Controle Vanggewas

NVWA controleert maïstelers op vanggewas

Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit | 24 oktober 2013

De komende weken kunnen maïstelers op zand- en lössgrond onverwacht bezoek krijgen van inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA). Naast de controle op het verplicht zaaien van vangstgewassen direct na de maïsoogst, gaat de toezichthouder ook na of er op de velden, waar na de oogst grondontsmetting heeft plaatsgevonden, ook vanggewassen zijn gezaaid. De NVWA heeft signalen dat dit niet altijd gebeurt. De controles door de NVWA vinden plaats in het hele land.

Maïstelers op zand- en lössgrond zijn verplicht om direct na de maïsoogst een vanggewas te telen. Het vanggewas neemt de in de bodem achtergebleven stikstof op en voorkomt daardoor dat deze uitspoelt naar het grondwater. Die stikstof is in de bodem terechtgekomen doordat eerder in het seizoen het land is bemest. Na het oogsten blijft stikstof achter die door het telen van vanggewas wordt opgenomen. Het vanggewas mag pas na 1 februari 2014 vernietigd worden. Voorbeelden van vanggewassen zijn gras, winterrogge, bladkool, bladrammenas, wintertarwe, wintergerst of triticale.
Gevolgen bij overtreding

In de mestwetgeving zijn o.a. regels opgenomen over het gebruik van dierlijke meststoffen. Hiermee voldoet Nederland aan de Nitraatrichtlijn van de Europese Unie. Het niet telen van een vanggewas is een overtreding van het Besluit gebruik dierlijke messtoffen en kan leiden tot een proces-verbaal en tot rapportage aan de Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken.

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de NVWA 0800-04 88.

Deel dit topic

Reacties

Tis te nat om te Zaaaaaaaaien !!! Hoe mut dat noe ???
huub
Wij hebben afgelopen voorjaar op tijd een vroeg ras gezaaid, inmiddels al bijna drie weken de maïs er af en het land weer groen.

Ieder jaar zijn er boeren die roepen dat het te nat is om een groenbemester te zaaien. Als tijdens de oogst de grond in elkaar wordt gereden dan is de mineralen benutting zowiezo de komende jaren niet goed. Dergelijke percelen zijn niet geschikt voor maïsteelt.
spotmelker
Je kunt in principe altijd wel een groenbemester zaaien, zelfs met een kunstmeststrooier en een wiedeg kun je rogge altijd in/op de grond krijgen. Pas in de herfst liever geen diepe grondbewerking toe. De grond wordt dan een spons die in het voorjaar slecht opdroogt. Sporen kun je beter met de greppelfrees afwateren, het land is dan in 't voorjaar eerder bekwaam.
oldhuus
Vorig jaar op dubbellucht met een kunstmeststrooier rogge "gezaait", land stond vol met diepe sporen vol water, was 2 dagen na het hakselen, kwam vrijwel niks van op. Op papier zandgrond in werkelijkheid venige smeerbende met wat zand er door.

Ergens in januari/februari over de vorst gediepwoeld grond droogde daarna heel snel op en de sporen waren weg.
spotmelker
Had je geen Poolse of Tsjechische rogge? Hier zijn in de buurt veel groenbemesters (gedeeltelijk) mislukt omdat het roggezaad maar 5 tot 10% kiemkracht had. Overzaaien lukt niet meer, diep losgetrokken land met de regen van afgelopen weken (>85 mm) is voorlopig onberijdbaar.
oldhuus
@spotmelker
Ik snap ook niet wat die lui nu te diepwoelen hebben, kan hier al niet meer op het land wezen dus groenbemester moet maar even wachten, liggen nog genoeg bomen op het land.
bugo
Ga er altijd met de triltand door en daarna zaaien (gras/rogge) met de kunstmeststrooier. Het liefst vlak voor de regen, ligt het direct vast op de grond. Heb op 8 oktober gezaaid en wordt nu al mooi groen.
casemxu
Ik heb een perceel in gebruik dat een ander opgeeft en die is geen veehouder dus geen derogatie en de man heeft geen toeslagrechten,dus krijgt geen subsidies,ben je dan nog steeds verplicht een groenbemester te zaaien?
mlkvhoudr
Volgens mij als jij hem in gebruik hebt wel.
huub
Die ander geeft het op, op papier heeft casemxu er dus niets mee te maken. Dat het niet moet wil niet zeggen dat het niet verstandig is, rogge kost bij onze maalder €0,34/kg, voor €17/ha zaai je dus een goede groenbemester, er zijn slechtere investeringen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , water , gras , tarwe , dienst-regelingen , stikstof , grond , nvwa , meststoffen , grondwater en regels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
13