Wil geen 200 koeien, wel een inkomen

De melkveehouderij ratrace

Column Rob Denissen,


Zo`n vijf jaar geleden volgde ik, in de veronderstelling dat die naam ook echt de realiteit weergaf, een workshop: ’Verdubbelen of Verdwijnen’. Ook ik was, als melkveehouder, van mening dat ons bestaansrecht behouden blijft zolang we maar streven naar het dubbele aantal koeien per bedrijf. Als je niet met de ratrace meedoet, dan zal je verdwijnen.

Daarop heb ik schetsen laten maken voor een stal met plaats voor 200 melkkoeien. Het ziet er allemaal groot en gelikt uit. Maar tegelijkertijd knaagt er iets. Ik vraag me af of ik het wel kan bolwerken; of ik bijvoorbeeld al het ruwvoer bij elkaar zal kunnen krijgen en of ik het allemaal überhaupt wel kan financieren. Wat me nog het meeste dwars zit, is wat mijn directe omgeving, mijn vrouw, kinderen en buren van deze verandering zouden vinden.

Lees hier de complete column: milkstory.nl/artikel/de-melkveehouderij-ratrace/

Deel dit topic

Reacties

+4
hans van toos
Hou Denemarken als voorbeeld aan die ons afgelopen 10 jaar van alle kanten inhaalde......
+10
spotmelker
Volg je eigen kop en doe waar je je lekker bij voelt. Focus op de kassa en veeg je reet af met al die op grootheidswaanzin gebaseerde voorlichting.
pieta
Natuurlijk onzin om te zeggen dat we gestopt zijn met te vertellen hoe we onze dieren houden. Vroeger waren relatief een groot aantal mensen van directe boerenkomaf en dat wordt steeds minder. En veel van de mensen die niet van boerenkomaf zijn hebben echt geen enkel idee hoe het werkt op een boerderij. Daarnaast is het ook nog een enigszins economische bezigheid waar dus ook een verdienmodel aanwezig moet zijn. Kortom we zijn niet gestopt met vertellen maar we moeten er mee beginnen cq bezigblijven.
+3
pa
Wie heeft er meer dan 75 melkkoeien met bijbehorend jongvee per volledige arbeidskracht? Zonder 80 werkuren per week......
+3
meelezer
Tel eerst maar eens ALLE arbeidskrachten. Te vaak worden opa, kinderen en buurjongens vergeten mee te tellen in de benodigde arbeidsbehoefte.
MTSTAMMINGA
Als ik mijn stallijst zie zit ik er boven @pa
+1
pinokkio
Heb wel respect voor degene die hieruit zijn eigen conclusie trekt, hij heeft in iedergeval zelfkennis, waar het bij de meestenop de automatische piloot gaat omdat de buurman het ook doet.
dorpsrandhoeve
Lol, hier heb je niet meer zoveel buren die melken.
+2
George
Verdubbelen of verdwijnen? Wat een onzin workshops werden er gegeven.
Moest je voor zoiets ook nog betalen om deel te nemen?
Verder wel een goed verhaal van deze tot inkeer gekomen melkveehouder.
+2
jan is hobbyboer
Pas maar op George, over een paar jaar moeten wij nog workshops relaxed boeren geven. Ik hoop dat jij een betere spreker bent dan ik. Ga maar vast oefenen.
George
😄 Die geven we al maar ze luisteren toch niet. Er wordt teveel aan veel koeien melken en groeien gedacht. Jij bent in ieder geval een goede schrijver met een mening die veel overeenkomsten toont met die van mij. Tja dat relaxed boeren is niet uit te oefenen met verdubbelingsplannen en grote vraagstukken als mestafzet , voer en financieringen. Wat dat betreft is de schrijver van het topicartikel op tijd tot inkeer gekomen.
+2
de hoef
Wij luisteren wel maar we geven wat tegen gas ,zo krijg je een discusie
pieta
Ja die George moet toch maar eens even wat tegengas krijgen. Volgend jaar de maisprijs nog een keer wat naar beneden bijstellen en dan gaat ie met hangende pootjes weer zelf koeien melken. Smiley
+2
jan is hobbyboer
@pieta
Ik gun iedereen het beste, ik vermaak me wel dus ieder ander mag zich ook wel vermaken. George is volgens mij vanwege gezondheidsklachten gestopt met melken, dus niet geheel uit vrije wil. Ik heb zelf de keus gemaakt om een kleine (en dus een luie) boer te blijven, ben wat anders er naast blijven doen waar het volgens mij makkelijker te verdienen is.

Van mij mag voor George dus de maisprijs volgens jaar 2500 euro per ha zijn, kan George mooi een nieuwe BMW kopen en zo komt de economie langzaam weer op gang. Bij een melkprijs van 40+ centjes is dat toch geen enkel probleem. Laat iedereen er van meegenieten.
George
@jan is hobbyboer
Beste Jan , ik heb inderdaad last van Colites Ulcerosa een chronische darmontsteking. Maar ik heb er de laatste 8 jaar gelukkig erg weinig last van. Het was in ieder geval niet de reden om te stoppen met melken. Dat was in mijn geval een puur economische reden omdat ik mijn complete boerderij in optie had verkocht voor een zandwinning/recreatiepark wat achteraf niet is door gegaan. Destijds riep Veerman ergens in Tilburg dat het quotum er snel af zou gaan en toen kelderde de prijs en besloot ik snel te verkopen voor gemiddeld 28 cent per% vet. Het leek er toen op dat het recreatiepark definitief zou door gaan en dan zou ik in 2010 nauwelijks nog geld voor het quotum zou ontvangen. Achteraf is er totaal niks van uitgekomen , quotum is veel waard gebleven en de Miljoenen van het park zijn nooit gekomen. Maar ik ben omdanks alles nog steeds gelukkig en tevreden.
pieta
@jan is hobbyboer
Der ston unne smiley aagter Jan. Nou dek weejt de ge brabants moe kunne kank wel plat schreven.
jan is hobbyboer
@pieta
Mijn ervaring is eigenlijk dat achterhoekers beter Brabants verstaan dan andersom. Mijn vriendin verstond er in het begin geen bal van als van die lokalen hiero echt mooi achterhoeks met elkaar begonnen te toeteren. Brabants vind ik wel goed te volgen.
pieta
@jan is hobbyboer
Ik mag dit misschien niet zeggen maar naar mijn idee is Achterhoeks iets meer een soort van "binnensmonds" praten. Ik vind het ook na drie jaar nog steeds wel moeilijk. Vrouwen versta ik eigenlijk echt prima maar sommige ......
En ik heb dan ook nog een jaar of 4 Duits gehad ttv mijn opleidingen. Smiley
+1
jan is hobbyboer
@pieta da's dus ook wederzijds, zij verstaat vrouwen ook veel beter als mannen, vooral dat binnensmonds gemompel wat hier nogal volkssport is daar kan ze nix van maken, ook na 12 jaar nog niet.
Farmer_
Quote:
@pieta: Ik vind het ook na drie jaar nog steeds wel moeilijk

Ben je geen achterhoeker?
+1
pieta
@Farmer_
Ik ben een Achterbander. Smiley
+1
George
Dat gaat zomaar niet lukken Pieta en die maisprijs is inmiddels al meer dan laag genoeg. 😄
matt
Robotje kopen George,op je gemakje een half miljoen melken..
+1
George
Tja en dan niks meer overhouden dan nu en de winst delen met Lely en co. 😄
vaak
George,
hier op het forum zijn heel veel collega's die stik-jaloers zijn op jou.
George
Beste Vaak dat is niet nodig. Ik ben maar een klein boerke uit Budel en kan totaal niet meekomen met veel van de grote jongens maar dat is ook niet mijn ambitie. Ik ben tevreden met wat ik heb en probeer de kost te verdienen met de middelen die ik heb. Ik probeer de kosten laag te houden en de zaak te onderhouden. Heel grote investeringen passen niet in het plaatje om op deze manier de kost te verdienen.Ik wil nog graag een jaar of 10- 15 op deze manier wat aanpongelen en dan zien we wel weer.
jan 1
Landbouw heeft 30 jr stil gestaan,als je de mogelijkheid en de gave heb om een bedrijf met 2/300 koeien te runnen dan komt er een mooie tijd aan,weet het het is niet voor mietjes maar tis nu wel de tijd voor ondernemen.
+2
pinokkio
Quote:
@jan 1: jan 1 - 4 uur geleden
tis nu wel de tijd voor ondernemen.

Wat een lulverhaal zeg, ben je adviseur ofzo? Als je ondernemer bent is het altijd tijd om te ondernemen, er zijn altijd wel beren op je pad!
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@jan 1: het het is niet voor mietjes maar

Dank je wel, ik ben liever een mietje. Het zit er echt wel ingebakken, werken, werken, werken is belangrijker dan leven en wat verdienen.

Waar is deze onzin trouwens op gebaseerd dat dit de tijd is om 300 koeien te gaan melken, iedereen buiten de landbouw trapt hard op de rem alleen zien de echte uitbreiders dit nog niet. Typisch varkensboeren gedrag, ook daar trouwens spijkerhard werken en een salaris van de bank. Succes.
+1
Coen
Groot, groter en dan kapot ......
George
Tja sorry ik ben ook liever het mietigste mietje i.p.v. met een hoop schuld 300 koeien melken. Maar van mij mogen ze.
+2
pieta
@Coen
Nee Coen, dat rijtje is niet juist. Het moet zijn: groot, groter en naar z'n grootje.
+2
bertje
Inderdaad coen, groter en dan de is het niet meer te overzien.
100 koeien is meer dan zat voor 1 boer
jan is hobbyboer
100 koeien de man? Tot voor jaar of 10 geleden had je met 50 koeien (4 ton melk) als gezinsbedrijf nog een mooi leven. Dit bedoel ik met mekaar gek maken.
spotmelker
Dat kan nu nog wel mits je de afgelopen 10 jaar gewoon (fors) afgelost hebt. Dan sta je nu elke ochtend relaxed op en maak je "bedrijfskosten" op een ander vlak.
jan 1
Natuurlijk krijg je niet direct de handen op elkaar voor stal met 200 koeien,maar ligt dat aan het aantal of ligt het aan de mogelijkheid om overal maar even een bezwaar op te maken en zodat er nog een slaatje uit gehaald kan worden....Hoef nix uit te leggen hier denk ik!
We hebben daar regelgeving voor om boer en burger in buitengebied te beschermen tegen al te grote overlast,aardig geborgd lijkt me.
Met huidige techniek is het wel een mooi aantal,mits je natuurlijk voer en mest in balans heb(kan je ook aan werken natuurlijk),je omzet is voldoende om meerdere personen op je bedrijf te laten werken(dus geen opa tjes kinderen of omatje:),eigenlijk geeft het meer rust als dan in je 1 tje 100 melkkoeien melken...
meelezer
Links of rechts heeft iedere jongere boer de oudere generatie nodig. Of via hulp zodat bespaart kan worden op dure uren. Of via de financiering van voordelig geld. Want een opschaling van 100 % ten opzichte van huidig tegen de vrije marktwaarde in combinatie met dure arbeid daar zal de bank niet zomaar intrappen.
(de huidige uitgangspositie qua financiering en de benodigde investering zal invloed hebben)
+1
Ja we beuren op dit moment een mooie melkprijs, als ik zie hoe alle kosten dit jaar zijn gestegen, dan moet ik nog zien of 2013 zoveel beter is/word dan 2012, wees ook zo groot om je plannen bij te stellen als dat nodig is, in een ander topic word ook al gezegd dat veel boeren te druk zijn, als je er twee of drie honderd hebt moeten ze wel verzorgd worden, paar medewerkers erbij en je verdient niks. maar ja ik zalt wel wier verkeerd zien.
pieta
Ik weet niet welke kosten bij jou zo enorm gestegen zijn in vergelijking met 2012. Dus welke kosten zijn zo gestegen?
+1
gezienus
Krachtvoer .verzekering...pacht..dierarts. stroom.
Privé. omdát we zélf nog al veel kaas en toetjes met melkproducten eten. 😃
Farmer_
Quote:
@gezienus: omdát we zélf nog al veel kaas en toetjes met melkproducten eten

Win win situatie. 😃
gezienus
@Farmer_ melkprijs zakt december weer 40 cent. En dan gaan we richting voorjaar naar 38. Cent komt wel een goede nabetaling
Farmer_
@gezienus
DMK kent toch geen nabetaling?, hetzelfde als vorig jaar, de prijs gaat Dec. -voorjaar zakken met het excuus "dat was altijd al zo", ze gaan eerst weer hun eigen zakken vullen in de eerste 6 maanden als de meeste liters worden afgeleverd.
+1
jan is hobbyboer
@gezienus: ik eet ook elke morgen een pot yoghurt, moet je zien wat dat met de melkprijs van RFC doet 😄
pieta
Quote:
@gezienus: Krachtvoer .verzekering...pacht..dierarts. stroom

Verzekering is bij mij ook wat duurder ivm assunrantiebelasting
Dierenarts niet
Pacht niet
Stroom goedkoper en jij hebt toch zonnepanelen?
Krachtvoer kan ik je zo niet vertellen, maar vlgs mij niet zo'n groot verschil.
+1
MTSTAMMINGA
@gezienus
Hoezo zakken ? De mark berichten van PZ was alles groene stip omhoog
van de week !!
Farmer_
@pieta
Hier is vrijwel alles duurder geworden, betalen €3tot4000,- meer aan stroom dan 2jaar terug, volgend jaar wordt het weer duurder zeggen ze,eiwitrijk krachtvoer is tot September hoog gebleven en nu wel wat gezakt.
Zou niet veel op kunnen noemen wat goedkoper was of hetzelfde is gebleven.
Granen en mais was ff goedkoper maar wordt weer duurder, alleen de soya zakt.
+1
gezienus
@pieta
Zonnepanelen verkoop ik de stroom is ook compleet andere firma gewerblich zeggen we híer. Zóu niét weten hoe Je dat in Nederlands zecht

Kort Heb 2, boekhoudingen
pieta
@gezienus
En die verkoop je nu dus duurder??
gezienus
@pieta
wat is duur 24,5 cent kw
Grasbaal
@gezienus in Nederland overtollige zonneenergie stroom 7 cent kw als het goed is. Maar ik heb hiervoor door bureaucratisch gedoe bij Liander na 1,5 jaar nog steeds geen afrekening voor gehad.
gezienus
@Grasbaal
hier is volgens mij niemand die het voor eigen gebruik heeft

komt ook nog een nieuwe regeling hier waar nog niet alle details van bekend zijn

maar mocht er op een mooie windige zomerdag veel geproduceerd worden en ze kunnen het niet verwerken dan kunnen ze op afstand een windpark of zonnepanelen stil legen

hoe het met de vergoeding is om dat je niet heb geleverd is noch allemaal open

iwr.de/news.php/?id=24942
cs-agrar
Quote:
@gezienus: gewerblich

industrieel
Farmer_
Flinke invoerheffing voor Chinese zonnepanelen.

nu.nl/economie/3640151/…
gezienus
Ik lig er niet meer waker van ..hier liggen de chinesen er al op
AdriaanJouwert
Verdubbelen of Verdwijnen?

hi, ik zelf ben varkensboer. mijn ouders hebben en melkveebedrijf gehuurt. 1989 hebben ze 500.000 ltr. gemolken. toen waren ze de grotste melkproducent in de omgeving. 2000 zijn ze (alltijd nog met 500.000 ltr.) van wegen hun leftijd gestopt met boeren. in die tijd hadden we in ons dorp al 3 boeren, die meer hebben gemolken dan mijn ouders.

als ik vandag zou moeten beginnen met melken, zou ik niet onder de 1.200 koeien beginnen, 10 miljoen liter. Dus voor de meeste bedrijven is verdubbelen onvoldoende. als je en echt goede boer bent, betekend dat niet, dat je ook en echt groot bedrijf kunt managen. van af en bepaalde aantal dieren is het belangrijk om met mensen, en niet met dieren goed kunnen om te gaan.

groeten
Adriaan
meelezer
En kun je er ook even een economische berekening / onderbouwing bij plaatsen?

Want een paar cijfers noemen en het gebruik van het woord "als" zegt mij niet meer dan dat je reactie dezelfde inhoud heeft als een luchtballon. 1 speldeprik en er blijft helemaal niks over.

Doe wat je doet goed, dan blijft er meer over dan veel matig doen
Farmer_
Quote:
@AdriaanJouwert: als je en echt goede boer bent, betekend dat niet, dat je ook en echt groot bedrijf kunt managen. van af en bepaalde aantal dieren is het belangrijk om met mensen, en niet met dieren goed kunnen om te gaan.

Das soms nog moeilijker dan om met koeien om te gaan, of het zoveel plezier geeft als zelf 100 koeienmelken, geloof het niet.
AdriaanJouwert
Hey meelezer,

ik kan jou geen zijfer geven. hoe je zeker hebt gelezen, ben in en varkens-luchtballon! maar je kunt zeker zijn, dat het geen verschil is tussen rond de 35 medewerkers op en varkensbedrijf of 18 medewerkers op en melkveebdrijf. om sucsess te hebben moet je in eerst instanzie de medewerkers te vreden houden. en dan de dieren.

en als als als je interesse hebt, stuur me even en mail. ik nodig jou van harte uit, om mij en mijn medewerkers kennen te leeren.

groeten uit Oostduitsland
AJ

doe wat je doet niet goed - maar zij alltijd de beste. dan maakt het niet uit of je varkens maark, melk produceerd of autos baut - je zullt alltijd tevreden zijn.
AdriaanJouwert
Hey meelezer,

ik kan jou geen zijfer geven. hoe je zeker hebt gelezen, ben in en varkens-luchtballon! maar je kunt zeker zijn, dat het geen verschil is tussen rond de 35 medewerkers op en varkensbedrijf of 18 medewerkers op en melkveebdrijf. om sucsess te hebben moet je in eerst instanzie de medewerkers te vreden houden. en dan de dieren.

en als als als je interesse hebt, stuur me even en mail. ik nodig jou van harte uit, om mij en mijn medewerkers kennen te leeren.

groeten uit Oostduitsland
AJ

doe wat je doet niet goed - maar zij alltijd de beste. dan maakt het niet uit of je varkens maark, melk produceerd of autos baut - je zullt alltijd tevreden zijn.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , stal , koeien , voer , melkveehouder , ruwvoer , inkomen , verdubbelen , financieren en vrouw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
60
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
1