Twente

Twente nieuws

Kaaskoningin uit Amerika even terug op ‘oale groond’: ‘Een beetje Twentse humor bij Trump, dat zou helpen’

10-01-2021 - WEERSELO - Marieke ter Keurs woont al zeventien jaar in Amerika. Ze bouwde er een imperium op als kaaskoningin. Deze week is ze toevallig terug in Twente. De beelden van de bestorming van het Capitool schokten daar diep. ,,In Amerika is alles mogelijk, dus helaas ook dit.”Voor de Twentse, opgegroeid in Weerselo, kwam de uitbarsting niet als een verrassing. “Iedereen voelde dit aankomen. Een deel van de bevolking heeft Trump heilig verklaard. Ze volgen hem blindelings, ongeacht wat hij zegt.

Agressie was altijd al een ding in Amerika, maar de laatste jaren is dat alleen maar gegroeid. Dat moest er een keer uitkomen, dat stond vast. Alleen het moment waarop heeft me verbaasd. Ik had het eerder verwacht. Woede laat zich niet beteugelen, en al helemaal niet in Amerika.”

,,Het was beschamend om te zien. De mensen die ik hier spreek, vragen me er ook allemaal naar. Hoe je in zo’n land kunt leven, willen ze dan weten. Dat vraag ik mezelf ook wel eens af. Toch is er ook altijd die andere kant. Amerika biedt mij de mogelijkheden die ik hier niet heb. Het is een land dat mensen breekt maar ook groot kan maken. Alles is er mogelijk, en helaas dus ook dit.”

Sinds haar emigratie in 2003 beleefde ze haar eigen versie van de ‘American Dream’. Als eenvoudige boerin op een bedrijf met 900 melkkoeien in Wisconsin begon ze na de geboorte van haar tweede kind met de productie van Hollandse boerderijkaas. Het bleek een schot in de roos. Met als merknaam Marieke Gouda bouwde ze in snel tempo een klein kaasimperium op met veertig werknemers en een productie van 220.000 kilogram kaas per jaar.

In het dorp waar ze woont, stemde zo’n 95 procent van de 1600 inwoners in 2016 op Trump. De mentaliteit is er anders dan in Nederland. “Als ik op Oudejaarsdag met oliebollen op de stoep sta bij mijn buurman en hem vertel dat dat een Hollandse traditie is, denkt hij dat ik een grap maak.” De hardheid die er altijd al was, is tijdens het presidentschap van Trump versterkt, vindt ze.

“De armoede is gegroeid. Wie niet mee kan, valt in een donker gat. Er is geen sociaal vangnet, geen zorgverzekering zoals we die in Nederland kennen. Trump heeft de tegenstellingen aangewakkerd. De Mexicanen die bij ons werken, worden opgejaagd. Zijn handelspolitiek was slecht voor de boeren. De melkprijs is nog nooit zo laag geweest als nu. Veel bedrijven vallen om. Collega’s plegen zelfmoord. Het is een groot geluk dat wij die kaas hebben. Zonder dat is het de vraag of wij het ook hadden gered.”

Met gemengde gevoelens gaat ze straks terug. Naar een land dat - ondanks Trump - toch ook een beetje haar land is geworden. “Ik hoop op Biden en, meer nog, op de mensen die hij meeneemt. ” De agressie, opgebouwd in jaren, zal echter nog wel even blijven, vreest ze.

Nieuwsgrazer

Carbidschieten in Twente blijft beperkt tot plofjes in het buitengebied

03-12-2020 - HENGELO - Geen tent, geen biertap, niet meer dan vier personen bij elkaar: carbidschieten in Twente mag dit jaar alleen in uitgeklede vorm. Dat blijkt uit de richtlijn van Veiligheidsregio Twente (VRT). De afzonderlijke gemeenteraden kunnen wel bepalen in hoeverre ze die lijn willen overnemen.

Nieuwsgrazer

Boeren in Twente schieten Circus Renz te hulp: ‘Dieren in nood laat je niet stikken’

21-11-2020 - WIERDEN - Bijna honderd agrariërs uit het gebied tussen Hardenberg en Wierden hebben de afgelopen dagen gereageerd op de noodkreet van Circus Renz International. Het eten voor de dieren is vrijwel op en het circus heeft niet de financiële middelen om de wintervoorraad aan te vullen. Boeren zitten zelf in zwaar meer, ‘maar dieren in nood laat je niet stikken’.

Nieuwsgrazer

Nog meer Twente nieuws

Datum Onderwerp Reacties
24-10-2020 Het boerenbestaan in Twente is veranderd: van goede noabers naar concurrenten 0 reacties
23-10-2020 Twentse koe Liesje22 verovert Europa 0 reacties
20-09-2020 Dinsdag was het nog 35 graden, vannacht vroor het -1,3 graden in Twente 0 reacties
20-09-2020 Eerste grondvorst na de zomer in Twente 0 reacties
11-09-2020 Waarom de gemeente Hof van Twente het wél voor elkaar krijgt om varkensboeren te laten stoppen 0 reacties
31-08-2020 Geen verbazing bij boer over proef emissiearme stalvloer 18 reacties
01-08-2020 Twentse loonbedrijven alert op gps-dieven: ‘Honden, daar hebben ze een hekel aan’ 4 reacties
17-07-2020 Geen verbod: Twentse boeren mogen demonstreren met trekkers 0 reacties
29-06-2020 Green Team Twente presenteert nieuwe waterstofauto 0 reacties
26-06-2020 Corona zo goed als verdwenen uit Twente en de Achterhoek: al weken geen ziekenhuisopnames 0 reacties
22-06-2020 Windmolens in Nationaal Landschap Noord-Oost Twente: wel of niet? 0 reacties
13-06-2020 Intensieve melkveehouderij met kruidenrijk grasland 21 reacties
30-09-2019 Optocht naar Den Haag is volop begonnen 16 reacties

Twente video's