Notering stijgt, melkprijs niet

De prijzen voor zuivelproducten vonden deze week de weg omhoog. Voor de melkprijzen geldt dat nog niet.

Liefst 13 procent stegen de prijzen dinsdag gemiddeld op de internetveiling van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra. Niet zo zeer de ommekeer, wel de omvang daarvan verrast.

Fors noemt zuivelmarktvolger Klaas Johan Osinga van LTO het percentage dat de omslag markeert. Een aantal weken terug voorspelde hij dat het bereiken van de bodem nooit lang meer kon duren. Hij wees op dure tarwe, dure soja, dure energie, een krappe Amerikaanse melkprijs, oprakende zuivelvoorraden en het einde van het Nieuw-Zeelandse melkseizoen.

Dat de noteringen ineens 13 procent stijgen, heeft mogelijk te maken met een grote tender in Nieuw-Zeeland. Ook de melkproductie in Europa, waaronder Nederland, en Amerika loopt wat terug. Extra voordeel voor Nederland, waar de PZ-noteringen sinds twee weken voorzichtig weer stijgen, is de waardedaling van de euro, wat de export extra stimuleert.

Omslag september

Goed nieuws dus voor de melkveehouders. Toch moeten ze nog even wachten voordat de stijgende zuivelnoteringen zich vertalen in stijgende melkprijzen. Eerder constateerde Osinga dat de boerenmelkprijs wereldwijd een aantal maanden achter loopt op de zuivelnoteringen. De melkprijs was in relatie tot de actualiteit op de zuivelmarkt de afgelopen maanden te hoog, terwijl hij de komende maanden te laag is. Osinga vindt dan ook dat zuivelondernemingen wereldwijd meer snelle informatie-uitwisseling moeten organiseren over productie en markt. Daardoor kan sneller worden geanticipeerd op het niveau van de zuivelnoteringen.

De verwachting in de zuivelindustrie is dat de melkprijs vanaf september weer de lift ingaat. FrieslandCampina verlaagde de garantieprijs voor melk voor juni met 0,75 euro tot 32 euro per 100 kilo melk bij 4,41 procent vet en 3,47 procent eiwit, exclusief btw.

Opmerkelijk is dat de vet- en eiwitprijs wel heel ver uit elkaar lopen. Voor vet betaalt RFC 2,71 euro per kilo (was 3,05 euro in mei), terwijl de eiwitprijs stijgt van 6,46 naar 6,69 euro per kilo. Het leidt voor de gemiddelde RFC-boer met gemiddelde gehaltes tot een melkprijs die in juni iets onder de 30 cent ligt.

Cono maakte haar melkprijs voor mei inmiddels bekend. Voor vet betaalt de zuivelcoöperatie 2,95 euro, voor eiwit 6,55 euro.

Dat leidt bij een leverantie van 500.000 kilo melk tot een melkprijs van 32,24 euro per 100 kilo melk bij 4,5 procent vet en 3,5 procent eiwit.

Bron: nieuweoogst.nu/

nieuweoogst.nu/_img/logo_lto.gif/

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's tarwe , lto , melk , amerika , export , frieslandcampina , melkprijs , campina , energie , europa , soja , eiwit , fonterra , melkproductie , cono , nieuwzeeland , melkveehouders , boer , rfc , zuivelcoöperatie , coöperatie , zuivelmarkt , zuivelnoteringen , garantieprijs en zuivelindustrie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!