Het economisch jaarresultaat is in Belgie een stuk lager als in Nederland

CRV heeft nu ook de Belgische cijfers bekend gemaakt, het EJR is in Belgie een stuk lager als in Nederland:

Met een economisch jaarresultaat (ejr) van 2.075 wipt de West-Vlaamse melkveehouderij net over die uit de provincie Antwerpen. Een melkveehouder uit het Oost-Vlaamse Zomergem spant evenwel de kroon, zo blijkt uit cijfers van de internationale rundveeverbeteringsorganisatie CRV.

Het "ejr" is een maat voor de economische waarde van geproduceerde melk op basis van de waarden "melk", "vet" en "eiwit", waarbij het melkeiwit de hoogste waarde heeft. Dat kengetal maakt het mogelijk om een economische vergelijking te maken tussen zowel dieren als bedrijven als provincies onderling.

Alhoewel het aantal bedrijven daalde van 3.100 (2008) naar 2.469 (2012), stijgt het gemiddeld aantal koeien per bedrijf tot 59. Het gemiddeld economisch jaarresultaat stijgt in die periode van 1.953 tot 2026. De kleine stijging ten opzichte van vorig jaar is te verklaren door een lichte stijging van het eiwitpercentage in de melk, aldus het CRV.

Met een ejr van 2.075 wipt West-Vlaanderen over Antwerpen (2.066), gevolgd door Oost-Vlaanderen (2.000), Limburg (1.993) en Vlaams-Brabant (1.724).

In de top tien van bedrijven met het hoogste ejr staan zes Oost-Vlaamse melkveehouders (twee uit Zomergem, Waarschoot, Lotenhulle, Zele en Lembeke), drie West-Vlaamse melkveehouders (Klemskerke, Elverdinge en Langemark) en een melkveehouder uit de Antwerpse gemeente Reet. Melkveehouder Patrick Claeys (Zomergem) spant met een ejr van 3.081 de kroon. De gemiddelde melkproductie per koe bedraagt in Vlaanderen 8.317 kilogram melk.

De cijfers hebben betrekking op de periode 1 september 2011 tot 31 augustus 2012. Meer gedetailleerde cijfers kunt u lezen in Landbouwleven van 19 oktober 2012.

Bron: landbouwleven.be

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , koeien , melk , koe , eiwit , crv , melkproductie , dieren , melkveehouders , melkveehouder , belgie , vlaanderen , melkeiwit , 2012 , economisch jaarresultaat , ejr en kengetal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0