Weging Kringloopwijzer in commerciële handen

De milieu-effectgegevens (LCA's) voor de melkveehouderij, waarmee de ingevoerde data van de Kringgloopwijzer worden gewogen en waarmee de sector wordt afgerekend op milieuprestaties, zijn in private handen terecht gekomen. Gevolg is dat ZuivelNL, noch de zuivelketen, er grip meer op hebben en moet betalen voor het gebruik ervan.

Ook worden slechts voor een beperkt aantal voeders, kunstmest, energie en emissiestromen LCA-data meegenomen in de berekening. Daarbij zijn niet alle data openbaar. Dit blijkt uit gegevens van ZuivelNL en Wageningen UR die Boerenbusiness heeft ingezien. Het is een opvallende situatie.

Deel dit topic

Reacties

+4
John Spithoven
Dit onderzoek hebben we met enkele veehouders uitgevoerd.

Ik dank de medewerkers van Zuivelnl voor hun medewerking en transparantie.

Niemand binnen de melkveehouderij sector weet wat hij of zij aan het doen is op gebied van milieu presentaties. Emissie gegevens zijn in externe /buitenlandse handen

Hier moet heel snel iets structureel wijzigen.
spotmelker
@John Spithoven Dan wordt het hoog tijd om Zuivel.nl te laten zien wat die KLW werkelijk uitrekent en dat ze nooit moeten betalen voor die onzin maar die firma aanklagen voor misleiding van het parlement.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @spotmelker:
om Zuivel.nl te laten zien wat die KLW werkelijk uitrekent

Precies, er is sowieso niemand die weet waar hij mee bezig is. Systeem is nog steeds gebaseerd op Wageningse rekenregels.
Wie weet het
@John Spithoven welke gegevens zijn al vreemde handen John?
John Spithoven
@Wie weet het nee, het zit anders

Onze invoer wordt gecombineerd met rekenregels. In deze rekenregels zitten formules die van grote invloed zijn op de output van de KLW. Daarnaast hebben de meeste gebruikte producten op onze bedrijven een standaard emissie factor ( zonder differentiatie voor bijvoorbeeld een duurzame variant)voor krachtvoer, energie, kunstmest enz Deze parameters zijn in externe handen, niet transparant. Deze parameters kunnen bijdragen aan een stevige doelsturing.
Wie weet het
@John Spithoven je spreekt eerst over emissie gegevens en nu over parameters. Als ik je snap is de emissie van kunstmest bijvoorbeeld in handen van iemand anders?
John Spithoven
@Wie weet het neem de CO2 footprint. Voor de helft bestaat die uit methaan uit het verteringsproces van de koe. Alleen voor kuilgras en snijmaïs vindt er door de KLW een berekening plaats. Kuilgras bijv is:
19.5 + 0.03*(NDF-465).
Eerste vraag die bij op komt is waar komt de 19.5, 465 en 0.03 vandaan (onderbouwing) En tweede vraag is , alle overige toegepaste voeders? En dan verder in de CO2 footprint... Kunstmest, energie, plastic, brandstoffen, CO2 footprint voor maken machines enz? Daar wordt verwezen in de KLW rekenregels naar bijlage 5. En bijlage 5 verwijst naar Blonk , Blonk verwijst naar een betaalmuur aangestuurd door Merieux.

En zo raakt iedereen de weg kwijt en doet maar wat
+2
sorry
Gelukkig hebben we nu joindata....
+2
Weidezicht
Volgens mij heeft john hier 1 of 2 jaar geleden ook al onderwerp van gemaakt. Zoals gebruikelijk is hier ook helemaal niets mee gedaan door mogelijke behartigers of andere betrokkenen. Het is wel logisch dat de landbouw overal de achuld van krijgt. Geen 1 groep of sector die zo slecht zichzelf beschermt als de landbouw. Honderdtien verschillende clubjes, nul resultaat.
@Weidezicht komt omdat de landbouw aan oppv toch een groot deel van nl is. Dit moet veranderen. Dit doe je door steeds met nieuwe programma te regels etc te komen. Belangenbehartiging denk elke keer mee te moeten doen, maar weer niet goed welke impact het heeft. Zo boeren we elke keer achteruit.
JohnDeere7serie
Wtf Zuivel NL is toch de eigenaar van de kringloopwijzer??? Dan maak je toch zelf zo'n normenlijst en lijstje met aannames in berekeningen??? Dat laat je toch niet over aan zo'n linkse milieuclub? We laten echt aan alle kanten de kaas van ons brood eten😞
+3
Frederika
Dan maar stoppen met die onzin
m uut m
Kunnen wij ook doen.
Eerst betalen anders geen data.
Heb al een mail naar Aware gestuurd.
John Spithoven
Nu zijn we een dag verder. Duidelijk is dat niemand binnen de zuivel weet wat hij of zij aan het doen is.
Nu kunnen we dreigen met het niet meer indienen van de KLW. Maar praktijk reglementen en leveringsvoorwaarden dwingen u als leverancier de KLW in te dienen. Als ik rechtszaken van de afgelopen jaren bekijk die gingen over het weigeren van het indienen van de KLW dan pakte dat altijd verkeerd uit voor de boer. Gewoonte- en verbindingsrecht was vaak met succes het verweer.

Wat we allemaal wel kunnen doen is vragen stellen over de uitkomsten van je KLW. Hoe komt dit of dat getal over bijv CO2 footprint tot stand. Wat is de LCA van mijn gebruikte landbouwmachines, landbouwplastic, krachtvoer, weidegras enz. Als ze op korte termijn het antwoord schuldig blijven ontstaat er een nieuwe situatie. De vraag is of dan een rechter in de toekomst het zelfde blijft oordelen als in het verleden wanneer de uitkomsten van de KLW op bijv klimaat niet verifieerbaar zijn, laat staan valideerbaar en kalibreerbaar.
JohnDeere7serie
@John Spithoven aan wie kunnen we dat vragen? Vaa?
John Spithoven
@JohnDeere7serie nee , je zuivelfabriek legt de KLW op, dus zij weten ook alle ins en outs, mag je toch van uit gaan.......

Heel de sector heeft een groot woord tegen de overheid over het model OPS/Aerius, wat niet geverifieerd gevalideerd en gekalibreerd is. Vragen over het doelbereik worden voortdurend onjuist beantwoord.

En de sector doet zelf precies hetzelfde.
cs-agrar
Quote Reactie van @John Spithoven:
je zuivelfabriek legt de KLW op, dus zij weten ook alle ins en outs

al zoveel keer uitgelegd dat het doelsturing is, enige antwoord wat je krijgt is, ja maar....
+1
spotmelker
@John Spithoven En de sector doet zelf precies hetzelfde
Inderdaad, er zijn nog steeds boeren bij die niet in de gaten hebben dat ze fungeren als crashtest-dummies voor de groene ideologie. We lossen er echt niks mee op en kost ons op den duur de kop. Wanneer elke maatregel, eis of verplichting getoetst wordt op realiteitswaarde blijft er weinig over.
HansBa
@John Spithoven moeten de zuivel fabrieken de klw dan niet verplicht opvragen in opdracht van zuivelnl?
jan w
@John Spithoven
Had eind 2022 een bestuurslid op het bedrijf , dit voor het huldigen van een koe. Die wist ook al te vertellen dat de KLW nooit en te nimmer geaccrediteerd zou worden. En toch gaan ze er mee door. Blijkbaar zijn er nog genoeg die er over onze rug hun boterham mee verdienen.
sorry
@hookwood nzo blijft betalen
+1
mlkvhoudr
@hookwood mooi dat er meerdere bronnen zijn 👍
+2
familie pelle
@hookwood het ligt dus allemaal veel genuanceerder dan hierboven wordt geschetst. Begint wel een repeterend verhaal te worden.
+1
mlkvhoudr
@familie pelle ik moest dit ook navragen want dit ging mij boven de pet maar het gaat dus naar mij verteld is ook over de rekenregels die achter die beoordeling zitten, die zijn niet openbaar en dus niet verifieerbaar en dus scoor je beter of slechter zonder dat dat controleerbaar is (zo begreep ik de uitleg die mij gegeven werd)
+1
j h p
@hookwood Alleen wanneer de boer zijn prestaties onderbouwd in beeld kan brengen, kan hij aanspraak maken op een eerlijk aandeel in de mogelijke voordelen.
Waarom wordt de melk dan geweigerd als de KLW niet is ingevuld zoals bij Gommer?
KlW is niet meer dan een management tool, zoals het bedoeld is, niet meer en niet minder, is veel te vaag met veel te veel aannames voor wat het nu gebruikt wordt.
Sturen op cijfers ipv wat er werkelijk gebeurd.
Bullshit.
sorry
@j h p keizers kleren....niet te zien maar iedereen vindt het prachtig..
+3
spotmelker
@j h p de rekenregels zijn wetenschappelijk onderbouwd door de WUR..... 😂 😂
Vraag de (niet bestaande) controlegegevens maar eens op.
+1
robbies
@hookwood de voerbedrijven betalen voor de LCA, de boeren voor de KLW, en dan kopt het artikel: Boerendata heeft waarde. Iemand verdient er veel geld aan
mlkvhoudr
@robbies de boeren betalen er dan weer voor via de afgenomen producten, uiteindelijk betaald de consument (zal ik maar even zeggen in mijn onmetelijke naieviteit😉)
cs-agrar
Quote Reactie van @robbies:
Iemand verdient er veel geld aan

maar niet de boer.. Die wordt gedwongen zn data af te geven.. Je moet het ook eens zijn met de te tekenen machtingen, anders lig je dr uit. En bijna iedereen doet dat dan ook netjes, maakt niet uit wat er beschreven is
+1
Wie weet het
@hookwood BB heeft dus de cursus “hoe verkoop ik mijn schrijfsels” met goed gevolg afgemaakt met in de hoofdrol wederom de dikke duim van Klaas.
jan-cees
@hookwood wij van wc eend bevelen aan wc eend
+1
Grij
Gewoon een corrupte bende

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melk , energie , kunstmest , zuivelketen , kringloopwijzer , zuivelnl en nieuws geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0