Kringloopwijzer met resultaatverplichting


Originele beschrijving
Hans Huijbers, portefeuillehouder Verduurzaming van LTO ziet met name heil in de Kringloopwijzer met resultaatverplichting en het voerspoor. 'Niemand heeft het recht om fosfaat te gebruiken, wat bestemd is voor de kinderen of kleinkinderen.'


Hans Huijbers op de emotionele toer om zijn KLW-baby er door te drukken. KLW met resultaatverplichting is een bom onder het sectorplan om derogatie te redden. Uit extensieve hoek klinken al geluiden om het een paar jaar zonder derogatie te doen om de shake-out onder intensieve melkveehouders wat te versnellen. Huijbers overspeelt z'n hand met deze uitspraak.

Deel dit topic

Reacties

+3
m uut m
Laten we het simpel houden.
Geen derogatie.
Dan dus ook geen fosfaatrechten, geen klw en geen bex.
+5
pieta
@m uut m Waarom zijn sommige toch zo fanatiek tegen op de bex. Wij kunnen zonder bex een goede bodemgezondheid wel op onze buik schrijven. Dan moeten wij mest af gaan voeren die er gewoonweg niet is. Dan moeten we dus expres de fosfaat en stikstofrijkste bijproducten gaan gebruiken om het land gezond te houden. De wereld op zijn kop in mijn beleving. En voor wat fraude betreft: geen enkel probleem, verplicht KLW(alleen voor wie bex gebruikt) deugdelijk invullen met reële opbrengstwaarden per hectare zodat de bex beter geborgd is.
+1
m uut m
@pieta
Bex is niet geborgd kan ook niet.
+5
pieta
@m uut m Ik vind het maar slap dat iemand die schijnbaar weinig tot geen bex-voordeel heeft altijd de bex maar af moet kraken. Dat je er zelf niet mee uit de voeten kunt kan. Maar dat wil niet zeggen dat dat bij een ander ook zo is. En met een KLW kun je weldegelijk laten zien of je bex aannemelijk is. En fraude is altijd wel mogelijk.
+1
m uut m
@pieta
Met forfaitaire normen niet.
+6
pieta
@m uut m Je bedoelt die forfaitaire normen die geregeld verlaagd zijn als gevolg van de inspanningen van degenen die de koe efficiënter lieten produceren als de voorbeeld koe van ene Tamminga? Ik zeg maar zo: het is niet mijn bex die verkeerd is maar de norm klopt niet.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
Waarom zijn sommige toch zo fanatiek tegen op de bex

Als jij wilt BEX-/KLW-en, mijn zegen heb je. Huijbers heeft het nu over invoering van KLW met een resultaatverplichting. Redelijk onzinnig zolang de borging niet voor elkaar is, maar het geeft wel aan dat ZLTO op ramkoers ligt met LTONoord. Juist nu er samen opgetrokken moet worden, steekt de ware aard van Huijbers weer de kop op.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Voor mij hoeft het ook niet allemaal en zeker niet met een resultaatverplichting voor iedereen. Maar bedrijven met hoge fosfaatoverschotten per hectare daar zou een resultaatverplichting wel passen. En dat ZLTO op ramkoers ligt met LTO-Noord zou wel kunnen maar komt dit ook niet mede door de voor ZLTO onwerkbare/niet te verdedigen uitgangspunten richting hun eigen achterban.
cjw73
@pieta die uitgangspunten hebben wij hier in het noorden net zo goed en dus staan we nog steeds lijnrecht tegenover elkaar.
m uut m
@pieta
En dan ben je instrumenten nodig om aan te tonen dat je het veel beter doet dan de rest. Het nadeel van deze instrumenten is dat ze veel te gemakkelijk zijn te manipuleren.
pieta
@m uut m De waard vertrouwt zijn gasten zoals ie zelf is. Als ze bij mij komen kijken dan is alles logisch aantoonbaar. Niks moeilijks aan. En er komt ook geen fraude aan te pas.
m uut m
@pieta
Beschuldig ik jou dan ergens van?
Ik zeg alleen dat de bex/ klw veel te gemakkelijk is te manipuleren.
Wie de schoen past trekt hem aan.
pieta
@m uut m mij niet direct persoonlijk. Maar het continue roepen dat KLW/bex niks anders dan fraude is raakt mijn bedrijfsvoering zeer. Zonder bex zouden wij een heleboel mest af moeten zetten die we helemaal niet produceren. En in mijn beleving dien je juist de KLW er bij in te voeren om de bex goed te kunnen controleren. Dat ie voor iedereen verplicht is/wordt had voor mij dan weer niet gehoeven.
dirks
@Jack Rijlaarsdam De motoren van tractoren en vrachtwagens en autos moeten ook steeds schoner!!!!!!!! Waarom dan de uitstoot van een koe niet omlaag??????
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @dirks:
!!!!!!!! Waarom dan de uitstoot van een koe niet omlaag?????

Rustig, baasje. De uitstoot van een koe gaat ook omlaag, ureumgetallen boven de twintig zijn tegenwoordig een zeldzaamheid en minder P in het voer geeft ook automatisch minder fofaatuitstoot. Het streven naar de ultieme efficiëntie zal de melkveehouderij een industrieel karakter geven, daar is uiteindelijk niemand mee gebaat.
+1
dirks
@Jack Rijlaarsdam Dan wordt het de fosfaatruimte eerlijk verdelen naar ratio vroegere melkquotum en daarmee uit
m uut m
@dirks
MQ is weg.
Wil je de fosfaat ruimte eerlijk verdelen moet je toch naar grondgebondenheid.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @dirks:
eerlijk verdelen naar ratio vroegere melkquotum

Ik vind het allemaal best, ik red me wel, wat er ook komt. Als ik maar eindelijk eens weet wat er nu precies komt. Over de term eerlijk kun je overigens hier en daar wel wat discussie krijgen.
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Als jij wilt BEX-/KLW-en, mijn zegen heb je.

Jazeker Sjakkie , ik ben ook meer voor de NIX 😄
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @George:
meer voor de NIX

Kreeg toch sterk de indruk dat jij er een hekel aan hebt voor NIX te werken.
George
@Jack Rijlaarsdam
Das woar Sjakkie , das woar Jonguh.
+2
janv
Quote Reactie van @m uut m:
Laten we het simpel houden.Geen derogatie.Dan dus ook geen fosfaatrechten, geen klw en geen bex.

Snap dat je met bio geen derogatie nodig heb,maar jou toekomstige bestaansrecht is ook afhankelijk van je collega.s die wel derogatie aanvragen...
+3
m uut m
@janv
Ik boer nu ook zonder derogatie voor gangbare prijzen en ik red het nu ook nog best.
De derogatie gaat waarschijnlijk meer kosten dan dat het opbrengt .
cs-agrar
Quote Reactie van @m uut m:
De derogatie gaat waarschijnlijk meer kosten dan dat het opbrengt

dat gaat voor jou andersom zijn
+1
RFCer
@m uut m jij wil toch overstappen op biologisch dan heb je ook geen keus lijkt me. Verbaas me er dan ook over dat je zo fel tegen behoud van een goed derogatie plan bent.
cs-agrar
Quote Reactie van @RFCer:
zo fel tegen behoud

doodsbenauwd dat zijn melkprijs zakt als de rest kan blijven pushen
m uut m
@RFCer
Wel de lasten en niet de lusten en jij verbaasd je er over dat ik daar voor bedank.
Voor jouw informatie wij zitten momenteel al op 10% onder niveau 2 juli 2015.
Dus ik heb mijn bijdrage al geleverd, jij ook.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @m uut m:
Voor jouw informatie wij zitten momenteel al op 10% onder niveau 2 juli 2015.

Ik heb op het moment minder koeien dan in 2006, telt dat ook nog ergens mee (anders ben ik ook knelgeval, hiep hoi 😄 . De olieprijs zakt alweer, de rente stijgt, economisch guru Diezel heeft mij uitgelegd dat het dan in 2017 ook nog geen vetpot wordt, zeker niet voor de Euribor gefinancierde dobberaars. Nu ga ik eerst lekker 'Moos met Wos' eten. Zolang dat nog kan is het leven zo slecht nog niet 😄 .
+1
meelezer10
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
zeker niet voor de Euribor gefinancierde

betaal minder dan een half procent. is goed vol te houden hoor.
m uut m
@RFCer
Heb jij al minder vee dan 2 juli 2015?
RFCer
@m uut m Als je het zo graag weten wil. Ja ik heb minder vee op mn stallijst staan als op de pijldatum van 2 juli 2015. Op je vraag of het ook 10 procent is... nee. Eerder 5 procent maar dat komt door selectie.
Maar ik ben niet degene die er voor weg loopt als er ingeleverd moet worden. Ook al heb ik voldoende plaatsingsruimte.
m uut m
@RFCer
Dan ben jij een groter man dan mij.
RFCer
@m uut m Ben 1.86.
+13
paul1
Huijbers preekt voor eigen parochie, kringloopwijzer is vooral gunstig voor intensieve bedrijven.
jan w
Quote Reactie van @paul1:
kringloopwijzer is vooral gunstig voor intensieve bedrijven.

Volgens mij snap je nog niet hoe het een en ander precies in elkaar zit. Met bex hebben intensieve bedrijven met vrij veel mais in het rantsoen voordeel. Met de kringloopwijzer is dat verhaal anders, die halen het voordeel van de grond. Misschien wel iets kort door de bocht uitgelegd, maar in deze geest moet je het zien.
pieta
@jan w Het is eigenlijk geen voordeel wat je haalt met de bex maar gewoon baseren op echte bedrijfsresultaten. Zonder bex moeten wij mest af gaan voeren die niet geproduceerd wordt.
paul1
@jan w bex is voor mij ook niet intressant, ik voer geen mais.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan w:
Met bex hebben intensieve bedrijven met vrij veel mais in het rantsoen voordeel.
Jij snapt het zelf niet; met BEX hebben intensieve bedrijven zódanig veel voordeel (veel meer mest kunnen aanwenden, soms zelfs zodanig veel dat er geen gras meer kan groeien) dat zij om die reden veel mais in het bouwplan hebben.
jan w
@kanniewaarzijn
Mag ik vragen hoeveel P jij in je basisrantsoen en je gemiddelde rantsoen hebt.
+1
kanniewaarzijn
@jan w Ik hou me niet met dat soort onzin bezig. Je 2e reactie is erop gericht om deze onzin in stand te houden. Neem nu maar van me aan: het klopt niet, heeft nooit geklopt en zal ook nooit kloppen. De mestwet is gebaseerd op "Wageningse rekenregels", de werkelijkheid houdt ECHTE rekenregels aan. Zal dus altijd een bende blijven!
jan w
@kanniewaarzijn
We zitten hier in een studieclub, we hebben nu van een aantal jaren de gegevens op een rij. Zitten nu bij de Vruchtbare Kringloop Achterhoek. De gegevens uit de kringloopwijzer vertalen zich bijna 1 op 1 met de financiele boekhouding. Als je fraude wilt plegen, kan dat altijd. Maar op een gegeven moment snijdt je je zelf in de vingers.
jan w
@kanniewaarzijn
Door de bex kom je lager uit met je gehalte's, dit zal zich ook vertalen in de mest. De mest wordt dus minder geconsentreerd. Waardoor je er meer van mag bemesten. Is dat nu zo gek?
jent
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
dat er geen gras meer kan groeien
wil je nu echt zeggen dat er bedrijven zijn waar ze zoveel bemesten dat het gras er van kapot gaat en er dus vanwege deze misaire maar mais verbouwd moet gaan worden?
.....it's a mad mad world......
+1
Frans1
@jent daar slaat zijn nickname ook
Op 😄
kanniewaarzijn
@Frans1 En dat is't!
kanniewaarzijn
@kanniewaarzijn Is reactie op opmerking Jent "it's a mad mad world".
+6
jan is hobbyboer
Morgen is het pas carnaval, maar Hansje neemt alvast een voorschot. Hansje 'The Donald' Huijbers denkt dat wat de echte Donald in amerika gelukt is, president worden met het tegen elkaar uitspelen van groepen mensen en heel veel onzin verkopen, moet mij in NL toch ook wel gaan lukken. Ga zo door Hans, het is 2016, wie weet gaat het je nog wel lukken ook om je intensieve vriendjes ten koste en op kosten van de overige boeren door te laten modderen.
+18
weideboer
'Niemand heeft het recht om fosfaat te gebruiken, wat bestemd is voor de kinderen of kleinkinderen.'

"mag ik even boven de pot hangen AUB", wat een uitspraak van onvermogen zeg!
+3
jan is hobbyboer
@weideboer Ik wilde eigenlijk veel meer plusjes geven voor deze opmerking van weideboer. Wat een zottigheid, en dat noemt zich boerenvoorman. Toen ie Vion op de fles liet gaan heb ik hem ook nooit gehoord over een leuk bedragje voor de kinderen van de aandeelhouders (boeren) dat ineens door megalomane plannen in rook is opgegaan. The Donald van LTO (Bassie Romijn is toch meer de Ted Cruz, wat minder flair).
cs-agrar
Quote Reactie van @weideboer:
'Niemand heeft het recht om fosfaat te gebruiken, wat bestemd is voor de kinderen of kleinkinderen.'

Juist, als dit de bedoeling is gaat kan niemand dat fosfaat gebruiken #dwdd#

Ook wel handig om zover te komen dat die evt kinderen en kleinkinderen er nog iets aan kunnen hebben
Coen
@weideboer , bespeur ik iets van strategie bij HH ?

hij en zijn club hebben nooit verder gekeken van de dag van morgen, kon natuurlijk ook niet want ze hadden geen toekomstvisie en strategie.
wat een puinhoop hebben ze gemaakt van de varkenshouderij incl. VION en de melkveehouderij, je zou ze hiervoor persoonlijk verantwoordelijk moeten houden 😄
jorisdriepinter
@Coen Hans is de slippendrager van zijn leden, en die hebben nu enmaal de visie die ze hebben. De leden die dat niet hadden boeren nu in het noorden. Maatschappelijk ondernemen is in het zuiden niet grondgebonden, maar een theeschenkerij naast een vrijloopstal van 250 koeien op 45 ha.
+2
brabo
Quote Reactie van @jorisdriepinter:
vrijloopstal van 250 koeien op 45 ha.

dat is wel een heel grote stal
verbi
Met al deze haat en nijd komt het vast goed mooi zo doorgaan wat een volk!!!!
hobbyboer
'Niemand heeft het recht om fosfaat te gebruiken, wat bestemd is voor de kinderen of kleinkinderen.'

Misschien is dit wel de juiste kijk op de zaak?
Ik denk dan aan kunstmestfosfaat.
En dan in feite ook aan alles wat we uit deze aardkloot graven of pompen.

Als dat fors verminderd zijn alle milieuregeltjes overbodig.
Of denk ik nu veel te simpel?
cs-agrar
@hobbyboer
Quote:
te simpel
jep, staan er opeens heel veel stropdassen en mapmannen op straat
hobbyboer
@cs-agrar Nee joh, die staan niet op straat.
Die lopen achter een paard op de akker!
Of ze zijn met de hand aan de arbeid.
Zonder olie rijden er niet zoveel trekkers meer.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @hobbyboer:
Of ze zijn met de hand aan de arbeid

😂 😂 😂
weideboer
@hobbyboer gaat er om wat je "gebruikt of misbruikt" voor je eigen "geloof" . Dat is wat ik bedoel met de uitspraak van onvermogen. In een discussie die zo de melkveehouderij raakt je zuiver en helder moet zijn, waarbij je je woorden zorgvuldig moet kiezen. Daar hoort deze stelling niet in thuis
+1
jorisdriepinter
Bex/klw en daar van afgeleide kg P zijn een prima middel om de bodemvruchtbaarheid op peil te houden. Het meergebruik van mest via deze methode is volledig verantwoord, kortom prima.
Als manier om de veestapel te begrenzen is het echter volstrekt waardeloos.
10% betere fosfaatefficientie past op een aanhangertje achter een luxe wagen. De verleiding om op die manier te groeien is natuurlijk levensgroot wanneer er prijzen aan komen te gangen zoals genoemd.
In heel veel discussies worden deze verschillende rollen door elkaar gehaald.
Bij LTO is DenHaag nu de gebeten hond. Brussel komt nog als daar de zaak wordt afgeschoten en we weer gewoon staarten mogen tellen!
+1
spotmelker
Quote Reactie van @jorisdriepinter:
Brussel komt nog als daar de zaak wordt afgeschoten
Daar kun je op wachten. Net als bij Minas zullen ze daar nooit accepteren dat er geen gegarandeerde limiet zit op de hoeveelheid mest die je op eigen grond mag gebruiken. Die vermeende fraude zitten ze niet mee, dat is een (onoplosbaar) NL-handhavingsprobleem.
+2
hans1980
Sjoemelwijzer , we hebben bijna 21 ton ds mais geoogst , werkelijkheid is 17-18 ton
4e snede kwam uit op 1500kgds/ha terwijl ik toch zeker weet dat dit een behoorlijke snede was 2500+
Maakt me allemaal geen ruk uit , waar het niet dat men er mee gaat rekenen ..
jan w
@hans1980
Wat is nu werkelijk, die 21 ton die je geoogst hebt, of die 17 ton?
In de kringloopwijzer van de wur, kun je ook terug zien, wat er van de grond af is gekomen en wat er door het verbruik van je dieren af moet zijn gekomen.
hans1980
@jan w
17 schat ik
+5
Woodside
@hans1980 De kringloopwijzer is vooral heel negatief voor boeren die de koeien veel weiden. Dat dit ding uberhaupt al draagvlak heeft kan ik niet begrijpen. KLW is de grootste volksverlakkerij die er bestaat.
+2
koeboer
Als je wil scoren in de kringloop wijzer moet je niet aam vogelbeheer doen,dit kost opbrengst .En afgelopen week ging vogelbescherming Nederlandse staat aanklagen dat ze te weinig deden om vogelstand op peil te houden.En dan wil lto Brussel overtuigen met verplichte kringloopwijzer. Waardoor we nog meer van land willen halen. Derrogatie moet gegund worden dat vergeten veel mensen
Carola
Als de sector nu in het vervolg gewoon zonder deze gespleten club haar overleg gaat voeren. Voegt niks meer toe

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , derogatie , fosfaat , melkveehouders , uitspraak , voerspoor , kringloopwijzer en heil geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
67
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
2.172