DDB, geen verdeeldheid maar economische solidariteit

<b>Verdeeldheid onder boeren is steeds vaker onderwerp van gesprek. Ook betreffende de DDB wordt herhaaldelijk als kritiek aangevoerd dat de DDB verdeeldheid zou veroorzaken.Een kritische houding is prima, ook ten aanzien van de DDB, maar dan moet deze kritiek wel op basis van juiste informatie en feiten zijn. En helaas blijkt uit de kritiek van veel tegenstanders van de DDB, dat men niet de moeite heeft gedaan zich goed te laten informeren over de werking en inhoud van de DDB.
</b>
Veel te vaak wordt de eventuele melkleverstop, gebruikt als argument waarom de DDB zal mislukken. Melkveehouders zullen nooit de solidariteit op kunnen brengen om dit te laten slagen zeggen de critici. De melkleverstop is maar een heel klein onderdeel van de totale DDB en als we de uitslagen van de?Boerderij? enquête bekijken,blijkt dat 66% van de melkveehouders zeker bereid is tot een leveringsstop. Solidariteit, vanuit een economisch standpunt zal dus zeker slagen.
Ook de promotie door alleen de NMV is voor een aantal critici reden tot wantrouwen. De NMV heeft de DDB echter ontwikkeld en doet daar tot nu toe ook alleen promotie voor. Dat is inderdaad geen goede zaak, andere organisaties zijn echter volledig vrij om met het idee en de promotie van de DDB aan de slag te gaan. De DDB is voor alle melkveehouders en zal na de oprichting als een zelfstandige organisatie gaan werken, totaal los van de NMV. Dat andere organisaties niet mee willen werken aan de realisering van de DDB, of zelfs dit initiatief tegenwerken, is alleen deze partijen te verwijten.
Verdeeldheid ontstaat door deze organisaties; zo heeft men ook nog steeds niet uitgelegd waarom men de DDB niet steunt! Sterker nog: Als de LTO en de zuivelcoöperaties de DDB zouden ondersteunen dan had 85 % van de melkveehouders zich al aangemeld en zal de melkleverstop nooit nodig zijn!
Volgens de Boerderij enquête mag het initiatief na enkele maanden al rekenen op een deelname van+/- 20%, deze mensen hebben zich aangemeld als deelnemer van de Initiatiefgroep Melk (de vooropzet van de DD, dat is helemaal niet slecht! Het is immers een volledig nieuwe manier van denken, een bewustwording van het belang van een geheel nieuwe manier van krachtenbundeling en opzet van coöperatief denken en ondernemen. Dit is een proces dat zeker enkele jaren nodig heeft.
De melkbundeling in Nederland door twee grote zuivelcoöperaties is nog geen succes voor de melkprijs gebleken: deze coöperaties beconcurreren elkaar ten koste van onze melkprijs. Ze worden volledig door de grote supermarktorganisaties tegen elkaar uitgespeeld.
De DDB is keihard noodzakelijk om hier een eind aan te maken. De grootwinkelbedrijven hebben geen boodschap aan ons belang van een goede melkprijs. En de DDB heeft als doel om de verstoorde machtsverhoudingen in de zuivelketen te herstellen. De grip op de waarde van onze melk moet terug bij ons als primaire producenten. Voor concurrentie van de wereldmarkt hoeven we niet bang te zijn, de versmarkt kan niet voorzien worden van af de wereldmarkt en de wereldmarktprijs voor zuivel stijgt terwijl de ?markt? in Europa daalt. Dit klopt niet.
Maar liefst 75% van onze Nederlandse zuivelproducten blijven in West Europa, dat is ook de reden dat de DDB een internationaal melkveehouderijbelang zal worden. Gelijk gestemde organisaties in andere Europese landen zijn enthousiast. De Europese Dairy Board is al opgericht en er wordt hard gewerkt aan de promotie in de landen om ons heen.
Op de informatieavonden van de DDB werden deze zaken allemaal uitgelegd, critici moeten eerst zo?n avond bijwonen voor zij slecht geïnformeerd een kans als deze aan de kant gooien. NMV ga zo door! En LTO en zuivelcoöperaties ondersteun alsjeblieft dit belangrijke initiatief.Als jullie dit niet doen verliezen jullie je bestaansrecht.
De DDB moet er komen! Alleen samen staan we sterk.

Kees Groenestein
Eemnes
Melkveehouder

Meer DDB: [www.nmv.nu]

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Een simpeler en gemakkelijker alternatief.

Laat alle zuivelfabrieken een soort DDB oprichten en een hogere productprijs gaan afdwingen bij de supermarkten. De zuivelfabriek verdiend dan meer en kunnen een deel van dat geld uitbetalen aan melkveehouders. De zuivelfabrieken worden er beter van en de melkveehouders, wat willen we nog meer? Dit geeft een aantal belangrijke voordelen:

1) Je hebt met een kleinere groep te maken, waardoor afspraken en cominucatie gemakkelijker is.

2) De melk kan bij een leveringsstop verwerkt worden tot lang houdbare producten, waardoor de producten niet hoeven te worden weggegooit.

Bosch
Onbekend
Helemaal mee eens!!! Dit was het doel bij de oprichting van de coöperatie's. Het wordt zolangzamerhand na meer dan 100 jaar eens tijd dit in de praktijk te brengen.
Onbekend
prijsafspraken? ehhh weet niet hoor......
Onbekend
prijs afspraken mag niet van de NMA,

eigenlijk moet je gewoon niet zeuren er wordt 50 euro betaald voor een kilo vet, en we hebben afgelopen quotumjaar 69.5 miljoen liter te veel geproduceerd en daar 23.1 miljoen euro supperheffing voor betaald.

conclussie er is te veel animo om te melken, dus de prijzen zijn hoog zat
Onbekend


Kees, keer even terug met beide benen op aarde. Jouw verhaal voegt niets toe aan de discussie van een aantal maanden geleden. De realiteit is dat 5van de 6 melkveehouders niets zien in deze dagdromerij. En dat ligt echt niet aan het al of niet aanwezig geweest zijn op zo'n avond. Ik ben er wel geweest en daar overtuigd geraakt van de onzinnigheid van dit fata morgana. De veehouderij is geen sekte !!
Onbekend
Misschien moeten we maar huisarts worden.
Onbekend
25000 huisartsen erbij en dan helemaal geen droog brood meer?
Winkelpersoneel en broodventers worden eruit gewerkt, hoelang moet die neerwaartse spriraal nog doorgaan?
Onbekend
De huisartsen leggen hun werk wel neerals het om hun inkomen gaat.
Onbekend
Voor zover mij bekend is het gebrek aan efficientie de reden voor meer marktwerking in de zorg. Huisartsen zijn veel tijd kwijt zijn aan verplichte administratieve handelingen en moeten straks ook nog onderhandelen voor hun inkomen. Duur betaalde chirurgen lopen uit hun neus te eten of nemen patienten mee naar het buitenland, omdat zehier niet kunnen opereren wegens een tekort aan opgeleide assistenten( je weet wel, om instrumenten aan te geven) en daardoor kostbare operatiekamers leeg staan met bijbehorende wachtlijsten.
Volgens mij is dan de regelzucht de reden voor de inefficientie, maar moet je die dan oplossen met méér marktwerking?
Misschien hadden onze Tweede Kamerleden eerst een kijkje in Frankrijk moeten nemen. Daar sturen de huisartsen de patientenmet een nota`tje van 20 Euro en een tas vol medicijnen naar huis. Voor de rest is het armoe troef onder huisartsen, dankzij de marktwerking. Lijkt me geen gezonde zaak.
anonymous_1249
Huisartsen op het geven van recepten en doorverwijskaarten verder ook overbodig. Laat die lui nu eens snappen dat we in een nieuwe wereld leven, en dat ze zich in de toekomst meer moeten gaan gedragen als ondernemer.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melk , melkprijs , nmv , europa , zuivel , ddb , boerderij , melkveehouders , zuivelketen , dairy en coöperaties geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0