Nijpels adviseert radicaal ander mestbeleid

De commissie Nijpels komt dinsdag met een opmerkelijk advies: alle mest uit de veehouderij moet verplicht ingezameld worden. Alleen dan kan mest tot een product met meerwaarde worden verwerkt.

Deel dit topic

Reacties

puntertje
Ho ho, de mestafvoerders willen de mogelijkheid om te sjoemelen natuurlijk niet kwijt.
+1
paul1
@puntertje als dat plan door zou gaan hebben ze helemaal geen tijd meer om te sjoemelen, dan rijden ze zich helemaal suf.
+1
adriaan33
@puntertje kan de overheid al haar rommel er ook in kwijt en dan de boeren de schuld geven
Dre van Helmond
Zeg maar wat het waard is wij brengen het wel.
Eindelijk goede vooruitzichten.
+1
cjw73
Kunnen er weer een mooi club ambtenaren op gezet worden voor een riant loon.
Kosten rijzen de pan uit.
Coen
Enigste voordeel is dat nu alle grond die de melkveehouderij gebruikt op de Gecombineerde Opgave komt, een eerste grote stap naar meer grondgebondenheid van de melkveehouderij.
voor de rest weer een deskundigenrapport, wat zal er in Den Haag en bij onze belangenbehartigers mee gedaan worden?
+3
jan w
Ik vind het een onzin verhaal, het is niet de weg naar een duurzame landbouw. Als ze echt met mest aan de gang willen moeten ze het opwaarderen. In het verhaal van Nijpels willen ze de mest eerst down-graden en dan gebruiken. Je moet de bodem voeden, niet vergiftigen met kunstmest.
+1
Jan Veenhouwer
@jan w'
Hiervoor is een verplicht systeem van inzameling noodzakelijk, zo luidt het advies van de commissie. 'Voor de mest die veehouders zelf niet kunnen gebruiken.
Het gaat niet om alle mest dus, alleen overschot mest. Ik schrok al!
jan w
@Jan Veenhouwer
En dan er een kilometerknaller van maken?
bella
Als Edje Raketje zich er mee gaat bemoeien dan komt het vast wel goed.
jorisdriepinter
Een ander onderdeel van het advies is veel intresanter, nl. de btw op voedsel naar 21% en de opbrengst(750 mln/jaar) gebruiken voor uitkoop bedrijven!
bella
@jorisdriepinter als je wil stoppen kan dat idd interessant zijn.
+2
jg
Nijpels levert wereldvreemd advies af Zie foodlog.nl
jordi 1455
Quote Reactie van @jg:
foodlog.nl
Reageer @jg
brabo 16min geleden --> Rapporteer aan admin Stuur persoonlijk bericht Kopieer link
niet alleen Nijpels is wereldvreemd, dat zijn al die duurzaamheidsgoero's
+5
brabo
Het blijft vreemd natuurlijk dat je mest eerst gaat onderzoeken, transporteren om het vervolgens in een duur apparaat te gooien zodat je het in gedeeltes in de vorm van kunstmest weer op je land mag rijden. En dat zou nog geld opbrengen ook.
Mijn simpele gedachte is dat dit toch echt een paar tussen stappen te veel zijn.
Twentsch Land
@brabo

Zo is het ook, best bizar ook dat er flink wat fossiele brandstoffen voor nodig zijn om het tot het beoogde resultaat te brengen.
milkman2
Quote Reactie van @Twentsch Land:
fossiele brandstoffen

Daar verdient de staat weer aan.
Vario512
@brabo Net als het voercentrum.
+6
spotmelker
En zo dwalen we steeds verder af omdat er steeds meer mensen er zich mee moeten bemoeien terwijl ze totaal niet weten waar ze mee bezig zijn. Weg met al die .....commissies, kost alleen maar geld en ergernis. Als ze het goed willen doen moet je denken als een akkerbouwer die serieus met z'n grondanalyses om gaat. Dat is i.c.m. met verwachte gewasopbrengsten en ervaring de enige goede basis.
+1
Pluto
Wat een kul verhaal, een heel rapport en veel tekst en geen enkel zinnige oplossing.
Jammer van de moeite.
klant
Volgens mij hebben ze allemaal mest in hun hoofd
+1
Nick83
Het systeem heeft een heel groot voordeel voor de melkveehouderij: akkerbouwers gaan dus geen geld meer toe krijgen en zullen zelfs moeten gaan betalen voor mest. Daardoor zullen akkerbouwers plots wel heel welwillend zijn om land aan melkveehouders te verhuren. Als de derogatie ook nog eens vervalt, zal het dan geen enkel probleem zijn om op dat verhuurde land gewoon aardappelen of suikerbieten of wat dan ook te zetten...
+3
spotmelker
@Nick83 Heb je wel eens met een akkerbouwer gepraat en/of (mest/grond) zaken gedaan?
+1
Nick83
@spotmelker Jep, afgelopen jaar land gehuurd van een akkerbouwer. Mais op gestaan. Wij hebben er int voorjaar mest op laten brengen door een loonwerker en int najaar laten hakselen. Zaaien en spuiten heb de akkerbouwer zelf gedaan (ik weet nie eens welk ras die in de grond gestopt heb) en heeftie facturen over gestuurd. Overige werkzaamheden, zoals ploegen in de winter en sloten schonen en wallen maaien en dergelijke zaten bij huurprijs in. Hij heb tijdens hevige regenval zelfs nog sluven getrokken voor waterafvoer, nooit opdracht voor gegeven en geen factuur van gezien.Ben er zelf met de trekker heel niet op geweest. Forse huurprijs, toch heel tevreden mee hoe het gelopen is. En kan het uit? Misschien niet, maar het was nie duurder dan het alternatief --> mest afvoeren voor 14 euro of hoger en mais kopen in de handel.

Punt is alleen dat heel veel akkerbouwers het liever niet willen. En dat begrijp ik ook wel, het is toch net alsof je een stuk van je bedrijf weggeeft aan een ander. Ook al word er voor betaald, veel boeren willen het niet.
cornelissen
@Nick83 En de landbouwvrijstelling is niet meer van toepassing,vandaar dat sommige akkerbouwers ook wellicht niet zo enthousiast zijn
Nick83
@cornelissen Kun je me vertellen wat de landbouwvrijstelling hiermee te maken heeft en waarover akkerbouwers precies niet zo enthousiast zijn?
cornelissen
@Nick83 Waardestijging landbouwgrond is alleen onbelast, als je het als ondernemer in eigen gebruik hebt,dus geen verhuur
spotmelker
Quote Reactie van @Nick83:
Punt is alleen dat heel veel akkerbouwers het liever niet willen
Hier willen ze wel land waar anders het noodzakelijke graangewas moet komen verhuren/ruilen voor grasland maar als daar die mega mesttank (loonwerker) over heen komt haken ze af. Het is voorvrucht voor meestal tulpen. Daarnaast heb je per hectare gras bij een akkerbouwer gauw 100kg extra stikstof nodig t.o.v. een oudere grasmat.
+4
milka
@Nick83 Ik betaal liever een akkerbouwer voor mijn mest dan voor verwerking.
Nick83
@milka ik ook... Vooral ook omdat je dan int voorjaar het kunt regelen en het dan gewoon gelijk klaar is. Rest van het jaar niks meer met da hele gezeik te maken.
+1
George
Quote Reactie van @Nick83:
systeem heeft een heel groot voordeel voor de melkveehouderij: akkerbouwers gaan dus geen geld meer toe krijgen en zullen zelfs moeten gaan betalen voor mest

Jongen toch. Weet je wat het dan gaat worden? Jullie moeten betalen voor afvoer en akkerbouwer betalen voor aanvoer . Alle geld gaat naar de transporteurs en verwerkers! Dus zet snel dat voordeel uit je kop!
Nick83
Quote Reactie van @George:
Alle geld gaat naar de transporteurs en verwerkers!

Da weet ik, da besef ik heel goed. Het systeem is ook vooral goed voor de werkgelegenheid en de economie (niet die van de boeren). Tis ook niet mijn keuze...
George
Quote Reactie van @Nick83:
Het systeem heeft een heel groot voordeel voor de melkveehouderij: akkerbouwers gaan dus geen geld meer toe krijgen en zullen zelfs moeten gaan betalen voor mest.

Je opende toch echt met de zin,

Het systeem heeft een heel groot voordeel voor de melkveehouderij: akkerbouwers gaan dus geen geld meer toe krijgen en zullen zelfs moeten gaan betalen voor mest.
Nick83
@George Soms moet je weleens bedreigingen (waar je verder toch geen invloed op hebben) omzetten in kansen (voor jezelf) 😉
jan w
Wat zijn we allemaal toch duurzaam bezig!!
janv
Nog nooit zulke grote onzin gezien,mest verwerken in fabrieken en ondertussen 2 derde vd boeren weg saneren,complete kapitaals vernietiging en nog meer verwarring onder boeren.
+1
diezel
Quote Reactie van @janv:
en nog meer verwarring onder boeren

Het is te gek om over te praten. En dat met een Rabo-directeur aan de knoppen. 😞
spotmelker
@diezel Ik dacht eerder met een Rabo-directeur praten over die gek aan de knoppen.😁
diezel
Quote Reactie van @spotmelker:
over die gek aan de knoppen

Las ergens dat dit zijn bijbaan nummer 29 was.
Volgens mij is de enige conclusie dat dit enkel mogelijk is in een gek land. 😄
achterhoeker2
De kostprijs zal stijgen voor degene die veel moet afvoeren, maar alle andere oplossingen werkten ook niet bovendien dreigt de derogatie te verdwijnen.
Dus we moeten wat!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , veehouderij , mestbeleid en meerwaarde geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
40
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
2.359