DDB:Even een 'wake-up call' voor Siem-Jan Schenk

Door Sieta van Keimpema.

Misleidend, dat is de reactie van LTO in het Agrarisch Dagblad bij monde van Siem Jan Schenk, op de DDB enquête. â??Omdat ten onrechte wordt gesuggereerd dat de melkprijs op een redelijk peil kan worden gehouden door de productie in Europa te beheersenâ??, aldus Schenk, die stelt dat de melkproductie in Europa daalt, maar met name in Amerika stijgt.


Daarnaast beweert Schenk, dat de melkproductie met liefst 10 procent zou moeten worden ingekrompen en de export naar bestemmingen buiten de EU zou wegvallen, als de DDB plannen worden gevolgd. LTO meent dat er in de gegeven omstandigheden niets anders en beter opzit dan door te gaan om de ingeslagen weg en als melkveehouder te leren omgaan met liberalere marktomstandigheden. Hier zien we de reactie van een organisatie die wanhopig probeert vast te houden aan vervlogen zekerheden. Zelfs al is de wereld inmiddels dramatisch veranderd.

De DDB-enquête was niet misleidend. De vragen waren open, over prijs werd niet gesproken en de geïnterviewden hadden de totale anonieme vrijheid te antwoorden wat ze wilden. Even een 'wake-up call' voor de heer Schenk: De export buiten de EU ís al verdwenen, omdat bijvoorbeeld de vraag op de wereldmarkt is weggevallen door de crisis, de banken niet meer garant willen staan voor de export én omdat de dollar zo laag staat. Maar we produceren nog wel evenveel in de EU, dus we melken onszelf zo het faillissement is. Wellicht hadden we er veel beter voorgestaan wanneer we tijdig wat productie hadden ingekrompen. Dan hadden we geen geldverslindende overproductie en opslag gehad, geen extreme daling van de melkprijs.

Misleid
Maar, wie misleid nu wie? Schenk suggereert dat terwijl de consumptie fors is gedaald, doormelken mogelijk is omdat de Europese productie is gedaald. Terwijl de EU-overschotten zich opstapelen.

Amerikanen
Boerenorganisatie Western United Dairy Farmers (WUD) heeft halverwege januari jl. bij het Amerikaanse Congres het verzoek neergelegd voor financiële steun om 300.000 koeien via CWT uit de markt te kopen. De daling van de zuivelvraag is zo enorm, dat productiebeperking de enig juiste optie is, aldus WUD. Dus geen productiestijging maar een bewuste productiebeperking vanuit Amerika.

Enquête
Ook LTO-leden hebben meegedaan aan de enquête, ook zij hebben in ruime meerderheid gekozen voor een andere koers dan die de LTO top wil. Accepteer dat LTO en stel de visie bij. Bestuurders horen er te zijn voor de leden. Een belangenorganisatie hoort er niet te zijn om de persoonlijke koers van de top te realiseren.

Crisisbeleid
Wanneer dringt tot LTO door, dat we een andere situatie hebben dan een aantal jaren geleden. Dat we in een crisis zitten die ongekend is, in omvang en in hevigheid. Dat we slechts aan het begin staan van deze crisis. De leden verdienen een belangenorganisatie die in crisistijden leiding geeft en een koers uitstippelt in het belang van de meerderheid van de leden. Wanneer stelt deze club, die overal aan tafel zit, nu eens een actieplan op om zoveel mogelijk leden door deze crisisperiode heen te loodsen. Dat is ook jou opdracht Siem Jan. Wanneer LTO daar niet aan wil voldoen, doen ze de leden tekort. Het roer moet om, de meerderheid van de melkveehouders wil het.

<b>Nieuwe Poll door Melkquotum.Startpagina.nl:LTO moet het roer omgooien!</b><br>

<li><a href="[poll.dezeserver.nl],LTO moet het roer omgooien!</a></li>

<li><a href="[poll.dezeserver.nl], LTO moet vasthouden aan het huidige beleid</a></li>

<li><a href="[poll.dezeserver.nl] roer?</a></li></ul>
<sup>Tussenstand:</sup>
<img src="[poll.dezeserver.nl];

De DDB en de EMB hebben dit actieplan wel opgesteld. Wij willen geen exportsubsidies, omdat dit niet werkt; besteed het EU-geld aan steun voor kalverenmelk of voor verwerking van zuivelproducten in biogas installaties. En bevries de EU-quotumuitbreiding in de nationale reserve. Dat zijn al een paar stappen die de boeren geen cent kosten. Vervolgens moeten we naar een flexibel systeem om de markt te reguleren. Dat zal betekenen dat we tijdelijk productie beperken, tot de markt weer gezond is. Dan hebben we ook een gezonde melkveehouderij die het vermogen heeft om marktgericht te produceren.

Sieta van Keimpema, voorzitter DDB


4 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/02/2009 17:53 door Co Scholten.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Volgens mij probeert de DDB eerder wanhopig vast te houden aan vervlogen tijden met het behoud van het quotum en grenzen afschermen. Ik vraag me zo langzamerhand af of ze ooit van WTO hebben gehoord?
Onbekend
kun je zelf niet meer denken en beslissen?
Onbekend
Dus de DDB ontkent vraaguitval door te hoge prijs van de grondstof melk ??Ga bij de retail aktie voeren : de marge blijft daar.
Onbekend
O,Nee hoe veel dan ?
Als ik nu 100 eurootjes omruilkrijg ik daar 130 USdollars voor.Bij invoering van de euro was dat 1:1.
Conseclusie us dollar staat gewoon laag .
Verders kan worden opgemerkt als de dbb wat beweert wordt gelijk door jou in twijfel getrokken maar als het de lto betreft dan geloof je het direct.
Dat zegt al genoeg over jou personelijke vooringenomenheid. Het draait om de feiten en niet waar die afkomstig van zijn.
Onbekend
Door het Quotumsysteemblijft de kostprijs veel te hoog.
Op de wereldmarktblijf je kansloos.
Het is een communistich systeem wat de melkveehouderijbevriest.
Ons land heeft goede grond .
Veel goede ondernemers.
Een goed geörganiseerde afzet door de Coöperaties.
Wij kunnen de concurentie aan.
Het is jammer dat niet iedere veehouder dat wil zien.

Agrarisch Nederland is te klein om verdeeld te zijn.

Positieve instelling is onmisbaar.
De toekomst is niet voor zeurkousen.
Onbekend
Melken voor wereldmarktprijs is gewoon een drama!!

Je moet dit niet willen , verschil in melkprijzen over de wereld is heel normaal,
verschil in kostprijzen zijn er ook ....

Zoals kostprijs China minder dan 10 cent/kg
kostprijs Japan rond 50 cent/ kg (door aankoop alle ruwvoer VS)

Zo ligt de melkprijs in China rond 15 cent en Japan meer dan 1 euro ....

Wereldmarkt = gewoon dumpmarkt !!

Arbeidsloon is ook niet overal gelijk Europa/Afrika....

Dus waarom melkprijs wel ????

Waanzinnige ideeën van de LTO liberaliseren ...alleen omdat quotumkosten uit de hand lopen ??
gebuik toch een ander tool hiervoor....
Onbekend
eens ekoos !!!!!!!!!!!!!!!
Onbekend
Ruim 50% (van 170 stemmers) is het niet eens met het LTO beleid......

Waar zijn die kneuzen toch mee bezig
Onbekend
Je kan beter naar de Eu wijzen, want daar kun je geen touw aan vastknopen. Wat we toch zelf moeten doen is de melk de volgende maand weg laten lopen.
Onbekend
ja reus, sieta blij en de ddb blij. stelletje loosers.
als het goed gaat dan hoor je de ddb niet. maar owee als het ff iets minder gaat.
Onbekend
Cornelis denk je dat daarom de melkprijs nu laag is? En hoe dwing je anders bij de Eu iets af?Met 25ct melkprijs hebben we totaal niks te verliezen, en de gemakste weg is de melk in de put laten lopen.
Onbekend
Natuurlijk buigt de markt als wij de melk in de gierkelder laten lopen. En vooral ook de Eu kan zo niets anders als buigen,,
Onbekend
Snap best dat sieta gepikeerd is op schenk zijn uitspraken maar waarom bekritiseert ze wel de stelling dat volgens schenk de productie met 10% gekrompen moet worden zonder inhoudelijk aan te geven bij een flexibel quotum hoeveel die korting dan zou moeten zijn en vervolgens bekritiseert ze de exportsubsidies terwijl de DDB altijd zit te dwepen met de amerikaans CWT die dan wel de suggestie doen om 300.000 koeien "uit de markt te nemen" (stel je een voor dat dat morgen hier in de krant staat dat wij in nederland gezonde melkgevende dieren laten slachten om de melk(prijs op te krikken) maar veel meer geld steken in exportsubsidie (zie 2008 topjaar voor amerikaanse zuivelexport)
Onbekend
Ik snap de reactie van de DDB best. Het is vervelend altijd verwend te zijn met een redelijke melkprijs die redelijk constant was, maar tijden veranderen. De WTO is een feit al denkt de DDB daar vast anders over. De totale export voor Nederland is ook te belangrijk om uit de WTO te stappen. Melk kan hierdoor vrijer de EU-markt op. De wereldproducenten zullen ons maar wat dankbaar zijn als wij de productie beperken. Zij kunnen dan de EU-markt op en ons hier beconcurrenen, gevolg is dat onze melkprijs niet heel veel hoger zal zijn dan de wereldmarkt. Onze kostprijs zal wel hoger liggen. Quotumkosten zullen blijven en schaalvergoting zal zich bepreken. Het lijkt mij een doodlopende weg. Wij zullen van boer meer naar ondernemer moeten opschuiven. De markt (hoe moeilijk het ook is) proberen aan te voelen. Inovatiever moeten zijn en investeringen niet laten afhangen van een tijdelijk goede melkprijs.

Tuurlijk zullen er veel bedrijven moeten stoppen, maar dat is altijd al zo geweest. Het zal nu misschien wat minder constant zijn. Bij een lage melkprijs veel stoppers en bij een hoge weinig.

De DDB moet eens stoppen met het struisvogelgedrag en boeren geen worst voorhouden die er niet is. Hetzelfde geld voor de DOC-acties. De DOC heeft jaren een zeer goede melkprijs uitbetaald. Heeft een prachtige fabriek neergezet en een prima beleid gevoerd. Nu hebben ze het in deze markt even moeilijk en bulkproducten worden momenteel hard getroffen, maar dat wil niet zeggen dat er niets van DOC deugt. Kijk naar de toekomst en niet alleen naar vandaag.
Onbekend
is nederland niet te duur om tegen de wereld markt te produceren kijk is naar de waterschapslasten en alle andere bijdragen die je betaalt verkopen en van de rente leven geeft meer rendement dan voor 25 cent melken
Onbekend
koop elk jaar 50 tot 100 000 llachertje 12 tot 40.000 euro . waterschapslasten 9 tot 17 euro ha .krachtvoer pm 1a 2 euro goedkoper dan wat jullie bij four farmers betalenin nedvraag maar hoe dat kan ben beniewd wat voor andwoord ze daar op zegen .onze stikstof prijs gaat onder de 20 eurohet einigstewat ik mis is rode diesel en onze koeien geven ook een kleine 9000 liter dus kom maar op met je kost prijs
arie.j
Een poll maken voordat Siem Jan een reactie heeft kunnen geven?
Dat lijkt me niet de goede manier.
arie.j
Er staan beweringen in (over zuivelexport buiten de EU) die ik graag nagetrokken zag.
Daarnaast staan er onwaarheden in die ik graag benoemd zie.
Om er één te noemen: De dollar staat helemaal niet laag. Typisch een kwestie van anderen napraten en niet zelf naar de feiten kijken.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/02/2009 19:29 door arie.j.
arie.j
Er staan wat beweringen over feiten in waar ik op zijn minst levensgrote vraagtekens bij zet, ik zou graag even zien dat ze nagetrokken werden.
Daarnaast staan er feitelijke onwaarheden die ikook graag benoemd zag,
Om er één te noemen:'De dollar staat helemaal niet laag '.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/02/2009 19:18 door arie.j.
arie.j
Hier de grafiek van de dollar.
De bovenste van 1 jaar
De onderste van 5 jaar
Zoals ieder kan zien stond de dollar ten tijde van de hoge zuivelprijzen (half 2007 tot half 2008) duidelijk lager dan nu.
En de dollar is sinds half 2008 met meer dan 20% gestegen
Dus waar de lage melkprijs ook in zit, niet in de dollarkoers
arie.j
EU verevening is LTO voor , maar de NMV/DDB/EMB onder de huidige omstandigheden sterk tegen
Wanneer er ooit een quotering komt zoals bovengenoemde groep wil, waarbij door sterke korting en een hogere prijs vrijwel ieder land zijn quotum volmelkt,dan kun je er op aan dat de meeste EU landen furieus tegen een EU verevening zullen zijn.
Ze zijn er nu onder de huidige omstandigheden al zo tegen dat ze de laatste keer er niet eens over praten wilden.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/02/2009 10:03 door arie.j.
arie.j
UIt de laatste nieuwsbrief van de EMB(september 2008)
>>"Focus op de politiek bij de BDM
In Duitsland was de nationale melktop eind juli een mijlpaal op weg naar een ostendekkende melkprijs. Landbouw minister Seehofer toonde grote bereidheid om de drie punten van de BDM tot uitvoering te brengen. Dit houdt in afschaffing van verevening, enz. enz. zie [www.ddb.nu]

Wat de DDB betreft, kijk naar de enquête van DDB
Er was ook een vraag of ze met DDB eens waren om de verevening af te schaffen ,maar:
">>Het afschaffen van nationale verevening gaat veel melkveehouders te ver, zo blijkt uit de reacties. Een ruime meerderheid (62,6 procent) is het hier niet mee eens. >>'
zie om [melkquotum.startpagina.nl]
arie.j
Emigeer maar naar de Beierse Alpen wim, dan heb je geen waterschapslasten en je bent niets kwijt aan oppervlakte voor sloten.
Veel beter toch?
arie.j
Hier zijn nogal wat boeren die de wateraanvoer voor het vee op stal uit het oppervlaktewater hebben (met filter)
Is nog goedkoper
Dan moet je natuurlijk water iets breder een dieper water dan een gewoon slootje op redelijke afstand hebben.
Grasbaal
<img alt="Opslaan-0021.JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="533" height="1499" />

Bron: Vakblad Boerderij
Cornelis
Wat een drukte weer tegen een andere club. Zou de DDB Nijkerk al gekocht hebben, kunnen ze al hun dromen en wensen uit laten komen.
Cornelis
Hansie, wist jij dat Friesland Campina heel veel van haar spullen uit Veghel afzet op de wereldmarkt tegen mooie prijzen met een goede marge. Hou nou een op met te denken dat de wereldmarkt alleen bestaat uit boter en melkpoeder.
Cornelis
Goed plan reus, doe het in je mesttank en lekker zielig scheuren met dat ding. Imagoschade verzekerd.
Cornelis
Ga jij met je mesttank met melk maar dingen afgwingen in Brussel, succes ik kom niet. En de melkprijs is laag omdat er teveel melk is en door de kredietcrisis. En de burger heeft geen boodschap aan zielige boeren met een hele grote tractor, die heeft genoeg aan zijn eigen huishoudboekje.
Cornelis
Kijk nu eens in de spiegel en zeg het dan nog eens, de markt zal niet buigen hoor, er is gewoon ff geen melk in de winkel. Het gevolg zal zijn dat de afzet voor lange tijd volledig naar de klote is, want mensen kunnen dan ineens ook zonder melk. Zorg dat in je eigen toko alles op orde is, jaag alle adviseurs van je erf en zorg dat je deze periode overleeft, het wordt ook weer veel beter. je vaste afnemers voor gek zetten is het domste wat je kunt doen.
Coen
Gezienus, wat een gezeur van jou over waterschapslasten

Het gaat om de kostprijs en die is in NL o.a. vanwege topobrengsten van de grond gecombineerd met hoog vakmanschap en een groot organisatietalent zeker niet hoger dan elders. Omdat NL qua melk voor 70% exporterend is zullen we wel de hoogste voedselkwaliteit moeten leveren en daar is o.a. de zuivelverwerkende industrie al jarenlang goed mee bezig
Let de komende jaren bij een lage melkprijs maar eens op waar in de EU de grootste inkrimping van de melkplas zich zal voordoen
Wimsumar
BesteArie J.: Het is logisch dat men uit individueel belang tegen afschaffing nationale verevening is, immers dit was voor velen het gratis procentje extra quotum, ofwel een gratis correctiemiddel voor als het eens goed melkt. Dit ondanks dat velen zeker nu wel beseffen dat extra melk ''slechts'' marktbederf oplevert, maar nogmaals het eigenbelang overheerst.
Wimsumar
Beste Coen: Gezienus heeft weldegelijk een punt met zijn opmerking over de Nederlandse waterschapslasten, daarmee zijn we per bedrijf duizenden meer kwijt dan in Gezienus zijn Duitsland.
De kwaliteit van de Nederlandse exportzuivel hoeven we inderdaad niet aan te twijfelen, de opbrengstprijs des te meer. Daarover moet toch menigeen zich eens af gaan vragen of het de kostprijs allemaal wel dekt . In geval van lage prijzen de komende jaren willen we hier wel krimpen !
Wimsumar
Beste Arie J.: Niet helemaal overtuigend, ik heb alleen sloten rondom mijn land en deze zijn nodig voor afvoer van drainwater en in dezomer voor aanvoer van veedrinkwater. Ik betaal echter wel onevenredig hoge waterschapslasten aangezien ik hoofdzakelijk in ''vrij afstromend gebied'' zit. Anderszijds is het leidingwater in Duitsland weer peperduur en een eigen bron is daar ook vast niet zo eenvoudig en goedkoop aan te leggen zoals ik nu heb op 55 meter diepte.
anonymous_46
prachtig.... gelukkig maar voor het prikbord. Wat zal het hier saai worden als het voorjaar echt voor de dag komt.....
jan.1
ekoos Schreef:
-------------------------------------------------------
> Schenk is de weg een beetje kwijt,zijn eigen stal
> moet waarschijnlijk ook snel vol ,dus zegt LTO dat
> we meer moeten produceren ,terwijl iedereen weet
> dat er teveel melk is .
> Of dat nu komt door te weinig vraag of teveel
> aanbod maakt niet uit ,het effect is hetzelfde:
> een lage melkprijs.
>
> Het antwoord....flexibel quotum(nu een
> quotumkorting) in combinatie met europese
> verevening.
> Dit geeft lagere quotumkosten in Nederland (LTO
> blij ) en minder melk(DDB blij)
>
> Is dit een oplossing meneer Schenk????

Ekoos als je een flexibel quotum wilt dan zal je in nl alleen maar inleveren omdat erook landen zijn die niet zelfvoorzienend zijn,en daardoor ookgeen eu verevening ,dus minder melk en weer hogere quotum kosten in nl,Aan de andere kant het is maar voor een jaartje of 6 ,daarna mag je zoveel produceren als je aankan,dus waar praat je over....
Quattro-shooter
en wanneer gaan we is een keer met z'n allen ''en blok'' dat ged***** van die instanties ten opzichte van elkaar, en ondertussen gaan we allemaal ten onder!!! wist niet dat we zulke onderdanige mensen zijn!@
Quattro-shooter
Maar we laten alles toe he..... we zijn zo!!!! lijdzaam met een ''lange ij''..... Wanneer komt die ''korte ei'' is een keer boven....als we echt helemaal uitgemolken zijn of hoe zit dat????!!!
anonymous_78
marco als je gelijk zou hebben ,praat je tegen een hele dikke muur ,hij zal nooit toegeven als DBB gelijk heeft .


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/02/2009 20:48 door theo.
anonymous_78
juist ,hoe lager de melkprijs des te beter is de marge in veghel
hookwood
Dus zo werkt dat met een poll: als je op ja drukt komt er bij nee wat bij en vice versa....

Maak maar even een nieuwe poll Co. Deze klopt niet.
hookwood
Als je een quotumkorting wilt toepassen zodat het europees quotum (behoorlijk) kleiner wordt dan de huidige productie, dan zal er weinig te verevenen zijn. Gezien de drang om te melken onder de NL melkveehouders, zal het quotum gevraagd blijven en dus duur. Bij een hogere melkprijs zal het quotum dan ruimer moeten worden en dan zal de melkprijs weer gaan dalen. Dus mijns inziens blijf je ook bij een flexibel quotumsysteem met hoge quotumkosten zitten.
gerrie-hul
Arie j waarom moet schenk eerst een reactie geven Volgens mij heeft hij dat al gedaan
gerrie-hul
Reus kun je aan lto wel een touw vastknopen om maar met de deur in huis te vallen
anonymous_139
Ach Arie, het is altijd weer even zoeken naar argumenten om een artikel van Sieta af
te branden, zeker als Siem Jan nog geen reactie heeft gegeven.
anonymous_139
Ik doe graag mee Cornelis, want de marges in Nijkerk zijn uitstekend.
anonymous_139
Volgens mij is de NMV of DDB/EMB niet tegen Europese verevening.
Als dat wel zo is kun je dan weergeven waar dat staat vermeld Arie? (BRON)
anonymous_139
Gelijk heb je reus.
Volgens mij ben je een "loooser of zielepiet" (ik citeer voorgaande prikkers, want ik prefereer niet een dergelijk taalgebruik)
als je superheffingsmelk levert aan de fabriek voor 0 eurocent.
Zit de zuivelmarkt echt op te wachten.
anonymous_139
Klopt Cornelis, melk niet leveren betekend gewoon in de mestkelder en niet als aktiemiddel inzetten.
Op imagoschade zitten we niet te wachten.
Jack Rijlaarsdam
Goed hè?! Er zijn gewoon twee verschillende denkwijzen in omloop. De uitoefenaars hiervan wensen geen duimbreed toe te geven en daar krijg je hele interessante en gezellige discussies van...
klaas de b
Zowel Arie als Marco hebben gelijk.Het is maar t.o.v. welke periode je de dollar vergelijkt. In 1999 was de omgerekende euro $ 0,87 waard. Nu i.d.d. $ 1.30. Afgelopen zomer echter $ 1.60.
klaas de b
Tegen mooie prijzen met goede marge? Dat merken we ja.
anonymous_246
Schenk is de weg een beetje kwijt,zijn eigen stal moet waarschijnlijk ook snel vol ,dus zegt LTO dat we meer moeten produceren ,terwijl iedereen weet dat er teveel melk is .
Of dat nu komt door te weinig vraag of teveel aanbod maakt niet uit ,het effect is hetzelfde: een lage melkprijs.

Het antwoord....flexibel quotum(nu een quotumkorting) in combinatie met europese verevening.
Dit geeft lagere quotumkosten in Nederland (LTO blij ) en minder melk(DDB blij)

Is dit een oplossing meneer Schenk????
anonymous_246
Nu moeten we nog meer produceren ,want anders worden we overspoeld met goedkope melk uit New Zeeland,de enige oplossing is een nog lagere prijs dan daar ,dan kunnen we weer exporteren.
Succes ermee Peter Hoeks
anonymous_246
een jaartje met prijzen rond 25 cent zal wel wonderen doen.....
anonymous_764
en een overheid die coninue hogere eisen stelt (milieu, dierwelzijn, administratie)
en dure arbeid
en zeer matige verkaveling

tov van andere landen

maar ben wel met je eens dat je positief moet blijven


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/02/2009 00:02 door theotheo.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , koeien , melk , amerika , export , melken , melkprijs , europa , emb , ddb , melkproductie , melkveehouders , melkveehouder , biogas , poll , dairy , sieta , kalverenmelk en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
56
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
1