Tovert Johan Remkes oplossing voor stikstofprobleem uit zijn hoge hoed?

Er is ruimte voor alle ideeën om de opgaves die er liggen te realiseren. Dat was de boodschap waarmee Johan Remkes vanaf augustus het gesprek met allerlei partijen inging om tot een aanpak van het stikstofprobleem te komen. Woensdag aan het begin van de middag komt de voormalig minister met zijn bevindingen. Gaat hij de kool en de geit sparen, kiest hij voor een poldermodel of durft Remkes een duidelijke keuze te maken?

Op voorhand zijn de messen al geslepen. Boeren dreigen opnieuw met tractors de weg op te gaan als Remkes’ conclusies tegenvallen, zo waarschuwde Mark van den Oever uit Sint Hubert, de voorman van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF), dinsdag al. Zijn achterban is bang dat niet alleen fors in de veestapel, maar ook het in aantal boerderijen zal worden gesneden.

Onmogelijke opgave
Remkes is eigenlijk met een onmogelijke opgave opgezadeld. De discussie tussen enerzijds de overheid en anderzijds de landbouw- en veeteeltsector is in de loop der jaren enorm verhard. Probeer die strijdende partijen maar eens op één lijn te krijgen om uit de impasse te komen. Bovendien wordt Remkes gezien als een personificatie van de oude politiek en was hij de voorzitter van een naar hem genoemde commissie die in 2019 al op minder vee aanstuurde. Desondanks ging hij in augustus vol goede moed aan de slag. De intermediair sprak niet alleen met boeren- en natuurorganisaties, maar ook met onder anderen provinciebestuurder Erik Ronnes. De Brabantse deputé uitte hierin zijn grote zorgen, maar mogelijk blijkt later deze woensdag dat hij Remkes heeft kunnen overtuigen van de stallenaanpak in onze provincie.

De uitstoot van stikstof in ons land is al jaren te hoog. De natuur lijdt er zichtbaar onder. De Raad van State gaf in 2019 de discussie over het terugbrengen van stikstof een nieuwe injectie door aan te dringen op andere methodes. Ook de Europese Commissie deed een duit in het zakje door strengere mestregels vast te stellen. En altijd weer is de boerensector het haasje, althans, zo wordt dat gevoeld in agrarisch Nederland.'Waarom worden andere sectoren ontzien?'Leg je oor maar te luister bij welke landbouwbelangenorganisatie dan ook: ze voelen zich niet gehoord en menen dat zij als enige moeten inleveren. Waarom worden, in hun ogen, de industrie en de bouw steeds ontzien?De laatste gesprekken die Remkes voerde met onder meer FDF, Agractie en de veel minder activistische LTO Nederland leidden bij deze organisaties desondanks tot zowaar voorzichtig positieve geluiden. In 2030 moet de stikstofuitstoot gehalveerd zijn, maar de manier waarop, daarover wil Remkes serieus nadenken. Hij zou kijken naar een mogelijk ander systeem dat de hoeveelheid stikstof meet die volgens de wet maximaal in een gebied mag neerkomen.

Aantreden nieuwe minister

De stikstofbemiddelaar weet echter ook dat natuur- en milieuorganisaties hem eveneens op de vingers zullen kijken. Zij vinden dat vooral de zogeheten Natura 2000-gebieden, die extra bescherming vragen, al te lang te zwaar belast zijn. En zou Remkes zich nog laten beïnvloeden door Peter Adema, die dinsdag werd benoemd tot nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De opvolger van Henk Staghouwer, die zich verkeek op de zware portefeuille, nam het direct op voor de landbouw. Want, zo zei de Fries, 'die hééft toekomst in ons land

Deel dit topic

Reacties

Twentsch Land
Mark kan het dan wel goed bedoelen met die tractor optochten maar we hebben gezien afgelopen zomer hoe het is verlopen met een tijdlang vrijwel dagelijks met die optochten ...... de tweede kamer ging gewoon op vakantie en kwamen pas spoedig terug toen Boswijk een oude vrouw aan de deur had gehad.
+3
Jannus
Quote Reactie van @Twentsch Land:
een oude vrouw aan de deur had gehad

Ik zet de mijne vanmiddag om 1300 uur aan de deur,misschien dat het helpt
+5
Hans van Bergen
@Twentsch Land Jij bent zo trots op jezelf en al jouw prestaties en al jouw bijdrages aan de samenleving dat jij jouw naam maar anoniem houdt. Zonder Marc vd Oever en hun FDF was er helemaal geen stikstof probleem geweest want dan hadden andere belangenbehartigers gewoon bij het kruisje getekend en hadden hun voormannen nu mooie baantjes gehad. Misschien kun jij eens proberen respect op te brengen voor de protestanten die dag en nacht doorgehaald hebben en tanken vol diesel en cm banden verreden hebben
+1
Albert Altena
@Hans van Bergen Misschien bedoelt Twentseland wel dat er nog harder opgetreden moet worden.
+2
Twentsch Land
Wat ben je weer goedkoop aan het tekkelen Hans !

Ten eerste .... blijkbaar vat jij niet wat ik schrijf......de kern is dat de tweede kamer schijt heeft gehad aan alle trekker optochten door gewoon op vakantie te gaan......om het te personaliseren ..... ronduit schijt gehad aan Mark.

Je hebt er met regelmaat nog al te denken te weten hoe een ander denkt of wat die doet...opvallend vaak sla je op dat gebied de plank mis, om er dan ook nog een geloof bij te halen maakt je verhaal extra bekrompen.

In Twente was eenheid onder de trekker optochten waarbij geloof gelukkig geen rol speelde en/of van invloed was.

@Hans van Bergen
+2
de jonge
@Twentsch Land nu moet ik zeggen dat er een filmpje rondgaat nu met jesse k die je hoort praten en daar word je op zijn zachts gezegd weer niet blij van en dan krijg ik de indruk dat we de trekker wel weer kunnen starten.omdat we een loer gedraaid worden. er is vast nog wel iemand die dat filmpje heeft en het misschien kan plaatsen.
Bi@nc@
@de jonge idd je hoort hem zeggen snel ministerraad beleggen, strik erom en doorpakken voordat iedereen er weer iets van gaat vinden
de jonge
@Bi@nc@ en ook iets in de trant dat er precies instaat wat de staat wil dat er gaat gebeuren(even in mijn eigen bewoording) hij wil gang zetten en een strik eromheen voor iedereen in de gaten krijgt wat er echt in staat en er dan weer protesten gaan komen.... En als we weer gaan protesteren kunnen we wel eens een heel groot deel van de bevolking mee gaan krijgen,er zijn steeds meer die zien dat het niet deugt wat er gebeurt, eerst de mensen de armoede injagen en dan zogenaamd met een pakket komen om de mensen te ""redden"" sommigen zullen daar in trappen maar er zijn steeds minder. De bakkers de mkbers, de vissers alles kunnen we meekrijgen nu als het goed aangepakt word.
+2
Twentsch Land
Een loer worden we zeker gedraaid ..... nogmaals.... de hele boerenstand in verwarring en opstand .... en de tweede kamer gaat dood leuk op vakantie, sommige zelfs naar Brussel om daar de zaak nog meer te beïnvloeden ........ dat alles zegt toch genoeg !

@de jonge
ted9
@de jonge Ik zal hier maar niet plaatsen wat ik van die klaver vind.
p.w.
@de jonge dit is wat Klaver zei in dat filmpje:
"Beleid van der wal prima, we moeten versnellen.
Als iedereen het prima vindt, strik eromheen met dit kabinet, niet wachten tot 14 oktober, nu iedereen enthousiast is.
Extra ministerraad afspreken, advies aftikken, en gaan!
Nu wordt t weer anderhalve week uitgesteld.
Duurt veel te lang. Dan gaat iedereen er weer naar kijken. En dan gaan er weer protesten komen, als ze écht zien wat er in staat.
...alles waar 'ze' boos over waren... dat blijkt nou gewoon..."
de jonge
@p.w. top. precies dat inderdaad. het is gruwelijk wat ze de mensen in nederland aan doen. echt en als ik dan lees dat een caroline van der plas enthousiast is,zakken bij mij de sokken raar naar beneden...
de Tank
@de jonge Ik vind de reactie van FDF ook erg gematigd viel mij op. Binnen 1 jaar moeten er 600 bedrijven weg terwijl afgelopen 3 jaar een handjevol boeren in de regeling gestapt zijn. Ik zie dat vrijwillig niet gebeuren. 2030 blijft staan, evalueren in 2025 en 28 brengt niets, we weten nu al wat het rapport van de wetenschappers zal zijn. Dat dit kabinet bagger is en kloof randstad, platteland gigantisch is wisten we al. Daar hebben we Remkes niet voor nodig. Volgens mij was Remkes een no go... Hij speelt een politiek spel en kan dat goed. Als Klaver en MOB tevreden zijn kunnen de boeren dat nooit zijn.
+2
sorry
@de jonge
+2
Twentsch Land
Prachtig dat deze opname in de publiciteit is beland.

@sorry
Hans van Bergen
@Twentsch Land Precies en daar zit je dus, alweer, helemaal fout. Immers de hele stikstof discussie is er ALLEEN MAAR omdat er trekkerakties zijn, die jij als optochten beschrijft. Ik heb inmiddels vaak genoeg aan trekker demonstraties meegedaan EN aan optochten. En dat zijn 2 HEEEL verschillende dingen annoniempje. Ik heb met een trekker aktie tenminste nog nooit een fraaie elfde plaats gehaald met een beker munten
+3
de hoef
@Hans van Bergen hij zit er niet zo ver naast, er is niks veranderd hans , en er gaat ook niks veranderen ,we zijn de minderheid , net als de indianen vroeger ,
+1
bio boer
@de hoef ja we trekken toch aan het koste eind daar heb ik mij al bij neergelecht
hans1980
De piekbelasters moeten het lijden
+1
BertK
@hans1980 Niet alle piekbelasters zouden boeren zijn. Ben benieuwd naar voorbeelden van andere piekbelasters. Zouden daar ook Tata en vliegverkeer onder vallen als je boven 900 mtr ook meerekent?
Koeien boertje
@BertK de wind komt van zee.
Dan heb je daar de grootste zitten.
In Duitsland ist weg gewaaid
+1
BertK
Alle vraagtekens rondom het probleem op zich blijven. Niet stikstof is zozeer het probleem, maar het totale beheer en de verwachte resultaten. Extra CO2, ontwatering, meer of minder neerslag,l veranderende exploitaties met meer of minder beweiding, hout oogsten, helm planten, turf steken, etc. etc., los het "stikstofprobleem" op en je resultaat is nul.
demelkboer
Er zijn door het rivm 790 piekbelasters aangemerkt. Niet elke piekbelaster zit binnen 1km van een N2000 of in een bufferzone rond. Ik denk dat 500 tot 600 bedrijven binnen 1km en piekbelasters zijn.
de jonge
Is het straks ergens ook live te zien?
verwijderd
Twentsch Land
Nee hoor het doet me niet zeer, ik ken wel wat .... vindt het alleen nogal dom van hem om op die manier in het verweer te gaan, hij zet zich zelf daarmee te kijk.

@hans-hans
+1
hans-hans
marcsterreborn
En noe dran met de lippe
bio boer
Mooie woorden van remkes hij geeft je wel het goevoel dat hij het beter snapt alleen zecht die ook nog even dat er 500 of 600 piekbelasters opgeruimt moeten worden als ze de beroeps verbod er nou eens afhalen of ruilverkaveling doen willen er wellicht nog paar verhuizen ik had wel weg gewild van de natuur naar de polder of groningen willen verhuizen als ik tegen de natuur aan zat
Spantenknooier
@bio boer hoe had je dat gedacht met grond van 50.000, grond van 100.000 terug kopen?
de Tank
@Spantenknooier met de ha die hij heeft kan hij die van mij wel terugkopen😜
+1
bio boer
@de Tank dan moet ik zeker halveren moet ook nog leren efficiënt tewerken 🤔😜 zit wel in goedkoopste deel van nederland met 65.000 euro per ha
de Tank
Spantenknooier
@de Tank misschien maar als er voor 30% van die uitgekochte boeren n nieuwe bestemming is, is dat al bijzonder veel.
Maar je kunt beter wel bij die 600 zitten, val je er net buiten heb je niks en kun je in 2035 je bedrijf opdoeken door onmogelijke regelgeving, 2-3 km rondom n-2000 zijn de rote gebiete in 2035
bio boer
@Spantenknooier kom je in landelijke ruilverkaveling daar zullen ook weer tegenstanders zijn
+2
bio boer
@Spantenknooier moet de staat dan maar lappen meschien moet de boer ook iets bij lappen zijn verdien model gaat ook omhoog bij bettere grond dus ergens er tussen in in groningen is niet alles top akkerbouw grond op de zwaardere gronden zitten al meer melkveehouders
bio boer
@Spantenknooier is met de ruil verkaveling ook goed gegaan alleen moet je 30 jaar ruilverkaveling lasten betalen als je bijvoorbeeld bettere of meer grond kreeg toebedeeld

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stikstof , boerderijen , europese commissie , veestapel , Agrarisch , farmers defence force , remkes , stikstofuitstoot , staghouwer , stikstofprobleem , Stikstofkaart en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
2.353