'Dierlijke mest is echt goud waard’

"We moeten als sector meer dierlijke mest op eigen grond mogen uitrijden. Bepaalde gronden in Nederland hebben dat echt nodig. " Dat zegt Melkveehouder Wily Erinkveld in de rubriek Wij van LTO Noord.

Wat zijn in uw ogen belangrijke thema’s?
‘De bemestingsmaatregelen. Daar moet de overheid soepeler mee omgaan. We moeten als sector meer dierlijke mest op eigen grond mogen uitrijden. Bepaalde gronden in Nederland hebben dat echt nodig.

‘Daarnaast is mest goud waard. Mest kun je verwaarden tot energie, je kunt er stikstof en fosfaat uit halen en omzetten tot kunstmest. Daar los je een deel van de mestproblematiek mee op. LTO Noord, kijk hiernaar en zet je in voor de mogelijkheden die er wél zijn.’

Heeft u nog tips voor LTO Noord?
‘Luister naar wat de sector wil, zorg voor duidelijkheid en durf met je vuist op tafel te slaan. Veel collega-boeren vinden dat we als sector te veel weggeven en te weinig daarvoor terug krijgen. Kijk naar de derogatie. Die is ons zomaar ontglipt. Ik maak me daarnaast oprecht zorgen over de toekomst van jonge agrariërs in Nederland. Als alles zo doorgaat, raken we die kwijt door de steeds veranderende en ingewikkelde wet- en regelgeving.’

Deel dit topic

Reacties

Albert Altena
Dat is waarheid als een koe.
Maar mest wordt door velen nog gezien als afval.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's energie , derogatie , stikstof , kunstmest , regelgeving , overheid , melkveehouder , toekomst , uitrijden en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
1.440