Als oppervlak voor dieren niet toeneemt en geen dierplaatsen, dan geen NB-vergunning
meelezer10
Quote Reactie van @Wiebren:
geen dierplaatsen

Wat is een dierplaats? Ik heb maar 3,8 vierkante meter loopruimte per ligbox. Ik vindt dit te weinig voor het welzijn van de melkkoein. Mag ik dan stellen dat de stal maar een maximale boxbezetting van 80 a 90% mag hebben?
Wiebren
@meelezer10 Hier kun je het meeste vinden, zowel het nieuwe besluit huisvesting (voor stallen van na juli 2015) als het oude:
infomil.nl/onderwerpen/landbouw-tuinbouw/…
+2
tok achterhoek
Heb helemaal geen nb vergunning aangevraagd, dus die kunnen ze niet intrekken
+1
brabo
@tok achterhoek
Misschien een idee om alle die hun vergunningen niet op orde hebben, om die maar gelijk ook maar alle vee te laten ruimen.
Dat is wel zo fair richting diegene die wel alles op orde hebben
+1
tok achterhoek
Quote Reactie van @brabo:
Misschien een idee om alle die hun vergunningen niet op orde hebben, om die maar gelijk ook maar alle vee te laten ruimen.Dat is wel zo fair richting diegene die wel alles op orde hebben

Als u slecht met de materie op de hoogte bent kunt u misschien beter niet zulke domme uitspraken doen.
brabo
@tok achterhoek
Oh ik ben slecht op de hoogte, het zal best als je dat denkt.
Ik weet alleen dat je geen auto mag rijden als je geen rijbewijs hebt, dus misschien ook maar geen vee houden als je je vergunningen daarvoor niet hebt ?
Hier in ieder geval een boel geld en tijd kwijt om alles wel op orde te hebben. Ik ga ervan uit dat een ander dat ook doet.
tok achterhoek
@brabo Geeft niet hoor, per situatie verschillend. Ben niet zo iemand die altijd maar voorop wil lopen als het niet echt hoeft.
brabo
@tok achterhoek
van mij hoef je ook niet voorop te lopen, maar niet zeuren als ze straks wetgeving gaan maken waarbij niet vergund vee zeker niet mag blijven.
+1
Wilbert
@brabo volgens mij is hoogste aantal dieren tussen 2012 - 2014 gelegaliseerd met de PAS. Maw, iedereen die niet gegroeid is afgelopen jaren, heeft geen probleem.
AJ oet Twente
@tok achterhoek Wijze raad ,zorg dat je jouw NB wetvergunning in orde krijgt .
Ieder bedrijf is verplicht een NB wetvergunning te hebben , noem het de milieuvergunning van de Provincie .Als ze volgend jaar zeggen geen fosfaatrechten voor de bedrijven die vergunningen niet in orde hebben ,heb je een groot probleem .
oldhuus
@brabo
Ja maar stel je haalt je rijbewijs, komt in de krant te staan met nog 100 andere personen. En een of andere milieuclub maakt bezwaar tegen die 100 afgegeven rijbewijzen, zo van dat zijn jullie niet nodig ga maar fietsen veel beter voor het milieu.
verwijderd
+1
oldhuus
@Nick83
Ik heb 'm nu 2x aangevraagd en ik weet niet hoeveel aanvullende gegevens aangeleverd, tekeningen van nieuwe stal, eerste vergunning stond geen termijn in maar om bezwaren Milieufederatie, nieuwe aangevraagd met iets minder, en dat duurde weer 1,5 jaar ofzo, en toen kwamen de fosfaatrechten en stond er ineens een termijn in van realiseren binnen 3 jaar, maar je moest de bouwplannen binnen 1 jaar een tijdsplan met acties inleveren dus ze willen 2 jaar vantevoren precies weten wanneer je wat precies gaat doen, zou de overheid bij ons ook eens moeten doen!
Heb gelukkig geen ammoniakrechten gekocht zoals sommige collega's, wel 10.000 euro aan kosten. En als je 'm dan wel hebt kunnen ze 'm nog op elk moment intrekken dus beetje wassen neus allemaal, dan maar illegaal boeren.
landbouwbedrijf
Volgens mij worden hier twee dingen door elkaar gehaald.
Als je een (echte) NB vergunning hebt, is die bindend voor de aantallen die in deze vergunning staan, ook al heb je langere tijd minder aantallen.
Heb je echter een vergunning op de PAS voorwaarden dan worden de aantallen periodiek getoetst en al je dan meerdere keren minder aantallen hebt als in deze vergunning staan wordt de vergunning aangepast naar dit kleinere aantal.
cornelissen
@landbouwbedrijf Hoeft op zichzelf niet zo erg te zijn ,mits als je een ruimere Pas nodig hebt, je hem ook zonder problemen kan krijgen. Dus de sector moet zorgen ,dat de ruimte niet voor andere (industriele) activiteiten wordt ingepikt
m uut m
@landbouwbedrijf
Je moet bewijzen dat je de dieraantallen eenmaal hebt gehad. De rest wat je verteld is onzin.
friesboertje
@m uut m
Zo intepreteer ik het ook.
meelezer10
Quote Reactie van @landbouwbedrijf:
Als je een (echte) NB vergunning hebt, is die bindend voor de aantallen die in deze vergunning staan, ook al heb je langere tijd minder aantallen.

wordt in het artikel toch echt gesproken over vergunning en niet alleen over melding
DeBoerin
Quote Reactie van @meelezer10:
wordt in het artikel toch echt gesproken over vergunning en niet alleen over melding

Met een "echte" vergunning wordt NBwetvergunning "oude " stijl bedoeld. Deze was aan te vragen tot dat de PAS in werking ging. Deze vergunningen zijn voor onbepaalde tijd verleend en vervallen niet zoals bij PAS, daar moet binnen termijn gerealiseerd worden als je een uitbreiding (lees ontwikkelruimte) aanvraagt.
oldhuus
@DeBoerin
Is niet helemaal waar, mijn vergunning is op de NB-wet en deze is een jaar later aangepast en toen stond er ineens wel een termijn in. De eerste vergunning niet, werd ook gewoon aangegeven tot die milieufederatie tegen iedere vergunning bezwaar ging maken.
Maar er zijn dus wel vergunningen afgegeven voor akkerbouwbedrijven met 300 koeien, dit soort dingen bijvoorbeeld:
agriplaza.eu/Noordveenkanaal-NZ-0ong-NIEUW-WEERDIN…
de hoef
@oldhuus hier ook
meelezer10
@oldhuus Als ze zulke vergunningen naar 3 jaar intrekken heb ik geen moeiten mee. Maar als ze over de laatste vijf koeien gaan vallen wel.
DeBoerin
Quote Reactie van @oldhuus:
Is niet helemaal waar, mijn vergunning is op de NB-wet en deze is een jaar later aangepast en toen stond er ineens wel een termijn in

Oke, onze is vers van de pers, na ca. 7 jaar vandaag in de brievenbus. Heb het nog even nagekeken maar staat geen termijn in, maar is ook niet van toepassing omdat ruimte gerealiseerd is. Kost wat maar dan heb je ook wat 😉
+1
de hoef
@DeBoerin feest dus
meelezer10
Quote Reactie van @DeBoerin:
omdat ruimte gerealiseerd is

Das ook wa eerst koeien en dan pas vergunning.
DeBoerin
[quote="@meelezer10" p="1391504"]Das ook wa eerst koeien en dan pas vergunning.
Reageer @meelezer10
Is toch iets genuanceerder gegaan: 2010 bouw- en milieuvergunning verleend en eerste aanvraag NBwetvergunning (i.v.m. proefstalaanvraag is uiteindelijke milieuvergunning in aangepaste vorm herzien 2011) voor NBwet aanvraag moest voorlopige emissiefactor in RAV zijn opgenomen (met ambtenaren duurt dat even) dus wachten met aanvraag NBwetvergunning, overige vergunningen op orde. 25-05-2010 interimwet in Brabant: Provincie zou het voor interimmers oplossen middels depostiebank.
2,5 jaar in de wachtkamer tot RvS depositiebank afschiet. November 2013 mededeling van Provincie sorry wij lossen niks op je kunt na 2,5 jaar in de wacht middels extern salderen zelf weer aan de slag. Collega's mochten dit in tussenliggende jaren wel, wij niet waren immers interimmer.
De rest van het verhaal zal ik je besparen........... vertrouwen in de overheid.............. Maar de vergunning is binnen 😄
oldhuus
@DeBoerin
Oke dat is mooi, heb nog wel goede milieuvergunning uit '98, dus kan wel uitbreiden als ik daarbinnen blijf, maar of milieuvergunning voldoende is, zit 1km van Natura 2000.
DeBoerin
Quote Reactie van @oldhuus:
Oke dat is mooi, heb nog wel goede milieuvergunning uit '98, dus kan wel uitbreiden als ik daarbinnen blijf, maar of milieuvergunning voldoende is, zit 1km van Natura 2000.

Een milieuvergunning van 18 jaar geleden en niet ten volle benut in die jaren ? Zou toch maar eens informeren. Volgens mij was het met milieuvergunningen in die tijd: binnen 3 realiseren of anders vervalt de milieuvergunning. In onze gemeente wordt op dit moment actief gecontroleerd of alles gerealiseerd is, zoniet wordt vergunning aangepast naar bestaand gebruik en vervalt de rest. Zijn al diverse bedrijven aangepaste vergunning verstrekt of ingetrokken als (deel) activiteiten is gestaakt of omgezet naar andere diercategorie.
klant
Het hele ammoniakverhaal rammelde toch aan alle kanten heb ik gelezen.
kanniewaarzijn
@klant Dat maakt in een land als Nederland niks uit. We doen maar wat......"het doel heiligt de middelen" moet je maar denken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boerderij , veehouders , melkveehouder , illegaal en regels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
64
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0