Zorgen bij boeren in Noordoost-Twente om 'kaalslag' van platteland na herinrichting

"Ik hoop dat de provincie haar rug rechthoudt en ook zorgt dat de agrarische sector de ruimte krijgt in het herinrichtingsplan voor het platteland. Wij maken ons er in dit gebied echt zorgen om." Martin Oldenhof is melkveehouder in Losser en daarnaast bestuurslid bij de boerenbelangenorganisatie LTO in Noordoost Twente. Hij spreekt wekelijks boeren die bang zijn dat er een kaalslag onder boerenondernemers gaat plaatsvinden in Twente. Zij zijn bang voor de leefbaarheid in het gebied. "Je weet niet waar je aan toe bent, ondanks dat zo'n proces al jaren loopt, weten we concreet nog steeds vrij weinig."

Deel dit topic

Reacties

Noorderling
@Bennie Stevelink
Hoeveel boeren zijn er al wel niet vertrokken vanwege ruimtegebrek?

Velen zijn al verkast naar het noordoosten, die ruimte en rust went snel. Voor velen was het de eerste stap van emigratie. Een durft van het zand af naar de klei en een ander niet.

Het is jammer en wellicht onnodig.
Voor wie blijft zitten is het niet perse slecht, angst dat je weg moet moet je je niet aan laten praten.

Na een rondje veenkoloniën, Carel Coenraad polder, nieuw statenzijl en Noordpolderzijl kun je ook constateren dat ruimte zo gek nog niet is.
robbies
@Noorderling Je weg laten kopen voor natuur en dan die - naar jouw zeggen- peperdure grond terugkopen. hoe zie je dat voor je?
Noorderling
@robbies
Als je dat wou uitbuiten ben je al 40jaar te laat.
Wanneer mag iedereen kiezen maar verwacht ook geen kleiner gat.

Zijn hier onlangs nog wel een aantal verplaatsers neergestreken, het zal wel kunnen dan.
Zwaardere grond is nog wel ruilen een op een.
robbies
@Noorderling wat is dan je advies eigenlijk? Dat je 40 jaar geleden had moeten verkassen?
Noorderling
@robbies
Nee, niet te bang zijn dat er wat ruimte ontstaat.
Als alle Tukkers nog in tukkerland zaten en brabos in Brabant kwam het ook niet goed
Als bedrijven al dan niet opgedeeld worden biedt dat voor iedereen kansen lijkt me, wie blijven en wie de ruimte zoeken.

Dat is al 50 jaar bezig en heeft niemand windeieren gebracht, die stippellijn doortrekken zal vast niet opeens wel drama worden.
+2
robbies
@Noorderling de hectares die vrijkomen zullen geen landbouwgrond blijven en het scheelt nogal wat qua bedreiging of je buurman boer is of natuur. De ene is wel een keer klaar met kopen. De andere nooit
+2
Bennie Stevelink
@Noorderling Je maakt een vergissing. Je gaat er vanuit dat de helft van de boeren weg moet omdat de andere helft verdubbeld in oppervlakte. Dat is niet het geval. Een groot deel van de oppervlakte wordt opgeëist voor natuur, natuur-inclusieve landbouw, bufferstroken en bufferzones. De beschikbare oppervlakte neemt dus sterk af. Van de nog beschikbare oppervlakte willen ze het aandeel veehouderij verplicht naar beneden brengen. Daar komt het verlies van derogatie en verplichte grondgebondenheid nog bij op.
De gevolgen van dit alles bij elkaar opgeteld kan leiden tot 60%, 70% of misschien zelfs 80% minder ruimte voor vee.
Noorderling
@Bennie Stevelink
Wie stopt heeft ook een overschot welke niet meer elders geplaatst en verplaatst per as hoeft te worden en ontstaat daarin ook ruimte.

Derogatie heeft misschien ook wel teveel ruimte gebracht met specialisatie waardoor de onbalans en kwetsbaarheid nu pas zichtbaar wordt. Dat voer en mest slepen is niet van de laatste weken.
Misschien was een diverser en een groot lokaal gemengd bedrijf wel beter geweest.

Verzetten tegen politiek is kansloos of de oplossing komt te laat.
Hoe jammer ook, iedereen zal toch zn eigen boontjes moeten doppen.
+6
robbies
@Noorderling
Quote:
Derogatie heeft misschien ook wel teveel ruimte gebracht met specialisatie waardoor de onbalans en kwetsbaarheid nu pas zichtbaar wordt

Doe waar je goed bent, dacht ik dat jij altijd zei? Het is natuurlijk idioot dat de vruchtbare deltagronden niet meer bemest mogen worden dan de rotsblokken in Noord-Spanje.
+2
Frans1
@robbies hier mogen we ook maar 170 n uit dierlijke mest,aangevuld met km tot 190 tot. En hier is de grond ook goed vruchtbaar met voldoende neerslag. Dan ga je wel klavers telen
Noorderling
@robbies
Norm kun je het over hebben, opbrengst is binnen en Nl en lokaal ook te groot om iedereen die 250 maar te beloven.
Absurder is de 80% grasland eis, dat heeft ons niks gebracht behalve intensivering.

Op droogtegevoelig en grond had luzerne veel meer gebracht. Kunstmest kostte niks en grasland mocht het meeste mest op, als dat laatste het vertrekpunt is zwem je een fuik in.
familie pelle
@Noorderling
Quote:
. Derogatie heeft misschien ook wel teveel ruimte gebracht met specialisatie

Tjonge jonge, jij kraamt ook steeds meer onzin uit.
de Tank
@familie pelle Weet ik niet, als die ruimte er nooit was geweest waren bedrijven anders ontwikkeld, of dat slechter geweest was is maar de vraag. Nu terug naar 170 geeft wel een zware steen om de nek van investeringen, gedaan op ruimte van 250 kg.
+3
robbies
@de Tank eerder deze week is het rapport van Herman de Boer gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Dat gebeurt niet zomaar. Het is wetenschappelijk perfect te verantwoorden dat er 250 kg N uit dierlijke mest wordt bemest. Dat dergelijke wetenschap genegeerd wordt door de politiek is een schande, maar als sector moet je dit toch gewoon blijven uitdragen? Ongeacht of je er belang bij hebt?
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @robbies:
Het is wetenschappelijk perfect te verantwoorden dat er 250 kg N uit dierlijke mest wordt bemest.

Het gaat in Nederland nu eenmaal niet om de werkelijkheid. Wat er in theorie bedacht wordt is leidend en dient bepaalde doelen.
de Tank
@robbies Dat staat los van mijn idee dat nu een stap terug moeten doen extra pijn doet omdat er eerst meer ruimte was. Is het volgens jou wetenschappelijk te onderbouwen dat op elke grondsoort dezelfde norm kan gelden?
+3
familie pelle
@de Tank
Quote:
. als die ruimte er nooit was geweest waren bedrijven anders ontwikkel

Allemaal hypothetisch gezever waar je niks mee kunt. Op het vruchtbaarste stuk land van Europa is het prima te verantwoorden om meer dierlijke mest te gebruiken ipv kunstmest zonder het milieu hierbij te schaden. Het is zelfs wetenschappelijk onderbouwd dat dit prima kan.
Ik merk dat landbouworganisaties en boeren steeds meer mee gaan in het narratief dat derogatie een gunst was en nooit meer terug komt. Dit terwijl de wetenschap hierover in ons voordeel werkt en voorop zou moeten blijven staan ipv de politieke spelletjes.
de jonge
Quote Reactie van @Noorderling:
Wie stopt heeft ook een overschot welke niet meer elders geplaatst en verplaatst per as hoeft te worden en ontstaat daarin ook ruimte.

daar ontstaat dus geen ruimte want dat krijgt andere bestemmingen zoals bennie zei
Noorderling
@de jonge wel als je 350 kg n produceert per eigen hectare.
Scheelt dan naast derogatie ook nog 20kuub overschot.

Valt er naast 1ha opkoop ook 1ha overschot vrij.
Maar goed, iedereen wil vol gas door.
Elkaar kapot melken kan ook een overweging zijn, was het zonder fosfaat geworden en nu wordt Erwin en consorten bang nu het iets anders loopt.
Hoe extensiever je omgeving hoe meer ruimte je hebt om op allerlei manieren te boeren, ik zou dat juist niet als bedreiging opvoeren, hoe jammer het misschien wel of niet is.
+1
de jonge
@Noorderling wil je het niet snappen? als er 1000 ha te verdelen is, is het makkelijker om mestoverschot te plaatsen dan als de staat er 750 ha van heeft weggehaald en herbestemd heeft, waar dus geen mest meer op geplaatst kan worden. en dat is wat er landelijk in mijn ogen staat te gebeuren.
+1
Kars
@de jonge idd die @Noorderling snapt het echt niet hoe het werkt. Er komt nul extra ruimte vrij. Hier in brabant zijn al zoveel boeren gestopt, steeds meer grond gaat naar natuur. We krijgen geen ruimte om te extensiveren
mlkvhoudr
@Bennie Stevelink als je het van uit de andere kant bekijkt dus niet van uit de boeren maar van uit het gebied, heeft het gebied de economische activiteit van de agrarische sector nog wel nodig?

Ik vind het altijd indrukwekkend hoeveel ondernemerschap in die regio zit en de regio lijkt echt booming te zijn
+3
ntd79
@mlkvhoudr agrarische activiteiten heeft dat gebied gemaakt tot wat het is, dat moet je niet vergeten. Een schoon en opgeruimd buitengebied, met boerderijen waarbij echt het oog is gehouden mbt kenmerken van die streek. Zou dat verdwijnen wordt het gewoon een tweede Veluwe met langs de a1 industrie en hier en daar iets nostalgisch, niks typerends meer aan.
mlkvhoudr
@ntd79 ja zeker, begrijp me niet verkeerd ik vind het een prachtig gebied waar de boeren ook thuis horen, maar ik verwacht niet meer dat de landbouw daar de motor van de lokale economie is
Weidezicht
@mlkvhoudr voor ons hier uit het westen is noord oost twenthe zo n beetje het einde van de wereld.nou komen wij jaarlijks in Markelo en zijn dit jaar in noord oost twenthe dag wezen toeren. Is daar ook prachtig, rustig en toch ook wel weer volop in beweging qua wonen en bedrijvigheid. Dat geld eigenlijk voor heel gebied langs A1. Vanaf Amersfoort merk je amper dat je de randstad uit rijdt. Voor wat bedtreft noord oost Twenthe, komt die groei en ontwikkeling omdat er vanuit Westen steeds meer daar heen gaat, of is dat onder invloed van duitsland? (Duitse consumenten/economie)
+1
mlkvhoudr
@Weidezicht denk inderdaad dat de goede bereikbaarheid via de a1 een rol speelt maar ook de mentaliteit van de tukkers kop er voor en gaan
+2
familie pelle
@mlkvhoudr
Quote:
. maar ik verwacht niet meer dat de landbouw daar de motor van de lokale economie is

Kun je deze inschatting beargumenteren? Hier in de gemeente maar ook de gemeentes om ons heen heeft het vroegere cda ( toen ze nog wel voor t platteland stonden) een grootschalig onderzoek gedaan naar de bedrijvigheid. 52 % van de werknemers in de gemeentes werken bij (industriële) bedrijven die agrarisch gerelateerd zijn of in sterke mate afhankelijk zijn van de primaire sector.
Vergeet niet dat ca 650.000 mensen in Nederland in de agribusiness werken. En nee, die werken niet in Amsterdam op 40 hoog maar vooral in de plattelandsgemeenten. Boeren weg betekend in veel gevallen ook die bedrijven weg. Dat linkse politici dit vergeten snap ik maar als boeren ook al zo beginnen te praten?
+2
robbies
@familie pelle nu heb je het ook wel tegen een erg linkse boer
+2
familie pelle
@robbies
Quote:
. nu heb je het ook wel tegen een erg linkse boer

Dat was ik effe vergeten. Waar is Hans v B als je hem nodig hebt…….
mlkvhoudr
@familie pelle 11% van de arbeidsplaatsen is nog landbouw

noordoost-twente.nl/over-ons/….
+1
de jonge
@Bennie Stevelink ben het niet vaak met je eens,maar nu heb je in mijn ogen helemaal gelijk,
kleine boer
Is toch overal echt niet alleen in twente
+2
demelkboer
@kleine boer klopt dit pplg geldt voor de hele provincie. Allereerst gaat er van de 210000 ha landbouwgrond 30000 af voor allerhande zaken . De andere 180000 wordt verdeel volgens de 1/3 1/3 1/3 zoals Bennie hem schetst
+2
kleine boer
@demelkboer rond waterbeschermings gebieden is het nu ook al 170 kg ook in Limburg..... het zagen voor de kaalslag is allang begonnen...
+2
de jonge
@kleine boer het gaat niet om stikstof etc het gaat gewoon om een herinrichting van nederland, en daarvoor word een groot deel van de boeren uit de landbouw gedrukt , zodat ze makkelijk kunnen herverkavelen en herinrichten, en ze willen zo goedkoop mogelijk de landbouw uit nederland rossen. in belgie en duitsland nu ook allemaal zogenaamde problemen.... alles ten dienste van tristatecity.
+1
kleine boer
@de jonge ja dat weet ik maar dit doet voorkomen of het alleen in Twente is... nou dat is hier ook hoor rond de uiterwaarden... en rond Nijmegen is het of zonneparken of industrie....een boer word een zeldzaamheid...
+1
de jonge
@kleine boer nee dit is landelijk, en zo zal ook belgie en duitsland opnieuw ingericht gaan worden. Alles voor de tristatecity.
+1
robbies
@Frans1 klavers lost het mestprobleem niet op dat ontstaat door wegvallen derogatie. Het is prima verantwoord om in NL 250 kg N uit dierlijke mest te plaatsen. Is deze week weer bevestigd, maar om politieke redenen is het verkwanseld. Ik persoonlijk ga mezelf er hopelijk wel weer mee redden, maar ik verwacht dat het links en rechts wel pijn gaat doen
casev2
@robbies het probleem is het gigantische gat tussen 250 en 170. Ergens daar tussenin is nog wel enigzins op te anticiperen, maar dit vereist wel een enorme opgave, die voor vele niet op te brengen is. ( welke jonge boer kan het nu nog opbrengen om de boel over te nemen, of het vol kan blijven houden)
+1
Frans1
@robbies je gaat het verschil in je opbrengst wel merken, daar doelde ik op. Het afzetprobleem gaat wel wat problemen veroorzaken hier en daar, dat denk ik ook wel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , platteland , melkveehouder , herinrichting , twente en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0