Column Sjakie - Kalveren bij de koe

Door Jack Rijlaarsdam,

Opeens staat het weer op de politieke agenda: kalveren bij de koe. Blijkbaar zijn we als sector niet in staat geweest duidelijk te maken dat er zwaar wegende argumenten zijn, zoals ziektedruk en biestmanagement, om de kalveren direct weg te halen. De aangehaalde stress bij scheiding van kalf en koe wordt zelfs veel groter wanneer de scheiding later plaats vindt. Kamerleden hebben hier uiteraard geen benul van. Simplistisch benaderd geeft de motie aan dat ons parlement geen vertrouwen heeft in de wijze waarop wij ons vee verzorgen. Eigenlijk is dat deels terecht.

Het onderwerp kalveren is namelijk ook in het nieuws doordat lichte kalveren op dit moment moeilijk plaatsbaar zijn in de mesterij. Het gevolg is voor ons imago zeer schadelijke berichten over geëuthaniseerde kalveren. Het probleem van veel te lichte, niet bij een mester plaatsbare kalveren speelt al jaren. Eind 2014 wilde de kalversector al een ondergrens van 36 kg gewicht invoeren. Door het fors gestegen aantal stuks melkvee komen er nu meer kalveren op de verzamelplaatsen. Dit overschot zorgt voor een matige prijsvorming. De lage waarde van lichte kalveren wordt extra duidelijk doordat de waarde nu negatief is, er moet geld bij.

Diverse partijen zijn bezig met oplossingen om het afspuiten van gezonde kalveren te voorkomen. FrieslandCampina streefde eerder naar gegarandeerde afname in ruil voor een vlottere registratie van de geboortedatum. Dit heeft veel weg van verantwoordelijkheid afschuiven, de kwaliteit verbetert er niet door. Een voorstel dat nauwelijks serieus bedoeld kan zijn, is het vroegtijdig slachten voor honden- en kattenvoer. Het probleem lost zichzelf deels op, na invoering van fosfaatrechten zal het grote aanbod allicht krimpen.

De oplossingen gaan echter allen voorbij aan de oorzaak van het aanbod lichte kalveren. Er zijn melkveehouders die niet eens de moeite willen nemen een kwalitatief goed kalf af te leveren. Liefst wordt het kalf zo snel mogelijk afgevoerd. Men ziet het nut niet in om tijd, melk en wat moeite te nemen om een goed kalf af te leveren. Wanneer deze veehouders gedwongen worden de kalveren een week extra aan te houden, is het probleem grotendeels opgelost.

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

KuikenenKoe
het grappige is dat er de laatste 2 weken bij verzamelplaatsen geen lichte kalveren zijn aan gevoerd het hoeft dus niet
heb wel eens gedacht dan maar een bonus /malus systeem
dat een mester betaald wordt betaald voor de extra zorg aan een licht kalf als de leverende partij daar niet toe bereid is
dat kost de melkvee sector minder dan dat imago verlies kan gaan kosten
buiten dat om, ben geen boer geworden om gezonde kalveren dood te laten spuiten
+2
jvt
Problematiek zal altijd blijven. Wij steken wel veel energie en moeite in de kalveren, maar je zult altijd mindere kalveren houden, dit als gevolg van tweelingkalveren en/of te vroeg geboren. Hoe veel energie en tijd je hierin steekt, het blijven gewoon de zwakkere broeders van het geheel. Oplossing zal ofwel zijn de max. 30 dagen oud regeling af te schaffen, ofwel inderdaad een speciale regeling voor vroegtijdige slacht. Niet leuk, niet ideaal voor het sectorbeeld, maar euthanasie kan en mag ook geen oplossing zijn voor deze kalveren..
+1
Greetje
Het lijkt me wat al te simplistisch om te stellen dat alle lichte kalveren na één weekje extra aanhouden ineens super gewild uitgangsmateriaal zijn.

Volgens mij is het ook de sector zelf die er zo'n allemachtig drama van maakt als er wat stumpers afgemaakt moeten worden of geweigerd worden door de mesterij. Moord en brand en 't is allemaal de schuld van van Drie, foto's op internet en wat al niet meer.

Ik vind dat je gewoon moet accepteren dat het met sommige stumperds niks wordt en die dan discreet en op een volwassen manier moet wegwerken.

Bijvoorbeeld in diervoer, onze trouwe 4 voeters moeten immer ook eten.
Frans1
Quote:
@Greetje: Ik vind dat je gewoon moet accepteren dat het met sommige stumperds niks wordt en die dan discreet en op een volwassen manier moet wegwerken.

Je kunt ook gewoon flink zijn en die een of twee stumpers per jaar gewoon tussen je jongvee mee te laten lopen en laten slachten als het de moeite waard is,kost weinig en geen commentaar van half nederland.
weurding
Quote:
@Frans1: Je kunt ook gewoon flink zijn en die een of twee stumpers per jaar gewoon tussen je jongvee mee te laten lopen en laten slachten als het de moeite waard is,kost weinig en geen commentaar van h

denk toch dat men dat met het oog op de
P productie zoveel mogelijk probeert te vermijden, als scheelt het niet veel op het totaal
-1
mijnietgezien
Dat is goed voor de beeldvorming: meer wrakke beesten op de boerderij.
+1
Frans1
Quote:
@mijnietgezien: meer wrakke beesten op de boerderij.

Een licht kalf is geen wrak dier,rare kronkel
sorry
De krant moest worden gevuld
Greetje
@Frans1 Is ook een goeie optie, als we idd dat commentaar van half nederland maar voor zijn.
Marco de 1ste
Lichte kalveren waren er altijd al, en zullen er altijd zijn. Zogenaamde probleem is dat kalvermesters zelf een probleem hebben om kalveren af te mesten en daarop marge te maken. Juist mesters schuiven hun probleem door naar de melkveehouders. Eisen zwaardere kalveren dat kunnen ze ook omdat de aanbod groot is en dus kunnen cherrypicking. In het verleden is de 14 dagenregel om de zelfde reden ingevoerd om de mesters makkelijker te maken. Kalveren hebben dan iets meer weerstand en zijn zwaarder en drinken al uit de emmer. Allemaal ter voordele voor de mester.
Dat melkveehouders niet goed zouden zorgen voor kalveren is een fabel, wat is er dan anders dan 10jaar geleden. Mesters kunnen niet goed verdienen en leggen de schuld bij de melkveehouders.
Ik zou er wel voor zijn voor een standaardprijs op gewicht en daarbij toeslag of korting wat afwijkt van dat standaardgewicht. Net als bij biggen.
Weet iedereen waar hij aan toe is.
-2
ejb
Het word hoog tijd dat de NMA weer eens kijkt naar De heer Van Drie.

Verder heeft elk verzamelcentra een weegschaal maar nergens worden de gewichten vermeld van de kalveren die dood gemaakt zijn.
Dat komt volgens mij omdat al die kalveren het minimale gewicht wel halen en daarom bewust niet gewogen worden, onlangs wouden ze van een handelaar in de buurt ook een kalf dood maken louter en alleen omdat het kalf wat ruw in het haar zat toen hij het dier geborsteld had mocht het toch verkocht worden en de eigenaar kon €115 in ontvangst nemen.

Het word hoog tijd dat wij actie ondernemen.
Gewoon alle kalveren exporteren naar Duitsland en of België en van daaruit weer importeren richting Nederland en we zijn van al het gezeur af en de Tweede Kamer zal dan ook inzien dat het probleem niet zit in de kalveren maar in de machtspositie van de ontvanger van die kalveren.
+5
cs-agrar
Quote:
@Marco de 1ste: Dat melkveehouders niet goed zouden zorgen voor kalveren is een fabel

tussen dit en dat zit nog wat. Tis maar net wat je onder "goed verzorgen" verstaat. Zorgen dat kalf net aan op geboortegewicht blijft of ook zorgen dat het kalf in die 14dgn ook nog groeit. Er zit een groot verschil in gewicht tussen de aangeboden kalveren, dit is grotendeels door toedoen van de veehouder zelf. Kan je op de mesterij gaan vitten, als ik mester was en had ze voor het uitzoeken reageerde ik net zo, pakte ook de beste er uit, aanbod zat, ga van een ander z'n probleem niet mijn probleem maken. Zo werkt handel.
Dat afspuiten op de markt van gezonde dieren, kan je dus eigelijk de mesterij niet aanrekenen, maar degene die zo'n dier mee geeft richting markt/verzamelplaats. Melkveehouderij is even hard gegroeid in een paar maanden, veel (drachtige) geimporteerde dieren, veel afgekalfde vaarzen. Behalve de zuivelmarkt werd ook de vleesconsumptie op 1April niet opeens een stuk groter.
Van Drie met kalver uit het buitenland is geen goede zaak, maar draai het om, het is legaal, de weg ligt er en het transport is niet heel moeilijk te regelen. Kan er veel grotere marge op maken. Nog een voorbeeld, ik raakte in gesprek met een pool, familie bleek grote stierenmesterij in Polen te hebben. Ze zochten nu afzet in Nederland omdat ze hier veel meer voor een kg stier kregen. Transport no problem, hij kon zelf wel een stuur vast houden en met 9uur stonden ze hier aan de grens. En waarom? Omdat het kan..
We kunnen dan beter zelf de bal op pakken en zorgen dat ze hier niet kunnen/mogen komen. Voor de rest ben je zelf verantwoordelijk voor het kalf wat je aanbied, dus zemel dan niet dat ze niets opleveren of zelfs afgespoten worden (tenzij door acute ziekte of ongeluk)
+1
mlkvhoudr
Ik kan me niet voorstellen @jackrijlaarsdam dat er bij jou zich melkveehouders gemeld hebben die aangaven geen moeite te willen doen voor kalveren.

Ik ken ze niet in ieder geval, het lukt de een misschien wat beter dan de ander.

Maar kan me niet voorstellen dat er melkveehouders zijn die niet even 14 keer extra een emmer melk voor willen zetten, kijken of de kalfjes gezond zijn en de lichtste kalfjes daar mee net aan mee kunnen laten lopen met de lichtste kalveren.

Vind het dus maar een vooringenomen stukje van je wat lijkt op eigengeilerij van zie ons het eens goed toen tov collega's
spotmelker
Quote:
@mlkvhoudr: het lukt de een misschien wat beter dan de ander.
Als er bij jou kalveren gehaald worden en je kijkt in de wagen wat er al in zit, zie je daar nooit een mindere/slechte tussen? Verder ben ik wel met je eens dat iedere melkveehouder in principe goede kalveren wil maar daar door tijdsgebrek (achtergebleven logistiek t.o.v. schaalvergroting) wel eens niet gebeurt.
+2
mlkvhoudr
Quote:
@spotmelker: Als er bij jou kalveren gehaald worden en je kijkt in de wagen wat er al in zit, zie je daar nooit een mindere/slechte tussen?

Nee, ik zie altijd alleen maar de betere kalveren dan de kalveren die hier op dat moment verkocht worden, kon wel eens een boereigen probleem zijn 😉

We leren nog steeds en we moeten dat ook blijven doen, maar ben verdorie geen boer geworden om het leukste namelijk de verzorging van mijn dieren niet zo goed mogelijk te doen
cjw73
Nooit een mindere tussen??? Nou ik wil niet zeggen dat ik nooit een licht kalf heb maar zie soms kalveren in de kar staan waarvan ik denk die had ik nog wel een weekje extra gehouden.
mlkvhoudr
@cjw73

Oh vast wel maar ik heb gewoon een tik in mijn hoofd dat ik altijd alleen maar zie wat een ander beter doet, zo dat ik er wat van kan leren.

Denk ook constant dat ik alles slechter doe dan de rest, niks aan de hand verder hoor gewoon een tik van mij.
+1
maike
Kaveren 1 kilo a brok ,dikke pens smalle rug dat was de opfok van jack zijn vaarskalveren volgens zijn eigenzeggen hier op de site.De pot verwijdt de ketel !!!!
arjan_kok
Dat was vorig jaar en dat ging niet over nuka's ! maar wel scherp opgemerkt
Cornelis
Quote:
@mlkvhoudr: Maar kan me niet voorstellen dat er melkveehouders zijn die niet even 14 keer extra een emmer melk voor willen zetten, kijken of de kalfjes gezond zijn en de lichtste kalfjes daar mee net aan mee kunnen laten lopen met de lichtste kalveren.

Ik heb vanmiddag even in de kar van de handelaar gekeken. Twee veel te lichte klaveren erin. De enige oplossing: bij aankomst op de markt in Purmerend de eigenaar opzoeken en direct een boete van €500. Volgende week probleem opgelost. De hele sector heeft grote last van een paar grote knoeiers!
sorry
Quote:
@Cornelis: Ik heb vanmiddag even in de kar van de handelaar gekeken. Twee veel te lichte klaveren erin. De enige oplossing: bij aankomst op de markt in Purmerend de handelaar direct een boete van €500. Volgende week probleem opgelost. De hele sector heeft grote last van een paar grote knoeiers!

Dat je nog handel doet met zo'n iemand
Cornelis
@sorryJa geef een ander maar mooi de schuld. Waren ze van jou?
sorry
@CornelisDE mijne neemt zulke niet eens mee,je moet in je handen wrijven met zo'n handelaar ,BOFKONT dat je bent!
+1
Cornelis
@sorryJa het zijn altijd dezelfde die geluk hebben. Ik houd ze graag een weekje langer, heb je de hoofdprijs.
kanniewaarzijn
Quote:
@sorry: Volgende week probleem opgelost
Opgelost? Of verschoven? Dan houden ze de kalfjes thuis en ik hoor verhalen van wat er dan met ze gebeurt! Geloof me, dan kunnen ze beter afgespoten worden op de verzamelplaats.
+1
mlkvhoudr
Quote:
@kanniewaarzijn: Opgelost? Of verschoven? Dan houden ze de kalfjes thuis en ik hoor verhalen van wat er dan met ze gebeurt! Geloof me, dan kunnen ze beter afgespoten worden op de verzamelplaats.

Ben je nou zo achterlijk of doe je alleen zo ?

Man man, je bent toch geen boer geworden om zo over je dieren te praten, ik zou op deze manier haast gaan denken dat die "dierengekkies" gelijk hebben dat het sommige boeren alleen om het geld gaat............
-1
kanniewaarzijn
Quote:
@mlkvhoudr: Ben je nou zo achterlijk of doe je alleen zo ?
Volgens mij heb je me niet helemaal (of helemaal niet) begrepen. Ik bedoel het volgende: ik hoorde laatst van mijn veehandelaar dat er situaties waren/zijn dat boeren zelf een "oplossing" zochten om van hun kalveren af te komen. Zo had hij meegemaakt dat een boer een kalf had opgehangen aan de heftruck. Ik weet niet hoe jij het hebt, maar ik word kotsmisselijk van zulke praktijken.
mlkvhoudr
@kanniewaarzijn

als ik alles moest geloven wat beweerd word dan was jonkman ook allang failliet.

Ik hoop dan maar dat dit verhaal daar ook onder valt.

Toch zal ik je hierbij maar aanraden dit niet op een openbaar topic te zetten.

Voor de rest heb ik je dan inderdaad verkeerd begrepen
George
Quote:
@mlkvhoudr: jonkman ook allang failliet

Wie zegt dat het niet zo is? Ik hoor of zie er nooit iets meer over. Ik dacht dat er wel een mooie boerderij reportage zou komen hoe het daar nu verder gaat.
mlkvhoudr
@George

faillissementen.com/insolventies/…

Kun je mooi even zoeken of je ze tegenkomt 😉
weurding
Quote:
@George: Ik hoor of zie er nooit iets meer over.

geen bericht, goed bericht, mocht de goede man idd failliet gegaan zijn , was de media er wel als een bok op gesprongen
+1
kanniewaarzijn
Quote:
@mlkvhoudr: Toch zal ik je hierbij maar aanraden dit niet op een openbaar topic te zetten.
Doodzwijgen dan maar? Dan zal er nooit wat veranderen. Wat dàt betreft doen die "dierengekkies" nog wel eens iets positiefs.
+5
mlkvhoudr
@kanniewaarzijn

je verkoopt dit verhaal als de waarheid, de hele waarheid en niets dan de waarheid, maar je hebt het niet zelf gezien dus ket kan ook zo wezen dat het als je het verhaal goed uitgezocht had dat je tot de conclusie gekomen was :

kanniewaarzijn...............

Voor de rest lost een wild verhaal vertellen op een openbaar forum niks op dus als je wat wil veranderen aan deze mogelijke situatie dan spreek je de desbetreffende persoon op aan of je bied je hulp aan om hem of haar te helpen.

Als je echt oprecht geinteresseerd was de wereld te verbeteren deed je dat.
gezienus
@kanniewaarzijn de heftruck zal nu ook wel verboden worden in de melkveehouderij
christo
@kanniewaarzijn
Ik denk dat je naam erg toepasselijk is. Misstanden op welk terrein dan ook kun je altijd aangifte van doen. Hoe jij acteert is proberen een hele sector in diskrediet te brengen.
+4
Frans1
Quote:
@Cornelis: Ik heb vanmiddag even in de kar van de handelaar gekeken. Twee veel te lichte klaveren erin. De enige oplossing: bij aankomst op de markt in Purmerend de eigenaar opzoeken en direct een boete van €500

Ik vind dat de handelaar degene is om te beoordelen of er plaats is voor een kalf of niet.Als een kalf niet voldoet aan de eisen die een afnemer stelt,moet de handelaar hem hiet meenemen,want eenmaal van het bedrijf is er geen weg meer terug.Ik heb dit ook met mijn handelaar besproken toen die berichten over afspuiten naar buiten kwamen,dat ik dat dus echt niet wil,en als een kalf van mij niet voldoet hij hem moet laten liggen,omdat ik hem dan liever zelf hou.We moeten dieren niet als afval gaan beschouwen namelijk!
kanniewaarzijn
@mlkvhoudrDon't shoot the Messenger!
George
Quote:
@weurding: geen bericht, goed bericht, mocht de goede man idd failliet gegaan zijn , was de media er wel als een bok op gesprongen

Nee maar het zegt allemaal niet , je weet niet wat er voor externe investeerders gevonden zijn. Hoewel dat ook niet zal meevallen. Ik weet wel één ding zeker en dat is dat ik met al mijn oude rommel niet eens met hem wil ruilen. En dat zal misschien wel wederzijds zo zijn en dan zijn we dus allebei tevreden. 😄
weurding
@Georgedenk dat hij in de toekomst de "tomtom" wel nodig is om het juiste pad te vinden 😉
+6
horstink
Idd spotmelker, daarom mag de handelaar hier al jaren niet meer in de kalverstal komen. Er staan in de kar soms zulke magere weggekwijnde kalveren, ik wil niet dat mijn kalveren moeten doorstaan wat die allemaal al meegemaakt hebben. Ziektes buiten de deur houden en goed voeren geeft arbeidsplezier.

Niemand zal het expres doen, maar het loopt niet overal op rolletjes, daar moeten we als sector de ogen niet voor sluiten!
mijnietgezien
Het langer houden van kalveren is natuurlijk het verdoezelen van het probleem. Of zo'n kalf nu bij de melkveehouder of bij de kalvermester gevoerd wordt, zou niet zo veel uit moeten maken. Sterker nog: de mester is ingericht op vleesvee, die zou het beter moeten kunnen.
Natuurlijk moeten de kalfjes goed verzorgd worden bij de melkveehouder, en als daarin verbetering mogelijk in dan moet dat ook. Maar langer houden is gewoon het probleem verschuiven van mester naar melkveehouder (konden ze 20 jaar terug niet met een week naar de markt?)
+4
jan 1
Wat lichte kalveren te maken heeft met de onkunde van de 2e kamer ontgaat mij even..
Pvdd wil gewoon zo veel mogelijk stemmen winnen,dat gaat het makkelijkst bij boeren,omdat er nog maar een paar duizend zijn en een handtekening is snel gezet.

'" Simplistisch benaderd geeft de motie aan dat ons parlement geen vertrouwen heeft in de wijze waarop wij ons vee verzorgen. Eigenlijk is dat deels terecht.""

Vreemde kronkel maak je Jack,De motie geeft aan dat we met z.n allen nog gekke dingen kunnen beleven in dit land,want ik neem aan dat er op ander gebied en buiten de landbouw ook moties aangenomen worden,zullen ze er dan ineens wel verstand van hebben!!Zorgelijk allemaal..
Frans1
Quote:
@jan 1: De motie geeft aan dat we met z.n allen nog gekke dingen kunnen beleven in dit land,want ik neem aan dat er op ander gebied en buiten de landbouw ook moties aangenomen worden,zullen ze er dan ineens wel verstand van hebben!!Zorgelijk allemaal..

Goed gezien Jan
mijnietgezien
Het is gewoon knap van die politici dat ze overal verstand van hebben. Al die stommiteiten op landbouwgebied moet je ze maar vergeven 😃
KuikenenKoe
Quote:
@jan 1: !Zorgelijk allemaal..

klopt de politieke onkunde over onze sector is zelfs zeer zorgelijk
als wij hun daarop aan willen spreken zal ervan de problemen rondom lichte kalveren geen sprake moeten zijn

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , koe , kalveren , frieslandcampina , campina , melkvee , voer , kalf , management , melkveehouders , sjakie en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
2