Slechte ruwvoertelers kunnen beter hun grond verkopen

Bron: Nieuwe Oogst, Sjoerd Hofstede

Wie structureel meer bewerkingskosten heeft aan 1 hectare maïs of grasland dan dat hij er aan voederwaarde afhaalt kan de grond wellicht beter verkopen. Dat stelde Andries Jan de Boer van AcconAVM dinsdag in Franeker.

De Boer rekende de aanwezigen voor dat de kosten die melkveehouders maken voor € 1 voederwaarde bij gras tussen de € 0,80 en 1,10 liggen. Voor maïs ligt dat bedrag zelfs op € 0,90 en 1,20. 'Onze stelling is dan ook: maïs is voor slechte grasboeren', aldus De Boer.

Land op 2 procent rente
De adviseur zegt bij deze berekening het land op 2 procent rente gezet is. 'Zet je dat op 5 procent, dan wordt het verhaal nog minder rooskleuring'. De eigen arbeid is ook op waarde gezet in deze berekening. 'Dat hoef je niet te doen, maar economisch gezien is niet meerekenen niet juist

Bewerkingskosten zijn een belangrijk onderdeel van de vaste kosten. 'Wat kost melk produceren uit het eigen ruwvoer, is dus belangrijk om te weten. Op dit terreinis vaak nog kostprijsverlaging te realiseren

Deel dit topic

Reacties

anonymous_246
Stel 40 balen van een ha is ongeveer 10 ton ds.Balen zijn te koop voor ongeveer 25 euro =1000euro.
Rente 5% van 40000 is 2000 euro ,dus iedereen kan zijn land wel verkopen.Bij 2 procent ook al
anonymous_8
Maar ja. Aan wie moeten we die grond verkopen dan? En hoe komen we vervolgens aan ruwvoer? En wat gaat dat dan kosten?
anonymous_246
ik wil alleen maar zeggen ,dat er toch niet gerekend wordt.of het nu quotum grond of wat dan ook is
ejb
ben ik niet met je eens ik heb er bewust voor gekozen om intensiever te worden ik zit nu op bijna 22000 kg melk per ha en hou nog voer over grondprijs is hier €40000 per ha en voor dat geld zijn veldkavels bijna niet rendabel te krijgen
hookwood
Voor 25 euro koop je geen eerste snede superkwaliteit balen.
anonymous_8
Verkopen voor die prijs lukt wel.
hookwood
Ja dat lijkt me niet zo moeilijk. Maar voor die prijs is er hier in de regio bar weinig aanbod van eerste snede balen. Maar zolang de koeien nog dag en nacht weiden hou ik de graskuil nog maar even dicht. Het is dit jaar gelukkig een heel mooi najaar waarbij de koeien nog prima weiden, maar het gebrek aan vocht begint nu toch wel tot uiting te komen in wat roest in het gras.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 30/09/2009 09:53 door J.R. Jalvingh.
tok
Klopt 27.50 hier
Erco
en je mestafzet dan?
hookwood
Tja mestafzet...

Het is gewoon een rekensommetje. Even heel simpel rekenen, 1000 euro voor de maisverbouw incl mestrijden, 600 euro huur en waterschap. Maakt 1600 euro. Momenteel koop je goede mais voor 800-900 euro. + hakselen is 1200 euro. Hou je 400 euro over voor de mestafzet.
Coen
het is met deze adviesorganisatie elke keer hetzelfde; zodra het financieel wat moeilijker gaat komen ze met dit soorte van adviezen.

de afgelopen decennia precies hetzelfde al een aantal malen aangehoord
* rondom het dieptepunt in de markt grondverkoop aan een belegger die nu zijn pacht/canon zodanig verhoogd zodat er nu EN geen verteerbaar inkomen voor de boer meer is EN geen eigen vermogen voor de boer resteert EN er geen dekking voor de bank meer is
* grondverkoop om uit het de vrijkomende middelen dan maar melkquotum te kopen; de grond is nadien (fors) in prijs gestegen en het melkquotum is (fors) in waarde gedaald
Wimsumar
Beste Coen:U schreef:"het is met deze adviesorganisatie elke keer hetzelfde; zodra het financieel wat moeilijker gaat komen ze met dit soorte van adviezen. ". Ik ondervind dezelfde ergernis als u.
Zou deze lezing een "TRY-OUT onder andere titel"zijn geweest voor:

Slechte zuivelafzetkanalen kunnen beter vaarwel worden gezegd!
Scarlett
Inderdaad Wim, en wat te denken van slechte adviseurs?
brabo
"mais is voor slechte grasboeren" zegt deze dhr De Boer.

typisch een opmerking van een noordeling. Deze opmerking zou hij hier in het zuiden niet durven maken.
Niets is zo makkelijk en goed voor de koeien als mais.Je hebt er veel minder werk aan en de koeien doen het er beter op.
sjouwer
Heb mijn mais weer binnenZit rond 60 ton product per Ha, ds zit rond de 35% dus totale ds opbrengst zit rond de 20000 kg ds per ha. Kom ieder jaar mooi uit met een 950 vem. Denk dat teeltkosten als je goed rekent niet zo beroerd uitkomen als die grasboeren denken. Kunnen ze vertellen wat ze willen maar met mais minder gedoe dan met gras. Zit nuop een rantsoen van meer dan 12 kg ds uit mais en maar een 3.5 kg ds uit gras,. Moet wel wat eiwit bij, gezien wij totaal geen eiwit in gras kunnen winnen ongeacht de bemesting is gras bij ons geen goede optie. Winnen massa en vem s genoeg uit gras maar haal er maximaal maar een kleine 14.5% re uit.
anonymous_137
Heb wel gehoord dat het eiwit deze winter duur word, maar verder natuurlijk een bult voer van een ha.
anonymous_74
Grond is puur bedrijfseconomisch niet snel een succesnummer. Is het ook nooit geweest. Is dit misschien dezelfde kantoorklerk, die twee jaar geleden het idee opperde om je grond te verkopen en er quotum voor terug moet kopen. Dan was je pas goed economisch bezig.Was in de varkenshouderij 10-20 jaar geleden ook zo'n trend. Het uiteindelijk resultaat was bij sommigen toch niet zo denderend. Enorme expansie, bouwblokje van een paar ha vol met stenen, paar slechte jaren, veredelde bankmedewerker, etc.
Marcster: er zijn altijd mensen die interesse hebben in grond, maar nu nog even niet!)
anonymous_1168
Er wordt inderdaad niet gerekend. De pachtprijzen gaan straks€ 600 tot €940 per hectare kosten. Is er nog iemand die dat rendabel kan maken over meerdere jaren? Toch is er geen verpachter die momenteel zijn grond niet kan verpachten.
arie.j
Als pacht prijzen volgens jou niet uit kunnen heb je zeker geen grond in eigendom?
Reken maar eens 4á 5% rente met daarbij de waterschapslasten en laat het mij weten als je goedkoper uit bent dan de door jou genoemde pacht.
Ook al volgt grond de inflatie, van b.v.2%, dan is zijn de lasten bij grond in eigendom nog minstens even hoog dan de door jou genoemde pacht
paul1
Je vergeet kosten van mestafzet, als je geen grond meer hebt.....
En koeien kunnen niet meer naar buiten....
arie.j
Boeren die langere tijd grond in eigendom hebben en het goed kunnen gebruiken , die zijn er vrijwel nooit op achteruit gegaan, sterker, ik hoor zelden dat ze er op de langere termijn niet blij mee waren.
jg
Juist Paul.
Je zal klant zijn bij zo'n bureau. Wat een dom gelul. Er is maar een dierlijke sector die toekomst heeft in Nederland , en dat is grondgebonden dierhouderij.
sjouwer
Wij ;hebben altijd geleidlijk grond/ quotum bijgekocht. Grond was altijd te duur, ben blij dat we altijd in grond hebben geinvesteerd. Is wel de zekerheid onder je bedrijf. Weet zeker dat de waarde die ik en andere in kwotum hebben gestoken binnen nu en een aantal jaren totaal is verdampt. Ongeacht wat sommige erover denken.Kan goed dat de waarde van je grond na 2015 door wegvallen van quotering nog wel eens meer wordt. Wie zal het zeggen. Weet een ding zeker mijne grond heb ik nog maar je quotum is nog maar de vraag over 6 jaar,
anonymous_296
Voordeel van ruim in je grond zitten, is dat je je machines wat rendabeler maakt, je bewerkt steeds meer hectares met hetzelfde materiaal, ziedaar een stukje kostprijsverlaging in je post mechanisatie/per ha.
hookwood
recht lullen wat krom is....
anonymous_617
Er zijn wel vaker van die clubs die beweren dat land te duur is . Ben ik helemaal mee eens. Maar om het nou weg te doen, nou nee.
anonymous_342
ja amerikaanse toestanden 18koeien p/ha
anonymous_217
Je moet niet alles uit gaan rekenen.
Anders kom je er nog een keer achter dat koeien melken
helemaal niet rendabel is.
paul1
dat is het voor deze prijs zeker niet...
Coen
Zeer opmerkelijk ik hoop dat veel collega's, op basis van dit advies, nu snel hun cultuurgronden gaan aanbieden
De grondprijs klapt dan in elkaar en dan kunnen wij voor een mooie prijs deze gronden kopen want grond is voor de toekomst "The license to produce".

Hoorde vanmorgen overigens dat de vastgoedadviseurs van deze club veel koopopdrachten in portefeuille hebben van beleggers die willen investeren in landbouwgrond, ze wachten een geschikt moment (= lage grondprijs) af om in te stappen.
Deze beleggers zijn er vast van overtuigd dat deze belegging op de lange duur gunstig is.
anonymous_74
Wie zijn wij? Denk als de grondprijs in elkaar klapt de meeste eerst een gesprekje met hun account-manager van de plaatselijke mogen voeren. En bepaald niet over grond bijkopen.
" The license to produce":als je dit echt denkt zou ik toch maar eens over lands grenzen gaan kijken. Vorige week aanbod gehad uit ZW-Fr., 1:14 zoals ik het globaal in kan schatten. Alles beregenbaar.
En die koopopdrachten van die vastgoedadviseurs van dat clubje zou ik ook maar met een korreltje zout nemen. Inderdaad, wachten een geschikt moment af! Dus als ik een koopopdracht geef voor 50 ha voor max. 10.000 euro/ha in Brabant, zit ik ook in hun portfolio!!
arie.j
Paniekverhalen over de beurs hebben we hier het laatste halfjaar genoeg gehad, alleen was het mosterd na de maaltijd.
Ofwel, ze dachten toen de daling geweest was, dat hij nog moest komen.
Een klassiek verhaal
En toen ik wat voorzichtig mijn twijfel neerzette heb ik heel wat kritiek moeten krijgen, nu zijn de pessimisten (die denken dat we alleen in de economische afgrond kunnen storten) vertrokken.
Pas jij maar op dat je niet in een zelfde kuil valt.
Landbouwgrond is natuurlijk een heel ander artikel dan beurskoersen,
Maar dat de grondprijzen zouden gaan instorten,daar zie ik, zeker op de wat korteretermijn, weinig reden voor.
Dat grond veel goedkoper is in het buitenland , dat is een heel oud gegeven, maar dat zegt weinig .
anonymous_74
Mamaaaaaaaaa, help!! Nu gaat ie mij pesten!!!!!!!!!!))))))))))
jan.1
durk Schreef:
-------------------------------------------------------
> Zeer opmerkelijk ik hoop dat veel collega's, op
> basis van dit advies, nu snel hun cultuurgronden
> gaan aanbieden
> De grondprijs klapt dan in elkaar en dan kunnen
> wij voor een mooie prijs deze gronden kopen want
> grond is voor de toekomst "The license to
> produce".
>
> Hoorde vanmorgen overigens dat de
> vastgoedadviseurs van deze club veel
> koopopdrachten in portefeuille hebben van
> beleggers die willen investeren in landbouwgrond,
> ze wachten een geschikt moment (= lage grondprijs)
> af om in te stappen.
> Deze beleggers zijn er vast van overtuigd dat deze
> belegging op de lange duur gunstig is.

Durk,ik denk dat ze dan heel lang moeten wachten,want in nl komen wel mensen bij,maar geen bunders,en als dadelijk geen geld meer nodig is voor quotum aankoop dan stopt een boer z,n centen in de grond
ejb
ik denk eigenlijk heel simpel bij evt. aangeboden grond

vergroot je hiermee je huiskavel dan is koop een optie want je hele boerderij wordt er meer door waard

betreft het een veldkavel op enige afstand (meer dan 1 km) en kun je hem niet middels kavelruil korter bij krijgen moet je hem nooit kopen
Scarlett
Wat niet is kan nog komen, zaken veranderen snel, soms.
brabo
nieuwe stelling:
slecht personeel van slechte adviesbureau's kunnen beter ander werk gaan zoeken.
jeroenk
Helemaal mee eens!!!!!!!
ejb
ben ik niet mee eens alsof er bij de goede adviesbureaus nooit een slecht personeelslid tussenzit en als slechtte bureaus de slechte personeelsleden bedanken voor hun diensten hou je dus goede bureaus over en volgens onderzoeksbureau agridirect is veevoederleverancier Booijink uit Raalte de beste advieseur voor de boeren in 2009 en waar ligt Raalte? juist in Salland. 1 keer raden waar ik al jaren mijn krachtvoer van betrek juist Booijink

nw stelling
als je slecht personeel in dienst hebt heb je tijdens sollicitaties niet opgelet
anonymous_8
Het is leuk voor Booijink en ik gun ze de publiciteit.... maar bij al dit soort onderzoekjes plaats ik flinke vraagtekens. Het is leuk voor een blad als V-Focus. Ze kunnen er een heel nummer over vol schrijven. Maar voor de rest.... Ik denk dat als ik morgen dat andere bureau Prosu eenzelfde onderzoekje zou laten doen, dat we dan een compleet andere rangorde te zien krijgen. Ook mooi. Dan is er weer flink wat te schrijven.

P.S. Een slechte adviseur kan altijd nog een goede boer worden.
ejb
3000 boeren die meegedaan hebben is wel iets meer dan een onderzoekje verder heb je gelijk hoor
brabo
Het ging mij helemaal niet om slechte advieseurs van goede adviesbureau's of andersom.
Het ging er mij om dat dit weer zo'n uitspraak is van iemand die weer even in het nieuws wil zijn met een opmerking die volgens mij nergens toe doet.
Zeker de opmerking dat mais voor slechte grasboeren vind ik van bedenkelijk niveau.

En over je nw stelling: Het valt niet mee om goed personeel te hebben. Op bijna elke werknemer is wel iets aan te merken, en heb je eindelijk eens een goede (die je zelf mee opgeleid hebt) dan beginnen ze voor zichzelf en ben je hem/haar ook kwijt.
anonymous_107
Die adviseurs zijn er bij de gratie van de veehouders, geeft dus ook het niveau van de veehouder weer.
anonymous_448
Andries Jan, geldt dat ook voor de biologische melkveehouders onder ons? Zeg dan direct dat de bewerkingskosten in het algemeen veel groter deel van de kostprijs pakken dan bijvoorbeeld de krachtvoerkosten. Snijmais verbouwen is een vaste component in het rantsoen als buffer en mijn zwartbonte koeien gaan hierdoor langer mee. Ik moet d'r niet aan denken om de komende tijd alleen te weiden met structuurrijk hooi aan het voerhek zonder snijmais. Het kost me meer tijd, kost me produktie, kost me meer veeartskosten, kost me meer inseminatiekosten en omzet en aanwas loopt terug. Nee, ik zal wel zo'n slechte graslandboer zijn!
anonymous_8
P.S. Lees het interview met Bertus Stormink in de gisteren verschenen Veeteelt(september 2 2009) als je eens een geluid van een verstandige adviseur wilt horen. Nuchter verhaal. We zouden het allemaal zelf kunnen bedenken (maar soms is het goed om het eens van een ander te horen).
Opmerkelijk: Stormink houdt er rekening mee dat er na 2015 'iets' in de plaats komt van de quotering
(het lijkt wel een beetje op de manier waarop veel mensen tegenwoordig religie beleven)
anonymous_1170
Stel we volgen dit (on)deskundig advies op, wat gaan we met de vrij gekomen middelen doen?
Verdubbelen en een nieuwe stal bouwen, aflossen, of een SUV bestellen of het gat dicht gooien van het afgelopen jaar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , melk , grasland , voer , melkveehouders , boer , ruwvoer en rente geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
1