Illustratie van: Thijs-4620

'Meerderheid melkveehouders wijst mestakkoord af'

Er zijn toch minstens 1000 enquête invullers lid of sympathisant van grondig/milieudefensie....

Originele beschrijving

Het onlangs gesloten mestakkoord tussen de melkveesector en staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) kan niet rekenen op brede steun van de boeren zelf. 

Deel dit topic

Reacties

+2
weideboer
Omdat niemand echt de inhoud wist op het moment van de enquête. Ik vrees de meesten nog niet
+1
Twentsch Land
1600 is nog geen 15% van alle melkveehouders, als van die 1600 er 1000 zijn die de neus dezelfde kant uit hebben staan krijg je een uitkomst die erg vertekent is.
burg
Idd 12000 verzoeken 1600 ingeleverde en dan 70% dus 10% zeg maar Vd totale is tegen. Tis net hoe je t wilt brengen hè
+7
MARTIJN G
Een onderzoek uitgevoerd door extreem links. Jammer dat sommige veehouders zich hiervoor laten gebruiken.
bella
@MARTIJN G mijn mening wisten ze al denk want hier geen enquete gehad.
arjankok
Nou simpel, is voorspelbaar hee zo een uitslagje , is simpel te verklaren meer soort van proteststem
weideboer
Vergis je niet, als je voldoende land hebt, nog een ruime stal te beschikking hebt en zeg maar aardig afgelost hebt , je heel anders tegen dit fosfaatakkoord aankijkt. ben ik daarom nu opeens links?, een activist?, een milieu ridder? Of gewoon een melkveehouder met een ander beleid?
+1
simpel
@weideboer ik denk dat er niet veel melkveehouders in deze positie zitten. of ze hebben flink liggen slapen de afgelopen jaren
+3
klompen
@simpel of jij ligt nu nachten wakker
simpel
@klompen niet iedereen heeft zo'n luxe uitgangspositie, er zal toch eerst wat verdiend moeten worden om een royale stal te bouwen en veel grond te verwerven
+1
klompen
@simpel jij had het over liggen slapen als iemand niet de zelfde visie heeft als jij ligt ie teslapen?
simpel
@klompen nee, dan heb ik dat niet duidelijk aangegeven. ik kan niets verdienen met een stal die voor een (groot) deel leegstaat. en ook niet aan grasland met de huidige prijzen. Met liggen slapen bedoel ik dat iemand in jouw situatie gratis heeft kunnen uitbreiden na het quotumtijdperk. Als je dat niet nodig was snap ik nu het verhaal van die latente ruimte niet?
+5
BoerBart
@simpel Gratis uitbreiden was inderdaad wel de bedoeling. Met dierziektes moet je niet spotten, dus alleen met eigen jongvee gestaag groeien. Dit lukt niet in een paar maanden dat het 'gratis?'was. Liggen slapen? er is ook nog zoiets als principes.
+1
klompen
@simpel ik heb land gekocht was alles behalve gratis wat heb jij gedaan?
simpel
@klompen ik heb uitgebreid met eigen jongvee en voer mest contracten afgesloten. en een klein stukje grond gekocht maar dat alleen was niet genoeg voor de uitbreiding
+1
hookwood
@simpel Eerst wat verdienen en dan grond kopen is zo het normaal zou moeten gaan. Als het andersom moet dan moet de grondprijs eerst nog wel wat zakken...

Als de derogatie eraf gaat zal aan de ene kant de grondprijs gaan stijgen omdat er meer grond nodig is of dure mestafzet. Aan de andere kant moet de grond juist gaan dalen omdat er per ha minder verdiencapaciteit. Met andere woorden we krijgen een heel andere dynamiek in dat geval.
arjankok
@hookwood die dynamiek zoals jij noemt is nu ook al een rare! moet je boer voor zijn om zo te willen leven
+1
jg
@hookwood Bij 50 euro per kub mag er ca voor 2100 euro aan mest op.
Prenie van 380 euro erop. En een melkprijs van 40 tot 55 cent.
+1
oldhuus
Quote Reactie van @hookwood:
Eerst wat verdienen en dan grond kopen is zo het normaal zou moeten gaan.

Dat hebben er dan veel te veel gedacht, wanneer gaan ze die grond kopen, over 20 jaar?
En wat is normaal, volgens mij is het zo dat men ooit koeien is gaan houden omdat ze grond hadden (ontgonnen), en die grond had mest nodig en de koeien zorgden dat het niet weer dichtgroeide.
hookwood
@oldhuus Volgens mij is het grootste probleem dat er gefinancierd wordt op basis van 'zekerheden' en lange of geen aflossingen waardoor er hogere prijzen betaald kunnen worden maar die in geen verhouding staan tot het opleverend vermogen van de grond.
pieta
@oldhuus Dat deden ze in het Zuiden anders. Daar gingen ze MESTvarkens houden. Snappie. 😁 En het is vervelend maar je kunt bedrijfsontwikkeling in het Zuiden niet één op één vergelijken met het Noorden alleen al qua ruimte en de prijs van grond (met name iets langer geleden).
Frans1
Quote Reactie van @hookwood:
Als het andersom moet dan moet de grondprijs eerst nog wel wat zakken...

Vreemde redenatie,de grondprijs is de laatste jaren heel hard gestegen,dus het zou nu juist moeten kunnen,maar als je een grondgebonden visie hebt en daar naar gehandeld hebt wordt dat hier door sommige afgedaan dat je hebt zitten slapen.
+2
hookwood
@Frans1 Dat is geen vreemde redenatie maar een bedrijfseconomische. Als je grond koopt van 60.000 euro betaal je bij 3% rente 1800 euro. Daarnaast wil de bank ook graag dat je die grond aflost. In Nederland wordt de aflossing uitgesmeerd over heel veel jaren maar bij 30 jaar zit je dan op 2000 euro. Maakt totaal 3800 euro. Gaan we uit van een beperking op 90 kg fosfaat, dan zijn dat twee koeien van 9500 kg melk. Moet het ureum niet hoger zijn dan 20 anders moet je ook nog iets mest kwijt. Betekent dat je per kg melk, totaal 19.000 kg dus, alleen al aan kosten voor de grond op 20 ct per kg zit.

Gaan we beperken op 170 kg N dan kun je ipv twee koeien maar 1,36 koe houden. Dan kom je op een kleine 13000 kg melk per ha. Financieringslasten zitten dan op bijna 30 cent per kg melk...
+1
Coen
@hookwood , deze klinische berekening klopt helemaal 😄

vanwege de dure (schaarse) productiemiddelen heb je in de melkveehouderij nooit hard kunnen groeien, in balans elk jaar misschien 5% maar in ieder geval niet verdubbelen.
en als je dan 'tot het gaatje' je bedrijf hebt volgestouwd met vaste kosten heb je geen marge waaruit je wat kunt sparen/aflossen en je bedrijf verder kunt ontwikkelen.
+3
pieta
@hookwood Het enige aandachtspuntje in je berekening is dat je door m iddel van aflossing op grond ook wat aan het sparen bent voor je pensioen afhankelijk van de waardevastheid van grond.
cornelissen
@pieta Klopt,plus het feit dat je maar een financiering krijgt tot hier in het noorden van het land tot 20000 euro per ha en dan moet je ook nog met een redelijk plan komen
weideboer
@cornelissen waar heb je dat vandaan?
cornelissen
@weideboer Van een bankmedewerker en ik heb van een individuele boer begrepen, dat als je een goed plan hebt en knappe gebouwen,dat je dan extra geld kan krijgen,omdat je knappe gebouwen hebt
+1
cjw73
@cornelissen waar haal je dat vandaan.
Zit ook In het noorden en ben een aardig stukje zwaarder gefinancierd.
cornelissen
@cjw73 Zal mij even opgeven voor financieren van agrarische bedrijven door Rabobank Drachten Friesland Oost dinsdagavond a.s ik meende in Bergum . Sprekers o.m Lubbert van Dellen en Geert Veenstra , accountmanager van de bank e.e.a. voor mij als bijscholing
cjw73
@cornelissen daar mag ik niet komen!!
Zit bij rabo sneek - Zuid west friesland.
+1
cornelissen
@cjw73 Wou mij aanmelden,maar gaat voorlopig niet door, omdat op het gebied van besluitvorming over de onderwerpen onvoldoende duidelijkheid is
George
Quote Reactie van @cornelissen:
noorden van het land tot 20000 euro per ha en dan moet je ook nog met een redelijk plan komen

€20000 per ha. Dan heb je geen plan nodig! Je geeft die grond volledig in onderpand middels eerste hypotheekrecht en er kan die geldschieter niks gebeuren!
+1
meelezer10
Quote Reactie van @pieta:
Het enige aandachtspuntje

Het tweede aandachtspunt in de berekening. 😄 Om die 2000 euro af te kunnen lossen moet je waar waarschijnlijk nog even belasting betalen. In de goeie jaaren verdubbeld die 2000 euro dan bijna
pieta
@meelezer10 Er bestaat zoiets als MKB-winstvrijstelling en toevoeging fiscale oudedagsreserve. Dus hoeveel belasting je zou moeten tellen is erg bedrijfsafhankelijk.
meelezer10
Quote Reactie van @pieta:
MKB-winstvrijstelling en toevoeging fiscale oudedagsreserve

Ik schreef ook in de goede jaren. met verekening van winstvrijstelling mag je nog max 45% betalen. Dus vandaar dat ik bijna 2 keer schreef.

Fiscale oudedagreserve moet je niet willen. Is alleen maar vooruit schuiven.
+1
pieta
@meelezer10 Als je nou grond koopt voor het gebruik en de waarde ziet als pensioen kun je dus de belasting gewoon uitstellen totdat je de grond verkoopt. Gewoon mooi instrument om te gebruiken. Gelukkig voor jou is het niet verplicht.
spotmelker
@hookwood Je vergeet één ding. Aflossen doe je na belastingheffing. Uitgaande dat je een redelijk inkomen uit je bedrijf haalt kom je al gauw in de hogere belastingschijven. Reken voor het gemak eens 30% over het af te lossen bedrag en kijk dan nog eens of je dat qua liquiditeit kan trekken.
Frans1
Quote Reactie van @hookwood:
Dat is geen vreemde redenatie maar een bedrijfseconomische

Die berekening van jou ken ik wel,zo werkt het ook,maar aflossen zijn geen kosten,maar je moet het wel betalen,maw,je moet wel winst maken.

Maar pacht bij inschrijving op sommige plaatsen voor 1500-2500 euro is normaal,en kopen voor 50.000,dus 1500 rente en 1500 aflossen(mits op 30 kan) is veel te duur? Dan is er volgens mij iets anders aan de hand dan dat je het te duur vindt.

Ben het overigens wel met je eens dat de prijzen momenteel veel teveel uit de pas lopen met de opbrengsten,dus alleen iets kopen als het heeeeeeel erg goed past
+3
weideboer
@simpel kwestie van keuzes maken en weten waar je staat en heen wilt. En vooral proberen niet in de verleiding komen om toch mee te doen met de hetze waar je in zgn vakbladen (lees: reclamebladen) mee plat gegooid wordt.
+1
weideboer
@simpel misschien wel de stille meerderheid, anders was er nu wel een grote opstand onder de boeren en die is er niet. Afgelopen jaar is niet iedereen "bijna" failliet gegaan. De(of alleen) excessen hoor je, zie je en uiten zich(in de krant, op tv en prikbord). De rest gaat gewoon door.

Dit geldt in het algemeen voor alle lagen in onze samenleving
simpel
@weideboer boeren is tegenwoordig ook een beetje ondernemen, je moet soms wat risico nemen om wat te verdienen en vooruit te komen. Soms gaat dat verdienen dan niet zo hard als je vantevoren dacht door vaag beleid van de overheid.dan kun je even niet zoveel grond verwerven dan gepland.er zijn wel andere mogelijkheden om aan voer te komen en mest af te zetten. dat kost tot nu toe nog niet eens zoveel als grond kopen. helaas telt dat niet allemaal mee als mestplaatsingsruimte, maar de mest word wel allemaal op grond geplaatst.Ik zie dit niet als bijna failliet gaan ofzo...
weideboer
@simpel dan ook niet druk maken over de huidige situatie maar ook anderen niet veroordelen of ze nu links of rechts van het midden denken omtrent de fosfaatplannen maar het accepteren alsof het gewoon het risico van het ondernemen is
+1
simpel
@weideboer ik wil met de opening in dit topic alleen aangeven dat de enquete van milieudefensie/grondig een beetje gekleurde vragen stelt. misschien dat ze de uitkomst ook nog wel met een gekleurde bril bekijken. maar ik moet wel zeggen dat deze kleine groep toch aardig in staat is om in de publiciteit te komen. dat doet de gemiddelde boer niet
+9
AJ oet Twente
Welke boer gaat nou een enquete van Milieu-Defensie invullen ?
Weet van tevoren dat je belazerd wordt .
GEEN FOSFAATREDUCTIEPLAN , GEEN DEROGATIE : 20 % MINDER BOEREN.
IS DOEL VAN DEZE BOEVEN.
+1
klompen
Wat is het doel van een makelaar @AJ oet Twente? 😄
AJ oet Twente
@klompen Doel is handel doen.
Kan alleen verkopen aan mensen , die geld hebben .
Zonder derogatie en mestafzetkosten van e30,- tot e 40,- ,blijven die niet over.
Dus ook geen handel voor mij .
+1
m uut m
@AJ oet Twente
Je bedoeld geen fosfaatrechten
weideboer
@AJ oet Twente misschien had iedereen het toch moeten vullen dat had je een andere uitslag gekregen en nu kan hij vertekend zijn. Aan de zijkant blijven roepen dat alles fout is is een tactiek, dan geef je diegene die wat anders willen (of het terecht is of niet, is nu even niet relevant) vrij baan.
+1
Dre v Helmond
Met geld van de postcodeloterij de melkveehouders weg doen,is dat wat we willen.
Hobby boeren en elders je brood verdienen, om geërfde grond in de familie te houden.
+3
jorisdriepinter
@Dre v Helmond Ook boeren hebben een verdienmodel nodig, zo simpel is het. Alle meepraters aan de zijlijn zijn vaak alleen geintresseerd in hun onderdeeltje waar ze vanalles van vinden.
+1
klant
Gewoon doordoen,nergens wat van aantrekken laat ze allemaal de ram bam krijgen. Komt tijd komt raad.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , melkveehouders , mestakkoord , 1000 en dam geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
52
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
2.488