Harde machtsstrijd tussen ministers over stikstof

DEN HAAG - Er heerst een stammenstrijd op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de verdeling van de stikstofmiljarden. Pogingen van minister Piet Adema (Landbouw) om miljarden voor zijn landbouwakkoord te reserveren worden geblokkeerd door collega-minister Christianne van der Wal (Stikstof).

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Kern van de twist is geld. Adema moet na het rapport van stikstofbemiddelaar Remkes een akkoord sluiten met de landbouwsector over het terugdringen van de stikstofuitstoot. De CU-minister wil daar flink de knip voor trekken, maar minister Van der Wal staat tot zijn ongenoegen stevig op de rem.
producent
@Grasbaal
telegraaf.nl/nieuws/648931078/…

De schatting is dat Adema voor zijn plannen zo’n 10 tot 12 miljard euro nodig heeft”, meldt een ingewijde. Een eerste verzoek van zo’n 5 miljard euro is aangevraagd, maar daartegen is ’nee’ gezegd door Van der Wal. Daardoor dreigt het landbouwakkoord van Adema verder uit zicht te raken. In de omgeving van Adema te horen valt dat hij juist wel geld moet hebben om stevig te kunnen onderhandelen met de sectorpartijen. Volgens ingewijden is echter aangegeven dat hij eerst maar een akkoord met de sector moet sluiten. „Daarna kan hij met een verzoek om geld komen. Dat gaan we achteraf dan wel toetsen.”

Struikelblokken
Het stikstofdossier wordt in Den Haag gezien als een van de potentiële struikelblokken van het kabinet-Rutte IV. Diverse provinciebestuurders hebben al aangegeven dat zij het kabinetsbeleid niet kunnen uitvoeren en meer geld en tijd nodig hebben. Een ingewijde zegt dat nieuwe afspraken met de sector in het landbouwakkoord juist een versnelling van de aanpak kunnen betekenen. „Minister Van der Wal en ook de minister van Financiën Sigrid Kaag willen dat het geld doelmatig wordt uitgegeven. Maar als zij als een bok op de haverkist blijven zitten, staat Adema met lege handen en kan hij het landbouwakkoord niet sluiten.”
BertK
@Grasbaal Zonder akkoord geen miljarden nodig?
+6
kanniewaarzijn
Kortom: Adema vertrekt binnenkort ook (als ie slim is).
+1
de jonge
Allemaal voor de buhne, de afspraken zijn al gemaakt toen de coalitie gevormd is, nu komen er verkiezingen en word er even een spel gespeeld. trap er toch niet in
demelkboer
@de jonge good cop bad cop

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , piet , stikstof , natuur , den haag , christianne van der wal , van der wal , piet adema en landbouwakkoord geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0