Martijn van Dam wil dat fosfaatrechten vrijelijk verhandeld kunnen worden

Maar LTO, NZO en Natuur en Milieu willen hiervoor graag zelf een gloednieuwe nieuwe kapstok om aan de knoppen te kunnen draaien, ben benieuwd hoe dit afloopt....

Staatssecretaris Martijn van Dam vergadert komende dinsdag met de vaste Commissie voor Economische Zaken over het mestprobleem. Hij wil een systeem opzetten waarbij fosfaatrechten vrijelijk verhandeld kunnen worden. Eigenlijk wordt het melkquotum daarmee vervangen door een mestquotum.

Organisatie Natuur en Milieu biedt dinsdag een petitie aan waarin ze pleiten voor een andere oplossing, waarmee voorkomen kan worden dat er meer megastallen komen. Zij stellen een ‘fosfaatbank’ voor waarbij de overheid de regie heeft. Die kan dan de ‘mestrechten’ als eerste toedelen aan boeren die hun koeien buiten in de wei laten lopen, of aan kruidenrijk akkerbeheer doen. De melkveehouders die hun koeien in megastallen hebben en eigenlijk te weinig grond hebben om de mest op uit te rijden, moeten dan misschien met minder rechten genoegen nemen.

audio: vroegevogels.vara.nl/Fragment.150.0.html/…

Deel dit topic

Reacties

lkool
Beter zo. Fosfaatbank zal echt niet voor lagere prijs zorgen als er veel vraag is. Maak 1 online marktplaats, dat maakt het transparant. De verkoper zet een advertentie en de koper kan er op reageren. Je kunt alleen handelen als je actief melkveehouder bent. Laat een ZuivelNL bijvoorbeeld zo'n marktplaats beheren. Lage beheerskosten en geen speculatie door de handel.

En door.
Grasbaal
Dat is dus geen vrije handel zoals Martijn het voor ogen heeft....
lkool
Wat heeft Martijn dan voor ogen? Er wordt gesproken over "een systeem".

Er is een deel van de boeren waar het linkse standpunt past momenteel.
Pas echter op als je vijand je vriend probeert te zijn. Daar kon je later nogal eens last van krijgen
Wilbert
Volgens mij ageert natuur en milieu tegen ieder model waarbij de overheid niet stuurt wie rechten krijgt. Dus ook het model wat LTO etc voorstelt. Er staat nergens, ook niet in het fragment, dat van dam een totaal vrije handel handel wil. Er wordt enkel gezegd dat van dam geen fosfaatbank wil waarbij de overheid stuurt. Wat dit betreft kan van dam dus op de lijn zitten van de boerenorganisaties 😄. De titel dekt niet de lading...

Ps. Aan het eind van het interview stelt natuur en milieu dat er een kamermeerderheid voor een fosfaatbank is (waarschijnlijk zelfde partijen als de kalf koe motie). Denk dat dit zeer riskant kan uitpakken...
PS2. Er wordt ook gesteld dat bedrijven zonder weidegang en grond achteraan moeten aansluiten voor rechten, als ze op zijn is het pech voor deze bedrijven.
brabo
Quote:
@Wilbert: Er wordt ook gesteld dat bedrijven zonder weidegang en grond achteraan moeten aansluiten voor rechten, als ze op zijn is het pech voor deze bedrijven.

Als ze het zo gaan doen dan krijgt 20 % van de veehouders dus geen fosfaatrechten?
dan is het probleem wel snel opgelost.
+1
pieta
Volgens mij bedoelen ze als je wilt kopen. Ik wil ze alleen maar krijgen. 😄
m uut m
Gaat over de handel heeft niets met de uitgifte/toedeling van rechten te maken.
gerrie-hul
@m uut m Heb jij denk ik weinig last van als niet jersey boer
m uut m
@gerrie-hul
Hoe bedoel je
brabo
Quote:
@pieta: olgens mij bedoelen ze als je wilt kopen. Ik wil ze alleen maar krijgen

oke, had ik verkeerd begrepen dan
+4
KuikenenKoe
Natuur en milieu kan er niks aan doen ondanks dat ze het enorm goed met de boeren voor hebben
heb altijd zoiets heb van:als de vos de passie preekt boer pas op je kippen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , lto , koeien , milieu , natuur , melkquotum , nzo , overheid , grond , stallen , melkveehouders , mestprobleem , fosfaatrechten en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
8