‘Kijk naar de onteigeningswet als uitweg uit de stikstofimpasse’

Het ‘woest aantrekkelijke’ aanbod van landbouwminister Christianne van der Wal om twee- tot drieduizend piekbelasters uit te kopen voor 120 procent van ‘de waarde’ klinkt beter dan het is. Dat betoogt onteigeningsdeskundige Jaap Ridderhof. ‘Dit plan klinkt als een proefballonnetje.’

Deel dit topic

Reacties

+12
John Spithoven
Een artikel uit nieuwe oogst,van vrijdag...,een proefballonnetje..,.het instrument onteigening is rechtszekerder, effectiever en bij waardebepaling meer realistisch.

Duidelijk is dat deze makelaar, maar ook de redactie van nieuwe oogst vaart willen maken in het dossier. Iets wat ook ik merk aan de reacties van veehouders. Degene die reageren naar mij toe zijn geen pas melders , geen interimmers, geen bedrijven uit de buffergebieden. Nee, het is de kleine minderheid die vindt dat ze de zaakjes op orde hebben en willen perspectief.
En zonder enig gevoel voor feitelijkheden gaat de sector leveren. Net zoals in het fosfaatdossier, sluit men de ogen voor knelgevallen. De ondernemer die verder wil is ook rationeel, wil zich niet identificeren met mauwers en piepers, sluit de ogen voor de nieuwe groep knelgevallen, investeert in innovatie en om de financiering rond te krijgen groeit hij wederom wat.
Nee, de ondernemer , maar ook de belangenbehartiging van de toekomst heeft geen oog voor PAS melders, interimmers, duizenden bedrijven in de buffergebieden, feitenkennis, persoonlijk leed, levensbeëindigingen enz.

Nee de ondernemer van de toekomst gaat verder richting de volgende crisis, waarin hopelijk hij dan geen knelgeval is, want daar heeft de belangenbehartiging van de toekomst geen oog voor . ..fijne feestdagen!
bio boer
@John Spithoven is overal zo eigen belang gaat boven collectiefbelang
Dat is het aard van het beesje
theo-lamers
@John Spithoven jij kiest er dus voor om mooi door te modderen en hopen op 15 maart. Mocht dat al een gunstige uitslag worden is het nog maar de vraag of er iets veranderd. En of we nu niks doen of het kabinet voert zijn plannen uit het geeft zowiezo ellende op verschillende bedrijven maar voor veel ook opluchting
+7
John Spithoven
@theo-lamers Beleid en stappen op basis van feiten, wetenschappelijk onderbouwd, dat is wat STAF en SSC voor ogen heeft. En daar is niets mis mee en geeft het meest stabiele en consistente beleid, met het minste knelgevallen. En daar zou iedereen achter moeten en of kunnen staan.
spotmelker
@John Spithoven " wetenschappelijk onderbouwd" dat is nu net het grote probleem hier want het is er nagenoeg niet! Je kunt elkaar met Rapportjes om de oren slaan maar als er vervolgens niet zelf nagedacht/gespiegeld wordt krijg je selectief shoppersbeleid zoals nu. Daarbij genieten bepaalde instituten een zeer onterechte voorkeur omdat er geen enkele vorm van contraexpertise gedaan is. Je zou kunnen stellen dat de gemiddelde toevalstreffer daarmee tot wetgeving verheven wordt. Daarom is er in huidige poppenkast nooit een landbouwaccoord mogelijk.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @John Spithoven:
Beleid en stappen op basis van feiten, wetenschappelijk onderbouwd, dat is wat STAF en SSC voor ogen heeft. En daar is niets mis mee en geeft het meest stabiele en consistente beleid,

Dat zou opgaan als het werkelijk om stikstof ging.
+3
Realisme
@theo-lamers moet je dan als sectorpartijen de boeren die getroffen worden de mogelijkheid ontnemen om hun schade te verhalen bij de overheid? Dat is wel waar een landbouwakkoord voor gaat zorgen.
+3
jan-cees
@theo-lamers op je rug rollen en vragen wie er nog meer onder de bus moeten is ook een keuze. Niet zo dapper maar het geeft wel je gewenste duidelijkheid. Tot ze bij jouw langskomen en jezelf aan de beurt bent. De geschiedenis geeft levenslessen
+1
GJ Bosch
@jan-cees Als ik Spithoven en jou goed begrijp, dan vinden jullie dat alle belangenbehartigers uit de overleggen met provincies (de gebiedsprocessen) moeten stappen.

Wat zijn daarvan de voordelen en eventueel de nadelen?

Ik heb de indruk dat de overleggen gewoon door zullen gaan, maar dan zonder input van agrarische belangenbehartigers.
Albert Altena
@GJ Bosch Natuurlijk moet er overlegd worden. Met de nadruk op "overlegd" worden.
Het punt is echter dat het LTO vaak de boodschapper is van het ideologisch natte vinger beleid.
+1
Arnold1988
@GJ Bosch Speciale boodschap voor polderpartijen

(klik om te vergroten)

+1
mlkvhoudr
@GJ Bosch van een perspectiefbrief naar een landbouwakkoord wat alleen met boeren afgesloten moest worden, naar een landbouwakkoord wat zonder boeren word afgesloten?
John Spithoven
@GJ Bosch we kijken in diverse gebiedsprocessen mee. In kleine settings met 1 belangenclub vindt er telkens vooroverleg plaats, nadat het adviesbureau van die belangenclub plan v aanpak maakt, vervolgens mogen voor de vorm de overige clubs ook hun plasje doen en laten zich gebruiken voor mandaat. DLV advies en TAUW maken de gebiedsplannen in opdracht van Provincie en input bestuurders is 0,0
Dat is wat we zien.
Vario512
@John Spithoven Zijn de verslagen/ notulen van de vergaderingen van de gebiedscommissies ook ergens openbaar te vinden?
jan-cees
@GJ Bosch Inzake de nieuwe aankomende RO regelgeving gaat mn de Wilg invliegen als instrument. Vroeger had je daar als betrokkenen grondeigenaren nog een commissie van toedeling. Zeg maar collega's die in de ruilverkaveling namens de grondeigenaren in een gebied bij de toekomsteige verdeling een inbreng hadden en niet konden worden gepasseerd die hadden positie.
Vanaf volgend jaar is het college van GS de commissie van toedeling die daar over besluit en heeft de sector geen positie meer.

Daarnaast zijn de plannen momenteel zo weinig perspectief biedende (zones van 1 a 2 kilometer om stikstofgevoelige natuur) dat je alleen maar het opruimen van boeren kan gaan verdelen.
Als straks zo een boer die niet tevreden is naar de rechter gaat dan zegt de rechter; uw sectorvertegenwoordig zat aan tafel en ging akkoord. Je bezwaar en beroepen procedure wordt daardoor een stuk lastiger.

Als de uitgangspunten alleen maar tot verlies kunnen leiden dan heeft overleg niets te bieden.
Als je doormiddel van overleg de belangen van individuele boeren gaat schaden moet je er niet aan mee doen.
mlkvhoudr
@jan-cees speelt een avv hier ook nog een rol of kan in jouw ogen iedereen er namens de sector gaan zitten?
jan-cees
@mlkvhoudr avv is er niet voor melkveehouderijclubs daarvoor is de representiviteit te laag
Leonie Bosch Chapel is dat momenteel nauwgezet aan het uitwerken .
Heb haar rekenwerk niet gezien maar wel de basis van de RVO dat en bij ontstaat het beeld dat LTO tussen de 4000 en 5000 melkveehouders als lid heeft. De NMV 1500 en het NAJK telt niet mee want die heeft geen bedrijven als lid.
Dus de representivteit voor de sector is minder dan de helft van het aantal bedrijven niet de vereistte 66% voor een AVV
JohnDeere7serie
@jan-cees hoe kan het dan eigenlijk dat bijv. Cao dierhouderij algemeen verbindend verklaard worden?
jan-cees
@JohnDeere7serie Vanwege twee redenen. Daar zijn niet alleen de boerenorganisaties maar ook de vakbonden bij betrokken en dus meer belanghebbenden.

Ten tweede niemand heeft ooit eerder de reprensitiviteit van LTO ter discussie gesteld dat kan wel een keer worden gedaan met name de sociale fondsen puilen uit omdat de LTO bestuurders die dat regelen daar een goedbetalende bijbaan aan hebben
Twentsch Land
Vanaf volgend jaar is het college van GS de commissie van toedeling die daar over besluit en heeft de sector geen positie meer.

Is dat van de ene kant niet beter ?

Probeert je buurman je niet te villen lijkt me.

@jan-cees
+1
Noorderling
@Twentsch Land
In wie heb je meer vertrouwen?
Ken maar weinig boeren die ik lager inschaal dan een politicus, laat staan dat zulke mensen überhaupt in zon commissie komen.
+1
Twentsch Land
Wel eens een landinrichting mee gemaakt ?

@Noorderling
+1
John Spithoven
@Twentsch Land @Noorderling 😵💫🤑🤧
Geen groter belang dan... Eigen belang.....zowel bij de boeren notabelen als bij de politici
Twentsch Land
10 punten John 😉

@John Spithoven
Noorderling
@Twentsch Land
Niet zelf, ben er elke dag nog blij om dat het hier wel gelukt is. Meesten kunnen goed met elkaar, als er grond te koop komt wordt er vrijwillig wel weer geschoven en verdeeld. Die etterende wonden herken ik totaal niet.

Bij een inrichting valt hier ook weinig te halen omdat de vorige goed is gelukt en telkens wel wat aan huiskapel konden kopen of heel vlakbij, al dan niet door gunning.
John Spithoven
@Noorderling nu gaat het niet om de ruilverkaveling an sich, het gaat om het middel WILG om het doel te bereiken. Het vergaren van velen ha landbouwgrond voor natuur, inperken van gebruiksrecht , omzetting naar landschapsgronden, gedwongen biologische bedrijfsvoering enz
Noorderling
@John Spithoven
men zegt het een met het ander te willen combineren, daarin proef ik ook wel enige achterdocht.
Het is wel een extreem experiment om mensenkennis op te doen en je buren te leren kennen, dergelijke beslissingen moet je niet willen nemen, al vraag ik me af of je die keuze en mandaat daadwerkelijk krijgt of je alleen wat mag zeuren over punten en komma's. Laatste zal wel het geval zijn voor de buhne.

De stippen staan al op de kaart, Gelderland is men al lekker bezig geweest. Hoe dat tij te keren?
Op basis van stikstof onteigenen lijkt me puur bluffen, omdat ze die vergunning ook bij je buren kunnen halen en daarmee het project ook op een andere manier kan realiseren.
Op basis van grond, natuur en je uitroken zal het wellicht lukken. 30% beschermde natuur gaat al weer haar eigen leven leiden. Wat er effectief tegen te doen, geen idee.
+2
Hans van Bergen
@theo-lamers Ik begrijp niet precies waar die opluchting vandaan moet komen. Stel dat de boeren organisaties tekenen bij het kruisje dan is er voor het nieuwe jaar weer een nieuwe crisis verzonnen om boeren op te ruimen. Klimaat co2 taks bio diversiteit longziektes diabetes kanker vluchtelingen. Kies maar iets.
Twentsch Land
Dat heb je helemaal goed ! Iedere keer zal er weer wat bedacht worden om ....

@Hans van Bergen
+2
oubi
@John Spithoven dat artikel in NIeuw Oogst is een 'partner' artikel. Die man spreekt voor eigen parochie. Als ze alle piekbelasters op basis van volledige schadeloosstelling willen weg hebben dan zijn ze over 25 jaar nog niet klaar. Dat kost bakken tijd; wel gunstig voor de adviseurs. Het systeem van de LBV is zo gek nog niet; werken met vaste normen die eenvoudig uit te rekenen zijn. Aan de ondernemer de keus of hij wel of niet wil stoppen.
mlkvhoudr
@John Spithoven ik ben geen domme jongen maar ik heb het opgegeven om er een mening over te hebben, je kunt er onmogelijk een mening over hebben als je niet compleet ingelezen bent, wat rest is de keuze maken wie je geloofd en dan zwijgen want iemand na lullen is niks aan.

Jullie hebben vaak gelijk gekregen de laatste jaren en toch lost gelijk hebben schijnbaar niks op
+2
Albert Altena
@mlkvhoudr Dat komt dus doordat het LTO steeds als speudo belangenbehartiger voor de landbouw de spreekbuis is.
+2
Arnold1988
Praktijksituatie:
De deurbel gaat
“ Goedemiddag, ik kom u helpen “
Wie bent u?
“Adviseur betaald door de overheid en kom u helpen “
Ik hoef geen hulp!
“Maar meneer, u heeft een probleem en ik heb tijd over”
Welk probleem heb ik?
“De natuur kleurt rood en staat op omvallen”
Ach kijk, u heeft groene verf meegenomen en een paar bouwvakkers om de scheve fruitboom te stutten?
“Doe niet zo flauw melkputsloffer”
“ Ik heb een offer joe kent refjoesss”
Kom dan maar binnen, zetten we een paar handtekeningen en dan ben ik geen boer meer. Jij factureert naar de overheid en ik ben werkeloos. Dat bedoelt u ongeveer??
“Ja, dat is mijn bedoeling!!”
Nou, rot dan maar snel op voordat ik mijn agressie de vrije loop laat!!
richard-de-wolff
@Arnold1988 mogen ze niet bij robot sloffers aan bellen 🤣🤣
Arnold1988
@richard-de-wolff die dreigen niet maar lopen met een kogelvrij vest naar de deur
Spuit11
@Arnold1988 beter is meteen je agressie erop los laten. Daarmee voorkom je dat het uitschot na jou naar een ander slachtoffer gaat
Arnold1988
@Spuit11 ga het overwegen
Arnold1988
@Arnold1988 De volgende dag
De deurbel gaat opnieuw
Toch niet weer die gladjakker van gisteren met zijn Hugo de Jonge pattas?
Boer doet open...
Gelukkig, niet die Teslaleasebakrijder van gisteren!!!
Het is de vertrouwde relatiebeheer van de huisbankier
“Ik hoorde dat er gisteren hier een probleem was”!
Nee hoor zegt de boer: gewoon gezegd dat ie moet mooven!!
“De bank vindt sinds gisteren ook dat u een probleem heeft “
Kom op zeg, we kennen elkaar al zo lang en goed!!
“ Ja sorry, orders van bovenaf, niets tegen in te brengen helaas”
“De risico’s worden voor ons te groot. U zit in een donkerrood gebied, bent pasmelder en niet de slimste!”
“Zodra de looptijd van de financiering eindigt beëindigen wij de samenwerking “
“Hoe en wanneer gaat u ons volledig terugbetalen?”
De rest kunnen jullie raden...
+3
Jan-T
Ze hebben de onteigeningswet niet nodig voor krimp van de veestapel.
Wel hebben ze percelen nodig voor bos aanleg en natuur ontwikkeling ter compensatie van woningbouw.
Voor vergunningen om te bouwen zullen vele boerderijen op worden gekocht om projecten door te kunnen laten gaan.

De krimp van de veestapel zet ook in omdat.:

De provincie haar pacht percelen niet meer laten bemesten.
Rijkswaterstaat haar percelen langs de rivieren natuur inclusief gaat verpachten.
Dit betekend dat er veel agrariërs in een spagaat komen te zitten.
Mest afvoeren is beperkt, en zeker nu de derogatie vervalt.
Dit betekend dat de veestapel gaat krimpen van de agrariërs die pachten van de provincies en Rijkswaterstaat.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kopen , landbouwgrond , christianne van der wal , piekbelasters en van der wal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0