Blog Weideman: kant en klaar 'regenrantsoen'

In het weideseizoen maken plotselinge omslagen in het weer het melkveehouders lastig. Experts ‘beloven’ dat we vaker met heftige regenval te maken krijgen. Melkveehouder Niels Wassenaar uit Leusden (UT) heeft voor dagen dat de koeien noodgedwongen op stal komen een 'regenrantsoen' klaarliggen. Hij maakt daarin vooraf een keuze met welke portie ruwvoer hij dat wil doen, en welk krachtvoer, in welke hoeveelheden, er dan bij moet om het eiwit te compenseren, zo meldt de Weideman in haar wekelijkse blog.

Deel dit topic

Reacties

+6
jan w
Als je het natuurlijk goed bekijkt is het prutswerk, een koe heeft een langere tijd nodig om aan een rantsoen te wennen dan ga je haar iedere dag een ander rantsoen geven. Dit werkt negatief op de vertering , de voerefficientie en ook op de melkgift.
cs-agrar
Het verhaal van die veehouder kan opgaan als hij alle voedermiddelen sowieso in het standaardrantsoen heeft, dus alleen de hoeveelheden veranderd. Maar ook dat is er aanpassingstijd nodig. Aanpassingstijd waarbinnen de koeien waarschijnlijk alweer naar buiten gaan en dus weer moeten aanpassen.
Lijkt mij dat de betreffende boer met zulke ommezwaaien in rantsoen alleen maar bereikt dat sommige koeien voor langere tijd aan specialistische zorg zitten
casev
?
friese koemelker
Die koeien smelten toch niet direct?
+2
gezienus
Sommige Holsteins gaan die kant wel op
+3
casev
Gewoon zorgen dat je een stapel balen met goed gras hebt liggen, zodat de kuil niet direkt open hoeft.

En die wisseling in rantsoen? Weidegras betekend per definitie dat het rantsoen elke dag wisselt. Regen, zon, hitte, kou, lang, kort, roest, mest, net gemaaid. Elke dag anders!
+3
MTSTAMMINGA
Als het erger regent moet je gewoon denken ,vandaag steun ik de DDB gedachte als weiendeboer 😄
+1
jan is hobbyboer
Wat een zotteke die Niels. Speciaal brokje voor die paar dagen dat de koeien zo nu en dan binnenstaan. Hoe krijg je het bedacht.
+2
de hoef
Quote:
@: jan is hobbyboer

misschien heeft ie gewoon wat tijd teveel

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , krachtvoer , voer , eiwit , melkveehouders , melkveehouder , ruwvoer en weideseizoen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0