Friese boer wil geen banklening meer en verkoopt nu obligaties



Quote:
Veehouder Bartele Holtrop heeft genoeg van 'het systeem' waarin de productie telkens omhoog moet. Hij verdeelt zijn land in duizend stukjes. Iedereen kan in zo'n stukje land investeren.

Deel dit topic

Reacties

+3
demelkboer
Allemaal uit weelde uiteraard
klant
@demelkboer wat moet hij met een nieuwe lening.
+7
cjw73
@klant dat was mijn vraag ook, want uitbreiden of zo wil hij niet. Maar heeft al zoveel bij het eind gehad en zoekt steeds de publiciteit.
+1
demelkboer
@cjw73 hij wil van de bank af. Dus aflossen
+4
cjw73
@demelkboer hij wil wel vaker wat. En of het de bank is of een particulier. Pa zei altijd, de ene moet je geld geven en de andere betalen....
arie.j
Quote Reactie van @demelkboer:
@cjw73 hij wil van de bank af. Dus aflossen

Dus gewoon met het ordinaire doel van de helft minder rente betalen ofzoiets?
Kun je bij veel overwaarde als gewone boer ook proberen
Gewoon een kleine advertentie in de krant
"Wie wil bij bijna de helft overwaarde op mijn land (dus risico te verwaarlozen) voor 10 jaar hypotheek á X(zeg3,1%) verstrekken? I. v.m. kosten coupures van minimaal 25000,- euro stuk? "
Niet geschoten is zeker mis. En je merkt vanzelf wat de markt ervoor is, en of het interessant is.
Vroeger had je hier op het dorp bekende rijke personen, waarvan bekend was dat ze zo tal van leningen aan particulieren hadden uitstaan
Goedkoopste tarief hypotheek afsluiten moet je bijna tradioneel voor de bij de notaris in het volgende dorp (molenaarsgraaf) zijn.
degoedkoopstenotaris.nl/huis-en-hypotheek/…
+1
J Andringa
@arie.j
Quote:
Dus gewoon met het ordinaire doel van de helft minder rente betalen ofzoiets?

Is dat ordinair?
arie.j
Quote Reactie van @J Andringa:
Is dat ordinair?

ordinair is een ander woord voor: 'gewoon of normaal'.
Hij doet alsof hij met iets bijzonders bezig is.
Maar als het doel is: rentekosten drukken.
Dan is dat geen bijzonder maar een gewoon, oftewel ordinair iets.
J Andringa
@arie.j nou ben ik ook een Friese boer, en mijn voertaal niet Nederlands. Als ik het even opzoek in de dikke van Dale online staat er bij mij:

Betekenis 'ORDINAIR'
Je hebt gezocht op het woord: ORDINAIR.

or·di·nair (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: ordinairder, overtreffende trap: ordinairst)
1
als minderwaardig beschouwd; platvloers, laag-bij-de-gronds: ze zijn een beetje ordinair

vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/…
+2
arie.j
Quote Reactie van @J Andringa:
@arie.j nou ben ik ook een Friese boer, en mijn voertaal niet Nederlands. Als ik het even opzoek in de dikke van Dale online staat er bij mij:Betekenis 'ORDINAIR'Je hebt gezocht op het woord: ORDINAIR.or·di·nair (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: ordinairder, overtreffende trap: ordinairst)1als minderwaardig beschouwd; platvloers, laag-bij-de-gronds: ze zijn een beetje ordinairvandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/…

Sorry, het heeft in de loop van de tijd een wat andere gevoelswaarde gekregen in Nederland.
Ook wat gebied verschillend, hier gebruiks men het ook voor het aangeven dat iets vreselijk allerdaags is, meer niet.
Maar het is in feite een Frans leenwoord, en daar betekend het gewoon, allerdaags, gewoontjes.
Hiet wordt het ook gebruikt voor synoniem van 'vulgair', dat is in Frans niet zo.
Maar ik bedoelde dus; Een heel gewoon allerdaagse reden, i.t.t. een verheven idealistische poging om de wereld te verbeteren.
Voldoende duidelijk?
+1
weurding
@arie.j ineens is het een stuk draaglijker de stempel of titel ordinaire boer te dragen😆
casev2
@arie.j
Quote:
Vroeger had je hier op het dorp bekende rijke personen, waarvan bekend was dat ze zo tal van leningen aan particulieren hadden uitstaan

Zo zijn er hier in het dorp ook diverse stukjes land in het bezit van de weduwe van een oude notaris hier in het dorp. Mensen die krap bij kas zaten kwamen bij hem, en in ruil voor wat grijpstuivers....
+3
de jonge
@cjw73 inderdaad, nu je het zegt, meermaals in de media,kalf bij de koe,kalf niet bij de koe, dan weer kalf wel bij de koe, helemaal geen brok,dan weer wel brok want de koeien en de kalveren konden het niet trekken,,,,het gaat blijkbaar nog al eens wat heen en weer,, volgens mij ook eens een stuk gelezen dat zijn ouders een gangbaar bedrijf hebben/hadden en hij voorheen daarmee in maatschap heeft gezeten??? lijkt mij dat ie dan ook wat mee heeft gekregen uit de maatschap om dit biologische project van hem mede te financieren,maar dat is een gedachte van mij hoor.
de jonge
@de jonge en eerst geen antibiotica en nu blijkbaar toch wel... het gaat naar mijn idee steeds meer naar gangbaar,met een mooi verhaal erom heen. melkvee.nl/artikel/…
+2
Jean-PierreK
@de jonge , ik vind dat hij het best goed doet. Hij boeit mensen die vervreemd zijn geraakt van de huidig gangbare landbouw. Vervolgens laat hij die mensen ook zien dat de gangbare landbouw niet alleen nadelen heeft. Zo zorgt hij voor een stukje nieuw begrip bij hen voor de landbouw.
de jonge
@Jean-PierreK dat heeft niets met het financiele aspect te maken waarom hij obligaties wil, ik kan ook wel hele goede ideeën hebben,maar op het eind draait het er toch om of het rendabel te krijgen is..
cjw73
@de jonge klopt helemaal. Hij melkt gewoon te weinig liters per hectare. En zit wel met de financiële lasten van de grond.
+3
Jean-PierreK
@de jonge , dat lijkt me wel duidelijk. Alle tussenhandel (de bank) er tussenuit en zowel hij als de spaarders kunnen het verschil tussen geleend geld en uitstaand geld verdelen.
de jonge
@Jean-PierreK er is ook zo,n koeienopvang ik meen in zandhuizen oid, die moet het mijnsinziens ook al van de massa hebben, die heeft onderhand ook al hele koppel lopen, hoe meer dieren des te meer donaties? met 2 koeien krijg je natuurlijk minder geld binnen dan met 20 qua donateurs...
+2
arie.j
Gewoon een lening van particulieren aangaan en een vreselijk lage rente geven?
Wat is daar bijzonders aan?
Zijn opgeklopte verhaaltje om die mensen zo gek te krijgen?
+4
Twentsch Land
Gewoon een lening van particulieren aangaan en een vreselijk lage rente geven?

Daar zijn die mensen zelf bij.

Maar idd niet een constructie waar ik voor zou gaan, vaak zijn dit acties van bedrijven waar de bank niet meer zoveel wil.

@arie.j
+2
slagroomvla
Ja, de verhoogde rente gaat op verschillende plekken zeer doen. Met die max. 5 jaar looptijd leningen van de laatste jaren is iedereen zo een keer aan de beurt voor herfinanciering.
+2
arie.j
Verhaal geeft ook aan dat in Nederland er te weinig concurrentie tussen de banken is .
Anders was het verschil tiussen spaarrente 10 jaar vast een hypotheek voor 10 jaar vast met courant onroerend goed met flinke overwaarde niet zo groot.
+2
Putjeschepperr
Het zal wel niet uit weelde zijn.
arie.j
Quote Reactie van @Putjeschepperr:
Het zal wel niet uit weelde zijn.

Creatief ten voordele van eigen portomonnee, dat mag
+9
slagakker
Ik vindt het idee niet verkeerd.Maar iets nieuws lijkt hier op prikbord wel vergif.En meer meer en nog eens meer koeien hypotheek en wat al niet meer is dat de oplossing. Het is maar waar je gelukkig van wordt.
sorry
@slagakker laat GL figuren er maar op leeglopen , hij wil er 3000 uitgeven
Tridos idem
Hans van Bergen
Heb al vaker gehoord van duurzame boeren die door rabo eruit gegooid worden en bij duurzame bank ook niks klaar krijgen. En dan moesten die zelfwat regelen. Zal hier niet spelen natuurlijk.
+1
bio boer
@Hans van Bergen hier is tot nu toe altijd gelukt met de rabo bank denk niet dat het ze veel uit maakt hoe je het doet als je resultaat draaid
Hans van Bergen
@bio boer precies maar een groep boeren ziet resultaat breder als alleen financieel. Zij wijzen op de toegenomen biodiversiteit lokaliteit noem maar op. Hun banken staan al gelijk met de stekker in de hand
Cowboy3
@Hans van Bergen Die lenen tegen een lager rentepercentage bij de Rabo groen bank BV.
rabobank.nl/bedrijven/zakelijk-financieren/…
fries8
Denk dat de bank niet wil en hij dit nu bedenkt.
Gewaarschuwd man telt voor twee
+3
demelkboer
Bart melk 75 koeien met 5500 kg melk op 44 ha. Eigenlijk komt het er nu op neer dat de financieringslast op te weinig liters of omzet druk. Dus de financierslast moet omlaag. Bij rentes van 6% wordt dat moeilijk verhaal.

Bartele bij de NOS: "Het geld zit in de intensieve veehouderij, want een bank wil rendement zien." met andere woorden : "dat rendement kan ik niet bieden"

"Hij wijst erop dat de bank in korte tijd de rente voor leningen al drie keer heeft verhoogd." Met andere woorden hij staat al onder water en dit is een noodgreep

Verder wel super enthousiasten kerel
de hoef
Quote Reactie van @demelkboer:
ijst erop dat de bank in korte tijd de rente voor leningen al drie keer heeft verhoogd." Met andere woorden hij staat al onder water en dit is een noodgreep

dat klopt ook is hier ook met wat wij vrij hadden staan , gaat elke maand omhoog
hans1980
Kan z'n land ook aan ASR verkopen is hetzelfde je bent het kwijt.
Noodsprong waarschijnlijk
+6
richard-de-wolff
@hans1980 lijkt mij dat bartele zn plan beter is dan aan asr te verkopen
T60401
@richard-de-wolff Zolang hij de rente van de obligaties kan betalen wel. Lukt dat niet heeft hij een probleem
+1
de hoef
@T60401 ze hebben nul zekerheid , die houd bartele zelf
T60401
@de hoef zit wat in wat je zegt maar waarom zouden ze dan 1000 euro betalen? Als bartele zijn grond verkoopt kunnen ze dan fluiten naar de 1000 euro en rente?

Zoek eigenlijk ook nog iemand de veel geld op de bank heeft. Delen we het verschil in rente en krijgt hij de grond als onder pand.
+3
de hoef
@T60401 zielege verhalen zijn hip war
+6
cs-agrar
Quote Reactie van @T60401:
waarom zouden ze dan 1000 euro betalen?

om de wereld te verbeteren...Afkopen van schuldgevoel. De boeren hebben het altijd gedaan, zijn kampbeulen en vervuilers. Die Bartele houd zijn dieren op een andere manier, lijkt net of hij niet het uiterste van ze vraagt, ander ras en dus kleurtje voor de beleving. Houd er een mooi, en dat is geen onzin, verhaal bij over de ratrace to the bottom waar eigenlijk iedereen in zit. Zijn plan wordt dus gezien als de oplossing en dat wil men dat stimuleren. Denk dat die Bartele best wel een ondernemertje is, durft wel wat aan en denkt anders. Of ie dr financieel zoveel van wordt is wat anders maar als hij dr zelf dan maar lol van heeft toch
+1
Tjonger
@cs-agrar in welke ratrace zitten we dan? Niemand verplicht hem om te groeien in melk, vee of grond. Als hij van de bank af wil kan hij ook gewoon aflossen, het eind komt vanzelf in zicht
+1
bio boer
@Tjonger dan wordt het op de winkel passer is er geen kans meer voor opvolger of je moet nu al boven gemidelde omvang van 200 hebben
richard-de-wolff
@T60401 heb je gekeken hoeveel rente bart bied?
hans1980
@richard-de-wolff Wanneer hij 10% biedt dan koop ik een paar deug obligaties
richard-de-wolff
@hans1980 stuk niet gelezen dus
de hoef
Quote Reactie van @richard-de-wolff:
stuk niet gelezen dus

ik heb er ook even na moeten zoeken
0.1 of 2 of eten halen
+1
cjw73
@hans1980 2% hansje ipv 10
+1
bio boer
@cjw73 denk dat hij voor een telege rente gaat 4 of 5% heeft meer kans kan ook aantrekelijk zijn heeft geen aflos verplichting
richard-de-wolff
@bio boer hij gaat voor het goeie verhaal en schuld afkoop voor vlieg reizen
+1
Leo,s vriend
@bio boer Hier in de omgeving is vorig jaar een burgerboerderij opgestart, in feite zelfde constructie, Valt me erg op dat een flink deel van de obligatiekopers er voor heeft gekozen om geen rendement te behalen, en na 10 jaar zelfs de schuld kwijt te schelden. dat is pas goedkoop geld.
bio boer
@Leo,s vriend oe dan moet ik er ook maar eens aan denken 😃
J Andringa
@bio boer woon je dicht bij bewoning/woonwijken?
bio boer
@J Andringa nee midden in de polder moet sowiso 3 km over de weg voor ik de eerste gebouwde kom binnen kom
+1
robbies
@Leo,s vriend anders kan het misschien niet
Leo,s vriend
@robbies Laat dat misschien maar weg, zelfs nu kan het niet. Triest om te zien hoe het binnen 9 maand verloederd is.
+1
marcsterreborn
@Leo,s vriend nu al? Ben er nog niet geweest. Ze organiseren wel van alles. Dus misschien maar ff keer kijken daar...
Leo,s vriend
@marcsterreborn Ze teren nog op het prachtige ruwvoer van hun voorganger, als dat straks op is..... wat ze nu aanslepen is het woord voer niet waard.
+1
marcsterreborn
@Leo,s vriend Nu hebben ze je hulp nodig

De Patrijs: Inmiddels zijn we bijna 9 maanden onderweg op de boerderij en zit het eerste groeiseizoen er alweer bijna op. We kijken terug op een heel intense tijd, met veel mooie successen. Dat lees je bijvoorbeeld in deze nieuwsbrief.

Op één onderdeel loopt het minder succesvol dan verwacht: de omzet en de kosten. We hebben onze omzetdoelstellingen van de verslokalen de afgelopen maanden niet gehaald. Ook is de laatste maanden de melkprijs van de melkfabriek fors gedaald, zo zie je in het grafiekje hiernaast. Daar gaat nu nog 70% van onze melk naar toe. Bovendien zijn veel kosten flink gestegen.
Dat maakt het des te belangrijker dat we - sneller dan begroot - méér van onze eigen kaas en zuivel en andere producten zélf verkopen. Alleen dan kunnen we met elkaar bouwen aan een natuurinclusief, lokaal en duurzaam voedselsysteem.

Daarom is het tijd voor actie. Help mee om Burgerboerderij de Patrijs tot een succes te maken!

De literprijs die zuivelbedrijf Farmel voor onze melk betaalt.
:

(klik om te vergroten)

Farmel melkprijs
+2
pieta
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Op één onderdeel loopt het minder succesvol dan verwacht: de omzet en de kosten.

Zeggen dat het op één onderdeel minder loopt en er vervolgens al meteen 2 noemen. 😁 Kortom: alles lukt behalve iets verdienen. 😁
robbies
@pieta Ik ben benieuwd of de verkoop van eigen zuivel een succes gaat worden om meer te verdienen bij een dalende melkprijs, als de verslokalen nu al hun omzet niet halen.
marcsterreborn
@robbies nou ja op zich kun je met zelf verzuivelen meer verdienen als de melkprijs laag is. Je hebt dan als het ware een lagere inkoopprijs van je grondstof.
Of dit specifieke bedrijf het gaat redden, daar ben ik wel benieuwd naar....
robbies
@marcsterreborn Dan zullen er toch mensen naar je winkel moeten krijgen, maar als ik dan lees dat de omzet van verslokalen nog niet op schema zit, dan vraag ik me af of het een verstandige zet is om dan ook maar dagvers aan te gaan bieden. Als je op dat vlak vervolgens ook je omzet niet haalt, dan kun je aan het einde van de dag in de kliko kieperen en die geeft er minder voor dan Farmel. Kan natuurlijk ook zo zijn dat het aanbieden van dagverse zuivel de omzet van het verslokaal wel omhoog trekt.
Leo,s vriend
@marcsterreborn Ze zijn al wel goed bezig om het verlies op de melk te beperken, koppeltje koeien is flink geslonken.
Leo,s vriend
@marcsterreborn Ik kan er nog wel een stuk of 5 noemen, maar dat zou niet netjes zijn.
grös
@hans1980
Denk dat er wel beter alternatieven zijn als ASR, zeker als men biologisch boert is er ook nog Triodos of aanverwante stichtingen. Maar voor alle geldt, en zeker bij die eerste, de regels kunnen ook worden aangepast tijdens het spel.
+5
komelker 2
Komt er gewoon op neer ,dat het wensboeren van het kabinet financieel niet uit kan.
+3
de hoef
Quote Reactie van @komelker 2:
financieel niet uit kan

de meeste kunnen met 6 procent niet uit, wij hebben het in elk geval liever niet
matt
@de hoef het drukt hier de belasting.
matt
@matt betaal dus lieverbelasting.
de hoef
@matt da geluk heb jij weer
+11
slagroomvla
Neem aan dat Alex Datema inmiddels onderweg is naar boer Bart, van dit soort boeren loopt ze in Utrecht toch het kwijl uit de mondhoeken als ik hun verhaaltjes geloven mag?
+3
T60401
@slagroomvla schone schijn die verhaaltjes. Cijfertjes is het enige wat telt. de rest interesseert ze geen reet.
grös
@slagroomvla
Reken er maar niet op, liever 1 klant met 500 koeien dan 10 met 50 koeien. Scheelt een boel mapjes en papierwerk.
de hoef
@grös onzin rendement bepaald verder niks
pieta
@de hoef Welk rendement bedoel je? Ik kan vanuit de bank wel begrijpen dat je liever op 1 plek 5 miljoen uit gaat lenen dan op 10 plekken 500.000 als de geboden zekerheden vergelijkbaar zijn. Heb je met minder werk je rendement.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@de hoef Welk rendement bedoel je? Ik kan vanuit de bank wel begrijpen dat je liever op 1 plek 5 miljoen uit gaat lenen dan op 10 plekken 500.000 als de geboden zekerheden vergelijkbaar zijn. Heb je met minder werk je rendement.

een hypotheek brengst een aantal vaste kosten mee, maar die zijn niet zo extreem datde rente van betekenis door veranderd, een paar tienden van een procent zou al erg royaal zijn
En dan neem ik het wel erg ruim.
Bij een gewone hypotheek op een huis is er al helemaal niets van te merken
Wat wel werk meebrengt is speciaal begeleiden, je moet zorgen dat ze daar niet bang voor hoeven te zijn.
pieta
@arie.j Ik heb het over bedrijfsmatig. Op een kleine financiering is gewoon minder winst te behalen als totaal. Als ze dan toch elk jaar alles in de systemen vast moeten leggen dan merk je dat aan de aanbiedingen.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j Ik heb het over bedrijfsmatig. Op een kleine financiering is gewoon minder winst te behalen als totaal. Als ze dan toch elk jaar alles in de systemen vast moeten leggen dan merk je dat aan de aanbiedingen

Kan je niet erg volgen
Marge voor 2ton of voor 10 ton zal wel hetzelfde zijn.
Enkel de kosten kan dan het verschil maken
En als dat bij 5 keer 2 ton niet meer dan 1 of 2 duizend euro extra is, dan is er met 0,1 of ,0,2% meer rente net zoveel winst te halen.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Marge voor 2ton of voor 10 ton zal wel hetzelfde zijn.

Marge per euro wel, totaal niet.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Enkel de kosten kan dan het verschil maken

De marge komt bij mij na de kosten in deze. Ik heb het niet over bruto-marge.
Johannushoeve cv
@pieta maar bij grotere leningen kun je een lagere rente bedingen. Een loonwerker waar ik voor werkte zei dat als hij over het miljoen ging de rente een paar tiende zakte .
T60401
@pieta een paar tiende van % maakt al weer veel goed.
+1
spotmelker
@T60401 als je van een paar tienden afhankelijk bent moet je je goed achter de oren krabben.
+2
T60401
@spotmelker Ging over de verdiensten van de rabobank dat ze beter 1 klant van 5 miljoen kunnen hebben dan 10 van 5 ton. Als de rabo bij de kleine 2 tiende meer rekent kunnen ze er weer 1 poppetje een halve dag in de week extra op zetten.
cjw73
@T60401 nou dan verdienen ze vast meer dan een paar tienden, want ze hadden nogal wat nieuw volk aangenomen bij agri.
grös
@cjw73
Toch liever toch 1 grote klant in bijzonder beheer dan 4 kleine en 6 zonder bijzonder beheer. Scheelt een paar mappen en personeelskosten. Dat is overal nu eenmaal zo. Forfarmers laat hier de kleine klanten ook lopen, ze hebben liever een paar grote afnemers, en die krijgen ook extra korting en een paar vertegenwoordigers. Ik heb ook in de groothandel gewerkt, en hoe groter de klant, hoe meer korting. Soms is die grootste ook de traagste betaler. Maar die trailers vol afneemt scheelt ook weer personeelskosten.
cjw73
@grös rabo had 50 agrarische adviseurs extra aan genomen. Dus ze drukken vast wat meer in bijzonder beheer om ze aan het werk te houden.
de hoef
Quote Reactie van @cjw73:
adviseurs

hij was gisteren hier, ze hebben niks te doen , komen van agrarisch geen aan vragen
bio boer
Als de spaar rentes gaan steigen dan willen ze ook meer rendement van de obligaties lijk mij
Wat als het tegen valt wil de bank dan nog wel iets met hem ?
v/d molen
Ook eerst waren de jersey koeien alles maar dat verandert nu ook snel en dan zonder krachtvoer en ik weet eigenlijk niet of hij wel of niet biologisch is met hun manier van bedrijfsvoering
de jonge
Als ik dat filmpje beluister heeft hij het eerst over een stal en trekker dan gaat ie verder met de stal en de bank. een stal is duur, ben je stal nodig dan lening van de bank en volgens hem gaan dan de koeien op stal... de stal is duur daarom een nieuwe lening om die te betalen moet je meer koeien melken en om die te melken in een hogere productie, hebben we een duurder systeem nodig om opnieuw te kunnen lenen... obligatie is niet zo spannend aldus bartele, het systeem is eenvoudig en al dat geld dat zit in land GEBOUWEN en koeien. een nieuwe trekker is morgen minder waard en grond is morgen een beetje meer waard. In het systeem wat wij doen word die grond zelfs nog een stukje beter en dan verwachten we dat de productie zelfs nog een beetje verhoogd .... ...en hij wou af van productieverhogingen en eerst is stal bouwen duur en nu met obligaties is het niet spannend als het geld in gebouwen zit. en in het leesstuk praat hij of gebruikt hij geen trekker,en dus geen diesel, hoe word zijn voermengwagen oa dan aangedreven wat ik gisteren las dat hij die ook heeft en zijn kipcaravans? en die stal waar hij het over heeft gebruikt ook hij wel in de winter want dan staan zijn koeien ook gewoon op stal.. ik vind het maar een vreemde prater als ik het allemaal goed vertaald heb
hans1980
@de jonge de bank wil niet ??
Ga dan naar due groene banken zoals ASN en nu Rabobank waar winst ondergeschikt wordt aan duurzaamheid
Als dat zelf niet wil dat dit soort constucties
Geef hem max 10 jaar dan boert hij niet meer
boer03
@hans1980 niet meer in Nl of helemaal niet meer?
cs-agrar
Quote Reactie van @de jonge:
grond is morgen een beetje meer waard

zn gebouwen gaan niet meer waard worden..
bio boer
@cs-agrar dat stelt nu ook al niks voor is hok vol ligboxen 5 rijen dacht ik voergang buiten
Heeft mobile melkstal buiten staan
+2
demelkboer
Begrijp me goed. Ik hoop dag het hem lukt. Ik vind een super enthousiaste ondernemer. Je moet alleen voor een miljoen euro aan wereldverbeteraars aan je bedrijf betrekken. En dat is eigenlijk onbegonnen werk
+1
boer03
@demelkboer volledig mee eens.
Vraag me wel af bij zulke enthousiaste ondernemers hoelang ze over dit plan, en de invulling ervan over nagedacht hebben. In wat voor mate is dit besproken met een boekhouder / jurist?
+2
cjw73
@demelkboer grote probleem bij hem is dat hij steeds veranderd in zijn plannen, en alle veranderingen kosten geld. Dan wil hij de koeien weer bijna het jaarrond buiten houden, dan weer in de winter op stal, dan weer geen trekker, nu ineens wel weer.
+1
bio boer
@cjw73 hij heeft weinig rust in de kont heeft elke keer wel weer wat bij het eind hij is begonnen met balarus trekker en de ligbox was 1 grote pot stal met voerhek buiten denk toch dat hij zeer laag start budget had van uit zijn ouderlijke maatschap waar zijn broer nog op zit
de jonge
@bio boer volgens mij is ook die potstal al weer verleden tijd en zitten er nu weer boxen in...
bio boer
@de jonge klopt verstadige keuze
+3
Cowboy3
Quote Reactie van @cjw73:
grote probleem bij hem is dat hij steeds veranderd in zijn plannen

Dan moet hij snel ambtenaar worden bij waterschap of gemeente die veranderen hun plannen bijna elk uur.
+2
van Ittersum
@demelkboer kon je nog wel eens meevallen hoeveel mensen geld willen doneren om hun "milieuschuld" via deze weg willen afkopen. Lang geleden vroegen ze mensen op Schiphol over de milieuschade met het vliegen. Een antwoord was, " ja maar ik ben ook lid van Greenpeace, Natuurmonumenten en de Dierenbescherming." Kortom, dat reisje naar de wintersport, Bali of wat dan ook moet wel doorgaan en toch zgn. Milieubewust zijn.
Mh12
@van Ittersum klopt helemaal..... ga ook gesprek geregeld aan met zogenaamde "groene" mensen. Bulken van het geld, idioot eitgave patroon, veel vakanties, en als compensatie maar vegetariër of bio kopen......
Alleen moet er niet aan denken om zeg in zijn geval 500-1000 financiers te hebben...... met beetje "geluk" gaan een aantal zich ook nog met je bedrijfsvoering bemoeien.......
+1
van Ittersum
@Mh12 links spreken, rechts vullen.. als het maar rendement oplevert hou je ze wel stil
Tjonger
@demelkboer stel hij heeft een miljoen uit staan bij de bank. Via die obligaties haalt hij ook een miljoen op. Wil hij dan meteen af tikken bij de bank? Komt voor hoge boetes te staan volgens mij en dan vraag ik me af of het de echte reden is om van de bank af te zijn
+2
cjw73
@Tjonger bij aflopen van een vaste rente tijd kun je de laatste maand boete vrij de gehele schuld aflossen.
bio boer
Met de obligaties wil hij van zijn aflos verplichting af bij de bank ? Hij wil alleen rente betalen zo hij meer geld heeft om in zijn bedrijf testeken of hoe moet ik het zien ?
Toch ik hij best intensief met 100 koeien op 44 ha
cjw73
@bio boer das ook mijn idee, dat hij van de aflossing af wil. En dat de bank dat niet wil, is mijn inmiddels ook al bekend. Hij is qua koeien wel redelijk intensief alleen de liters zijn er niet.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @cjw73:
Hij is qua koeien wel redelijk intensief alleen de liters zijn er niet.

hoop werk en kosten om in onderhoudsvoer te voorzien.
Als die koeien als fleckvieh nu nog eens dik werden had je nog wat, met jersey valt dat ook niet mee.
Denk dat efficiëntie ook nog niet meevalt, dat ze daarvoor toch meer zetmeel moeten krijgen.
+2
bio boer
@Noorderling ze krijgen niks teveel in idergeval 😁
bio boer
@bio boer nou is mijn stadaard ook heel anders met die flekvieh
Ik heb het niet meer door als ander in de stal komt zeggen ze wel wat een blok van koeien
Noorderling
@bio boer \
het haarkleed is net zo schraal als het land...
Maar goed, ieder zijn manier van werken. Denk alleen dat de combinatie koe-grond(beheer) beter kan.
Het is vaak het een of het ander, twee walletjes snoepen valt vaak niet mee.
Efficiënt en lage input is wel randen van wat kan opzoeken, op relatief mineraal arme veengrond wordt dat nog lastiger dan op klei.
+4
bio boer
@Noorderling jersey koe is niet voor sobere omstadigheden moet je gewoon goed voeren net als hf koe
Denk dat oudhollandse rassen nog beste af bent bij sober bedrijfs voering

Op klei gaat gewoon minder groeien wat er groeit is vaak wel redelijke kwaliteit
Veen wil altijd wel massa groeien met slechte grassen maar voederwaarde smakelijkheid en verteerbaarheid valt tegen
Vdejong
@bio boer
Quote:
jersey koe is niet voor sobere omstadigheden moet je gewoon goed voeren
waarom worden er dan veel jerseys in Nieuw Zeeland gemolken?
bio boer
@Vdejong meschien wel heel ander type dan de deense die we hier vooral kennen
Vdejong
@bio boer
Quote:
de deense
ken ik niet. We gebruikten Amerikaanse jerseys en die moesten wel goed gevoerd worden.
Tjonger
@Noorderling hij zit op droogte gevoelige zandgrond. Paar jaar geleden had hij in de zomer twee haspel lopen om de kleur op het gras te houden.
Op die grond moet je denk ik niet alleen koeien willen melken maar één mix van melkvee en akkerbouw. Wat hij wil met zijn melkkoeien had hij denk ik beter uit de voeten gekund met een andere grondsoort
paul1
Crowdfunding ook nog optie...
+2
cjw73
@paul1 die willen rendement vsn hun geld zien. Hij wil 2 % rente geven, nou dan kun je het ook wel bij de bank laten staan
+1
bio boer
@paul1 dan is het gewoon geld schenken dat is weet stap verder
+1
jan 10
Hij lost zijn bankschuld af met goedkopere obligaties, betaald 2 % of 6 % van zijn producten.,01 % neemt niemand of je moet dronken zijn...
Uiteindelijk doel is 1000 mensen binden aan je bedrijf,allemaal met een mening,doe je niet wat zeggen dan heb je een probleem.Stel er zitten een paar advocaten tussen...
Bij de bank is het maar 1 met af en toe wat praatjes,maar daar kom je wel uit.
Maar afgezien daarvan,met alleen goedkoop of gratis geld
alleen kom je er ook niet.
zomaar
@jan 10 het gaat maar om 500 euro per obligatie bij 0.1 rente, zijn altijd idealisten die dit kunnen missen en het ervoor over hebben. andere obligaties zijn maar 1000 euro en ook hiervoor zijn genoeg mensen die dit beschikbaar hebben. de bemoeiende advocaten en consorten gaan doorgaans wel voor een hoger rendement. er staat ook duidelijk geen zeggenschap, dus hebben geen poot om op te staan. enige wat gevaarlijk is is de aflossing over tien jaar, dan moet je vooruit sparen of nieuwe financiers vinden voor je obligaties. ik zou liever een lineaire aflossing erop hebben en evt het afgeloste jaarlijks opnieuw uitgeven zodat je spreiding krijgt
v/d molen
Voor ik zou meedoen zou je toch graag willen weten wat de bedoeling is
ook omdat hij graag dingen mag veranderen en het zal wel niet uit wilde zijn
is dit een noodgreep
de jonge
@v/d molen ik weet het niet, ze hebben er ook allerhande dingen bij naast toch? tenminste als ik dat zo zag hebben ze ook nog nevenactiviteiten, die zullen toch ook wel wat opbrengen
Meeleesboer
Als mensen met geld 1 procent krijgt op de spaar en de bank vraagt 6 procent om het uit te lenen... Snap ik het heel goed dat Bartele probeert die bank er tussen uit te halen.
Mogelijk kan er beter een middenweg gezocht worden.

Zelf een bank oprichten, hypotheek op grond zodat de financierders minder risico hebben. En dan 3 procent rente en dat noemen we de boere nleenbank. Lijkt mij een goed plan alleen met al die extra regels tegenwoordig als bank wordt je ook niet blij.
Koetje33
Heeft hij eigenlijk zijn mobiele melkstal nog wel? Ik meende dat deze te koop heeft gestaan?
Verder vind ik hem altijd wel interessante boer om te volgen. Doet alles net even anders op zijn eigen manier. Moet soms ook concluderen dat het niet zo gaat als gedacht. En daardoor er ook bevestigd krijgt waarom bepaalde dingen nou eenmaal gaan zoals ze gaan.
Echter te veel van dit soort geintjes kan je ook de kop kosten.
+4
weurding
Tja😂

(klik om te vergroten)

+1
p.w.
Hieronder enkele citaten uit mooi artikel in Friesch Dagblad. Holtrop reageert ook op reacties van Prikkebord.

"Boer Bart verkoopt zijn obligaties zodat de bank niet meer bepaalt hoeveel koeien hij melkt
Binnen een paar dagen hebben al 210 mensen obligaties aangeschaft. Hij wil zo uit de greep van de bank komen.
Dat er al binnen een paar dagen voor 238.500 euro aan obligaties is verkocht, verraste Bartele Holtrop zelf ook. ,,Dat zoveel mensen hieraan mee willen doen vind ik een interessante ontwikkeling. Er is in de maatschappij draagvlak om zaken anders aan te pakken dan we tot nu toe gewend zijn.”
Het bedrijf Boer Bart is al geen doorsnee veehouderij. Naast de tachtig koeien, houden ze kippen die de restproducten opeten, is er een restaurant met streekproducten en een speelboerderij.
Daarvoor wil hij zonder inmenging van de bank zelf bepalen hoe hij zijn bedrijf runt. ,,Het rendementsdenken van banken past niet bij de boerderij die ons voor ogen staat. Dankzij obligaties kunnen wij ons losmaken uit het systeem waarin banken bepalen hoeveel koeien we melken.”
De meeste mensen kochten een obligatie van 1000 euro, maar een aantal investeerde 10.000 euro. In totaal wil Holtrop 1,5 miljoen euro binnenhalen om zo zijn schulden bij de bank af te lossen.
De reactie van zijn bank op zijn stap is vooral nieuwsgierigheid merkt hij. ,,Ik heb een hele discussie met de bank gehad. Voor een nieuw leentermijn ging de rente fors omhoog. Zo verkloot je het voor kleine bedrijven en de mkb, hield ik ze voor. ‘We moeten het van de Europese bank’ is hun verweer. Maar ze zitten daar toch ook zelf aan de onderhandelingstafel?”
Naast aflossing wil Holtrop een ton steken in verdere verduurzaming van de boerderij en investeren in een verbetering van de bedrijfsvoering. ,,In het najaar planten we een voederhaag aan met geneeskrachtige struiken voor de koeien. Zo hebben ze als het ware een apotheek bij de weide.”
Negatieve reacties
Reacties van collegaboeren op Prikkebord, het online forum van melkveehouders, op zijn plan zijn op z’n zachtst gezegd niet positief. ,,Daar is de tendens, ‘wat een sukkel. Die kan zeker geen geld meer bij de bank krijgen’. Ik vind het vooral jaloerse reacties. Boeren klagen dat ze in de tang zitten en rijden met de trekker naar Den Haag. Je kunt ook kijken wat er aan de hand is in de sector en proberen oplossingen te vinden. Daar zijn wij mee aan de slag gegaan zonder tegen iemand aan te schoppen die het anders wil doen. Maar het lijkt wel of veel collega’s zich door de oplossing die ik zoek aangevallen voelen.”
Holtrop wil in december dit jaar het geld binnen hebben. Mocht niet het hele bedrag gehaald worden dan moet hij toch weer bij de bank aankloppen. ,,Ik denk dat ze me daar dan met enig leedvermaak verwelkomen. Maar gezien de hoeveelheid investeerders die we binnen zo’n korte tijd hebben verwacht ik het streefbedrag te halen."

bron: FrieschDagblad, dit zijn een paar citaten uit het artikel
+2
Grasbaal
Quote Reactie van @p.w.:
Je kunt ook kijken wat er aan de hand is in de sector en proberen oplossingen te vinden. Daar zijn wij mee aan de slag gegaan zonder tegen iemand aan te schoppen die het anders wil doen. Maar het lijkt wel of veel collega’s zich door de oplossing die ik zoek aangevallen voelen.”

Ik heb persoonlijk veel bewondering voor dit initiatief, eigen broek ophouden en wat kan er in het ergste geval gebeuren?. Er leiden meer wegen naar Rome....
robbies
@Grasbaal Ik vind het mooi dat hij het doet, maar soms heb ik het gevoel dat hij iets najaagt wat nooit rendabel zal zijn, maar bestaat op de gunst van een ander. Daarmee kun je niet een voorbeeld zijn voor een complete sector
Grasbaal
Quote Reactie van @robbies:
Daarmee kun je niet een voorbeeld zijn voor een complete sector

Dat hoeft hij ook niet - hij dopt zijn eigen boontjes
+3
George
Quote Reactie van @Grasbaal:
- hij dopt zijn eigen boontjes

Hij dopt helemaal niks , hij schooit geld van een ander! 😂
+1
de jonge
@George ik vraag me dan zo af, waarschijnlijk geld meegekregen uit de maatschap, boerderij in 2014 gekocht en dan nu nog 1,5 miljoen schuld?? is ie dan vergeten af te lossen ofzo.
bio boer
@de jonge viel mij ruize mee hier is de schuld hoger per koe
1.5 miljoen op 100 koeien is niet zo spannend
+2
T60401
Quote Reactie van @bio boer:
1.5 miljoen op 100 koeien is niet zo spanne

Bij 6 % rente wordt dat al een stuk spannender. is 900 per koe. Voor bartele al gauw 15 cent de liter melk. Daar moet eigenlijk nog een dubbeltje aflossing bij zit hij op 25 cent financieringskosten. veel succes
de jonge
@bio boer gisteren op de radio had ie er nog maar 80. vreemd vreemd
bio boer
@de jonge mechien wat minder koeien nu door voer tekort ?
bio boer
@de jonge 44ha x 50k toen der tijd = 2.2 miljoen is er toch wat weg gewerkt
de jonge
@bio boer weet jij hoeveel hij uit de maatschap heeft meegekregen?
de jonge
@de jonge zuivelzicht.nl/bedrijf/… hij zwalkt mij teveel, eerst alleen gras en geen krachtvoer, in een ander stuk lees ik weer dat hij wel krachtvoer voert en zelfs bijproducten omdat de dieren niet meer gezond waren,hier is hij heel stellig geen kalf weer bij de koe, volgens mij heeft hij nu weer kalveren bij de koe, hier over jersy koeien en volgens mij als ik filmpjes zie is ie aan het inkruisen ,dan weer een zandbed in de stal, dan weer boxen erin..
de jonge
@bio boer klopt dus ook niet was, 1.600.000
Grasbaal
@George de meeste bedrijven hebben geld van een ander nodig gehad...
George
Quote Reactie van @Grasbaal:
de meeste bedrijven hebben geld van een ander nodig gehad...

Ja gewoon van de bank , de beste plaats om geld te lenen.
Op zulke alternatieve manieren geld los peuteren noem ik niet je eigen boontjes doppen. Ik dop mijn eigen boontjes , hij nog niet bekant. 😀
arie.j
Quote Reactie van @George:
Ja gewoon van de bank , de beste plaats om geld te lenen

En omdat wij dat gewoon vinden. moeten we het ook maar gewoon vinden dat er vele procenten zitten tussen spaargeld en hypotheekrente op onroerend goed met veel overwaarde.?
Ieder met veel permanent veel spaargeld gaat beleggen op één of ander manier
Maar als iemand leent, dan is iets anders dan de bank ineens vreemd?
Grote bedrijven schrijven ook zelf leningen uit
pieta
@Grasbaal Een bedrijf heeft altijd geld van een ander nodig. Het is anders onmogelijk om winst te maken. 😁 Of we moeten weer gaan ruilen.
hypotheekboer
@robbies Hij verkoopt het mooi dat de bank zou bepalen hoe hij zijn bedrijf runt. Kan me goed voorstellen dat hij bij de bank vastloopt met 1,5 mln financiering, maar een beperkte productie en oude gebouwen. Dan moet je het echt hebben van niches en de gunst van een ander. Er zijn nog niet veel die die niche hebben gevonden en waar echt een markt voor is.
+4
robbies
Quote Reactie van @hypotheekboer:
Kan me goed voorstellen dat hij bij de bank vastloopt met 1,5 mln financiering, maar een beperkte productie en oude gebouwen

Hij draait te weinig omzet, maar wil niet in het "systeem" stappen van hogere productie. Als er vervolgens geen rendement gemaakt wordt, heeft hij zijn marktmodel niet op orde en kan hij blijven bestaan dankzij de gunst van een ander. Dan kun je wild om je heen schieten, maar zo werkt de economie. Ik vind het eigenaardig dat bepaalde mensen die economische wetmatigheid negeren.

Gisteren een heel stuk over de horeca in de krant. ad.nl/binnenland/…
3 ondernemers die samen 30 goedlopende zaken hebben in Amsterdam. Kosten verdunnen etcetera; we kennen het riedeltje. Het speelt overal, maar als het in de landbouw over schaalvergroting gaat, is het ineens vies. Bart is dan een beetje naïef wanneer hij denkt dat hij dat het verdienmodel wel komt, als hij het tegenovergestelde verhaal gaat vertellen. Dat blijkt toch iets anders te liggen. Hij had beter met 5 koeien kunnen beginnen en dan verder doorgroeien naargelang de vraag; of meteen een samenwerking met een keten moeten zoeken. Dat heeft Kipster bijvoorbeeld uitstekend gedaan, of Mijnmelk. Bart is gewoon gaan produceren zonder kostendekkende afzet en zonder het kapitaal op waarde te zetten. Dan zit je in hetzelfde "kansloze" systeem als wat hij zelf wenst te ontlopen. Ik zie althans het verschil niet.

Daarbij moet ik zeggen dat het knap is dat er telkens lieden zijn die het proberen en dat ze telkens bevestigen dat het niet kan. Ik ga er mijn vingers niet aan branden en ik raak er steeds meer van overtuigd dat het "systeem dat niet deugt" het enige systeem is dat de universele wetten van de economie kan weerstaan. Of er moeten radicaal minder mensen op deze aardbol komen, of de landbouw moet verder intensiveren. Zo ver was ik 5 jaar geleden nog niet
hypotheekboer
@robbies strakke analyse.
Net de website van Bartele even bekeken. Hij schrijft zelf heel mooi dat er voldoende cashflow is om rente te betalen. Ik mis in het plaatje echter een financiële onderbouwing hoe hij de obligaties na 10 jaar weer wil aflossen. Hij vraagt in mijn ogen gewoon een aflossingsvrije financiering die na 10 jaar waarschijnlijk doorgerold moet worden. Aflossen is ook om in de toekomst vervangingsinvesteringen te kunnen voldoen.
Het zou mij overigens niet verbazen als hem de wacht aangezegd is door de bank maar dat ze bang zijn voor negatieve publiciteit en hem op deze manier tijd gunnen om te vertrekken.
bio boer
@hypotheekboer hij vind de overwaarde op grond zad wil de casflow gebruiken voor inversteren ipv van aflossen

Na tien jaar kun je weer verlengen of kan een ander de obligatie overnemen
+1
ted9
@bio boer Denk dat hij miss 7.5 ton nodig is en 1.5 miljoen wil. Het piramidespel is begonnen 🤣
+2
Cowboy3
@ted9 Denk dat hij het kunstje landbouwgrond in kleine stukjes verkopen van Cees Veerman heeft afgekeken.
bnr.nl/nieuws/binnenland/…
Noorderling
@bio boer
Quote:
Na tien jaar kun je weer verlengen of kan een ander de obligatie overnemen

Wel afgeschreven, niet afgelost en als je pech hebt versleten. Ondertussen wel boekwinst maken en geen geld over houden om af te lossen.
Uitstellen brengt vaak ook niet wat.
zomaar
@robbies t lukt hem toch. dit is zijn manier om het op te lossen. hoeft niet voor iedereen te werken, als het voor hem maar lukt.
+3
Vdejong
@Grasbaal
Quote:
wat er aan de hand is in de sector
wat is er aan de hand in de sector? Problemen die er zijn, zijn verzonnen door de overheid
+1
Zwaagdijk
@Grasbaal het is knap wat die man presteert. Wij zijn ook begonnen met geld van m’n oom. En later ook nog wel eens geprobeerd om geld via andere kanalen los te krijgen. Bank valt nooit mee.
grös
"Daar is de tendens, ‘wat een sukkel. Die kan zeker geen geld meer bij de bank krijgen".
Dat zijn toch zijn eigen woorden, of die van de journalist van de Krant.
Ik ben er helemaal niet negatief over, ik zou het alleen in een coöperatie stoppen met mogelijkheden voor meerdere boeren. Holtrop is niet de enige die het wiel aan het uitvinden is. Hier vorig jaar al "geneeskrachtige" heggen aangeplant, maar dat is niks nieuws, 50 jaar geleden stond het Nederlandse platteland er vol mee..
Koeien boertje
@grös wat zitten hier dan voor struiken in?
Nog weinig over gelezen eigenlijk.
Lijkt me wel interessant, alleen wat heb je er in de stal periode aan
+2
demelkboer
Bartele was vanmiddag op radio1. bij Je gekld of jeleven voor de naluisteraars.

nporadio1.nl/nieuws/economie/…

boerdij gekocht in 2013 voor 1,6 miljoen. In 10 jaar nog 1,4 miljoen schuld. Dus 20000 per jaar afgelost. Nu de rente van 1,5 naar 5,4% . Nu is niet meer te doen. Eigenlijk heeft ie de laatste jaren met zijn mooie verhaal veel te weinig verdiend en afgelost.

Hij heeft het steeds over een boerderij die over 1000 jaar nog bestaat maar hij wil ook aflossen in 1000 jaar lijkt het wel.

Positieve nieuws , Ik denk dat ie het gaat redden om iig 1 miljoen bij elkaar te sprokkelen. 1000 obligaties x 100euros. Tis alleen niet uit weelde

Verder vind ik het wel een mooie kerel! Met zijn enthousiasme redt ie het , maaar voor de gemiddelede boer is dit niet haal baar
de jonge
@demelkboer en hoeveel heeft hij meegekregen uit de maatschap dan? stel dat hij 2 ton zou hebben meegekregen heeft ie niets afgelost ..
Wouter Verhoef
@demelkboer

'Boer Bart' is een sympathieke gast die goed over zaken nadenkt.
Ik snap zijn gedachtengang om obligaties uit te geven. Als je ziet wat hij de afgelopen 10 jaar maar heeft afgelost, ondanks de zeer lage rentetarieven, dan beloofd dat weinig goeds voor de toekomst.
Ik heb sympathie voor deze gast maar als hij voor 1,5 miljoen euro aan obligaties wil uitgeven zonder hypothecaire zekerheid te willen verstrekken dan gaat dit op termijn ellende opleveren.
+1
de hoef
Quote Reactie van @demelkboer:
boerdij gekocht in 2013 voor 1,6 miljoen. In 10 jaar nog 1,4 miljoen schuld. Dus 20000 per jaar afgelost.

wij hebben het in 2011 overgenomen, elk jaar meer dan een ton afgelost, en nu toch 3 keer zoveel hypotheek als in 2011, dus wat jij zegt klopt niet helemaal , je weet niet wat hij bij gekocht heeft
T60401
@de hoef jouw bedrijf is flink gegroeid je schuld per euro vrije verkoopwaarde is denk in niet verdrievoudigd. Wat bartele allemaal gedaan heeft de laatste tien jaar weet ik niet. Maar heb niet het idee dat de waarde van heel de toko toegenomen is. behalve de waardestijging.
+3
de hoef
@T60401 ik bedoel maar iedereen lult wat niemand weet het , ik ook niet , maar hou wel van mensen die zelf na kunnen denken
demelkboer
@de hoef geluisterd?
de hoef
Quote Reactie van @demelkboer:
geluisterd

nee had zijn verhaal gelezen vorige week, vraagt veel geeft niks,
de jonge
@de hoef hoe meer ik zijn verhaal hoor en lees,des te chaotischer komt het op mij over. als ik de kachel lager zet krijg ik er ook niets voor terug, op het moment dat ik van de auto naar de fiets ga krijg ik ook niets terug, op het moment dat ik een groentetuin moet beginnen omdat de boodschappen te duur worden krijg ik ook niets terug, waarom wil hij dan wel iets terug als landelijk de rentes omhoog gaan.. hebben we toch allemaal mee te maken? Ik snap ook met de beste wil niet hoe hij berekend dat hij van 4000 naar 12000 per maand gaat. in 2013 1600000 hypotheek 1,6% rente en 4000 betalen en nu 4x zo hoog zegt hij dus 6,4% bij 1400000 hypotheek en dan naar 12 a 13000. per maand??
demelkboer
@de jonge rekenen is niet zijn sterkste kan nee
de jonge
@demelkboer nou nou hij wil nu dus 1 miljoen ophalen? 1000 stukjes x 1000 euro, wat doet hij met die andere 4 ton dan? en als hij die miljoen dit jaar bij de bank even aflost wat zegt onsieder familie van de belastingdienst dan?
pieta
@de jonge Een lening aflossen door middel van financiering opnemen bij een ander geeft geen winst per direct
cjw73
@de jonge mijn idee is dat hij in 2013 eerst alleen rente betaalde over zijn schuld, want toen zat de rente nog hoger dan 1.5 %. Ben zelf ook in 2013 begonnen en moest eerst 4.5 ,% geven en hoefde het eerste halfjaar ook niet af te lossen. Hij zal inmiddels wel een procent of 6 rente betalen plus een deel aflossing om op die 12 a 13000 te komen.
+1
de jonge
@cjw73 zoiets mag het wel zijn want als hij in 2013 1.600000 schuld had en nog maar 200.000 heeft afgelost in 10 jaar is ook een vreemd verhaal. als je 1.600.000 door 30 jaar deelt had ie per jaar al meer dan 53.000 moeten aflossen en nu dus 530.000 minder schuld moeten hebben ipv die 2 ton. Om dan de banken en het systeem ed daarvan de schuld te geven vind ik een rare redenatie. Hij heeft gewoon niet genoeg afgelost en een kind kan nagaan dat de rente nooit op een 1,6 procent rente zou blijven zitten. Hij had met die lage rente toch juist zat moeten kunnen aflossen,als het toen al niet kon....
boer03
@de jonge vind het ook raar en een absurd lage aflossing. Als je dan nog geen marge kunt maken is het goed mis. Ik verwacht een zeer lage reserveringscapacitieit per 100 kg melk
Tjonger
@de jonge zo makkelijk is het niet zoals je het nu voorstel. Heb hier thuis ook meermaals discussie gehad met bank wat wijsheid is. Lage aflossing zodat je veel kan doen via lopende rekening of veel aflossen en voor elke scheet naar de bank moeten. Weet wel dat hij verschillende verbouwingen heeft gedaan. Als dat via de RC is gegaan dan is dat aflossingsverhaal toch nog niet zo raar?
Bij nieuw bedrijf of up to date zou ik ook persoonlijk gaan voor hoge aflossing. Bij een bedrijf waar achterstallig onderhoud of veel verbeterpunten zijn zou een lagere aflossing beter werken naar mijn idee. Bank hoeft bv geen mede zeggenschap te hebben bij nieuwe stal inrichting lijkt me
ntd79
@Tjonger jij zit denk ik niet bij de rabo?
Tjonger
@ntd79 zit wel bij de rabo. Los hier ook flink af ivm een hele hoge financiering na overname. Waren en zijn nog aardig wat verbeterpunten hier en dan komt zo,n hoge aflossing niet altijd goed uit omdat je niet op die manier wat buffer kunt op bouwen op de RC om die punten aan te pakken. Vandaar dat we het hier wel besproken hebben met de bankman wat wijsheid is
Zwaagdijk
@de jonge in Japan was ie 25 jaar laag.
Zwaagdijk
@Zwaagdijk en in een jaar tijd 5% er bij is ook niet normaal.
+1
de jonge
@Zwaagdijk wij leven niet in japan, een rente van een 6 procent is ""normaal"" in mijn ogen, hier zijn ook wel rentes geweest van meer dan 10% Als je nog een beetje van de oude stempel bent, weet je dat je het meeste verdient met aflossen zodat je weer eens een nieuwe stap kan zetten. rente betalen en niet aflossen zie ik meer als lenen op de pof en als de rente dan omhoog gaat zoals nu is het ineens de schuld van het systeem en de bank? nou nee. hetzelfde met dat geweldige leasen... neem aan dat de tarieven daarvan straks ook flink omhoog gaan, risico hoort ook bij het ondernemen, wij zijn hier ook niet blij dat we een aantal procent extra aan rente moeten betalen en de rest van de kosten gigantisch omhoog zijn gegaan, aan de andere kant waren er hier ook wel mensen die hier al voor gewaarschuwd hebben dat dit zou gaan gebeuren en dat straks het land van een soort onbestuurbaar wordt, en feitelijk is dat nu ook al gaande nu ineens zoveel uit de politiek stappen...alles toeval?? ik denk het niet..
Zwaagdijk
@de jonge ben het wel met je eens. Maar de marge is wel klein zo. Aan de andere kant betaal je weinig belasting zo. Dus Denhaag krijgt weinig binnen straks.
demelkboer
@de hoef hij heeft nog steeds even veel
cjw73
@de hoef enige verschil met jou is dat jij een duidelijk doel hebt en hij zijn doel elk jaar veranderd. En veel te weinig liters voor die schuld.
+1
richard-de-wolff
Je kunt niet van een goed verhaal leven ondernemen blijft een economische activiteit
+3
de Tank
Ik heb hem ook op de radio gehoord. Zoals hij het deed voorkomen heeft de bank iets onrechtmatigs gedaan, namelijk zomaar de rente verhoogt. Toen ik het overnam was de rente 6,5 %, dat werd toen historisch laag genoemd, vastgezet voor 10 jaar, achteraf was dat een dure keus. Dat is part of the deal, een deal die hij ook ooit gemaakt heeft. Daarnaast is het natuurlijk niet verkeerd het huidige systeem eens goed tegen het licht te houden. Maar eerst meedoen in het systeem als het gunstig uitpakt en dan slachtoffer spelen als de keerzijde er van nadelig is, daar heb ik niet zoveel mee.
+1
v/d molen
Waar hij goed in is is weer gelukt vooral de media opzoeken en zijn eigen verhaal vertellen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's investeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
188
DEELNEMERS
54
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN