Royal A-ware ondersteunt fosfaatreductieplan ZuivelNL

Behoud derogatie 2017 voorwaarde in plan en groot draagvlak bij melkveehouders

Almere, 23 december 2016 | Royal A-ware heeft tijdens de Algemene Leden Vergadering van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) voor het Fosfaatreductieplan ZuivelNL gestemd. De afgelopen weken is dit plan door de betrokken partijen op cruciale punten aangescherpt waardoor Royal A-ware hiermee kan instemmen. Bovendien heeft 94% van de aanwezige A-ware melkveehouders tijdens een speciale bijeenkomst haar steun voor het plan uitgesproken.

Het fosfaatreductieplan ZuivelNL is door de NZO aangenomen. Afgesproken is dat het maatregelenpakket, onderdeel van het fosfaatreductieplan ZuivelNL, alleen van kracht wordt wanneer derogatie voor 2017 wordt behouden en er zicht is op derogatie voor de periode daarna. “Ik ben trots dat 94% van de A-ware melkveehouders het plan ondersteunt” vertelt CEO Jan Anker. “Royal A-ware en haar melkveehouders nemen hiermee samen hun verantwoordelijkheid voor het behoud van de derogatie voor Nederland”. De uitslag van de stemming bevestigt dat melkveehouders van Royal A-ware ondernemen met oog voor de maatschappij en ontwikkelingen in de sector. Zij zijn bereid om volgend jaar vergaande maatregelen te nemen om hiermee de derogatie veilig te stellen. Hiermee houden zij op de middellange termijn ruimte om hun melkveebedrijf op duurzame wijze te blijven ontwikkelen.

Alle melk kan worden geleverd
Het maatregelenpakket wordt pas van kracht als het fosfaatreductieplan ZuivelNL door het ministerie van Economische Zaken Algemeen Verbindend wordt verklaard. Naar verwachting is dit 1 maart 2017. Tot die datum hoeven A-ware melkveehouders geen maatregelen te nemen en kunnen zij onbeperkt en zonder korting alle melk blijven leveren. “Als groeiend bedrijf kunnen we alle melk goed gebruiken!” vertelt COO Klaas de Jong. “Door de “Vrijwillige GVE reductie regeling” kunnen melkveehouders binnen de gestelde kaders hun melkomzet ook na 1 maart 2017 redelijk op peil houden. “Het gaat om reductie van fosfaat en niet om minder melk!”.

Garantie op behoud derogatie
Eerder deze maand liet Royal A-ware weten het fosfaatreductieplan ZuivelNL niet langer te kunnen ondersteunen. Op dat moment was er in het plan geen harde koppeling met behoud van derogatie. Daarnaast was een aantal juridische zaken, zoals de koppeling aan de AVV, onvoldoende uitgewerkt. In het fosfaatreductieplan ZuivelNL, waarover gisteren binnen de NZO is gestemd, zijn deze punten afdoende opgelost. Hierdoor en vanwege de zeer brede steun van onze melkveehouders heeft Royal A-ware vóór het fosfaatreductieplan ZuivelNL gestemd.

Deel dit topic

Reacties

vrije boeren
Jammer dat er zoveel tijd in die onzin is gestoken
BertK
94 procent is veel!
cjw73
@BertK was toch zo waren 11 tegen stemmers.
buorman
@cjw73
En 177 van de 183 aanwezigen voor
cjw73
@buorman geen idee jonge is niet vermeld.
buorman
@cjw73
Kun je uitrekenen, als 6% tegen 11 tegenstemmers zijn
cjw73
@buorman dan denk ik toch dat er 200 waren ipv 183 waar jij op uit komt.
buorman
@cjw73
6x2 is volgens jou 11?
Ik hou het op 6 x 1.83= 10.98/11
cjw73
@buorman iets wat jij niet weet en ik wel is het feit dat er ook bij waren die zich van stemming onthielden en er was 1 blanco en dan kom je op 12 hè.
buorman
@cjw73
Mea culpa, die had ik bij Aware niet verwacht, dat past m.i. meer bij de zittende clubleden van die andere
de Tank
@buorman ook bij Aware verstandige boeren, dat geeft weer een beetje moed.
fendt711variotms
Tja , en in maart krijgen we te horen dat we naar 2.3 gve per ha moeten
+1
cjw73
@fendt711variotms dat zien we volgend jaar wel weer. Nu eerst de feestdagen maar door werken.
+1
buorman
@cjw73
Ik wou het werken deze dagen nou net op een zacht vuurtje zetten, oftewel ik neem vrij af.
Maar ik begrijp dat jij voluit doorgaat, hoe dan ook goeie dagen gewenst 😃
Coen
@fendt711variotms , door alle commotie omtrent het huidige fosfaatplafond zal de nieuwe derogatie 2018-2021 wel uitkomen op deze gve-norm 😞
daar is binnen de politiek inmiddels wel voldoende steun voor.
+1
josl
@Coen en onder de prikkers op dit forum ook. Dus fosfaatrechten in overvloed beschikbaar vanaf '18
+1
jg
@josl De melkveesector verwerft zoveel extra hectares via voer mest contracten als ze maar wil. Betekent veel vraag naar fosfaatrechten.
+1
jg
@josl Leuke Lto-retoriek .
+1
kuilhapper
Duim omhoog voor Aware, goed dat ze ook verantwoordelijkheid nemen en voor hebben gestemd!
kaas
Ja ze hadden een paar harde voorwaarden behoud van derogratie in huidige vorm en pas in gaan als de avv is afgegeven daar zal binnen 2 maand uitslag over zijn .
maar rfc die wou dat het direct in ging en nu dat niet door gaat hebben ze zelf maar een melkleverings top in gevoerd dat er geen meer melk komt.
Jaap40
@kaas
Aware speelt het wel slim. Ze leggen het besluit bij de leverancier.

Hoe gaat doc eigenlijk om met eventuele statuten wijziging? Is dat nog steeds noodzakelijk?
garriet vant pad
@Jaap40 onderstaande een citaat uit de mail van heden ochtend

In de tussentijd verandert er voor u als lid van de coöperatie DOC Kaas B.A. niets. Pas als de AVV is goedgekeurd zal DOC Kaas de statuten / reglementen moeten aanpassen op het fosfaatreductieplan ZuivelNL.
Coen
@garriet vant pad , tactisch de enigst juiste handelswijze van DOC.
Jaap40
@Coen
Dan is er de vraag welke gevolgen een statuten wijziging gaat hebben voor doc kaas.
Coen
@Jaap40 , is die nu nog nodig als er een AVV komt ?
arie.j
Quote Reactie van @garriet vant pad:
In de tussentijd verandert er voor u als lid van de coöperatie DOC Kaas B.A. niets. Pas als de AVV is goedgekeurd zal DOC Kaas de statuten / reglementen moeten aanpassen op het fosfaatreductieplan ZuivelNL.

Is dat bericht van DOC zelf?
Nogal eens staat in statuten een voorbehoud voor als het dwingende overheidsmaatregelen betreft, wanneer ze dat bij DOC niet gedaan hebben zij ze niet zo slim geweest.
Jaap40
@arie.j
Deze fosfaat regels zijn dat (semi) overheidsmaatregelen dan? Ze zijn toch door de sector, lees rfc nzo, gemaakt en opgelegd? Wie legt wie nu regels op dan?
Of bepaald de avv dat het vanuit overheid komt?
arie.j
Quote Reactie van @Jaap40:
Of bepaald de avv dat het vanuit overheid komt

Daar is een rechter goed genoeg voor.
Maar als de fabriek tegen is en de overheid verklaard een regel toch bindend dan is het volgens mij duidelijk.
BoerBart
Hier in de buurt zitten Walhorn boeren. Hoeven die helemaal nergens aan mee te doen? Walhorn is tenslotte een belgische fabriek.
KOC1981
@BoerBart Als de AVV afgegeven wordt, dan vallen ze er ook onder, anders zouden zij er tussendoor fietsen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's onderdeel , koppeling , melk , derogatie , zuivel , fosfaat , nzo , ondernemen , melkveehouders , melkveebedrijf , nederlandse zuivel organisatie , a-ware , zuivelnl , klaas en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
834