De overheid geeft toe: Deel PAS knelgevallen zijn verloren

Vrijdag middag zette de minister op een taktisch tijdstip een meno RIVM online, netjes na alle besluitvorming, na ontbijt sessie en na reactie sector partijen.

rijksoverheid.nl/ministeries/…

Daar valt het volgende te lezen. Zie screenshot.

Daar waar de KDW overschreden wordt zullen pas knelgevallen verloren zijn . Zij kunnen niet rekenen op legalisering.
Alle opgekochte ruimte is in die gebieden voor de natuur.
Nu was LTO en Agractie gematigd positief over stap van kabinet om adviezen over te nemen.

Tip voor sector partijen:
Stap op de trekker en laat zien dat je voor je boeren gaat.

En alleen FDF en trekkergroep Voll Gas hadden vrijdag de juiste reactie op voornemen kabinet!!!

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

+11
de jonge
Klaver zei niet voor niets, het strikje erom....
klant
Welke minister, van der wal of onze nieuwe man adema die samen met de boeren wil optrekken als je hem zo hoort.
+1
jan 10
Wat betekent dat voor de pas melder die niet gelegaliseerd kan worden,kan die een een beroep doen op onbestuurlijk gedrag vd overheid of zo iets?
Kan er een schade vergoeding geclaimd worden?of schadeloosstelling !
Twentsch Land
Ga daar maar vanuit ..... maar zal wel een jaar of 10 duren en waarschijnlijk niet meer zijn dan een fooi.

@jan 10
BertK
Niet kunnen is niet willen. Als de overheid stikstof opkoopt, waarom zou 100% naar de natuur moeten? 30% afroming bij alle handel is vastgelegd. Koop dan als overheid een bedrijf op en laat de PAS melder de stikstof kopen met overheid als bemiddelaar.

Bedenk, bij een PAS-melder gaat het altijd over een klein beetje depositie, volgens TNO niet significant!
Willem123
@BertK WAT BETEKEND DAT ????
BertK
@Willem123 Niet significant betekent niet groot genoeg om iets op het totaal te betekenen, als je iets in duizenden weergeeft maakt het niet uit of het tien meer of minder is. Een duizend of tien kan zowel bijvoorbeeld 9.990 als 10.120 zijn, maar je weet het niet exact, het maakt bovendien ook niet uit want je rekent met duizenden.

Zo zitten er in de berekening van de depositie die een bepaald melkveebedrijf veroorzaakt zoveel aannames (onzekerheden) over hoe jouw uitstoot zich verspreidt, dat je volgens TNO pas bij een berekende depositie van 7 mol afkomstig van jouw bedrijf kunt zeggen dat er uberhaupt stikstof van jouw bedrijf komt, maar of dat 1, 7 of 10 mol is dat valt niet met zekerheid te zeggen.
kearl
Nou wel benieuwd wat de reactie van LTO is, was eigenlijk het enige punt wat bij hun heilig leek en ze vol voor gingen.. .
+1
hans1980
Dus de helft of minder vee in de stal
En niet worden uitgekocht
Is een sterfhuis constructie
Twentsch Land
Alleen het extra vee weg naar aanwijs datum en dat schadeloos stellen zou ook nog kunnen.

@hans1980
bio boer
@Twentsch Land voor de overheid wel maklijkste gewoon pasmelder schadeloos stellen san terug op uitstoot van voorige nbw vergunning bij veel bedrijven kan dat verschil nog wel mee vallen
Bijvoorbeeld
Oude situatie bedrijf 60 mk 13 kg 780 kg pas situatie voor 150 mk en 6 kg 900
Nieuwe situwat 130 mk en 6 kg 780 kg

Verschil 20 melkoeien hoeven ze maar voor 20 koeien schadeloos stellen
20x 8000 euro per koeplaats 160.000 euro schadeloos stellen
Is vast ook catogorie die sat past nu ze ook nog zonder derogatie zitten
En er is meteen reductie in veeaantallen als ze de fosfaatrechten er ook bij op kopen
Twentsch Land
Punt in deze is dat het niet voor niets pasmelders zijn, weinig uitstoot op kwetsbare natuur ( althans kwetsbaar genoemd, of het ook waar is ??? ) dus per saldo schiet het niet op voor wat is bedoeld. In zijn geheel kan men dan wel zeggen dat het helpt door minder dieren maar dan heeft het meer weg van een gedeelte van de boeren generiek korten.@bio boer
+1
Noorderling
@bio boer
Zou de rekensom toch anders maken. Voor anderhalve ton gebeurt er niets.
Komende 25 jaar is het niet mogelijk om 2000-4000euro per koe per jaar aan saldo te draaien.
Komt neer op 75000euro per koe, dat is schadeloos stellen.
Niet alleen een stal afkopen, gehele bedrijfsvoering wordt onmogelijk gemaakt. Je bedrijfslocatie wordt waardeloos, als er alleen maar gras groeit en geen koe bijkomt in de buurt de grond ook nog eens.

Er zijn ook bedrijven die nu op een melding een paar honderd koeien melken welke nooit wat hoefde van de provincie, en ten tijde van de aanwijsdatum nog geen koe op dat adres liep. Dat is wel even andere koek.
Die bedrijven staan nu op slot, en de komende 5 jaar ook nog wel. Enig geluk is dat de gebouwen vaak wel redelijk zijn, bij de bank aanbellen is zinloos als je een keer wat wilt.
+1
t zal wel
@hans1980 nog n keer . Er is geen stikstof probleem zoals ze het nu voordoen, vergeet maar dat overheid boeren gaat helpen... Zie nertsen houders, knelgevallen fosfaat enz. Zelf ook 50 koeien in moeten inleveren door tel datum, maakte niemand zich druk om. Ze willen onze ruimte..... Anders kan half Nederland zonder vergunning voor uitstoot stoppen, industrie enz
t zal wel
@t zal wel dat wij steeds in deze discussie mee gaan vind ik tekenend......
Jawis
@hans1980 geen vergunning is volgend jaar stoppen....zonder uitkoop
bio boer
Dan zou hadel in vergunningen ook niet kunnen
demelkboer
In 2035 kan dus 74% van de pas melders worden gelegaliseerd
bio boer
@demelkboer 2050 100%
+1
cjw73
@bio boer zijn er dan nog wel boeren???
BertK
@Willem123 Niet significant betekent niet groot genoeg om iets op het totaal te betekenen, als je iets in duizenden weergeeft maakt het niet uit of het tien meer of minder is. Een duizend of tien kan zowel bijvoorbeeld 9.990 als 10.120 zijn, maar je weet het niet exact en het maakt ook het verschil niet.
+1
nitevd
@BertK De betekenis van significant in de statistiek en wetenschap is ergens aantoonbaar minstens 95% zekerheid van hebben.
BertK
@nitevd Lnv is geen wetenschap bleek al eerder. In het algemeen kun je zeggen dat de verschillen veroorzaakt door PASmelders geen zandkorreltje verschil maken voor de natuur.
kearl
@BertK niet significant betekend in dit geval meestal dat het niet zeker is of het überhaupt depositie oplevert.
BertK
@kearl niet significant = op de goede manier afgerond nul.
Thomas2000
Piekbelasters opruimen zit je veel te snel onder kdw. Komt tekort grond bij vrij.
+7
kubes
En weer heeft jhon van spithoven gelijk
+2
jan w
@kubes
Alleen daar wordt nog te weinig naar geluisterd. !!!!!!!!!!!
HansBa
Dacht dat die kdw uit de wet ging.
BertK
"Alle opgekochte ruimte is in die gebieden voor de natuur."

Als PASmelders heel snel zelf opkopen waar je je vingers achter krijgen kan en zo je melding omzetten naar een vergunning!
Evengoed nog minstens 30 % naar natuur.
+1
Weidezicht
@BertK ik heb er te weinog verstand maar ik denk dat ik het met je eens ben. Als je als pasmelder je zaak op eigen houtje kan regelen, niet twijfelen, kost geld, maar mogelink kan dat nu wat beter uit, dan met 35 cent per liter. Nogmaals, ik heb docu over bijlmerramp gekeken. Nou jorritsma, els borst, kok en weet ik wie nog meer, gaven er niets om, leek het, terwijl mensen langzaam dood gingen, dus verwacht nu niet dat politiek medelijden heeft met een foute vergunning. Snel zelf regelen en rap wat.
achnaton
Er worden meerdere keren lijsten met piekbelasters genoemd in het stuk. Geef duidelijkheid en maak bekend waar de piekbelasters zitten. Dan kunnen er keuzes worden gemaakt.
+3
broem
Advies aan pasmelders koop je rechten zo snel mogelijk en gooi de rekening bij LNV neer en dan moet LTO LNV maar voor de rechter sleuren om schadeloos stelling

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's trekker , netjes , lto , natuur , rivm , overheid , agractie en fdf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0