Supergroeier in Mariënheem failliet verklaard

De geruchten gingen al langer de ronde, maar inmiddels blijkt uit officiële documenten dat maatschap Jonkman uit Mariënheem failliet is verklaard. Ze kwamen in financiële problemen door de hoge financieringslasten van de nieuwbouw, de komst van fosfaatrechten en de lage melkprijs.

Deel dit topic

Reacties

+6
George
Supergroeier kats failliet.
Ik kwam wat foto's tegen op het internet en zag dat senior 56 of 57 is en de zoon ergens rond de 27 jaar en dan vraag ik me toch echt af wie zulke onnozele plannen en investeringen bedacht heeft. Senior trekt junior al voor zijn dertigste mee een faillissement in , verschrikkelijk. En zelf op je oude dag in de schuldsanering , hoe gek kun je zijn. Als ze niks hadden gedaan en de rommel die ze hadden verkocht zouden hebben was senior klaar geweest en had junior een makkelijk leven gehad. Maar dan hadden ze niet met geweldige reportages in vakbladen en internet gestaan en hadden we niet geweten wie Jonkman uit Marienheem was.
+3
weurding
Quote Reactie van @George:
Maar dan hadden ze niet met geweldige reportages in vakbladen en internet gestaan en hadden we niet geweten wie Jonkman uit Marienheem was.

sjors uut buul kennen de meesten ook wel zonder wilde investeringen... 😅 )
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
sjors uut buul kennen de meesten ook wel zonder wilde investeringen

Volgens mij kennen ze die alleen omdat hij geen licht in de schuur heeft. 😄
KuikenenKoe
Quote Reactie van @George:
Als ze niks hadden gedaan en de rommel die ze hadden verkocht zouden hebben was senior klaar geweest en had junior een makkelijk leven gehad.

tja is een mening
George
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
tja is een mening

Juust da ist.
Melkmeisje
@George ik dacht toch te hebben begrepen dat het bij jou dit jaar ook niet volgens wens verloopt, en dan toch alles beter weten .....
hans1980
En te weinig grond , arbeid , mestafzet , kuilvoeropslag etc.

wel teveel Vreemd Vermogen
+2
weurding
Werd ook tijd dit topic, die andere zit bijna op 200 reactie's 😉
+10
Jack Rijlaarsdam
De negatievelingen op het bord kunnen weer eens lekker ouderwets los...

Jonkman heeft op basis van een goed doortimmerd bedrijfsplan geld bij een financier los gekregen en is gaan bouwen. De risico's kwamen uit onverwachte hoek: de onbetrouwbare, besluiteloze overheid. Hij is uit gegaan van groei op basis van AMvB en mestverwerking. Daar kwamen nu fosfaatrechten overheen. De lage melkprijs heeft de zaken in een stroomversnelling gebracht. Wanneer alle aannames uit het bedrijfsplan correct waren geweest, had een financier geholpen deze melkprijsdip te overbruggen. Nu er ook nog bijgestort moet worden om fosfaatrechten aan te schaffen, is de beslissing om de stekker er uit te trekken pijnlijk, maar begrijpelijk.

Stelling: Jonkman heeft een risicovolle bedrijfsstrategie gevolgd, maar is uiteindelijk slachtoffer van de politiek.
+1
weurding
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
De negatievelingen op het bord kunnen weer eens lekker ouderwets los...

vandaar jou bijdrage?
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weurding:
vandaar jou bijdrage

Beetje nuance kan geen kwaad. Wel erg makkelijk om met tientallen prikkers over deze familie staan te wateren. De NL melkveehouderij heeft niet deze concurrentiekracht en dit kennisniveau ontwikkeld door een strategie van potverteren en op-de-winkel-passen. Juist dit soort ondernemers blaast nu hoog van de toren.
+2
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
een strategie van potverteren

Sjakkie toch wat een slechte voorbeelden. Dat is nu net wat Jonkman heeft gedaan. Heel de potverteerd en nog meer !
+1
weurding
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Juist dit soort ondernemers blaast nu hoog van de toren.

vandaar de stompetoren, plaats genoeg...
+2
weurding
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
strategie van potverteren en op-de-winkel-passen

net waar je voor gaan wilt, rare sprongen maken en afhaken of rustig doordoen en aan je verplichtingen voldoen, je mag het echter noemen zo je het wil 😉
ejb
@Jack Rijlaarsdam De verhalen in de regio zijn dat Jonkman senior zich bewust failliet heeft laten verklaren en daarom ook van alles en nog wat heeft aangeschaft de laatste tijd uiteraard zonder te betalen en zelfs niet eens de intentie had om te betalen en het meeste heeft gestald in een schuur elders in marienheem en dat zijn zoon nu door kan boeren zonder schulden alhoewel zijn zoon vorige week op ibiza nog ontkende dat er financiele problemen waren.
Wat de regio van zijn doen en laten vinden moge denk ik wel duidelijk zijn.
Wat er waar is? we zullen zien en Jonkman kennende kikt hij op aandacht en die krijgt hij nu volop maar als hij denkt dat er iets niet waar is moet hij hier maar reageren want dat heeft hij vaker gedaan.
+1
George
@ejb
Wow we're going to Ibiza! Wow..
hans1980
@George
Jonkman kan natuurlijk het melkveebedrijf bv failliet laten gaan , misschien dat jr. via een andere bv nog aanspraak kan maken op P rechten zodat schuldeisers met 50% verlies moeten nemen en jr. na faillissement nog goed kan cashen door te anticiperen op 2/7
Dat zou natuurlijk echt ondernemerschap zijn!
George
@hans1980 Ik geloof het niet maar wie weet . Dat is geen ondernemerschap maar oplichterij!
Maar ook dan raakt het afgelopen over en uit!
hans1980
@ejb collega van 90 naar 400 (zelfde soort situatie , zelfde bank , weinig grond) is nu bezig met zelfrijdende voermengwagen , is dit een teken aan de wand?
+2
arie.j
Quote Reactie van @ejb:
@Jack Rijlaarsdam De verhalen in de regio zijn dat Jonkman senior zich bewust failliet heeft laten verklaren en daarom ook van alles en nog wat heeft aangeschaft de laatste tijd uiteraard zonder te betalen en zelfs niet eens de intentie had om te betalen en het meeste heeft gestald in een schuur elders in marienheem en dat zijn zoon nu door kan boeren zonder schulden alhoewel zijn zoon vorige week op ibiza nog ontkende dat er financiele problemen waren.Wat de regio van zijn doen en laten vinden moge denk ik wel duidelijk zijn.Wat er waar is? we zullen zien en Jonkman kennende kikt hij op aandacht en die krijgt hij nu volop maar als hij denkt dat er iets niet waar is moet hij hier maar reageren want dat heeft hij vaker gedaan

Wilde verhalen dus genoeg.
Nou ik ken de mensen en het bedrijf niet meer dan hier van het prikbord.
Maar zover ik lezen kan is het een maatschap en geen BV, dus zitten ze allebei in het schip .Trouwens de bank is bij zulke dingen ook niet gek en zal best ieder persoonlijk hebben laten tekenen.
George
Quote Reactie van @arie.j:
bank is bij zulke dingen ook niet gek en zal best ieder persoonlijk hebben laten tekenen.

Dat denk ik ook Arie. Wordt gewoon enkele jaren houtje bijten op zijn oude dag in de schuldsanering en zoonlief meegetrokken in het tranendal. Verschrikkelijk wat mensen zich aan doen.
ejb
@arie.j de maatschap is failliet en de BV'S dus niet en de zoon zit bewust niet in de nu failliete maatschap. Maar laten we hopen dat de curator hier doorheen prikt en de schulden op de BV's gaat verhalen
pieta
@ejb Die leveranciers moeten gewoon een keer informeren bij de KvK hoe eea in mekaar zit voor ze vanalles verkopen/leveren. Wellicht een goede tip voor in de toekomst. En als ze er bewust zo op aan gewerkt hebben dan zal er juriodisch nog wel wat te doen zijn lijkt me zo.
+11
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @ejb:
De verhalen in de regio zijn dat Jonkman senior zich bewust failliet heeft laten verklaren.............

Erik, maar ook @George, @hans1980, @Druk en anderen: het is anoniem wel heel gemakkelijk om af te geven op anderen. In Nederland is een ieder onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Ik heb Jan Jonkman vanmiddag een kwartiertje aan de telefoon gehad. Hij kan zich niet verdedigen tegen alle roddels, omdat het redelijk onhandig is allerlei zakelijke details naar buiten te brengen. De faillissementsaanvraag kwam uit onverwachte hoek en zelf ziet hij nog mogelijkheden de problemen op te lossen. Let wel, voor het waarheidsgehalte van zijn verhaal kan ik net zo min instaan als voor dat van jouw roddels. Het lijkt me alleen weinig zinvol om complottheorieën, roddels en achterklap op het bord te gooien zonder precies te weten hoe de zaak in elkaar steekt. Ten slotte wilde Jonkman als de situatie weer onder controle is speciaal voor jou nog wel eens een ommetje maken over de elshagenweg om je het één en ander uit te leggen.
+3
de hoef
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
. Ten slotte wilde Jonkman als de situatie weer onder controle is speciaal voor jou nog wel eens een ommetje maken over de elshagenweg om je het één en ander uit te leggen

zo dat vind ik nou is krasse taal dikke pluim voor jonkman
vond het ook niet echt een slim idee om zo hart te groeien ,
maar om de beste man hier zo uit temesten zonder dat je zelf precies weet hoe het zit vind ik ver beneden alle pijl
+1
Frans1
@de hoef vind het ook behoorlijk ver gaan dat alle wildwest roddels zomaar klakkeloos hier neergezet worden
George
Quote Reactie van @de hoef:
krasse taal dikke pluim voor jonkman

Dat zal nog moeten blijken dat hij pluimen verdiend Hoef.
de hoef
Quote Reactie van @George:
Dat zal nog moeten blijken dat hij pluimen verdiend Hoef.

nee iemand een trap na geven die je niet eens kent ,da is flink
George
Quote Reactie van @de hoef:
nee iemand een trap na geven die je niet eens kent ,da is flink

Nounounounou straks ligt het nog aan mij dat hij failliet is gegaan.
+5
meelezer10
Quote Reactie van @George:
straks ligt het nog aan mij dat hij failliet is gegaan.

tuurlijke george jij hebt de laatste jaren hier de mais 1000 euro omhoog gelult. En daarom klopt zijn begroting nu niet meer. 😄
weurding
@de hoef ="1341384"]nee iemand een trap na geven die je niet eens kent ,da is flink
Reageer @de hoef gezien het asielzoekersbeleid doen de meesten dat wel eens 😄
lkool
@Jack Rijlaarsdam
Chapeau Jack. Zo kan het dus ook, gewoon even bellen. Roddels strooien is wel erg makkelijk.
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Erik, maar ook @George, @hans1980, @Druk en anderen: het is anoniem wel heel gemakkelijk om af te geven op anderen. In Nederland is een ieder onschuldig tot

Hohoho Sjakkie , ik ben niet anoniem en ik heb geen roddels of geruchten verspreidt. Slechts gereageerd op het topic en de krantenartikelen en mijn beeld wat ik ervan heb!
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
complottheorieën, roddels en achterklap op het bord te gooien

Die kwamen niet van mij!!
+1
ejb
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Erik, maar ook @George, @hans1980, @Druk en anderen: het is anoniem wel heel gemakkelijk om af te geven op anderen. In Nederland is een ieder onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Ik heb Jan Jonkman vanmiddag een kwartiertje aan de telefoon gehad. Hij kan zich niet verdedigen tegen alle roddels, omdat het redelijk onhandig is allerlei zakelijke details naar buiten te brengen. De faillissementsaanvraag kwam uit onverwachte hoek en zelf ziet hij nog mogelijkheden de problemen op te lossen. Let wel, voor het waarheidsgehalte van zijn verhaal kan ik net zo min instaan als voor dat van jouw roddels. Het lijkt me alleen weinig zinvol om complottheorieën, roddels en achterklap op het bord te gooien zonder precies te weten hoe de zaak in elkaar steekt. Ten slotte wilde Jonkman als de situatie weer onder controle is speciaal voor jou nog wel eens een ommetje maken over de elshagenweg om je het één en ander uit te leggen.
Reageer @Jack Rijlaarsdam +2 de hoef 11u geleden --> Rapporteer aan admin Stuur persoonlijk bericht Kopieer link Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:. Ten slotte wilde Jonkman als de situatie weer onder controle is speciaal voor jou nog wel eens een ommetje maken over de elshagenweg om je het één en ander uit te leggenzo d

Lees nou zelf eens jou eigen stuk na.

Hoezo reageer ik anoniem?????????
Verder is de kans zeer groot dat Jonkman al op dit prikbord uiteraard anoniem heeft gereageerd.

Jij beste Jack bent dus zelf helemaal niet in staat om je aan de feiten te houden en dan anderen proberen de les te lezen. En dat valt me echt vies tegen van jou en dat maakt jou columns ook gelijk minder waardevol en dat kun je zelf ook bedenken en dat had je zelfs moeten bedenken. In Salland maar ook in de rest van Nederland noemen de dat:de pot verwijt de ketel

Verder heb ik duidelijk aangegeven wanneer iets waar is en dan heb ik het uit betrouwbare bron en wanneer iets in de regio verteld wordt.

En voor Jonkman geld ook dat hoge bomen veel wind vangen m.a.w. als hij niet had meegedaan aan al die reportages in o,a, Boerderij dan had zijn huidige situatie nu ook niet zo uitgebreid besproken en misschien wel helemaal niet besproken.

Verder heb ik in het verleden iedereen de mogelijkheid gegeven aan iedereen die hier prikt om te vragen wie ik precies ben middels sturen van pb toendertijd met dat gezeur van ene m.rcster en dat heeft welgeteld 1 pb opgeleverd en dus kan ik op verzoek zelf wel nogmaals bekend maken wie ik ben als ik daar behoefte toe voel en heb ik daar niet 1 of ander popi jopi persoon voor nodig.

Jij met jou arrogante houding en nog een aantal personen hebben het plezier in prikken voor mij behoorlijk verziekt en zal dus voorlopig niet meer reageren.
demelkboer
@ejb rustaaaagh
marcsterre
@ejb Mooi dat je me nog niet vergeten bent Erik. Dat ben ik jou ook niet. We volgen je nauwgezet. Verder heb ik hier weinig toe te voegen. Sjakie heeft prima verwoord hoe het zit. Het is behoorlijk onder de gordel om ondernemers als Jonkman na te trappen. Natuurlijk heeft hij behoorlijk risico genomen; en nu, achteraf, kunnen we concluderen dat het risico te groot was. Externe factoren, met name het overheidsbeleid, hebben daarbij een grote rol gespeeld. Onder andere omstandigheden was het bedrijfsplan van Jonkman behoorlijk kansrijk geweest. Het zou mooi zijn als het hem lukt om te voorkomen dat de stekker er definitief uitgaat, en hij de kans krijgt om de huidige lastige periode te overbruggen. Want, zoals ook Sjakie al concludeerde, als de sector het zou moeten hebben van de azijnpissers en potverteerders die hier de boventoon voeren zou de melkveehouderij in Nederland niet de toonaangevende positie hebben die ze heeft.
+1
weurding
[quote="@marcsterre" p="1341408"]als de sector het zou moeten hebben van de azijnpissers en potverteerders die hier de boventoon voeren zou de melkveehouderij in Nederland niet de toonaangevende positie hebben die ze heeft.

diezelfde melkveehouderij staat al meer jaren op die positie dan jij melkt, misschien wel mede door de door jou omschreven groep, ben overigens benieuwd naar de omschrijving van een potverteerder?
+1
jg
@marcsterre Is het zo dat je in Nederland in kansrijke positie failliet verklaard wordt?
+5
puntertje
Quote Reactie van @marcsterre:
kunnen we concluderen dat het risico te groot was. Externe factoren, met name het overheidsbeleid, hebben daarbij een grote rol gespeeld

Tja, dat was natuurlijk één van de risico's, de meeste risico's zijn natuurlijk extern. Ik wordt een beetje flauw van die mensen die erg veel risico's nemen, en als het mis gaat ligt het nooit aan zichzelf. En mensen die dan selectief voorwenden dat ze zelf een hele grote moraal hebben en dat soort geroeptoeter zoals Sjakie en de mensen die momenteel dezelfde problemen ervaren en een zondebok zoeken, grow up! Het is duidelijk een geval van 'gegokt en verloren'.
+1
weurding
@ejb " p="1341388"] zal dus voorlopig niet meer reageren.
da's nou net wat ze willen, doorgaan! ! !
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @ejb:
zal dus voorlopig niet meer reageren

Dat is jouw beslissing, maar zeker niet mijn bedoeling.
+7
cjw73
@Jack Rijlaarsdam als de bank het al geen strak plan vind is niet alleen de politiek de schuldige jack. De boer zelf is de verantwoordelijke in dit verhaal.
+10
Bennie Stevelink
@Jack Rijlaarsdam welke melkprijs heb je nodig voor koeien waarvoor je een stal moet bouwen, voer moet kopen, mest moet afvoeren en nog arbeid moet inhuren? In Nederlandse omstandigheden hebben deze vier factoren bij elkaar opgeteld een kostprijs dat het op voorhand niet rendabel is.
+2
jan w
@Bennie Stevelink
Eigenlijk laat het zien in welke situatie wij zitten. Je kunt het bedrijf in meerdere aktiviteiten uitsplitsen:
Akkerbouw voor de teelt van Ruwvoer
Jongveeopfok, voor het zorgen van aanwas
melkveetak, zorgen voor inkomsten uit melk en vlees.

In principe moet elke afzonderlijke tak zijn broek op kunnen houden, momenteel speelt de lage melkprijs de belangrijkste rol in het verhaal.
Ik heb zelf makkelijk praten. Wij hebben geen opvolger, dus wij zingen de tijd wel uit. Tenminste dat hoop ik.
Maar voor de jonge boeren en dat is voor een groot deel van deze bol zo, gun ik ze het dat er een rieel rendement komt voor zowel de arbeid als voor het geld wat er in wordt gestoken.
We moeten gezonde producten produceren en daar zou een bijbehorend prijskaartje aan moeten hangen.
+3
Bennie Stevelink
@jan w Jan, ik heb net als jij geen opvolger. Voor mij zijn de fosfaatrechten een goudomrande pensioenregeling. Toch was ik fel tegenstander van begrenzing via fosfaatrechten. Ondanks dat ik zelf krap in de grond zit was ik groot voorstander van begrenzing via grondgebondenheid zoals LTO Noord wilde. Ik kan mij de luxe permitteren om boven mijn eigen situatie uit naar het belang van de sector te kijken.
+1
jan w
@Bennie Stevelink
Ik heb voor een jaar of 6 terug al een keer een behoorlijke discussie gehad en een van de hoge heren van een agrarische accountant.
Die was van mening dat een melkveehouder aan een omgerekend bruto loon van €6.00 voldoende per uur verdiende en dat dan zijn of haar partner maar voor brood op de plank moest zorgen.
Heb hem toen verteld , dat we dan maar onmiddellijk zouden moeten stoppen met het produceren van voedsel.
Kreeg ik ook nog van iemand geen bij-val maar tegenval.
Van: " Daar kan ik zat mee uit".
Ik zeg:
Jij rijdt in een Range Rover ( prive )
hebt een jong gezin met 3 kinderen, dus eigenlijk een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig.
Belasting? betalen.
Heb je die € 24000,= zo op!!
Snapte die niet.
Druk
@jan w
Niet alleen accountants hebben deze norm 😞
Banken gaan standaard uit van privé-opname 25.000 euro per jaar voor een ondernemer, bestemd voor alle privé-verzekeringen (o.a. AOV en ziekte) dus dan blijft er misschien 1.000,- per maand over voor eten/drinken en kleding.
+1
jan w
@Druk
De meesten blijven s'morgens in bed liggen als ze maar 6 euro bruto kunnen verdienen.
arie.j
Quote Reactie van @Druk:
Banken gaan standaard uit van privé-opname 25.000 euro per jaar voor een ondernemer, bestemd voor alle privé-verzekeringen (o.a. AOV en ziekte) dus dan blijft er misschien 1.000,- per maand over voor eten/drinken en kleding.

Waar banken mee rekenen heb ik geen ervaring mee, maar ik wil wel even opmerken dat een arbeidsongeschikheid verzekering geen privé uitgaven is maar een bedrijfsuitgave, ook fiscaal.
Overigens heb ik die zelf nooit gehad en ik denk dat het onder boeren in verleden eigenlijk uitzonderingen waren die zoiets hadden.
Kun je van alles over van mening zijn, maar het is niet dat zo dat het een manco van de tegenwoordige tijd is.
Druk
@arie.j
Een AOV is toch echt een privé-uitgave, de premie is wel aftrekbaar van de winst.
+1
pieta
@arie.j Een arbeidsongeschiktheidverzekering is een privé uitgave die aftrekbaar is. En voor zover ik weet zeer gebruikelijk in de agrarische wereld. En ik denk dat banken eerder rekenen met 2 keer 25.000 voor prive als alles uit bedrijf moet komen.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j Een arbeidsongeschiktheidverzekering is een privé uitgave die aftrekbaar is. En voor zover ik weet zeer gebruikelijk in de agrarische wereld. En ik denk dat banken eerder rekenen met 2 keer 25.000 voor prive als alles uit bedrijf moet kome

Oké dat is het fiscale verhaal, naar ik toch zeker meen te weten moesten wij het vroeger als bedrijfskosten meenemen, maar als het toch fiscaal aftrekbaar is komt het vrijwel op hetzelfde meer. Vreemd overigens ongevallenverzekering is wel bedrijfskosten.
Vanaf ergens in de jaren 90 tot 2004 was er de verplichte WAZ. Die is toen afgeschaft omdat de meeste zelfstandigen de premie veel te hoog vonden t.a.v. de uitkering.
En die WAZ is destijds ingesteld omdat zeer veel zelfstandigen, zeker ook boeren, geen AOV hadden. Hoe het nu is weet ik niet, maar dat ieder na die tijd ineens wel enthousiast over de premie -uitkering verhouding is geworden lijkt me sterk
jan w
@pieta
Voor prive kun je 750 a 1000 euro per week rekenen. Bij 750 euro , doe je het netjes.
De uitkering van de AOV is wel periodiek belast.
Voor een gezin met "jonge" kinderen, waar ook nog eens een opvolger tussen zou kunnen zitten, vind ik een OAV niet onbelangrijk.
storm
@jan w helemaal mee eens maar af en toe flink shoppen is ook lonend bij een AOV!!! Zijn grote inbrekers die verzekeraars!! Dan hoop ik nog dat ik nooit uitgekeerd krijg maar dat schijnt ook een crime te zijn!!! Ik heb ook een overlijdensrisicoverzekering en dat is gewoon veel duidelijker, Dood is dood😳😉
pieta
@storm Daar hen je nou echt niks. Die keert pas uit als je helemaal dood bent. 😁
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
En voor zover ik weet zeer gebruikelijk in de agrarische wereld.

Daar zou ik toch niet zo heel zeker van zijn.Dat het eigenlijk wel zou moeten is niet gelijk aan dat het zo is.
Hoe hoog het percentage boeren met een AOV is kan ik nog niet boven water krijgen.
Maar van de 800.000 ZZPers is het maar iets meer 1 op de 5.
Dat het algemeen onder boeren is, dat geloof ik niet.Het kon best eens minder dan de helft zijn.
De premie is vrij hoog, en wanneer het inkomen laag is dan is het belasting voordeel ook niet alles, verder zijn er in de praktijk soms ook nogal wat haken en ogen voordat je een uitkering krijgt.
Hier zomaar een bericht van een halfjaar geleden:
"Slechts 5 van de ongeveer 30 jonge boeren, die vorige week op een avond van het Agrarisch Jongeren Kontakt bij de Rabobank in het Achterhoekse Groenlo te gast waren, is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid."
\zie pluimveeweb.nl/artikelen/2016/…
Dat geeft niet direct de indruk dat de overgrote meerderheid van de boeren zo’n verzekering heeft.
Toen het enkele jaren verplicht was tot 2004 wilde de meerderheid van die verplichting weer zo snel mogelijk vanaf, dat ze het dan ineens allemaal vrijwillig gedaan hebben lijkt me niet waarschijnlijk.
pieta
@arie.j Ik spreek slechts uit mijn ervaring als boekhouder. Mij is de indruk toen bijgebl;even dat best veel van onze klanten wel een aov hadden lopen. Maar vaak waren het wel man/vrouw maatschappen en dan had alleen de man een verzekering. Dan zak je wel al naar 50% deelname.
jan w
@arie.j
In het verleden zijn er velen op de koffie gekomen, dit door "verkeerde" AOV verzekeringen . Er waren heel veel inkomensafhankelijke verzekeringen. wordt je dan arbeidsongeschikt en heb je een aantal jaren weinig of niks verdient, betaald de AOV ook niks uit.
Als agrarier zijnde kun je de 1e paar jaar wel overbruggen middels de bedrijfsverzorging. De 1e jaren zijn bij een AOV het kostbaarste. Misschien ben ik wat ouderwets, maar je werkt om je zelf en je gezin te verzorgen. Gebeurt er iets , waardoor dat niet meer lukt, dan kun je de rest van het gezin er niet voor op laten draaien. Als je ouder wordt en je hebt geen opvolger, dat is de noodzaak van een AOV ook grotendeels weg. Een ZZP er zou ik het ook zeker aanraden om een AOV verzekering te nemen.
arie.j
Quote Reactie van @jan w:
In het verleden zijn er velen op de koffie gekomen, dit door "verkeerde" AOV verzekeringen . Er waren heel veel inkomensafhankelijke verzekeringen. wordt je dan arbeidsongeschikt en heb je een aantal jaren weinig of niks verdient, betaald de AOV ook niks uit.Als agrarier zijnde kun je de 1e paar jaar wel overbruggen middels de bedrijfsverzorging. De 1e jaren zijn bij een AOV het kostbaarste. Misschien ben ik wat ouderwets, maar je werkt om je zelf en je gezin te verzorgen. Gebeurt er iets , waardoor dat niet meer lukt, dan kun je de rest van het gezin er niet voor op laten draaien. Als je ouder wordt en je hebt geen opvolger, dat is de noodzaak van een AOV ook grotendeels weg. Een ZZP er zou ik het ook zeker aanraden om een AOV verzekering te nemen.

Duidelijk is dat je zoiets niet op inkomen moet nemen, je neemt het immers om een vervangende kracht te (kunnen) betalen
Boerenhulp had destijds het eerste jaar verlaagd tarief tegen een redelijke contributie zonder gezeur over leeftijd of gezondheid vooraf voor ieder tot 65 jaar.De redenatie was toen dat je na een jaar beter was bij een normale ziekte of ongeval. En zo niet dan stond waarschijnlijk toch bedrijfsbeëindiging voor de deur .Die extra contributie daarvoor waren natuurlijk bedrijfskosten
Velen hadden daarnaast destijds geen AOV, dus ouderwets nee.
LTO vond dat het wel moest, heeft veel voor gelobbyd voor een wettelijk AOV. Die kwam dus, maar boerenleden bleken toch in meerderheid duidelijk niet gelukkig met de premie uitkering verhouding.
Mijn vrouw heeft nog uitkering na de geboorte van ieder kind gekregen , was leuk maar dat het nu noodzaak was me voor zoiets te verzekeren??
Was ook inkomens afhankelijk dacht ik, en dat geeft veel gedoe en narigheid
Verder moet ieder het zelf weten en de risico's proberen te overzien, ik geef duidelijk geen advies, iedere situatie is toch weer anders, en de wetenschap of iemand ziek wordt of een ongeval krijgt is aan mij al helemaal niet.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Duidelijk is dat je zoiets niet op inkomen moet nemen, je neemt het immers om een vervangende kracht te (kunnen) betalen

Een aov-verzekering neem je om jezelf van een inkomen blijven te voorzien als je definitief arbeidsongeschikt raakt. De bedrijfshulp (AB) heb je om het eerste jaar te overbruggen. Zodra je voldoende reserves hebt kun je je aov stoppen. Tegenwoordig begin je meestal met een behoorlijke tijd in maatschap. Dan heb je nog niet het vermogen opgebouwd om middels bedrijfsbeëindiging in je behoefte te kunnen voorzien. En in sommige takken (agrarisch) zijn er na 20 jaar werken die reserves nog niet.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Een aov-verzekering neem je om jezelf van een inkomen blijven te voorzien als je definitief arbeidsongeschikt raakt.

Dan zou een verzekering moeten hebben die pas gaat uitkeren wanneer je 1 á 2 jaar definitief niet meer kunt werken.Of die er is weet ik niet, het zou wel aanzienlijk in de premie moeten schelen.
Bij mij is de vraag nooit opgekomen, ik was vroeg zelfstandig boer en trouwde op latere leeftijd, voordat ik trouwde had ik mijn bedrijf (dat voor tegenwoordige begrippen niet zo groot was) al vrij.
+1
George
@arie.j Die bestaat Arie. Ik had een AOV met alleen B risico dus langer dan 1 jaar arbeidsongeschikt. Werd me destijds aangeraden , eerste jaar niet verzekeren want konden we makkelijk financieel overbruggen maar daarna een goede verzekering met hoge uitkering bij blijvende arbeidsongeschiktheid. Kosten waren evengoed vrij hoog . Ik ben er mee gestopt in 2011 maar premie zat toen op ruim €6000.
m uut m
@George
Mijn vrouw en ik hebben alletwee een aov die na 6 maand begint. Wij betalen met z'n tweeën minder dan wat jij als voorbeeld geeft. Ik vind 6000 euro een absurd hoog bedrag zelfs als je het eerste meeneemt.
Waarom heb je niet eens vergeleken met een andere.
meelezer10
@m uut m Is maar net wat voor uitkering je verwacht. Vindt je 10000 per jaar voldoende of wil je 40000.
m uut m
meelezer10
@m uut m dan heb jij een hele goede. hier ooit ook bezig geweest voor een uitkering van 50000 per jaar moest ik tussen de 10 en 15 duizend euro per jaar lapen. en dat werdt dan nog geindecseert ook.
arie.j
Quote Reactie van @meelezer10:
@m uut m dan heb jij een hele goede. hier ooit ook bezig geweest voor een uitkering van 50000 per jaar moest ik tussen de 10 en 15 duizend euro per jaar lapen. en dat werdt dan nog geindecseert ook.

Dat is absurd, er zal misschien wat assurantie belasting tussen gezeten hebben, maar bij vlug rekenen zou van die premie wel 1 op de 5 ofwel 20% een 100% uitkering kunnen krijgen.
Nou zo hoog ligt de Arbeidsongeschiktheid gelukkig op geen stukken na,
pieta
@m uut m samen of ieder die 60.000 Wij hebben van AB-oost ook prijs gehad.
m uut m
@pieta
60 voor mij en 40 voor mijn vrouw.
Er zit ook nog een overlijden verzekering bij in van elk 100.000
De grootste besparing is om op je 60ste te stoppen. Je kunt ook tot je 68ste verzekeren maar dat kost grof geld. Wij hebben gekozen om de eerste 6 maand voor eigen risico te doen.
De tweede 6 maand geeft dan voldoende uitkering om de bedrijfsverzorger het hele eerste jaar van te betalen. (50 uur × 12,50/uur )
pieta
@m uut m Dan zijn ze bij jou nogal wat goedkoper als bij mij. Hoe oud ben je ongeveer? Ik ben 40 en bij een aov van uitkeringsverzekering 40 mille moet ik al 4.000 per jaar aftikken.
m uut m
@pieta Ik heb de verzekering in 2014 afgesloten en was toen 47
pieta
@m uut m Dan is bij jou het verzekerd bedrag dus behoorlijk lager. Verzekerd bedrag is aantal jaren tot eindleeftijd maal verzekerde som/jaar.
m uut m
m uut m
@pieta
De boekhouder heeft alles nog nagekeken.
Had ook als opmerking dat er veel van zijn klanten voor een minder uitgebreide verzekering meer betaalden dan wij met z'n tweeën. Let wel looptijd na de 60ste gaat premie hard omhoog. Evenals weinig wachtdagen.
pieta
@m uut m Ik kan het verder niet verklaren behalve dan dat je de eerste drie jaar in jaar 1 30% korting krijgt en dan telkens 10% minder. Ik heb een verzekering voor 20 jaar ook tot mijn 60. Voor B-deel moet ik bijna 3.800 pj aftikken. Dus of er is iets verandert bij AB-oost of we zien iets over het hoofd.
+1
m uut m
@pieta
Heb het even nagekeken betaal nu per maand 325 euro voor ons tweetjes.
jan w
@m uut m
Ze wilden hier de AOV ook graag verlengen van 60 naar 65 jaar, Kwam het te betalen bedrag uit op gem. € 14.000,== per jaar. Ik heb ze maar vriendelijk bedankt. Heb toch geen opvolger, mocht er dan wat gebeuren , moeten we dan maar weer iets anders bedenken.
+2
jan w
@m uut m
Dan mag je nog wel eens heel goed kijken of die AOV niet inkomensafhankelijk is, Voor een beetje AOV betaal je zo een 6000,=
Ik heb een vrij korte eigen risico periode het 1e jaar en dat kost ook al behoorlijk.,
2e en volgende jaren ongeveer 35000 euro staffel 3%
Geen inkomenstoetsing , niet inkomensafhankelijk.
Hoef geen ander of vervangend werk te zoeken. ( Ze kunnen ook nog zeggen dat je postbode of koerier moet worden)
betaal iets van 6300,= een klap geld.
de hoef
Quote Reactie van @jan w:
betaal iets van 6300,= een klap geld

hier ook de amersfoortse
m uut m
@meelezer10
Wij zijn van abiant overgegaan naar ab oost en via ab oost hebben wij een zeer goede en betaalbare aov
+1
George
Quote Reactie van @m uut m:
wij een zeer goede en betaalbare aov

Dat weet je pas als je ermee te maken krijgt of dat het een zeer goede is. Het klinkt meer als een ongevallenverzekering. Zo'n lage premie begrijp ik niks van.
Twentsch Land
@m uut m

Wordt er wel indien nodig uitbetaald in euro's
m uut m
storm
@meelezer10 dan kan je net zo goed niks doen
Twentsch Land
@m uut m

Meestal als de aov flink goedkoper is heeft dat een reden. Zelf kon ik de verzekering een stuk goedkoper afsluiten als ik niet verzekerde op alleen beroeps......het hield wel in dat ik bij een bepaald gezondheids probleem een werk op een totaal ander vlak zou kunnen ( b.v. Werken bij een tankstation ) verplicht was dat te doen. Deze verplichting wou ik niet, dus de premie flink hoger.
m uut m
@Twentsch Land
Ik heb een beroeps specifieke verzekering ik ben alleen verzekerd tot mijn 60ste.
Als 1 van mijn kinderen dan wil overnemen kan dat zo niet dan kunnen we verkopen en redden we het ook wel.
Verzekeren is maatwerk kun je veel op besparen. Er is mij altijd geleerd wat je zelf kunt dragen hoef je niet te verzekeren.
arie.j
Quote Reactie van @George:
@arie.j Die bestaat Arie. Ik had een AOV met alleen B risico dus langer dan 1 jaar arbeidsongeschikt. Werd me destijds aangeraden , eerste jaar niet verzekeren want konden we makkelijk financieel overbruggen maar daarna een goede verzekering met hoge uitkering bij blijvende arbeidsongeschiktheid. Kosten waren evengoed vrij hoog . Ik ben er mee gestopt in 2011 maar premie zat toen op ruim €6000.

Ja, en wat was dan de maximale uitkering ?
George
Quote Reactie van @arie.j:
Ja, en wat was dan de maximale uitkering ?

Ongeveer €50000 was het toen met index.
pieta
@arie.j Die zijn er. Je kunt ook nog het percentage ongeschiktheid ophogen van bijv uitkeren vanaf 25% ongeschikt naar 50%. Bij mij zei de man vd verzekering. Vier factoren met echte invloed voor jou: verzekerd jaarbedrag, eigenrisico-periode, percentage ongeschiktheid en eindleeftijd. Uit deze factoren ongeveer berekenen ze het verzekerd bedrag en dus het risico en daarvan de premie. Bij mij zakt de premie met 1/3 deel als ik het percentage van 25 naar 50 zet en het verzekerd bedrag met 25% verlaag.
Nick83
Quote Reactie van @arie.j:
Velen hadden daarnaast destijds geen AOV

En tegenwoordig hebben we het beide. AB voor ruim 1100 per jaar, AOV voor ruim 400
jan w
@arie.j
Je hebt vaak gelijk , maar nu toch echt niet.
In principe maakt het ook niet veel uit. alleen met een bv kan er wel verschil in zitten, als die failliet gaat, Dan kunnen er ook moeilijkheden met de uitkering ontstaan.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
In Nederlandse omstandigheden hebben deze vier factoren bij elkaar opgeteld een kostprijs dat het op voorhand niet rendabel is.

Dus eigenlijk is elke melkveehouder die uitbreidt stapelgek.

Reken het plan zelf nog maar ff door. Stal kostte all-in € 3.500 per plek, afzet vaste fractie mest zonder kosten , 35 ha eigendom en 50 ha losse pacht voor AMvB, voer en afzet dunne fractie en elke opschaler denkt veel koeien per v.a.k. aan te kunnen.

Zelf geeft hij aan (bron: melkvee.nl/upload/files/…) een kritieke opbrengstprijs van 31 á 32 cent te hebben. Waarschijnlijk is deze begroting gebaseerd op een redelijk gevulde stal en was dit voor de bekendmaking van de invoering van fosfaatrechten.
weurding
@Jack Rijlaarsdam ook bij berekeningen moet je rekening houden met een zekere marge, gaat het goed ; mooi dat het lukt, echter gaat het fout is er altijd wel een stok te vinden om de hond mee te slaan
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weurding:
rekening houden met een zekere marge

De gevolgen van zo'n stormachtige bedrijfsontwikkeling zijn gewoon slecht in te schatten, de macht van de grote getallen is in goede tijden een voordeel, in mindere tijden een molensteen. Ik heb geen medelijden, maar vindt het asociaal als anonieme prikkers nu emmers met stront gooien. Daar heeft hij al genoeg van.
robotboertje
@Jack Rijlaarsdam Ik ben het met je eens Jack, maar ik snap het met de beperkte (kloppende?) info niet helemaal;
Hij heeft vrijstelling voor AMVB wegens de investering in eigen mestverwerking, dus groen vinkje
Hij heeft de stal klaar gehad ruim voor 2-7-2015; ook hij zal toch wel eens rondgehoord hebben en kon dus aan zien komen dat er een 'peildatum' aankwam, had dus groen vinkje kunnen zijn als hij een belletje naar de veehandelaar had gedaan?
Wanneer bovenstaande 2 groen zijn en je bouwt een compleet project voor 2 miljoen en levert er 4 milj. kg. melk in (uitgaande dat hij redelijk 'vrij zat' ) af op basis van enkel kosten voeraankoop en arbeid (4 cent/kg.) , dan moet dat toch binnen 1 jaar niet zo'n diepe wond zijn dat ie daardoor met 35ha. onderpand failliet gaat?
In mijn ogen had hij óf moeite om het complete project gefinancierd te krijgen, waardoor bedrijven die aan het project hebben meegewerkt de facturen niet hebben betaald gekregen, óf er zijn redenen waar wij geen weet van hebben.

Laten we verder proberen de bak stront idd wat te beperken; Als de melkprijs nu 32 ct was geweest zou men ook niet gezegd hebben dat hij goed gegokt had, dan hadden we geroepen dat hij GELUK zou hebben gehad...
tukker12
@robotboertje Zie mijn reactie
Jack Rijlaarsdam
@robotboertje

Levert ook nog aan Rouveen, nog een groen vinkje...
+2
weurding
Quote Reactie van @robotboertje:
Als de melkprijs nu 32 ct was geweest zou men ook niet gezegd hebben dat hij goed gegokt had, dan hadden we geroepen dat hij GELUK zou hebben gehad...

zou die 5 cent over een half jaar zoveel uitmaken dacht je? over boekjaar mei mei 15/16 nog 35 cent gemiddeld uitbetaald dus dat heeft het hem echt niet gedaan, denk eerder dat er factoren spelen zoals je ook al aanhaald waar we geen weet van hebben
weideboer
@Jack Rijlaarsdam wat als dit een geregisseerde failliet gaan wordt, in het MKB geen uitzondering. Wat vindt jij dan van deze familie...

Tis speculatief.......dat weet ik, maar als er geen kopers zijn dan is er voor de partijen maar één oplossing: doorstarten..."bedankt en tot ziens"
danielle-hekman
+12
familie pelle
@Jack Rijlaarsdam
Ik zou negatievelingen willen vervangen door relatievelingen. Toch ben ik enigszins blij dat zulke grote stappen stranden, niet omdat ik het iemand niet gun, maar vooral omdat ik dan bang ben dat bij succes ze volgelingen kunnen krijgen.
jan w
@familie pelle
En hard blijven werken voor niets.
Ik snap de redenering ook wel, maar aan de andere kant zijn we ook gek , om voor niets te blijven werken of produceren.
Ik bedoel er eigenlijk mee dat we als producenten te weinig macht hebben om tegen de supermarkten, maar ook tegen de chemische en farmaceutische industrie op te boxen
m uut m
@jan w
Als het een jaartje wat minder gaat wil niet zeggen dat je voor niks werkt. Ik wou niet graag ruilen met jan modaal.
+3
amor
@Jack Rijlaarsdam het is gewoon heel simpel : als je hoog springt kun je diep vallen!
George
Quote Reactie van @amor:
uiteindelijk slachtoffer van de politiek.

Ach toch , die hebben het ook altijd gedaan!
+1
j h p
@Jack Rijlaarsdam De fosfaatrechten hebben nu nog niet voor een faillissement kunnen zorgen, of je moet ze al van te voren betalen met alle onzekerheid en risico's van dien.
Ik denk dat schaalvergroting te veel verheerlijkt is en dat werkte bij sommigen als een vliegwiel,
de voordelen overschat en de nadelen onderschat.
Sneu voor hen, met alle reuring die er al was over de rem op de groei, had ik het, als ik hun was, bij een 120 stuks gelaten.
George
@j h p
Groei met de factor 8. Sjakkie neemt ze in bescherming. Sjakkie was eens de beste boer van NL tijdens een spelletje , als hij deze strategie had gevolgd was hij vast niet gewonnen. Maarja ik heb op de PC ook wel eens een F1 race gewonnen maar dan ben ik ook nog geen Max Verstappen. 😄
+3
j h p
@George Ik ben meer van het optimale niet van het maximale, nou ja maximaal genieten wel natuurlijk en dat kan heel best met een 70 koeien en eigen landwerk. Kom je momenteel ook heel wat minder tekort dan met 480. 😉
+2
j h p
@George Er stopt hier nogal wat of gaat stoppen, zei iemand tegen mij; straks ben jij nog de enige. Goh, dan word ik toch nog een keer de beste boer van het dorp. 😉
George
Quote Reactie van @j h p:
iemand tegen mij; straks ben jij nog de enige.

Lijkt me best akelig. De laatste boer van het dorp te zijn , je gaat ervan twijfelen. Zijn al die afhakers wel echt prullers , losers , geen "echte" boeren?
+1
j h p
@George Nee hoor, er zijn hier boeren die ik hoger acht dan mezelf.
Diegene was blijkbaar niet zo op de hoogte van de boeren stand hier, en baseerde het waarschijnlijk op mijn vreselijke eigenwijze harde kop. 😃
oldhuus
@George
100 meter verderop kennen ze geen fosfaatrechten.
+1
Druk
@Jack Rijlaarsdam
Hoorde afgelopen weekend dat het investeringsplan qua bedragen veel te krap was opgezet, met de verkregen externe financiering konden dus nooit de rekeningen worden betaald. De beslagleggingen (voor een groot aantal tonnen euro's) zijn dus allemaal van installateurs en (melk)stalinrichters. Dit is dus schijnbaar een (bewuste) zeer grote misleiding geweest van Jonkman senior.

De gevolgen van de meest recente politieke besluiten hebben nog geen invloed kunnen hebben op huidige gang van zaken, alleen de melkprijs heeft natuurlijk niet meegezeten.

Het faillissement is schijnbaar ook een geregisseerd geheel, alle activa inbrengen in een BV met zoon Jurgen als directeur en verder vrij van schulden. Het vastgoed gaat straks natuurlijk voor een habbekrats over naar de BV, met als grote verliezers de hypotheekhouders en de overige crediteuren. Dat dit allemaal kan in de bananenrepubliek Nederland 😞
+1
George
Quote Reactie van @Druk:
Het faillissement is schijnbaar ook een geregisseerd geheel, alle activa inbrengen in een BV met zoon Jurgen als directeur en verder vrij van schulden. Het vastgoed gaat straks natuurlijk voor een habbekrats over naar de BV, met als grote verliezers de hypotheekhouders en de overige crediteuren. Dat dit allemaal kan in de bananenrepubliek Nederland

Ik waag te betwijfelen of dat allemaal zomaar kan. Ik hoop het niet voor de schuldeisers! Maar als het wel kan komt hij toch een keer zijn mannetje tegen en heeft Jonkman aan vier ogen niet genoeg.
+1
j h p
@Druk Dat zou wel heel smerig zijn als dat zo is. ( Als het zou kunnen nog gekker)
Mochten ze door willen is er, lijkt mij, geen hond die nog met hun in zee zou gaan.
+1
janv
Quote Reactie van @Druk:
Hoorde afgelopen weekend dat het investeringsplan qua bedragen veel te krap was opgezet, met de verkregen externe financiering konden dus nooit de rekeningen worden betaald. De beslagleggingen (voor een groot aantal tonnen euro's) zijn dus allemaal van installateurs en (melk)stalinrichters. Dit is dus schijnbaar een (bewuste) zeer grote misleiding geweest van Jonkman senior.De gevolgen van de meest recente politieke besluiten hebben nog geen invloed kunnen hebben op huidige gang van zaken, alleen de melkprijs heeft natuurlijk niet meegezeten.Het faillissement is schijnbaar ook een geregisseerd geheel, alle activa inbrengen in een BV met zoon Jurgen als directeur en verder vrij van schulden. Het vastgoed gaat straks natuurlijk voor een habbekrats over naar de BV, met als grote verliezers de hypotheekhouders en de overige crediteuren. Dat dit allemaal kan in de bananenrepubliek Nederland

Weet niet wat er van waar is ,maar ik vind het een flinke roddel van de heer Druk,zonder bron vermelding lijkt het laster.
Todi
@Druk Deze handels wijze gebeurt ook bij de gemeentes- provincies .
nederlandse boer
@Jack Rijlaarsdam 'k Kan me volledig bij Jack aansluiten. Jonkman in Marienheem heeft destijds op harde toezeggingen van de politiek een businessplan ontwikkeld om een bedrijf van 500 koeien te runnen wat met de huidige stand van de technieken geen enkel probleem hoeft op te leveren. Over welke harde toezeggingen heb ik het? De toezeggingen van destijds staatssecratris Dijksma in 2013 over hoe het tijdperk er na 1 april 2015 voor de nederlandse melkvee-ondernemer er uit zou zien. Het kwam hier op neer: Na 30 jaar een juk gedragen te hebben (lees melkquotum) komt er nu eindelijk ruimte voor ondernemers. Het enige probleem wat resteert is extra mest. De enige eis die resteerde was aldus Dijksma dat dit probleem structureel opgelost moet worden middels mestverwerking/export. Een heldere boodschap. Tot zover de politiek. Op basis hiervan is een goed businessplan te schrijven en uit te voeren, zoals Jonkman ook gedaan heeft. Dat hij, en inmiddels meerderen met hem, door de absoluut onbetrouwbare politiek, die op geen enkele manier woord houdt, wordt ingehaald moge duidelijk zijn: 2014 AMVB, 2015 Fosfaatrechten. Ziedaar de oorzaak dat financierder hun geld eruit trekken en dit bedrijf failliet laten gaan. Ziedaar wat geen woord houden teweeg kan brengen!! Dieptriest, volledig begrip voor Jonkman en 1 resterende conclusie: het lijkt hier wel politiek Zimbabwe!!!

Inmiddels rollebollen intensieve en extensieve boeren over elkaar heen m.b.t. kortingspercentages op fosfaatrechten. Jullie zijn toch niet allemaal gek geworden. Graaf een schep dieper en zie in dat de politiek het hele fosfaatcircus hebben opgetuigd om een stok te hebben om de hond (lees melkveehouderij) te slaan. Terug naar de basis. Het fosfaatrechtensysteem is onnodig daar de extra mestproductie via verwerking/export 100% verantwoord geplaatst wordt. Dit aandeel export/verwerking moet er dus af en er resteren 2 conclusies: 1. fosfaatrechtensysteem is overbodig en grondgebondenheid wordt geregeld via AMVB 2. Indien met toch het systeem wil optuigen is een korting voor niemand nodig daar verwerking/export voldoende ruimte geven om onder het plafond te blijven. Dit moet eerst onderhandeld worden bij Brussel in kader van de derogatie. Op het moment ( en niet eerder) dat dit afgeschoten wordt mag Van Dam met zijn staart tussen de benen terugkomen uit Brussel en over een kortingssysteem gaan nadenken. Let wel, in deze volgorde en niet anderom wat nu gebeurt. De enige die dit begrijpt is Elbert Dijkgraaf van de SGP zo lijkt het. Ik wil jullie oproepen je bij dit geluid aan te sluiten en te stoppen met het eindeloze getouwtrek tussen extensief en intensief over iets wat helemaal niet aan de orde hoeft te zijn!
+2
George
@nederlandse boer nederlandse boer = Jonkman himself?
+1
familie pelle
@nederlandse boer
Je vergeet een aantal dingen in je verhaal;
1. In het melkquotumtijdperk kon je ook uitbreiden en " ondernemen" voor veel boeren was het geen belemmering om ook te groeien.
2. Als de politiek in jou ogen woord had gehouden hadden we dus geen fosfaatrechten. Consequentie is dan dat we geen derogatie meer krijgen met als gevolg grote schade voor de landbouw.
3. Iedereen was in de veronderstelling dat we onder het fosfaatplafond zouden blijven mbv het voerspoor. Al snel zagen we dat dat niet ging lukken dus was verder ingrijpen noodzakelijk
4. Je vergeet de steeds groter wordende maatschappelijke weerzin tegen grondloze groei. De lto en nzo hebben zelfs in hun ( door de heer rijkelaarsdam bejubelde) toekomstvisie beschreven dit soort ontwikkelingen niet toe te juichen. Ik denk dat dit de meeste boeren het meeste steekt.
Tuurlijk heeft de politiek wederom gefaald maar dit hoort helaas bij het landbouwbeleid van de afgelopen 40 jaar
+2
jorisdriepinter
@nederlandse boer Enorme denkfout: Het fosfaatplafond is door brussel afgesproken met nederland om de omvang van de veestapel te begrenzen. Reden was, en is, de milieuschade te beteugelen. (Nitraat en nog een hele trits andere zaken)
De tunnelvisie op fosfaat ontneemt nog hele volkstammen het zicht op de werkelijkheid!
+1
moduulbouw
Faillissement door één oorzaak zou je kunnen wijzen aan een verkeerde gok, pech geval of mismanagement.

Doordat er een hele waslijst word opgenoemd aan oorzaken zou je kunnen zeggen dat de bank ook heeft liggen slapen. Je zou denken dat als een bank zoveel geld leent er toch even naar het business plan word gekeken.
+1
Bennie Stevelink
@moduulbouw ik heb gehoord dat niet de bank maar iemand anders de financiering heeft verstrekt.
moduulbouw
@Bennie Stevelink Pijnlijk voor de gene die het geld verstrekt heeft. Het is niet dat ik het niet gun zo'n groot en mooi bedrijf. Maar zoveel factoren hadden ingecalculeerd moeten worden. Ik hoop dat er nog een uitgebreide verklaring komt voor dit faillissement. Wederom pijnlijk voor de getroffen maar wel een les voor de rest van de sector.
sallandboer
@Bennie Stevelink ja, vastgoedmagnaat TW uit E
oldhuus
@sallandboer
Ja, hij zou er samen met Schep het schip in zijn gegaan. Farmel zou er de melk gaan afnemen van 450 koeien en Steegro de fosfaatrechten daarvoor. KIK zou er ook nog koeien hebben lopen gehad en Samen zou er fokmateriaal maken voor een Willy Van B. voor Brazilië. Dit heb ik gehoord van een B. uit de buurt van Biddinghuizen die de maïs en bijproducten zou gaan leveren.
weurding
@oldhuus levendige fantasie heb jij 😄
Greetje
Gelukkig nog steeds een zeldzaamheid in de melkveehouderij, zo'n faillissement.

Deze zaak zal wel een grote symbolische waarde krijgen en door iedereen die tegen grootschalige melkveehouderij is omarmt worden.
Todi
@Greetje Het is er nog niet.
groeier
@Todi
Wat?
Wilbert
Achteraf is het altijd makkelijk oordelen, maar vooraf was dit wel een zeer risicovol project. Een aantal open einden pakken verkeerd uit.
Biedt wel weer kansen voor bedrijven die goedkoop een grotere stal zoeken. Deze stal komt waarschijnlijk voor de helft of minder van de nieuwbouwkosten te koop. Een mooi alternatief tov een nieuwe stal bouwen voor 200 koeien. Het vermogen zit in de grond.
groeier
@Wilbert
Mooie kansen voor de volgende.
+4
storm
@Wilbert allereerste gun ik niemand een faillisement maar jonkman heeft het noodlot wel heel erg uitgedaagd! Kan er nog wel een paar opnoemen die ook dachten van we moeten nu maximaal groeien want straks kan het niet meer! Je hoeft maar een website van een makelaar te openen .
Vele "onverkoopbare" melkveebedrijven waar de verhouding stenen en grond compleet zoek is! Zo is het ook met het Melkveebedrijf van Jonkman!
oldhuus
@Wilbert
Daar kan de hele buurt de wel de koeien in zetten, want niemand heeft daar zoveel grond, is gewoon te duur in die regio. Maar de stal zal zeker komende jaren een keer vol staan, dat is een ding wat zeker is.
storm
@oldhuus Oh ja! Wie gaat nou zoiets kopen op die plek die logistiek ook nog eens verkeerd ligt voor zoveel koeien en bijbehorend voer? Zijn er nog wel aantrekkelijkere optrekjes te koop waar je je minder een buil aan kan vallen als daar?!
oldhuus
@storm
Oké, ik ken de locatie ook niet, maar vroeg of laat zal zo'n stal toch verkocht moeten worden dan daalt de prijs vanzelf wel, leegstand kost de schuldeisers alleen maar geld. Zie ook in de varkenshouderij, misschien gaat de voerleverancier er wel melken.
oubi
Share milking zou er kunnen.
Valtrapowerr
Er wordt veel te veel op vreemd vermogen gedaan! Als hij zijn 60 koeien had blijven melken had hij het veel beter gehad. En als hij een nieuwe stal had gebouwd voor of 90 koeien had waarschijnlijk ook nog wel gedaan.
Dat hij het bij een financier los moest peuteren is al niet zo positief in mijn ogen. De banken zijn lastig maar hebben bedrijven gefinancierd op 37 cent. Kun je na gaan dat hun daar nog boven zaten. Ondernemen, boeren, groeier zijn of hoe je het ook wil noemen kan iedereen met 45 cent voor de melk 1,5 jaar geleden. De kunst is om je hoofd boven water te houden en bovengemiddeld te draaien en of je dat nou doet door schaalvergroting, vakmanschap (weiden etc), veel werk in eigen beheer houden, biologisch worden, neventak... maakt niet uit maar je moet je nooit zover in de Schuld steken...toch?
Beste stuurluit staan aan wal... maaar ben wel eens benieuwd wat hun gedacht hebben bij het maken van deze keuze.
buorman
@Valtrapowerr
480 mk x 9000kg x 2 cent [verschil tussen 34 cent gemm en 32 cent kritieke mp] = 86400
tukker12
Volgens een man die het wel weten kon en die we spraken op de beurs vorige week in Biddinghuizen was de financiering opgezet volgens een schema van:
Jonkman brengt zijn eigen en vreemd vermogen in van zijn m/v maatschap
Daarnaast brengt makelaar Schep een stuk financiering in en het resterend (groot) gedeelte van de financiering moest komen van een bank, en daarop werd begonnen met de bouw.
Later bleek er geen Nederlandse bank bereid dit projekt (mede) te financieren. En dus gingen ze op zoek naar een buitenlandse financier/bank.
Uiteindelijk kwamen ze uit bij een Turkse (!) bank waarna de bouw werd voortgezet. Uiteindelijk kwam de Turkse bank niet over de brug en daarmee stortte de financiele basis onder het bedrijf weg en dit was uiteindelijk het begin van de ondergang
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @tukker12:
Volgens een man die het wel weten kon

Mooi man. Een anonieme prikker die een anonieme bron opvoert die alwetend is.

De bouw van de stal is in mei 2014 begonnen, de stal is maart 2015 in gebruik genomen, een resterend (groot) gedeelte van de financiering is nooit los gekomen en in september 2016 volgt er pas een faillissement. Heel logisch verhaal.
robotboertje
@Jack Rijlaarsdam Dan had die Turkse!!! bank waarschijnlijk gevraagd of ze bij de open dag het logo van de ABN mochten gebruiken? Dat ze dat bij de ABN willen, geeft wel aan dat ze ruimdenkend zijn
+3
weurding
@robotboertje allochtone bank nederland? 😉
tukker12
@robotboertje ABN was de financier van de m/v maatschap Jonkman, maar niet van de nieuwe BV
+1
Ja en ALFA was mede de boekhouder, samen met nog een ander, hebben een verkeerde rekenmachiene gebruikt !!!
+1
oldhuus
Quote Reactie van @de tukker oet twente:
Ja en ALFA was mede de boekhouder

Verbaast me niks..
tukker12
@Jack Rijlaarsdam Er is lang uitzicht geweest op de financiering door de Turkse bank, toen die uiteindelijk niet kwam zijn de schuldeisers (aannemer,inrichter en melkmachine leverancier) overgegaan tot invordering, met bankroet als gevolg in de hoop dat er nog een percentage van de vordering komt. Was de Turkse financiering er wel gekomen dan hadden ze de volledige vordering betaald gekregen en was hun geduld wel beloond
de hoef
@tukker12 hoe heet zon turkse bank
tukker12
@de hoef Geen idee, ik herhaal alleen wat Dhr B vertelde in Biddinghuizen
de hoef
Quote Reactie van @tukker12:
Geen idee, ik herhaal alleen wat Dhr B vertelde in Biddinghuizen

als je het zo zeker weet kun je toch de naam van je bron gerust noemen of je eigen naam
anders schaar ik het onder fabeltjes of opruien
tukker12
@de hoef Ik ga niet de bron onthullen, maar reken maar dat dit heel dicht bij de waarheid komt.
+1
@tukker12 Die TURKSE bank erbij halen was dat een voorop gezet plan ???? Om die een poot uut te draaien, kweet nie tword een rare soap. Wie gaat de mais betalen Doebay bankie ???
@tukker12 Die TURKSE bank erbij halen was dat een voorop gezet plan ???? Om die een poot uut te draaien, kweet nie tword een rare soap. Wie gaat de mais betalen Doebay bankie ???
+1
@tukker12 Mister Been ??? Tword verduld steeds mooier.
+2
weurding
Quote Reactie van @de tukker oet twente:
Mister Been ??? Tword verduld steeds mooier.

ali b? 😉
weideboer
@tukker12 deze week spreek ik nog één van de leveranciers, kijken of hij nog iets kwijt wil.
cjw73
@weideboer als die fatsoenlijk is houdt hij de kaken op elkaar maar meestal wordt er iets verteld uit ongenoegen.
+2
weurding
@de hoef wil niet discrimineren maar gezien de kleur is de naam bankroet 😅
+1
brabo
Quote Reactie van @de hoef:
hoe heet zon turkse bank

heb je ook geld nodig ? 😄
de hoef
@brabo ja elke dag
+1
@tukker12 Wat bliksem bemoeien DE TURKEN zich hier ook al mee ???
+2
de hoef

da word dan een turkse tukker
+1
@de hoef Ja tmut nie gekker wordnnnn !!!
+1
oldhuus
@de tukker oet twente
Toen de Turkse bank niet wilde financiëren, schijnt het dat Jonkman "Erdogan is een geiteneuker" op het dak heeft geschilderd, waarop geheel uit onverwachte hoek, de Allochtonen Bank Nederland faillissement heeft aangevraagd, dat had natuurlijk niemand verwacht.
+2
Twentsch Land
@de hoef

Er zijn Nederlandse Turken en Duitse Turken dicht aan de grens met Duitsland maar Turkse Tukkers bestaan niet. HaHa.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @de tukker oet twente:
Wat bliksem bemoeien DE TURKEN zich hier ook al mee

de turk oet twente..
+1
jorisdriepinter
Hoe kan een groot gedeelte van de financiering niet loskomen?
Heb je dan niet aan de voorwaarden voldaan of is de bank in gebreke gebleven?
+2
matt
Wel volop BV's op de schoonhetenseweg,het is nog niet gedaan daar..
oldhuus
@matt
Als je wilt weten hoe dat moet, bellen:
boerzoektadviseur.nl/
+5
matt
@oldhuus nee dank je ik heb geen kerstboom aan bvs nodig voor mijn bedrijfsvoering,als ik iets niet kan betalen dan bestel ik het niet.

De waarheid is toch anders
Beslaglegging door de navolgende firma's

Veenhuis Machines BV € 178.800,- 30-05-2016
Schrijver Stalinrichtingen BV € 40.300,- 30-05-2016
Bosma Melktechniek BV € 131.300,-. 30-05-2016
Jan de Winkel Salland BV 12.414,47 24-05-2016

Bron: Kadaster


reactie van boerderij.nl gekopieerd stal is niet eens afbetaald
+1
MTSTAMMINGA
@matt
Als die bedrijven het maar overleven
+1
weurding
@MTSTAMMINGA langzaam komen de feiten boven karst, geen helpen meer aan
+1
George
Quote Reactie van @matt:
Veenhuis Machines BV € 178.800,- 30-05-2016Schrijver Stalinrichtingen BV € 40.300,- 30-05-2016Bosma Melktechniek BV € 131.300,-. 30-05-2016Jan de Winkel Salland BV 12.414,47 24-05-2016

Wie weet wat er nog meer voor lijken uit de kast komen.
Heeft hij dat gisteren verteld aan de phone Sjakkie?
storm
@matt nounou Matt, ik ben zelf niet vies van een reactie geven op het faillissement maar een keer moet het ophouden en om dan als een soort van sherlock holmes te gaan graven om de smeuïge details boven water te krijgen dat gaat me echt te ver.
Besef dat ook Jonkman niet gevoelloos is en dat hij ook volgens de geldende regels ondernomen heeft! Zoals ik eerder al zij niet geheel risicoloos maar wel goed uitgeplozen.
Ik ben zelf vorig jaar niet op de open dag geweest maar als deze bedrijven destijds wel op de open dag stonden hebben ze wat mij betreft toch heel veel boter op hun hoofd!!
Persoonlijk zou ik zelf geen open dag willen als er nog zoveel rekeningen open stonden.
MTSTAMMINGA
@storm
Heb je zulks dramma weleens meemaakte van dichtbij ?
+1
oldhuus
@storm
Regels zijn bedacht om dit soort excessen tegen te gaan, ondernemers die constant de grenzen opzoeken. Wij hebben de laatste 20 jaar niet uitgebreid op wat kalverschuren en grond na, en wij krijgen al die kl*teregels op ons dak. Wij zijn zelfvoorzienend in principe kunnen we zelf ons krachtvoer nog gaan verbouwen maar dit soort bedrijven zich compleet afhankelijk van overheid, zuivelmarkt en andere ondernemers gemaakt, dat is hun keuze maar dan niet alles en iedereen de schuld geven. Wij zijn ook jaaren met NB vergunning bezig geweest, en een week voor eindbeslissing veranderden de regels nog. Heeft alleen maar een boel geld gekost en nu hebben we nog niks.
jorisdriepinter
In een vrije markt zou het vreemd zijn als er nooit een bedrijf omvalt.
Dat zou namenlijk betekenen dat of alles kan of dat er nooit inschattingsfouten worden gemaakt.
Nou dat bestaat niet.
mlkvhoudr
Wat een oeverloos gezever over 1 bedrijfje is dit topic geworden. Het is gewoon ff de tijd van de voorzichtigen onder ons. De tijd van de echte ondernemers kondigt zich al weer aan
+2
George
@mlkvhoudr Voorzichtigen onder ons? Echte ondernemers? Leg eens uit want dit begrijp ik niet. Echte ondernemers investeren zich kapot en gaan failliet en de voorzichtigen zeggen zie je nu wel , zoiets?
mlkvhoudr
@George de spotprijs is al weer 37 cent george. Nog even en de euforie breekt weer uit. Vlak daarna krijgen we de massa is kassa verhalen weer. En staan de vakbladen weer vol succesverhalen. Tot die tijd is het nog even de tijd voor de genen die bang waren voor lage melkprijzen na wegvallen melkquota.

Zoals wij😁
+1
weurding
@mlkvhoudr de volgende dip duurt geen 5 jaar.....
+2
mlkvhoudr
@weurding dat denk ik ook niet. Daarom voorzichtigheid troef voorlopig.......
+2
hans1980
@mlkvhoudr
wanneer melk aan olie waarde gekoppeld is en ik zie de EU nog steeds uitpuilen in melkpoeder (geen afname maar nog steeds toename) , dat de spotmarkt ff hoger is komt doordat China ff aan het shoppen is geweest die kopen op het goedkoopst , maar ook ik hoop op betere tijden hier is niks aan
+1
de hoef
Quote Reactie van @weurding:
de volgende dip duurt geen 5 jaar.....

als ie maar geen vijf jaar duurt
puntertje
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
de spotprijs is al weer 37 cent

Dit getuigt wederom van je kortzichtigheid. Een paar miljoen liter op de spotmarkt laten lopen en de prijs is weer 20 cent. Maar waarom wordt het niet gedaan? Omdat dan het sentiment weer de andere kant is opgeslagen en de onderhandelingen met de retail een stuk moeizamer worden. Maar als je oogkleppen opzet dan kun je ook de conclusie trekken die jij noemt.
mlkvhoudr
@puntertje dank je
+1
de hoef
Quote Reactie van @puntertje:
wederom van je kortzichtigheid.

-3
+2
cs-agrar
Zow, lange topic..
Zal de afsluiter plaatsen, tis mooi geweest. De details zullen wel es boven komen.
Bij deze:
Scheelt de rest van melkveehoudend Nederland misschien een stukje rechtenkorting, valt het dan toch nog mee.
Cornelis
@cs-agrar In het begin riep je heel hard dat de rechten niet duur genoeg konden worden.....
de hoef
@Cornelis staat ook de rest he
cs-agrar
Quote Reactie van @Cornelis:
de rechten niet duur genoeg

inderdaad, en dan is een extra toch ook welkom?
+1
Jack Rijlaarsdam
@buorman

Toen bleef het stil...
+1
Twentsch Land
@Jack Rijlaarsdam

De zijn er wat die moeten eerst bijkomen .... haha
matt
@Jack Rijlaarsdam toen bleef het stil
Heb al eerder geschreven dat het nog niet gedaan was daar..
+2
meelezer10
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Toen bleef het stil...

Nu is het helemaal te schandalig voor worden. Kennelijk zijn er toch nog financieele middelen maar wachten er nog een aantal schuldeisers op centen.
Todi
@Jack Rijlaarsdam Kan Jonkman mooi even het kaf van de koren scheiden.
George
Wat wil je horen?
Ach hij mag weer efkes verder.
Hartstikke leuk voor hem toch?
jan w
Het faillissement is door de rechtbank vernietigd!!!!
+1
KuikenenKoe
Wou net nog even een heel verhaal doen van wat ik er nu van vind en even lekker los gaan hier en allemaal wilde speculaties hier neerzetten en uit de lucht gegrepen wilde verhalen hier neer kladden
beetje met drek gooien is ook altijd wel leuk
even lekker hartje luchten en wild om me heen slaan en dergelijke zoals vreemde uitspraken doen en beetje provoceren en beetje wijs praten natuurlijk
en om niet te vergeten mezelf natuurlijk profileren als alwetend
maar heeft weinig zin begrijp ik want topic is vol
jammer , jammer zeer jammer had er zo n zin in
+1
buorman
@KuikenenKoe
Idd we zitten aan de 200 en daarom kun je hier
prikkebord.nl/topic/96025/
in de nabespreking 😀

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's failliet en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
202
DEELNEMERS
52
WEERGAVES
3.143
TREFWOORDEN