LTO ziet zorgen over mestafzet oplopen

Al halverwege dit jaar werd duidelijk dat door het natte voorjaar, maar ook door de derogatiebeschikking met daarin de verplichting om langs waterlopen bufferstroken aan te houden, veel mest niet geplaatst kan worden. LTO Nederland heeft in gesprek met het ministerie van LNV al eerder de zorg uitgesproken dat dit op het einde van het bemestingsseizoen tot problemen kan leiden.

LTO Nederland meent dat via een omslag naar doelsturing, problemen zoals die nu dreigen te ontstaan in de toekomst voorkomen kunnen worden. De organisatie zou graag zien dat wordt afgestapt van voorschriften waarin is vastgelegd wat op welke datum wel of niet mag. LTO heeft samen met Cumela gevraagd om het verhogen van de gebruiksnorm zodat de gebruiksruimte voor dierlijke mest toch nog kan worden benut.

bron: LTO Nederland

Deel dit topic

Reacties

+9
casev2
Het word de komende 2 jaar 1 grote teringchaos in de mestmarkt, en zal voor grote (financiele) zorgen voor de meeste van ons leiden. Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben...
+2
Erik1979.
@casev2 melkprijs van 40 cent. Mest kosten hoog. Dat is toch gewoon fosfaat rechten verhuren of tijdelijk verkopen en iets meer met je vrouw spelen als met de koeien. Hoe moeilijk is het. Met die laatste liter wordt bij intensieve bedrijven geen zak verdient.
hans1980
@Erik1979. Zo is het
Less is the Best
+1
Twentsch Land
Verhuren of verkopen

Als de onkosten zo hoog zijn in verhouding met de verdiensten zal fosfaat verhuren ook niet meer opbrengen dan een knaak en bos wortelen ..... verkoop zal ook een droevig prijsje geven.

@Erik1979.
+3
joske1980
@Erik1979.
Zegt ie met zijn 5 kinderen en 1 faillissement
weurding
@joske1980 hoop voor je dat je nooit geen tegenslag krijgt
+1
Erik1979.
@weurding thanks, ik hoop het ook. Kunt beter Pim Fortuyn doodschieten. Wordt je tenminste door collega's op handen gedragen en de straf is veel minder en korter. En hoezo straf, ik houd me aan de wet. Gelukkig ben ik nog steeds boer
+1
labella
@joske1980 tja kinderen kosten klauwen met geld...😀
+3
George
Quote Reactie van @labella:
tja kinderen kosten klauwen met geld...

Vertel mij wat , dat kost ontieglijk geld 😂 . Studies , rijbewijzen , auto's jubeltonnen 😂 maar ben ontzettend blij dat ik ze wel heb.
+1
pieta
Quote Reactie van @George:
Studies , rijbewijzen , auto's jubeltonnen

Het is niet verplicht om alles te betalen voor je kinderen. 😁 De 1e twee zullen ze bij ons ook wel krijgen. De rest doe ik geen toezeggingen over. 😁
+1
Erik1979.
@labella bij ons niet. Wij krijgen rond de 1250 euro kinder bijslag💪💪💪 Duitsland ondersteunt jonge gezinnen. Zo proberen ze te zorgen dat Duitsers meer kinderen krijgen. Maar vooral de buitenlanders profiteren 😂
+1
Erik1979.
@joske1980 heb ik teveel met mijn vrouw gespeeld vind jij? Wil ik je er even op wijzen dat wij westerse mensen aan het uitsterven zijn.
joske1980
@Erik1979. dat kan alleen je vrouw beantwoorden maar met 5 heb je een mooi gezin zeker na je reactie meer met je vrouw doen en minder werken in slechte tijden.
de hoef
Quote Reactie van @Erik1979.:
tijdelijk verkopen
met spelletjes spelen kom je er niet
Erik1979.
@de hoef helemaal mee eens. Maar ik begrijp het soms echt niet. 20 euro voor een m3 mest en 100 euro betaald voor de tin mais. En dan nog dure fosfaat rechten. Ik reken iedere dag mijn voerkosten en zo door. En dan is het als je eerlijk rekent bij ons voor 40 cent bij de gestegen kosten al niet om naar huis te schrijven. En dan moet het met 7,5 cent hogere kosten voor mest en maïs.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Erik1979.:
En dan moet het met 7,5 cent hogere kosten voor mest en maïs.

En dan vergeet je nog dat iedere procent extra rente 1cent extra kosten is bij 1euro financiering.
Opbrengst en kostprijs schoten omhoog, veel (vaste) lasten blijven.

In 3 jaar een 10cent hogere kostprijs realiseren is dan opeens niet zo moeilijk.
Erik1979.
@Noorderling de fosfaat rechten zijn niet zoveel waard als je ze verkoopt om de aflossing helemaal mee te betalen. Dus dat spreekt eigenlijk voor meer melken 🙈 maar je hebt gelijk over de rente. Kostprijs stijgt in 3 jaar zomaar 15 cent als je alles netjes rekent.
Noorderling
@Erik1979.
variabele kosten zijn te hoog om middels groei de vaste kosten te drukken, die vanzichzelf ook al de pan uitreizen. Dat wordt dan een hele kluif om inflatie te beteugelen.

Zeker als intensief bedrijf in een intensieve regio. Waar voorheen de uitvlucht was dure grond verkopen naar cashen/ areaaluitbreiding naar een extensieve regio, is de grondprijs in akkerbouwgebieden veelal hoger.
Paul1993
@Erik1979. Misschien heb je niet genoeg hersenen om het te begrijpen
Erik1979.
@Paul1993 hersens heb ik genoeg..... Misschien gebruik ik ze verkeerd. Dus leg maar uit. Hoe kun je melken met een melkprijs van 40cent. Voerkosten van 20 cent alleen voor de melk en de droge. 6 cent directe kosten inclusief veevervanging. En dan nog 7,5 cent mest kosten.
Paul1993
@Erik1979. Ik leg het niet uit want ik snap het niet.
Waarom zou ik me druk maken over anderen?
Erco
@Erik1979. minder is niet hip , ook al verdien je meer mischien 🤦🏼‍♂️
+2
de hoef
Quote Reactie van @Erik1979.:
. Ik reken iedere dag mijn voerkosten en zo door

dat doe ik dus nooit, doe alles op gevoel . koop voor een half jaar tarwe , brok en soja, en de voerkosten zijn een half jaar hetzelfde , en 20 euro is echt veel vind ik, maar je kunt ook zelf kanalen zoeken of grond huren,
maar dat was jaren niet interessant, omdat voer niks koste , en mest weinig , we moeten weer na gemengde bedrijven is mijn idee, nu moet ik het nog uitvoeren
+1
Erik1979.
@de hoef reken de voerkosten maar eens door als je alles moet aan kopen. En dat moet je rekenen voor de laatste koeien. Die laatste koeien zijn leuk bij een hoge melkprijs. Bij een lage kan het in sommige gevallen juist negatief zijn. En met de inflatie van afgelopen tijd is 40 niet hoog meer.
T60401
@Erik1979. Momenteel wordt het meeste verdiend door koeien naar de slacht te sturen.
jan 10
Quote Reactie van @T60401:
Momenteel wordt het meeste verdiend door koeien naar de slacht te sturen.

Hoe kan je dat nu al weten?
jan 10
Quote Reactie van @Erik1979.:
reken de voerkosten maar eens door als je alles moet aan kopen. En dat moet je rekenen voor de laatste koeien. Die laatste koeien zijn leuk bij een hoge melkprijs. Bij een lage kan het in sommige gevallen juist negatief zijn. En met de inflatie van afgelopen tijd is 40 niet hoog meer.

Al doe je er 10 weg,je houd altijd de laatste koeien..
+1
Erik1979.
@jan 10 als je er regelmatig 10 weg doet dan waren die koeien ooit de laatste koeien....
jan 10
Quote Reactie van @Erik1979.:
als je er regelmatig 10 weg doet dan waren die koeien ooit de laatste koeien....

Dan heb je ook geen last meer van te lage prijzen:😬
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Erik1979.:
Ik reken iedere dag mijn voerkosten en zo door.

die wisselen bij jou elke dag?
+5
Deutzrijder
@casev2
Dit jaar al 1500 kuub afvoeren x 21 euro reken maar uit.
Daar wordt je niet vrolijk van.
Als je er goed over nadenkt zijn we met zijn allen knettergek.
Duur mestafzetten en weer kunstmest aankopen.
Lekker duurzaam bezig.
Goed voor het milieu al die vrachtwagens die mest van a naar b rijden.
+1
hans1980
@Deutzrijder Had dan daar ook de belangenbehartigers meer verzet verwacht, snap niet dat dit zomaar de reveu kon passeren
+1
Noorderling
@hans1980
En die hebben geen extensieve melkveehouders, gemengde bedrijven of akkerbouwers in hun achterban, of is hun belang weer eens ondergeschikt?

Ik hoefde die derogatie en fosfaatrechten ook niet, maar men besloot wel wat goed voor mij zou zijn.
Deze finale afrekening dan ook maar even slikken met zn allen?

Vrij markt is wat we wouden, enkel selectief met de wind in de rug?
ted9
@hans1980 Snap ik ook niet. De straat op en naar Den Haag rijden voor een sprookje over stikstof die iedereen in de groei ging beperken. Maar wat heb je aan groei als je je mest niet kan afzetten. Daar hebben wij domme boertjes niet aan gedacht. En dan waren er ook nog wat van die stoere jongens die geen derogatie nodig hadden want dan hadden ze ook geen gezeik van de overheid🤣
+1
Hooibaaltje
@hans1980 ik vind het ook angstvallig stil.
Iedereen murw geslagen lijkt het wel.
HansBa
@hans1980 ben je nog lid dan?
+1
Hooibaaltje
@Deutzrijder poah serius geld, dat hakt erin.
Braboboer
@Deutzrijder

Met 21 euro zit je ook wel bovenkant markt qua prijs.
+3
George
Quote Reactie van @Braboboer:
Met 21 euro zit je ook wel bovenkant markt qua prijs.

Voor 21 euro komen ze het inmiddels al lang niet meer ophalen als je nu moet afvoeren zonder dat je eerdere afspraken hebt. Denk maar aan 25-26 euro momenteel. Ik heb gisteren iemand van grote mestintermediair hier gehad. Varkensmest is al 30 euro. Als ze hem al komen halen!
+1
Braboboer
@George

Dat belooft dan wat voor komend voorjaar….
+3
pieta
@Braboboer Ik zal eens plaats maken voor mestaanvoer. 😁
+1
Braboboer
@pieta

Komt er ook minder melk, win-win 😉
pieta
@Braboboer Minder jongvee. Dan heb je over een paar jaar minder koeien en minder melk. Zeg maar tegelijk met afschaffing derogatie.
George
Quote Reactie van @pieta:
Ik zal eens plaats maken voor mestaanvoer.

Dat heb ik ook gedaan , een onverwachte meevaller dat ik nog ruim 200 m3 koeienmest mag aanvoeren.
T60401
@George Dan moet je wel voor 15 september doen anders staat hij gewoon op voorraad voor volgend jaar.
George
@T60401 Ja dat lijkt me nogal logisch
Erco
@George hier ook maar even gerekend. Heb ook nog iets ruimte. Normaal zou ik zeggen voor die paar euro laat maar zitten maar als elke vrachtwagen 700 euro is…
+2
robbies
@Erco toen je nog molk en moest afzetten, kreeg jij bijna geld toe van je akkerbouwer. Nu kun je aanvoeren en krijg je weer fors geld bij. Staan er alleen maar zessen op je dobbelsteen of wat?
Erco
@robbies neehoor kreeg geen geld toe. En heb dit jaar ook aangevoerd voor alleen t uitrijden,achteraf te goedkoop maar heb wat zitten te slapen qua prijzen. Ik heb aantal jaren terug afgevoerd voor 3,50euro op de kopakker en transport lag op nog geen 1,5 km die kosten waren ook voor mij. Dus zit je mischien op 4,50 euro. Dus dat is geen geld toe. Dus je lult maar wat. Ik weet ook niet wat het nu opbrengt als je wat laat aanvoeren deze week nog. Maar die 20 euro vang ik hier gerust niet. Het is echt afhankelijk van de regio. En als je t niet gelooft stuur me even je nummer dan laat ik je t bewijs van voorgaande jaren even zien. Is wel eens vaker iemand die zn excuses moest aanbieden omdat ie aan mijn verhaal twijfelde maar wel weer stoer genoeg was om dan ook om dat bewijs te vragen. Maar denk niet dat jij zo stoer bent.
robbies
@Erco ik zeg ook bijna geld toe krijgen. Jij begint over 700 euro voor een vrachtwagen, dat is bij 36m3 toch 19,5 euro. En nu is dat ineens weer niet de marktprijs bij jullie.
Erco
@robbies in 2020 betaalde ik 3,50 toe op de kopakker en transport verliep wat moeizamer 2,50 euro bijna. Sept 2021 3 euro op kopakker en transport 1,30 euro. Kan het je zo laten zien. Heb t speciaal voor je opgezocht. 😉En ik weet niet hoeveel ik kan krijgen nu als ik aanvoer maar zal morgen wel eens bellen. Alleen het lijkt me stug dat het hier al 20 euro is. Al hoorde ik dat n boer hier nog met 1100 m3 zat en die kon het niet kwijt vooralsnog. Dus mischien is het hier ook al zo hoog. Van het voorjaar had ik ook wat lopen te slapen(weer geen zes gegooid!) en hoorde toen al dat het tussen de 7-10 euro zat maar was blij dat het erop lag. Al doe ik het liever boer boer met relaties waar ik ook kalfjes van koop dan komt het niet op een euro ook omdat ik weet dat ze van alle dierziektes vrij zijn.
Erco
@robbies george zei voor 21 euro komen ze het al niet meer halen zonder afspraken van tevoren. 37x21 euro (of hoger 😉)
+1
robbies
@Erco dat is een andere regio dan bij jou. Ik hoor die prijzen hier ook niet
Erco
@robbies heb je mij horen zeggen dat het overal zo is dan? Het was meer een reactie op George zo van normaal ga ik voor een vrachtwagen mest a eeen paar euro niet bellen maar nu is het wel interessant voor 700 euro. Want hij zei voor 21 euro red je t al niet meer. Het is wel vaker daar al 15 euro geweest dat er meer dan n tientje verschil tussen zat. Maar dan wordt je toch niet gelooft. 🤷🏼‍♂️k zal wel eens bellen straks wat de mest doet. Laat ik t wel weten. En als je nog bewijs wilt zien stuur je maar je nummer he? 😉
MBH te N
@Erco er zal vast verschil zitten tussen het bedrag wat de leverancier betaald en wat de afnemer van mest beurt
Erco
@MBH te N ja dat is logisch, ze zijn niet achterlijk, het schuim van de handel brengt meer dan het zweet van de arbeid
+1
Erco
@robbies heb even gebeld. 9-10 euro in de kelder. Dus je hebt zoals ik ook al aangaf (met vergelijkingen met bedragen in t verleden) gelijk. Er zijn grote verschillen. Tel je wegen en bemonsteren erbij op dan weet je hier ongeveer wat afvoer kost. Bij de 15 euro zit je dan wellicht. (?)
T60401
Quote Reactie van @Erco:
. Bij de 15 euro zit je da

Zijn weinig mest transporteurs die voor minder dan tien euro in hun eigen zak te steken mest laden. Al zijn er van die tien euro ook best wat kosten voor transport, monsteren en analyse.

George had het over 21 euro maar dat is niet wat hij beurt maar wat een veehouder moet betalen om mest af te voeren
pieta
@T60401 Ik ken iemand die wel 20 heeft gevangen. Wel zelf uitrijden.
T60401
@pieta toevallig iemand met maar twee kilo stikstof. 😁
pieta
@T60401 Nee.
George
@pieta
Dat is wel gigantisch veel , hier willen ze 16 euro toebetalen geleverd in silo of kopakker en dus zelf uitrijden. Koeienmest en beloofd onder de nog aan te voeren KG fosfaat en stikstof te blijven. Maar volgens intermediar moet degene die afvoert nu al ergens 25-26 euro per m3 betalen en blij zijn als ze het nog komen halen. Zeer moeilijk te plaatsen momenteel.
robbies
@Erco dat is dus bijlange na niet 700 euro per vrachtwagen. Eerder de helft.
Erco
@robbies 16x37 is 592 euro, mag jij bepalen of dat dichter bij de 350 euro zit of 700. 😉 en idd bij George, niet hier. Ik had toch niet gezegd dat ik het vang? Ik zei ik weet niet hoeveel het hier is. Jij begon gelijk met de zessen op die dobbelsteen haha en mischien afgelopen jaren wel qua afvoer maar jij hebt nog steeds niet om dat bewijs gevraagd 😉
robbies
@Erco je wil er graag een welles/nietes discussie van maken merk ik.

prikkebord.nl/topic/313695/…

Hier staat geen woord Spaans. Als je je regio zou kennen, dan weet je dat ZO Brabant altijd meer betaalde. Daar profiteerde je zelf in het verleden ook van. Die 700 euro per vracht had je nooit gekregen. Eerder 10x37 is 370 euro.
+3
labella
@Erco ik heb ook even gebeld, hier willen ze nu koemest brengen in silo voor 15,50 euro toe.
Erco
@labella dat is dan wel beduidend meer dan hier ja maar klopte ook wel met wat ik van t voorjaar hier hoorde en bij jullie
T60401
Quote Reactie van @Erco:
heb even gebeld. 9-10 euro in de kelder.

verder naar boven schreef je dat je een boer wist die nog 1100 kuub kwijt moest. Vraag hem 22 euro voor boer boer. en betaal zelf de vrachtwagen. hou je 700 euro per vracht over. 😉
bio boer
@Erco 15 euro toe in de grond kon ik krijgen boer boer
bio boer
@George kippen mest wordt steets goedkoper
+1
de hoef
Quote Reactie van @George:
Denk maar aan 25-26 euro momenteel

17 euro deze week , achter den bosch 20
+1
George
@de hoef Tja wat ik zeg is toch hier in de regio en geen leugen!
+1
bio boer
@Deutzrijder je kiest er zelf voor zo veel koeien tehouden per ha 🤷‍♂️
matt
@bio boer zonder derogatie 1 🐄 per ha koeien is dus al te veel.
bio boer
@matt is ook wat overdreven ik kan 1.8 koe op ha bij hoge productie 1.4 1.5 ergens
pieta
@bio boer Jongvee tel je ook mee? Beetje koe telt voor 125 kg N. Jongvee telt gemiddeld voor 50 kg N. Bezetting van 50% tov melkkoeien. Dus per koe met bijbehorend jongvee is de N-productie 150 kg. 170 kg per ha gedeeld door 150 is ongeveer 1.15 koe per ha incl jongvee
bio boer
@pieta ik tel alleen melkvee
+1
matt
@bio boer koeien is meervoud 2 dus dat is al te veel.
Daar doelde ik op.
+1
Braboboer
@bio boer

Ja en de politiek heeft er voor gekozen de derogatie te stoppen 😉
Hooibaaltje
@bio boer het probleem is dat er bijna geen drol meer op een hectare mag. Norm klopt niet meer. Dat zou moeten veranderen om de toko draaiende te houden.
cornelissen
Quote Reactie van @Hooibaaltje:
Dat zou moeten veranderen om de toko draaiende te houden.

Ik neem aan ,dat lto ook bij de nitraatcommissie in Brussel op bezoek is geweest voor informatie. Ik vermoedt dat ze de zelfde informatie hebben gehad als toen Sieta van Keimpema is langsgeweest. Namelijk meer nadruk op grondgebondenheid. Maar ik heb lto er nog niet over gehoord.
Braboboer
@bio boer

En de bufferstroken hebben we ook niet voor gekozen
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @bio boer:
je kiest er zelf voor zo veel koeien tehouden per ha

hij heeft er niet voor gekozen dat een stel strodassen de gebruiksnormen van zijn eigen land naar beneden halen..
bio boer
@cs-agrar je had wel kunnen weten dat derogatie een uitzondering was die ooits kon komen vervallen of verlaagd laaste 10 jaar was er al veel gedoe om de derogatie kon je zien aan komen dat die er keer niet meer zou zijn of veel beperkter alleen de vraag was waneer vooral de laaste 5 jaar was dat wel duidelijk daar had je wel enigsinds op inkunnen spelen
Alleen dachten velen dat heeft zo grote gevolgen dat ze zich het niet voor kunnen stellen vele andere eu landen redden zich er ook mee Duitsland frankrijk Wallonië luxenbug zweden hebben ook geen derogatie alleen denemarken vlaanderen ierland en Italië hebben nog derogatie voor zo lang het duurt
Braboboer
@bio boer

Je kunt altijd beren op de weg zien om iets niet te doen.

Voor veel boeren in de intensievere gebieden was het of intensiveren, of stoppen, of verkassen.
+1
pieta
Quote Reactie van @Braboboer:
of intensiveren, of stoppen, of verkassen.

Je vergeet consolideren. Je kunt natuurlijk direct roepen dat stilstand achteruitgang is maar achteruit boeren is ook boeren. 😁
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Je vergeet consolideren. Je kunt natuurlijk direct roepen dat stilstand achteruitgang is maar achteruit boeren is ook boeren

Was jij ook geconsolideerd als je nog op je eerste stek had gezeten?
pieta
@robbies Zeker te weten. Hooguit nog wat grond proberen te kopen. Op die locatie was ik zeker geen grote stal neer gaan zetten of iets dergelijks.
+1
robbies
@pieta Of je was er misschien al niet meer geweest?
pieta
@robbies Weten doe je dat natuurlijk nooit maar ik ga er vanuit van wel. Wij hadden 9 ton MQ in 2005 en tegen de 40 ha voor mestafzet en een lage kosten structuur. Grootste aandachtspunt was de melkafnemer: DOC. Maar zelfs bij de melkprijs van 2009 maakten we winst.
bio boer
@Braboboer je maakt je wel afhankelijker van meer factoren waar je zelf geen invloed op hebt is een keuze
Je hoeft echt niet perse 200 koeien tehebben op 50 ha met 100 of 80 heb je ook voldoende werk om de kost teverdienen
De tekleine bedrijven voor overname zijn gestopt in het noorden zijn maar weinig die bedachten we klappen stal voor 100 koeien neer terweil we maar 25 ha hebben
Het zal cultuur verschil zijn
En een voorbeeld doet ook volgen
Braboboer
@bio boer

Bij ondernemerschap hoort ook risico's nemen. Als we van te voren wisten dat fosfaatrechten kwamen, de derogatie er af ging en de bufferstroken kwamen waren er misschien ook wel veel minder stallen gebouwd in 2013-2014.

Maar om toen bij een uitbreiding te denken dat derogatie er misschien wel eens af kon gaan vind ik wel heel ver gaan.

Als je daar al rekening mee moest houden kun je beter ergens in loondienst gaan, loop je geen risico en weet je zeker wat je hebt einde van de maand.
bio boer
@Braboboer als je zo denkt moet je verlies nemen als het mis gaat kun je dat niet ga dan maar in loondienst
Braboboer
@bio boer

Dat die derogatie is afgenomen en die bufferstroken zijn ingevoerd is gewoon onrecht en onwil van de politiek.

Dan moet je nu zeker je verlies nemen, maar jouw reactie van dat het je eigen keus is om die koeien per hectare te houden vind ik dan nogal kort door de bocht.
+2
Erco
@bio boer jij bent gewoon mazzel met je ouweheer en mischien wel,j opa ook nog. Het is maar net in welk nest je geboren wordt. Maar jij hebt t ook nog niet overgenomen. Dan is veel land hebben ook geen voordeel 😉
bio boer
@Erco deel van de grond wat laaste 10 jaar is aangekocht is al van mij zo 25 ha
Mijn opa heeft niks opgebouwd voor mijn vader die was fourage handelaar mij vader woonde in het dorp heeft wel samen met opa boerderij gekocht moest opa en oom wel voor markte waarde uitkopen uit de maatschap in 1992 waneer het aangekoch is weet ik eigelijk toen zat er ook nog maar 30 ha bij meeste grond is na 2002 aangekocht
bio boer
@Braboboer toen duitsland in 2013 de Derogatie verloor dacht je niet ow dit kan ook hier gebeuren ?
bio boer
@bio boer denk eerder dat we gewoon onderschad hebben hoe afhankelijk velen zijn van derogatie dat het besef nu pas komt of gaat komen

Er waren zelf intensieve boeren ik heb geen derogatie nodig mogen ze wel afschaffen maar niet aan gedachten wat het met de afzet markt zou doen
Braboboer
Quote Reactie van @bio boer:
toen duitsland in 2013 de Derogatie verloor dacht je niet ow dit kan ook hier gebeuren ?

Niet wat de impact zou zijn, en dat geld voor veel collega's anders waren er nooit zoveel stallen gebouwd.

Er werd hier ook op studieavonden geroepen dat mest nog een keer geld waard zou worden, dat verwerkte dunne fractie als kunstmestvervanger aangemerkt zou worden, dat dikke fractie geëxporteerd zou kunnen worden ook van rundveemest. De hele situatie en sfeer in de sector was destijds veel positiever dan nu
+1
Deutzrijder
@Braboboer
Dit allemaal door domme politieke keuzes die niets met kringlooplandbouw
te maken hebben.
cornelissen
Quote Reactie van @Deutzrijder:
Dit allemaal door domme politieke keuzes

Ook van onze - naar eigen zeggen- grootste belangenorganisatie. Ze moeten dit toch enigszins geweten hebben . Hebben een vaste man in Brussel, en die zal zeker wel een keer bij de nitraatcommissie zijn langs geweest. Sieta van Keimpema is ook langs geweest namens de DDB en heeft op verschillende vergaderingen verslag uitgebracht. Een rode lijn was : meer grondgebondenheid. Dit moet lto ook allemaal geweten hebben,alleen dat paste hun niet.
En nou zit iedereen met de ellende ,ook degene die op grondgebondenheid hebben ingezet worden meegenomen tot heden toe.
Lto (met meeloper NMV ) zal nog wel bekijken of ze nog een groep kunnen beroven ,zoals bij de fosfaatrechten, maar ik zou zo gauw niet weten wie. Maar ja anticiperen is niet iedereen zo goed in en voorkennis heb ik niet.
Noorderling
@cornelissen
Wat is grondgebonden?
170kilo N of willen we dat niet horen?
cornelissen
@Noorderling Daar kun je over discussiëren, maar zelfs de discussie heeft men niet serieus gedaan .
Mijns inziens hoort daar derogatie bij op grasland
bio boer
@bio boer naar mate de bedrijven groter worden in aantal vee neemt de intesiviteit wel toe meesten met 300 koeien hebben geen 150 ha maar velen met 100 koeien wel 50 ha
de hoef
@Deutzrijder waarom gewacht tot hij 21 euro was
+2
Noorderling
@de hoef
Vorig najaar betaalde afnemer het uitrijden nog, dat was goedkoop voorraad verlagen.

Nu betaal je de ontvanger 2x uitrijden als vergoeding, uitrijden betalen en transport. Met een beetje afstand hakt er dan vlot in als je ver weg de ruimte moet zoeken.
overstekend wild
@de hoef omdat niemand hem kwam ophalen, dat kun je toch zelf ook wel bedenken. Als er afgelopen voorjaar door alle regenval amper mest is afgenomen door de akkerbouw, verplaatst dat allemaal naar de herfst als de percelen weer vrij komen
+2
de hoef
[quote="@overstekend wild" p="2169891"]omdat niemand hem kwam ophalen, jullie zijn te afhankelijk geworden van een enkele transporteur,
+1
overstekend wild
@de hoef nee! we zijn allemaal te afhankelijk gemaakt van de akkerbouw omdat verwerking (kunstmest) of export te omslachtig gemaakt is
Noorderling
@overstekend wild
80% gras en al het krachtvoer kopen was geen verplichting.
bio boer
@Noorderling was ook altijd financieel aantrekelijk alleen maakt ook kwetsbaarder wat nu duidelijk wordt
Een keer onrust op de granen markt en wetgeving die veranderd
Veehouderij is nog al afhankelijk van de markt hebben zelf maar beperkt de regie wat iets op gaat leveren en wat iets kost
Elvis
@overstekend wild meeste akkerbouwers zitten gewoon vol hier
Jan-T
Quote Reactie van @Deutzrijder:
Dit jaar al 1500 kuub afvoeren x 21 euro reken maar uit

Daar word je niet vrolijk van. en dan komen er nog wat jaren aan waar de mest normen strakker worden gezet door verdwijnen derogatie.

Het word een zooitje met de mest voorraad en als je dan nu kijkt naar de weersomstandigheden, dan hoef je geen illusie te hebben dat afvoer nog lukt.
Want loonwerkers zijn allemaal vol, en transport van de mest is ook lastig.
+3
bio boer
@Jan-T om 9 uur valavond stond nog vrachtwagen teladen tot 15 sep mag nog op bouwland mits er nog groenbemester gezaaid wordt en 8 weken blijft staan vind ik wel krom weet zeker dat mijn bestaande grasland beter in staat is het optenemen dan een nog groeiend groenbemester maar fijn
tinus-1234
@casev2 Gestegen rentekosten zullen de komende jaren voor velen misschien nog wel veel harder stijgen.. Maar we gaan het zien. Zijn ook mensen die denken dat (gezamenlijke) vergisters oplossing zou kunnen zijn. Denk zelf dat dat te lang gaat duren om nu nog realiseren..
+3
Noorderling
@tinus-1234
Vergisters maken enkel meer mest, niet minder.
+2
de hoef
@casev2 hou je maar koest, dit is precies wat de handel wil , angst creeeren en graaien
demelkboer
@de hoef ik zit hier in ern redelijk extensief gebied maar hier zitten de putten nog aardig vol overal. En volgend jaar iedereen hier bijna volledig naar 170kg
Paul1993
@demelkboer dat geldt volgende jaar misschien al voor heel Nederland
Wacht maar af
Ik heb ook zorgen
demelkboer
@Paul1993 ik denk het niet maar het zo theorie kunnen dat Brussel het derogatie plan van Nederland niet goed keurt.
bio boer
@demelkboer is vorogjaar al goed gekeurd toch de Derogatie beschiking
demelkboer
@Paul1993 ik denk het niet maar het zo theorie kunnen dat Brussel het derogatie plan van Nederland niet goed keurt.
Braboboer
Hoeveel varkensmest is er de laatste jaren minder op de markt gekomen door verwerking en stoppers regelingen?
Elvis
@Braboboer 9% minder varken sinds 2018
Paul1993
Wanneer de EU Nederlands ingebrekestelling stuurt is het feest compleet
Ik kan volgend jaar mest aanvoeren wanneer de ingebrekestelling een feit is
Pb mag met de prijs die je volgende wil betalen om van je shit af te geraken.
bio boer
@Paul1993 in 1 klap naar 170 ? Of 130 kg 😅
Paul1993
@bio boer In een klap naar 170
De aanwijzing van Rode gebieden en lagere norm weer ik niet. Nog niet in verdiept
bio boer
@Paul1993 en waarom is nederland in gebreken dan ?
+1
Paul1993
Lto ziet zorgen
Nounounounou….
Is dat alles????
Is dat de functie van de grootste belangenbehartiging?? Dingen zien??
Dan is de conclusie dat er veel boeren zijn die al veel eerder dat hebben gezien!!!!

Kom op zeg…
Lto…DRAN!!!!!!!
Zorg als grootste belangenbehartiging voor je leden: dat is het betere ZORGEN!!
Zorg dat er een oplossing komt: Dan ben je aan het ZORGEN voor je leden!!!!

Ik zie nog meer ZORGEN.
Die heb ik de voorzitter meerdere keren medegedeeld.
Meneer van de Tak heeft tot nu toe geen interesse om voor de leden van de LTO te zorgen.
Het komt niet vaak voor dat ik dezelfde mening heb dan de voorzitter van de lto.
Paul1993
@Paul1993 We worden allemaal geboren
Pissen en poepen ongecontroleerd enkele jaren en zijn in het begin volledig afhankelijk van mama’s en papa’s
Eigenlijk is de mens een triest zoogdier
Maar we hebben iets extra’s tov andere zoogdieren
We kunnen snel leren
De een iets sneller dan de andere, maar gemiddeld genomen zijn we behoorlijk intelligenter dan het gemiddelde schaaldier
En nu komt ie:
Ik heb ook iets geleerd
Ja, van de lto
Ja, dat kan wel degelijk
Wanneer je iets urgents hebt dat stel je een ultimatum. 😂😂😂
Bij deze doe ik dat😃😃
Ik zeg alleen niet wanneer het eindigt.
Dat is lekker spannend 😎
robbies
@Paul1993 we lezen t wel wanneer het zover is
Paul1993
@robbies deal
Ik weet zelf ook nog niet wanneer het ultimatum eindigt😂😂😂😂
Morgen wel
sorry
Quote Reactie van @Paul1993:
Morgen wel

u wordt mp kandidaat bbb?
Paul1993
@sorry alstublieft niet
Dat wil ik echt niet
Frans1
@Paul1993 net als dat bordje in de kroeg:morgen gratis bier
+2
Spuit11
@Frans1 ken je die mop van die alter ego met al zijn openbaringen? Die kwamen maar nooit
+2
familie pelle
@Paul1993
Quote:
. Wanneer je iets urgents hebt dat stel je een ultimatum.

Jij stelt zoveel ultimatums dat daar eigenlijk een ultimatum voor zou moeten komen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , lto , lnv , voorjaar , mestafzet , toekomst , cumela en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
138
DEELNEMERS
35
WEERGAVES
0