Zoek de verschillen

<b>Door Peter ten Hoeve, voorzitter NMV

Vaak wordt er gezegd dat de NMV meer moet samenwerken met andere belangenorganisaties. Dit is in een aantal gevallen mogelijk. Maar er zijn tussen landbouworganisaties ook fundamentele verschillen, waardoor samenwerking niet mogelijk is. Dit kan zijn door tegengestelde belangen tussen verschillende sectoren, maar ook door het uitgangspunt van de belangenbehartiging.
</b>
Zo kan een belangenorganisatie kiezen voor de sector als geheel of voor het individu. De NMV kiest voor het individu, de melkveehouder is belangrijk. Uitspraken als ?de landbouw blijft in Nederland? en ?de sector moet concurrerend zijn? zijn typerend voor organisaties die de sector boven het individu plaatsten. Zij zien het dan ook als winst wanneer de sector wordt teruggebracht tot 15.000 melkveehouders. Feit is echter dat de melkveehouderij sinds 1950 in aantal al met 90% is teruggebracht. De sector is daar niet sterker van geworden; het inkomen en de winstgevendheid zijn achtergebleven.

Organisaties die naar buiten brengen dat zij voor de ?blijvers? zijn, die vervolgens melk moeten kunnen leveren voor 25 cent, stellen de industrie centraal die kan floreren bij een lage inkoopsprijs voor grondstoffen. En zo wordt een grote groep coöperatief ingestelde melkveehouders teruggebracht tot grondstoffenleverancier. De zuivelindustrie boven de mens. Respectloos, vindt de NMV. Deze ontwikkeling zien we ook in oude communistische bolwerken. De staat was heilig en in naam van die staat verdwenen talloze mensen.

Waar is de sector bij gebaat? Er zijn belangenbehartigers die vinden dat een sector strak bestuurd moet worden: er moeten ammoniakzones worden ingesteld; er moet een KKM worden opgericht; de mestwet moet scherp, dus niet te diep meten; hoge boetes als de oormerken eruit zijn, want een sluitend I&R is goed voor de sector ?
Een strakke regie die de boeren behoedt en in de hand houdt. Waarbij strakke regelingen ingevoerd worden die zijn gebaseerd op aannames en niet op de praktijk.

De NMV vindt het individu belangrijk. Als het de boer goed gaat, gaat het de sector ook goed. Het zijn de mensen die het verschil maken. Het onderzoek naar een rekening courantsysteem voor de quotering is aangevraagd, omdat het de individuele ondernemer meer gemak geeft. Het belang van het individu is ook de reden dat we het Meldpunt I&R hebben ingesteld, om het doden van gezonde koeien vanwege slechte oormerken te voorkomen. Hierin wilden we samenwerken met anderen.

In andere zaken als meetdiepte nitraat, fosfaatnormen, flora- en fauna wetgeving, MKZ, vliegenbestrijding enz. enz. probeert de NMV er een zo gunstig mogelijke positie voor de melkveehouder uit te slepen. Wanneer dit niet wordt ondersteund door andere partijen, is dat jammer. Het uitstralen van eenheid binnen de sector kan in Den Haag voordelen opleveren.
Samenwerking op punten is goed maar, daar waar de inzichten ver uiteen liggen, niet altijd mogelijk.

Peter ten Hoeve, voorzitter NMV

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Juist daarom ben ik lid van de NMV
LTO boeren worden liever groot zonder extra te verdienen.
Onbekend
Kijk de NMV wil echt de belangen van de melkveehouderij behartigen.
Onbekend
als er niks verdient wordt, waar betaal jij dan die (nieuwe) mooie BMW dan van ? Het meer is nooit vol, goed streven. Maar om even (collega Koeboer) te constateren dat er niks verdient wordt is grote onzin. Waar worden dan al die uitbreidingen en die luxe machineparken dan van betaald, van het verlies ?????
Onbekend
DD een beetje jaloers op de nieuwe BMW? ERG kleinzielig van je. Ik ben blij dat er eens iemand is die z'n nek uitsteekt voor de blijvende boeren en niet alles zondermeeraccepteert wat de overheid ons soms ongefundeerd probeert op te leggen. Bovendien is het toch abnormaal dat men rente geinvesteerd vermogen ed. niet vergoed krijgt, welke bedrijfstak heeft dit? Brood sinds eind augustus toch wel 5 euro centjes duurder geworden. Waarom de melk niet?DD schreef:
>
> als er niks verdient wordt, waar betaal jij dan die (nieuwe)
> mooie BMW dan van ? Het meer is nooit vol, goed streven. Maar
> om even (collega Koeboer) te constateren dat er niks verdient
> wordt is grote onzin. Waar worden dan al die uitbreidingen en
> die luxe machineparken dan van betaald, van het verlies ?????
Onbekend
jaloers op die mooie BMW, grapje zeker. Ik ben dik tevreden met m'n golf. Ieder zijn meug maar om even te stellen dat de afgelopen jaren niks verdient is, wat een onzin. Om melk te vergelijken met Brood, dan snap je niks van de handel. Melk is een basisprodukt net als tarwe. Fristi is een eindprodukt net als brood. Als die akkerbouwers net zoveel erbij krijgen als er tarwe in een brood gaat, staan ze nu rijen dik voor de BMW-garage om een X-5 te bestellen. klagen oke maar dan wel onderbouwd.
Onbekend
Zonder op de inhoud van dit stukje in te gaan, constateer ik dat dit een oude, beproefde truc is om aanhangers voor je denkbeelden te vinden:

''Creeer een vijand, schuif hem de schuld in de schoenen van alles wat niet goed gaat, en het volk zal zich massaal achter je scharen''.

Maar ik denk dat veel boeren toch slim genoeg zijn om dit te doorzien.
Onbekend
goed en diplomatiek gezegd.
Onbekend
Feit is dat de NMV nieuwe leden erbij krijgt,en lto leden verliest,dus boeren doorzien het verschil in beleid uitstekend.
Onbekend

Onzinnige opmerking Sikke.
Een organisatie die een groot 'marktaandeel' heeft kan immers alleen maar verliezen. Dat zie je bij LTO maar ook bijvoorbeeld bij CR Delta, de Rabobank en de energiereuzen NUON, Essent en Eneco.
Onbekend
Onzinnige opmerking?
Deze opmerking was jou niet naar de zin,maar is wel de waarheid.
Onbekend
Ik hoop dat dit groeiend aantal leden ook resultaat voor hun geld krijgen. Ik heb nog steeds het idee dat de NMV een stel jonge bokken zijn die overal tegen aan stoten en nog onervaren zijn. Maar dat heb je soms nodig om iets te bereiken, dus ik wens ze het allerbeste.
Het is jammer dat boeren die geen lid zijn van NMV en/of LTO toch profiteren van hun werk.
Onbekend
>>" Uitspraken als ‘de landbouw blijft in Nederland’ en ‘de sector moet concurrerend zijn’ zijn typerend voor organisaties die de sector boven het individu plaatsten. Zij zien het dan ook als winst wanneer de sector wordt teruggebracht tot 15.000 melkveehouders. Feit is echter dat de melkveehouderij sinds 1950 in aantal al met 90% is teruggebracht. De sector is daar niet sterker van geworden; het inkomen en de winstgevendheid zijn achtergebleven. ">>

Even een vraag aan die NMV n.a.v. zijnuitspraak.
Hoe zou de melkveehouderij er voorstaan in Nederland en vooral de individuele melkveehouders als er deze ontwikkeling niet geweest was?
Wanneer op heden het Nederlandse melkveehouderij bedrijf nu meer als de helft kleiner zou zijn geweest met uiteraard dezelfde ontwikkeling buiten Nederland en dezelfde melkprijs als nu?
Want de Eu verhoogt echt niet de melkprijs n.a.v.van het feit dat in éen lidstaat de bedrijven klein blijven.

Het antwoord is niet moeilijk en het toont de drogredenen van NMV aan .
De melkveehouder als individu zou slecht af zijn als op heden het gemiddelde bedrijf b.v. iets als 20 of 30 koeien zou hebben.
Onbekend
Ik geloof dat je niet kunt lezen Arie , hij bedoelt dat er al meer dan genoeg melkveehouders zijn afgevallen en de NMV ziet dat niet als een winst voor de sector. Ik heb heb het al eerder in een topic aangegeven , de spoelijng wordt steeds dunner en iedere melkveehouder die stopt zie ik meer als nadeel dan een voordeel.
Onbekend
Nee jij leest niet goed, hij heeft het duidelijk over de afname van melkveehouders in het verleden.
Die was verkeerd , want die heeft geen winst gebracht etc.
Jij wilt graag lezen wat je aanstaat.
Onbekend
Mooie woorden, en voornemens, maar als er niet naar geluisterd wordt in den Haag of de EU dan schieten we er niet veel mee op. Resultaten zie ik niet in dit artikel.

We leven in Nederland, Bos en Balkenende geven continue af op elkaars plannen maar na 22 november staan ze samen op het bordes bij de koningin. Nederland is het land van het poldermodel en het compromis. De resultaten van LTO zijn misschien niet altijd perfect maar ze praten mee en er wordt naar geluisterd. Bij de NMV wordt alleen geroepen en alleen de achterban luisterd en niet de mensen die de regels maken.
Het toppunt van NMV beleid is de DDB, een oprichtingsvergadering uitschrijven voor alleen voorstanders en dan trots vertellen dat je bijna 100 % voorstanders onder de voorstanders had...
Onbekend
Balkenende en Bos op het bordes bij de Koningin............. Ik mag toch echt hopen dat ons dat bespaard blijft. Nee, geef mij maar Balkenende aan het roer die samen met de VVD een coalitie vormt desnoods aangevuld met de ChristenUnie/S.G.P., indien dit nodig mocht zijn om een meerderheid te halen. Misschien wel geen stabiele coalitie, de CU/SGP kan maar zo om een of andere kleine ethische of godsdienstige kwestie het kabinet opblazen maar de kans op een voortijdige val van een kabinet van CDA en PvdA is denk ik net zo groot met zo'n 'draaikont' en opwellerig type als Bos aan het roer.

Maar, om bij de kern van deze topic terug te komen, in het leven is het GEVEN en NEMEN. De bestuurders van de NMV tonen wel inzet en doorzettingsvermogen, daar moet ik ze in prijzen, maar ik heb de indruk dat zij te weinig GEVEN waardoor zij zich gewoon buitenspel zetten. Ik denk dat LTO dat spel beter beheerst en daardoor uiteindelijk veel meer voor elkaar krijgt.
Onbekend
Naar LTO wordt geuisterd ja , dit klopt geheel. LTO komt zelf meestal met regelgeving waar ze bij het ministerie nooit bedacht konden krijgen zoals Minas , KKM , bregenen op maat.Nooit eens gewoon de kont tegen de krib ,maar zelf steeds copromissen sluiten wat achteraf meestal weer op niks uitdraaid. Beregenen met toekomstige dure grondwaterheffingen zodat het net zo goed verboden kan worden , Minas weten we allemaal wat ermee gebeurd is en KKM het wondermiddel om wat uitgerangeerde controleurs van werk te verschaffen.
Nee een belangenbehartiger moet roepen wat de boer graag hoort en zich daar volledig voor inzetten. En ik heb daarom meer vertrouwen in de NMV.
Onbekend
De bewustwording van mineralenstromen op het bedrijf dankzij Minas heeft ons onbedoeld meer geld bespaard dan de DDB tot nu toe heeft opgeleverd. Met de KKM heb ik nog nooit problemen gehad, binnen een half uur zijn ze weg en je houd er wel externe controleurs mee van de dam, vraag maar aan een zelfzuivelaar die aan AH levert of die gecontroleerd wordt.
Een belangenbehartiger moet roepen wat de boer wil..... En de boer doet wat de politiek wil... ja ja
Onbekend
Nooit eens de kont tegen de krib?
Ik weet niet hoe oud jij bent maar denk maar eens aan de mestboycot in ik geloof 1997.
Resultaat: 0.0
Daar heeft de LTO een wijze les mee geleerd.
Nu proberen NMV en NVV ook regelmatig via juridische weg hun gelijk te krijgen.
Komt misschien goed over bij de leden maar resultaat is zeer teleurstellend.
Ik kies voor een organisatie die zijn energie steekt om vóóruit te komen.
Onbekend

George, vertel mij eens wat de NMV concreet heeft bereikt bij het tot stand komen van wet- en regelgeving.
Niks toch !!

Jij suggereert dat de LTO Minas bedacht heeft. Nou daar ben ik ze dan zeer dankbaar voor. Onder Minas waren wij als melkveehouders heel wat beter af als onder de huidige mestwetgevingwelke ingegeven is door de EU.
Onbekend
Tja maar het is weer gewoon weggevaagd door Brussel , dus wat hebben we aan dat Minas gehad?
Onbekend

Daar gaat het niet om !!
Jouw verhaal komt er op neer dat LTO Minas bij de ambtenaren 'door de strot heeft geduwd' omdat zij er zelf niet op gekomen zouden zijn.
Nou, is dat achteraf dan zo verkeerd geweest dan ??
Onbekend
Ook niet goed , anders had het nog wel bestaan.
Onbekend

George, onze rasechte betweter.
Maar dat schijnt een eigenschap te zijn die bij NMV-leden nogal eens voor schijnt te komen.
Onbekend
Minas leverde mij tenopzichte van dit jaar heel wat minder kosten op. dus voor elk jaar dat ik hier van kon profiteren: hoera, hoera, hoera. George schreef:
Onbekend
Bedankt Richard voor jou herinnering. Er is nu gelegenheid om wat te vragenaan de NMV.

1 vraag: met veel bombarie zijn veehouder wel of niet op een klemmende wijze benaderd om zich aan te melden voor de DBB. Hoe staat het ermee en wat gaan jullie nou doen want na woorden komen toch daden ?. Enig uitleg zijn jullie nu wel verplicht ook aan de veehouder die zich aangemeld hebben.
Onbekend
Ik vind het erg triest dat hier een club zich zelf profieleerd dat we de verschillen moeten zoeken,en voor de induvidueele boer op te komen.
Hebben we er niet veel meer aan als sector als de NNV en LTO hun overeenkomsten opzoeken en samen als een sterk front optrekken
Grasbaal
Een soortgelijke belangenbehartigings situatie??:

Ontevreden kippervervoer breekt met transportkoepel

• door THEO JONGEDIJK

DEURNE – Een aantal transportbedrijven in het zogeheten kippervervoer heeft zich uit onvrede afgescheiden van de werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) in Zoetermeer. De vervoerders van onder andere zand, grind en asfalt ten behoeve van de wegenbouw verwachten dat hun belangen beter behartigd kunnen worden door een kleine organisatie.

Jenny Munsters, eerste secretaris van de Kippervervoerders Organisatie Nederland (KIPON), is eigenaresse van het bedrijf WSM in Deurne, dat tien kipperwagens heeft rijden. „Bij TLN betaal je een behoorlijk lidmaatschapsbedrag. Het nadeel is dat de organisatie achttien deelmarkten heeft. Onze belangen kregen daardoor niet de prioriteit die wij wensten”, luidt haar klacht.

Volgens Munsters zit de sector met drie problemen die om een oplossing schreeuwen. „En al járen”, benadrukt ze. „Overbelading, aslastwetgeving en oneigenlijke concurrentie van landbouwvoertuigen”, somt ze op. „Wij vervoeren in opdracht van derden, zoals Rijkswaterstaat en zeg maar de grote bouwbedrijven in dit land. Het gebeurt dat we meer lading mee moeten nemen dan is toegestaan. Overbelading dus, waartegen de autoriteiten met hoge boetes optreden. Die zijn voor onze rekening.”

Probleem twee is de aslastwetgeving. „Die schrijft voor dat lading gelijkelijk over de assen moet zijn verdeeld. Ondanks technische aanpassingen is dit heel moeilijk. In België en Duitland komt veel minder overbelading en aslastoverschrijding voor omdat de wetgeving veel praktischer is en de opdrachtgever medeverantwoordelijk maakt.” Ten slotte is de oneerlijke concurrentie van landbouwvoertuigen, die steeds vaker lading afsnoepen, een doorn in het oog van Munsters. „TLN heeft aan die drie pijnpunten in de afgelopen jaren niets kunnen veranderen. Dus gaan we er nu zelf maar voor.”

In de kipperbranche zijn landelijk gezien honderden bedrijven actief. Een vijftigtal heeft zich inmiddels bij de nieuwe organisatie aangesloten. Volgens Esther Vorenkamp van TLN heeft hooguit een vijftal ondernemingen het lidmaatschap opgezegd. Over de breuk zegt de woordvoerster: „TLN heeft juist het systeem van deelmarkten om recht te doen aan alle sectoren. Wat de kippers betreft zijn wij van mening dat ook zij alle aandacht krijgen.”

Bron: De Financiele Telegraaf

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , landbouw , koeien , melk , nmv , melkveehouders , melkveehouder , boer , mkz , kkm en samenwerken geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0