Adema snapt nog steeds niet dat 'boeren miljarden niet pakten'

Quote:
Demissionair landbouwminister Piet Adema snapt nog steeds niet waarom het Landbouwakkoord is geklapt. Hij kon 13,5 miljard euro beschikbaar stellen voor de verduurzaming van de sector. 'Ik vind dat de boeren wel gek zijn dat ze dat niet gepakt hebben.'

Volgens de minister lag er een mooi aanbod, afgestemd op de wensen die LTO-voorman Sjaak van der Tak een week eerder voorlegde. Adema kon 13,5 miljard euro beschikbaar stellen voor onder meer langjarige contracten voor natuurbeheer.

'Ik vind dat de boeren wel gek zijn dat ze dat niet gepakt hebben. Het gaat niet alleen om geld, het gaat ook om afspraken die je maakt. Het gaat om duurzaamheidsafspraken, afspraken die te maken hebben met hoe we de agrarische grond verdelen in Nederland', aldus Adema.

Deel dit topic

Reacties

+9
Twentsch Land
Toch een simpele conclusie Adema

Dat wat jij niet snapt.....snapt de boeren wel.
+6
Frans1
Dan zullen de voorwaarden er niet naar geweest zijn Piet
+16
Vdejong
Quote:
hoe we de agrarische grond verdelen in Nederland', aldus Adema.
???
+3
demelkboer
Er was maar 500 miljoen voor een verdien model . het meeste was voor niet werkende innovatie en uitkoop
+8
Eers kiek´n
"Veel beloven weinig geven doet een dwaas in vreugde leven". Eerst maar eens laten zien dat je een betrouwbare overheid bent. De pasmelders ook zo lekker in de kou laten staan. De boeren weten wel beter.
+8
weurding
Andermans eigendommen willen "verdelen".....😓
Henk2
Hij snapt niet dat de kalkoen niet op een gouden schaal op tafel terecht wil komen!
+1
paul1
+9
jan 10
Het gaat om duurzaamheidsafspraken, afspraken die te maken hebben met hoe we de agrarische grond verdelen in Nederland', aldus Adema.

Hoezo ,,we,, wie zijn ,,we,, eigenlijk..
Wie bepaald wat duurzaam is...
Tis maar goed dat er geen handtekening gezet is.
.,
+3
casev2
Net de podcast geluisterd. Deze man snapt volgens mij echt totaal niet dat er vanuit de sector nul vertrouwen meer is in het rupsje nooitgenoeg dat denhaag is. Van alles eisen van de eigen boeren, en meneer zou wel ff regelen in brussel dat zij die eisen overnemen. Dat hij amper in de landbouwraad in brussel aanwezig is/was heeft hij het uiteraard niet over...
kearl
@casev2 Ik kan moeilijk inschatten of hij het echt niet snapt. Bij Staghouwer was het wel duidelijk, toen die het een beetje door begon te krijgen is hij snel weggerend, wat waarschijnlijk in zijn positie ook het enige moraal juiste was wat hij kon doen.
+7
Noorderling
Quote Reactie van @kearl:
wat waarschijnlijk in zijn positie ook het enige moraal juiste was wat hij kon doen.

Als die gast een geweten had was hij met zn vorige baantje ook al veel eerder gestopt.
Ze weten het echt niet, topambtenaren blijven zitten en voeden de minister.
Werkbezoekjes en "in gesprek", in de praktijk is het enkel zenden en horen, maar vergeten te luisteren en er wat mee doen.

Wat nog erger is, is dat landbouwwoordvoerders en betrokkenen bij het N dossier nu gaan lopen piepen met kamervragen. Terwijl hun partijen in de coalitie zitten en mede verantwoordelijk voor het opgestelde beleid.
Dan begrijp je er als Thom van Campen ook een ene kloten van waar je mee bezig bent.
Maar goed, blijkbaar is het geoorloofd. Op een handje vol na, 150 populisten in een hokje bepalen het beleid in Nederland. 0 kennis vereist, alles op onderbuikgevoel, en als het tegen valt kap je er gewoon mee.
Frans1
@Noorderling die laatste zin is het grote probleem, ze noemen het dan verantwoordelijkheid nemen, maar het is weglopen
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frans1:
verantwoordelijkheid nemen,

Ruimte maken voor ander "talent" 😁
-Jan-
@Noorderling nee,gewoon crl-alt-delete
Vdejong
@-Jan- was het maar zo. Met Ctrl-Alt-Del ben je alles kwijt. Deze mensen nemen hun 'verantwoordelijkheid' en gaan naar een ander bestuursbaantje.
+5
de jonge
@Vdejong met wachtgeld, hoe absurd, zelf ontslag nemen en ook nog wachtgeld incasseren, de aow word hervormd maar niet voor politici, maar ze hebben het beste met de burgers voor hoor...
+1
de jonge
@de jonge waarom waren de politici niet voor hetgeen ze zelf veranderen? Omdat politici volgens de grondwet met 2/3de meerderheid moeten instemmen om hun pensioen te wijzigen, en die meerderheid was er zelfs onder politici niet: de regering denkt dit op te lossen door voor politici (voorlopig of definitief) een aparte status te creëren.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de jonge:
zelf ontslag nemen en ook nog wachtgeld incasseren

En als het volgende baantje minder oplevert, wordt het ook nog aangevuld tot het (veel te hoge) salaris wat ze kregen (heb het niet over verdienen).
Theo61
[quote="@Noorderling" 150 populisten in een hokje bepalen het beleid in Nederland.[/quote] Nou volgens mij zijn het niet de 150 populisten die de dienst uit maken maar de partijen waar ze inzitten, hoofdelijke stemmingen zijn nog een zeldzaamheid.
Jannus
Quote Reactie van @Theo61:
Nou volgens mij zijn het niet de 150 populisten die de dienst uit maken maar de partijen waar ze inzitten

In de tegenwoordige tijd hebben we een voor- en achterkant van de euro,

de gulden had ook nog een zijkant
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jannus:
de gulden had ook nog een zijkant

Die zijkant verdwijnt samen met het CDA.
+2
JohnDeere7serie
@Jannus Zet uw zinnen niet op het huis van een ander, en evenmin op zijn vrouw, op zijn slaaf, zijn slavin, zijn rund of zijn ezel, of wat hem ook maar toebehoort.'(land bijvoorbeeld)
Kunnen ze wel in hun kantoortjes mooi onze eigendommen herbestemmen en verdelen, maar dan moet je niet raar staan te kijken als we dat niet appreciëren.
Jannus
@JohnDeere7serie Je kent het verhaaltje toch wel van koning David en ..........de wijngaard,zo geschied het hier ook
+1
klant
@kearl meneer adema mag graag met zijn hoofd in beeld dus predikt ie wat hem wordt voorgekauwt
Paul1993
Boos
Gek
Zwaar

Emoties
Jan-T
Geld maakt niet gelukkig maar gelukkig maken ze wel geld.

Als je als overheid de boel bedriegt en geen stip op de horizon zet waar naar toe te werken met de juiste oplossingen en uiteraard ook met een kosten dekkende prijs voor ons product, Dan krijg je dit soort onzin verhalen.
marcsterreborn
@Jan-T we kunnen beginnen met die stip zelf te plaatsen, en vervolgens proberen de politiek achter ons plan te krijgen.

Een voorzet: een kunstmest- en chemievrije melkveesector in 2035. Ondernemers hebben grond ter beschikking voor de teelt van voer, en kunnen daar ook hun mest kwijt. Het verdienmodel is goed.
Twentsch Land
Het verdienmodel is goed

Dat is nauw net even altijd het probleem ....zelfs in het onlangs geklapte landbouwakkoord waar met nog steeds respect voor lto voor heeft bedankt.

@marcsterreborn
marcsterreborn
@Twentsch Land Dat is nauw net even altijd het probleem ...

Maar dat is nu ook het probleem. Dus dat hoeft geen probleem te zijn om het over een andere boeg te gooien...
kearl
@marcsterreborn Wel als je bij voorbaat al weer dat het gegarandeerd mis loopt, en daarbij de huidige bio/alternatieve markt daarbij ook nog kapotmaakt.
+1
robbies
@marcsterreborn
Quote:
Een voorzet: een kunstmest- en chemievrije melkveesector in 2035.

Waarom zou je dat willen?
marcsterreborn
@robbies ik ben voorstander van goed rentmeesterschap
robbies
@marcsterreborn dat zijn we eens. Maar ik vermoed dat jij een totaal andere definitie hebt van rentmeesterschap dan ik
Nevergiveup
@marcsterreborn De wereld zonder Kunstmest en chemie is een illusie. We doen het hier al het beste van de wereld. Tel Uw zegeningen.
+1
bio boer
@Nevergiveup zonder anvullende mineralen meschien niet en vandaag gaat het niet lukken zonder chemie maar als we allen streven naar geen gebruik van chemische gewasbescherming dan ben ik overtuigd dat het keer gaat lukken
Zo lang ze nog nieuwe chemische gewasbescherming bedenken en het geen prioriteit geven zonder chemische stoffen gaat het niet lukken

Hoe wel de reguliere akkerbouw ook steets vaker biologiche middelen toepassen
Zo spuit de akkerbouwer die mij wel helpt alleen nog middelen in de tarwe die bio ook mogen behalve de herbicide dan
Nevergiveup
@bio boer ik wil ook wel met minder chemie , bv. Meer richting plant versterkers / veredeling.

Maar de ideologische wens gedachte zonder kunstmest met minder dieren in Nederland , ehhh ...
bio boer
@Nevergiveup de gedachte van minder dieren per ha begrijp ik wel we hebben meer dieren in nl dan we aan mest kunnen plaatsen en ook voeden trouwens
Geld voor mensen trouwens ook
+3
de jonge
@bio boer ija als ze met bufferstroken beginnen en we steeds minder mest op het land mogen brengen word dat "probleem" vanzelf door ze gecreeërd net zoals ze met alle zogenaamde problemen doen, ze maken eerst zelf een probleem en dan zeggen ze dat er een probleem is en er maatregelen moeten komen...
bio boer
@de jonge die bufferstroken is niet door nl bedacht natuurlijk
Door de vele jaren van Derogatie zijn we er hier helemaal op in gesteld ook de exstra regel geving zo als mest injecteren
de jonge
@bio boer nederland gaat er wel mee akkoord !!! om mijn part bedenken ze het ergens in timboektoe, ze zijn ermee ingestemd..
demelkboer
@bio boer derogatie had geen invloed op waterkwaliteit zei rivm
bio boer
@demelkboer klopt is ook niet reëel dat het niet meer mag van de eu op basis van de feiten de eu heeft zo iets van zorg er maar voor dat water kwaliteit op alle fronten ook andere stoffen goed is op de plekken waar het fosfaat of nitraat niet goed is lijkt niet door Derogatie tekomen zou mij ook niks verbazen dat kunstmest velemalen gevoeliger is voor uit of afspoeling
Grasland is in idergeval niet de oorzaak zo ver ik weet
Denk dat het stuk effectiever is dat ze werkings coëfficiënt los laten of mee laten gaan naar volgend jaar
40% werking coëfficiëntie slaat natuurlijk nergens op dan zou er niks moeten kunnen groeien met 170 kg n uit drijfmest bij mij
+1
robbies
@bio boer
Quote:
we hebben meer dieren in nl dan we aan mest kunnen plaatsen

Is dat zo? Vorig jaar konden de uithoeken van Nederland geen dierlijke mest meer krijgen.
Noorderling
@robbies
Loopt altijd vast op logistiek.
Net als nu, het moet in 2weken gebeuren en dan krijg je enkel autos geregeld en mest verzet met lokaal transport. Sleepslangset aan de draai houden ben je al minimaal 4autos nodig, dan heb je heel snel veel autos nodig.
Afstanden rijden en 2-3rondjes per dag zet ook niks aan. Hier deden ze vracht per uur voor 3 kilometer. Dan wordt in uithoeken mest verslepen tijdrovend, wil nog niet zeggen dat elk overschot weggewerkt wordt.

Iedereen heeft wel een kans, als je afhankelijk bent en een alternatief niet financieel uit de klauwen loopt maak je andere keuzes.
Akkerbouwers met veel tarwe hebben de mestruimte veelal al vol door nat voorjaar.

Als er straks voor elke ha gras nog 15kuub weg moet, elke 2ha een auto wordt het nog wel een pijnlijk verhaal.
Werk is er genoeg, loonwerkers hebben personeel ook niet voor extra vrachtwagens en intermediair worden heeft ook veel haken, ogen en risicos.
Afhankelijk zijn heeft zn prijs.
robbies
@Noorderling dat is heel wat anders. Er is geen mest teveel, maar een praktisch probleem. Kun je allemaal oplossen.

Overigens: merendeel van het land hier ligt op afstand, tot 5 km aan toe. Als je dan maar een vracht in het uur kunt doen, moet je een grote container ertussen zetten
bio boer
@robbies koop dan oprolbare mestzak kun je die einde van de winter al vol rijden heb je de mest er al liggen in het voorjaar hebt meteen wat exstra opslag
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
Kun je allemaal oplossen.

Als dat zo makkelijk was, was het al wel gebeurt.
Blijkbaar is de mogelijkheid er niet zo eenvoudig voor extra capaciteit.
Het loopt bij iedereen vast op personeel.
Gemeentes staan veldopslagen niet overal toe.
Technisch kan alles, praktijk is wel weerbarstiger.

En dat wordt ook niet minder, bijna geen enkel melkveebedrijf dat in akkerbouwgebied te koop komt wordt voortgezet. Wat intensiever boeren in extensief gebied is al een doodzonde vandaag de dag.

Ondanks dat we op een postzegel wonen, wordt de vraag en aanbod toch niet volledig opgelost.
Akkerbouwers betalen hier al voor kippenmest, goede vaste geitenmest wordt nog voor betaald. En de drijfmest wordt op plekken niet opgehaald.
bio boer
@robbies ja is zo je wil niet weten hoe veel mest de grens nog over gaat al mijn pluimveemest gaat naar frankrijk hoef niks of beetje toetebetalen wil ik niet weten wat het kost in frankrijk moet ook nog bewerkt worden gecomposteerd 70 graden om de hygiëne
Bio betaalt al 30 euro per ton kippen mest
weurding
@bio boer hoeveel voedsel zou er geproduceerd worden waarbij chemie een vast onderdeel is buiten de landbouw om?
bio boer
@weurding je bedoeld in de verwerking zat alleen bio mag dat niet darom bestaat er ook geen soja schroot alleen schilfers mag alleen geperst worden
En sodagrain mag ook niet
weurding
@bio boer bedoel meer de dagelijkse dingen als snoep , frisdranken, eigenlijk veel buiten landbouw om waar wel iets van chemie in gebruikt word
labella
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Een voorzet: een kunstmest- en chemievrije melkveesector in 2035

alsjeblieft zeg, gebruik je verstand!!! Deze doelstelling is volstrekt belachelijk en onhaalbaar!!!!
Jannus
Quote Reactie van @marcsterreborn:
een kunstmest- en chemievrije melkveesector in 2035

Dat is lekker makkelijk en kort door de bocht want dan is innovatie met poedertjes en middeltjes van DSM en elke snuifstofstikstofverbinder niet meer nodig
Paul1993
@Jannus precies
En dat is beter voor de sector
bio boer
Het klinkt veel als er door velen van wordt gesnoept is het niet veel meer hoe veel zou het voor elke individu zijn ? En hoe veel blijft er over als je de lasten en baten bij elkaar afstreept is er dan nog een +?
+1
weurding
Circuleert rond, is er nog geld?

(klik om te vergroten)

Nevergiveup
@weurding Links heeft de zak geld al leeg en een andere kunnen ze niet meer krijgen. Er komen interessante tijden aan 🤐
demelkboer
@Nevergiveup Dus moet er geld komen uit andere zakken
+1
demelkboer
Welke miljarden? Zie van der Wal vandaag
Paul1993
Deze week wordt er gesproken over een nieuwe poging om een landbouwakkoord te sluiten
Helaas weer op de oude bestuurscultuur manier.
Dat is bezigheidstherapie
+2
demelkboer
@Paul1993 zelfde akkoord maar dan zonder die 13 miljard
Paul1993
@demelkboer geen idee
Sjaak is op tournee
Jannus
Quote Reactie van @demelkboer:
zelfde akkoord maar dan zonder die 13 miljard

Kluitjes met riet zijn er genoeg maar de boeren zijn lang niet zo naief als ze denken
+1
Paul1993
@Jannus nee??
😂😂😂😂😂
Jannus
@Paul1993 Sommigen daargelaten
+2
demelkboer
Mooi is van dat Landbouw akkoord en vooral het geld dat er voor beschikbaar is dat dat bijna volledig overlapt met het stikstoffonds. Van de 13,5 miljard was er ongeveer 500 miljoen beschikbaar voor verdienmodel .
Kortom er was geen geld , er is geen geld en er komt ook waarschijnlijk niet heel veel geld.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's piet , grond , natuurbeheer , geld , sjaak van der tak , boeren en piet adema geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
67
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0