Regeling: boer is piekbelaster vanaf jaarlijks 2500 mol neerslag
Bronnen
Deel dit topic
Lees ook
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's gewicht , stikstof , natuur , boer , den haag , Mol en nieuws geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
Ze weten precies wie hoe en wat. Mask je geen illusie dat als je niks in vult je van de radar bent.
Het invullen stelt niks voor. Ik heb het gedaan. Het resultaat laat zich raden............
Ik ga voor de extensievering regeling. Ik ga er nu van uit dat Van der Wal mijn areaal landbouw grond gaat verdubbelen.
Wat denken jullie is het dan over. Is het dan klaar met die stikstofsoap. Natuurlijk niet. Er moet 30% tot 35% minder vee komen,.
Er is lang gewacht op deze regeling voor piekbelasters en er was veel onduidelijk. Zo was ook niet helemaal duidelijk wanneer een boerenbedrijf een piekbelaster was. De minister heeft dat nu vastgesteld. Een piekbelaster is een bedrijf dat meer dan 2500 mol uitslaat en binnen 25 kilometer van een Natura 2000-gebied zit.
Boeren kunnen zelf op de website hun gegevens invullen om te kijken of ze bij de piekbelasters zitten. Er wordt geen lijst bekendgemaakt van de 3000 bedrijven.
"Ik sprak met een boer uit Nij Beets, die woont in Natura2000-gebied", zegt landbouwverslaggever Willem Vermeltfoort, die het dossier op de voet volgt. "Hij heeft een flink aantal koeien, rond de 130. Hij komt uiteindelijk uit op ongeveer 1700 mol. Je moet dus wel een hele grote boer zijn, wil je op die 2500 mol komen."
Uitkoop
Mochten boeren te zien krijgen dat ze onder de regeling vallen, dan zijn er verschillende opties. Zij kunnen zich bijvoorbeeld laten uitkopen voor 120 procent van de waarde van hun bedrijf.
Deze regeling is op vrijwillige basis. Het kabinet kan de boeren (nog) niet dwingen. Het is wel de vraag of die regeling vrijwillig blijft als te weinig boeren reageren.