D66 wil af van handel in fosfaat- en dierrechten

De mogelijkheden voor verhandelbare fosfaat-, dieren- en stikstofrechten worden afgebouwd. Jonge boeren en boeren die willen overstappen naar biologische landbouw krijgen hulp. De land- en tuinbouw moet klimaatneutraal zijn in 2040. Die punten staan in het conceptverkiezingsprogramma van D66.

'Alle dierrechten vervallen per 2030 en worden omgezet naar een stikstofemissierechtensysteem met beperkte verhandelbaarheid. Deze stikstofemissierechten gelden voor alle diercategorieën', geeft hij aan. De stikstofuitstoot moet verder in 2030 zijn gehalveerd. Extensivering en de transitie naar kringlooplandbouw moeten daar een flinke bijdrage aan kunnen leveren.

Deel dit topic

Reacties

+7
matt
Is er ook een partij,die een realistisch verkiezingsprogramma op kan stellen.

In plaats van die sprookjesverhalen allemaal.
+4
jan 10
Op naar het communisme,was vandaag ff op Schiphol,was er drukker dan ooit. Die gaan echt niet minderen.
grondlozeboer
@jan 10 ik was er 2 week terug. Ze bouwen volop door daar
Vdejong
@grondlozeboer bijna twee jaar geleden was het ook druk
+1
Vdejong
@Vdejong dat was Frankfurt herinner ik me nu
grös
@jan 10
Op Lelystad is het niet zo druk toch ?
jan 10
Quote Reactie van @grös:
Op Lelystad is het niet zo druk toch ?

Weet ik niet,zal me niet verbazen als dat de 2e luchthaven wordt...
+2
jan-cees
@jan 10 Stikstof is geen probleem voor 130 te rijden en is ook geen valide reden om Lelystad Airport of Schiphol geen vergunning te geven of om de Pasmelders niet van vergunning te voorzien.

Het gaat erom kun je inzichtelijk maken voor de rechter dat het afgeven van die vergunningen geen significante bijdrage gaat geven aan stikstofdepositie op natuurgebieden.
En om invulling van de term significant.

Als je daadwerkelijk bodemanalysen gaat nemen en monsters van het bovenste grondwater op de locaties van het trendmeetnet verzuring wat het Rivm beheerde vanaf 1994 tot en met 2011 dan kun je heel snel in beeld brengen dat in de bodem de zogenaamde ophoping zich niet heeft voorgedaan.
Als je dan ook nog depositiemetingen gaat doen in natuurgebieden in combinatie met de nieuwe satteliettechnieken dan kun je binnen anderhalf jaar Nederland van het slot hebben.
Dit terwijl we al sinds mei 2019 het stikstofspook hebben rondwaren ruim 4 jaar al.

De Pasmelders zijn dus goed te legaliseren want er komt geen koe of varken of kip meer in Nederland door legalisatie van die Pasmelders.
Immers die dieren zijn er nu ook al.
Los van het feit dat de afstand van die stallen ten opzichte van stikstofgevoelige hexagonen ook in overgrote mate niet binnen een paar honderd meter staan.

De X en Y coördinaten van de locaties van het Trendmeetnet verzuring staan keurig netjes vermeld in een aantal rapporten dus zo moeilijk kan het niet zijn.
+1
Twentsch Land
Het komt neer op een locatie bepaalde rechten met niet of nauwelijks verhandelbare rechten, kortom met steeds moeilijker verkrijgbare vergunningen, vergunningen die gedeeltelijk of in zijn geheel worden ingenomen door natuur of gebiedsgerichte aanpak betekent voor veel bedrijven een enorme waarde vermindering.
+4
jan-cees
@Twentsch Land Er is komende week een hoorzitting in de Tweede Kamer. De papers van de diverse juristen staan op website Tweede Kamer. Intrekken vergunningen is niet zo simpel als het lijkt . Iedereen die dat roept moet zich realiseren dat eenmaal uitgegeven rechten je niet zo maar kan intrekken zonder nadeelcompensatie.
+1
demelkboer
In 2028 is dat zo ver
labella
@demelkboer reken er maar niet op!
demelkboer
@labella zijn dan niet meer nodig of niks meer waard
de Tank
@demelkboer voorspellingen wat de waarde in de toekomst van productierechten is heeft geen waarde, de productierechten zelf is gissen.
hans-hans

windmolens willen ze wel
-Jan-
@hans-hans Ze hebben een tik van de molen gehad
+3
Melkboer16
D11 zal hooguit enkele zetels halen en zal verdwijnen in de marge.
+2
Frans1
@Melkboer16 Dat is voor Nederland wel te hopen.
+1
de jonge
@Melkboer16 de plannen van timmerfrans zijn niet beter hoor
Melkboer16
@de jonge links heeft hooguit 35 zetels te verdelen. Dat is al decennia zo. Ware het niet dat er nu ook veel linksdenkenden naar Omzigt zullen gaan. Dus Timmerfrans zal misschien nog 25 zeteltjes krijgen maar wie wil dan met hem regeren.
D66 misschien nog 5 zeteltjes van de ⚧️ gemeente en sp nog 4 dan is het voor links wel oo
Nevergiveup
@Melkboer16 hoop het , of nog wat minder zelfs 🙏
de jonge
@Melkboer16 ik schat bbb wel, die zit nu ook al in de provciale in het grootste deel met pvda, groen links en of de 1 of de ander.
+1
Erik1979.
@Melkboer16 als de mensen maar niet gaan denken dat vvd rechts is. Want die zijn het niet. Weer 5% meer ambtenaren en minder efficiënt heb ik horen vertellen. Asiel instroom record hoogte. Niets rechts aan te bekennen.
Vdejong
@Erik1979.
Quote:
Niets rechts aan te bekennen

Ze schrijven ook allemaal links?
Erik1979.
😀
Coen
@Erik1979. , als je alles van die de vvd-voorlichter hoort en leest dan is dat inmiddels net zo erg als de dierenpartij van Ouwehand c.a.
+1
Spuit11
@Erik1979. En ze willen ook nog de IS jongens terug laten komen. Die yesilgoz keft misschien een beetje maar bijten zal ze niet doen. Onvoorstelbaar dat mensen dat maar niet willen zien
Frans1
@Erik1979. VVD was de ondernemerspartij, maar er zit geen mens meer in die partij met ondernemersbloed, daarom drijven ze ook af

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , handel , tuinbouw , jonge boeren , dierrechten , klimaatneutraal , kringlooplandbouw , stikstofrechten , stikstofuitstoot en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
7.765