Geen Kamermeerderheid voor vleestaks, coalitie verdeeld

Er is op dit moment geen meerderheid in de Tweede Kamer voor een vleestaks. De regeringspartijen VVD en CDA zijn tegen, net als de oppositiepartijen PVV, SP, JA21, Denk en BBB. Zij vinden dat de boodschappen niet nog duurder moeten worden.
Minister Staghouwer (ChristenUnie) kondigde gisteren aan dat hij een onderzoek laat doen naar de vleestaks. Hij wil weten of zo'n heffing mensen ertoe kan brengen om minder vlees te eten. Zijn partij en D66 zien de maatregel wel zitten.
In het coalitieakkoord van de vier partijen staat niks over een vleestaks. Wel is er bijvoorbeeld afgesproken dat bekeken wordt of er "op termijn" een suikerbelasting kan komen en of de btw op groente en fruit kan worden verlaagd naar 0 procent.
Staghouwer schrijft in een brief aan de Kamer dat hij wil kijken of de vleestaks in combinatie met de al voorgenomen maatregelen kan leiden tot een gezonder eetpatroon. Hij wil in het onderzoek ook aandacht voor de betaalbaarheid van producten.
De aankondiging van het onderzoek heeft tot flink wat beroering geleid. De VVD en het CDA distantieerden zich onmiddellijk van het plan.
VVD-Kamerlid Van Campen wil dat er ook naar andere mogelijkheden moet worden gekeken om tot minder vleesconsumptie te komen. "Het eenzijdige pad richting een vleestaks dat nu wordt ingeslagen, kunnen wij niet steunen."

CDA'er Boswijk sluit zich daarbij aan. "Een vleestaks lijkt mij niet het juiste middel. Zet liever in op meer stimuleren en bewustwording in plaats van belasten." Het goedkoper maken van groente en fruit, "zoals in het regeerakkoord afgesproken", vindt hij een veel beter idee.

Volgens Kamerlid Eppink van JA21 zijn we "op weg naar de culinaire dictatuur". Hij vindt dat de overheid niet moet bepalen wat iemand wel of niet mag eten. Net als veel andere tegenstanders in de oppositie vindt hij dat de gehaktbal ook voor de gewone man of vrouw betaalbaar moet blijven.

D66-Kamerlid De Groot vindt het juist een goed voorstel van minister Staghouwer om de vleestaks te onderzoeken. "Minder vlees eten spaart het klimaat en de natuur." Hij krijgt bijval van onder meer GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Deel dit topic

Reacties

+6
Jaap40
Staghouwer nu al af?
+4
klant
Popie jopie willen doen jammer mislukt.
+3
diekman
Hij is een grote droeftoeter.
+2
Herbert
In frisdrank zit 11% suiker, in een appel 10%. Eerst een btw verlaging voor fruit en er daarna een suikertaks overheen?😝
casev2
Vlees duurder maken, zodat de haagse elite lekker kan blijven vreten, en de gewone man het straks niet meer kan betalen. Laat ze die hoogste inkomens maar meer belasten, zodat zij niet 8x per jaar op vakantie kunnen. Lijkt me veel duurzamer
Vdejong
@casev2 wat is er mis met vakantie? De toerisme sector moet toch ook bestaan. En wat reken je tot de hoogste inkomens? Vanaf €100.000, €500.000, een miljoen?
+5
casev2
@Vdejong het gaat mij er om, dat het lukraak verhogen van zoiets als vlees best wel hard aankomt bij een laag inkomen, maar iemand die een ton verdiend en bij de appie hein zijn boodschappen doet het totaal niet merkt, terwijl die gene wel het hoogste woord heeft...
Kars
@casev2 die doen geen boodschappen bij de AH. Die rijken gaan allemaal naar de Lidl.
+3
pieta
Quote Reactie van @Vdejong:
wat is er mis met vakantie?

Er niks mis met vakantie, ook niet een vakantie op de buurtcamping. 😁 Het moet toch niet zo worden dat een paar % van de rijkste mensen volop voor CO2-uitstoot mogen zorgen terwijl de gewone amper een stukkie vlees kan betalen.
Vdejong
@pieta en hoeveel boeken een citytrip voor erg weinig? Dat zijn niet alleen de rijksten
pieta
@Vdejong Dat zullen er zat zijn. Maar wat wil je er mee zeggen?
Vdejong
@pieta dat niet alleen de rijksten zorgen voor die extra CO2 uitstoot, maar dat we dat met elkaar doen doordat de vluchten zo goedkoop worden/werden aangeboden.
pieta
Quote Reactie van @Vdejong:
maar dat we dat met elkaar doen doordat de vluchten zo goedkoop worden/werden aangeboden

Wil jij ze dan duur maken zodat echt alleen de rijken nog kunnen gaan vliegen?
Vdejong
@pieta nee joh, gewoon een communistisch regime hanteren, " iedereen" verdient even weinig en niemand kan nog vliegen. Alle mensen verplichten op vakantie te gaan met fiets en tent of desnoods huifkar.😁
Jullie hebben het over de rijksten maar dat is iedereen in de westerse wereld tov de armsten in de derde wereld, want dat verschil maakt Oxfam.
In ieder geval dragen goedkope vluchten niet bij aan het terug dringen van CO2 en andere uitstoot.
Vdejong
@Vdejong net even gekeken op TUI: €125 voor een citytrip naar Praag inclusief hotel en ontbijt. Goed, zal niet weg gelegd zijn voor de armsten in NL maar dat kun je ook doen wanneer je niet tot de rijksten behoort.
paul1
pieta
Quote Reactie van @Vdejong:
een communistisch regime hanteren,

Jij wisselt wel heel snel van mening. 😁 Heb je mijn mening al gelezen of heb je tussen de regels door mijn mening zelf uitgedacht? Ik heb er namelijk niet zo'n strak omlijnde mening over.
Vdejong
@pieta was ook sarcastisch bedoeld en ik weet wel zeker dat het niet jouw mening is. Maar de "rijksten" der aarde die 8 keer per jaar op vakantie gaan moet je wel een beetje nuanceren.
pieta
Quote Reactie van @Vdejong:
de "rijksten" der aarde die 8 keer per jaar op vakantie gaan moet je wel een beetje nuanceren

Het gaat er niet om of ze 8 keer op vakantie gaan maar of ze werkelijk zo veel CO2 uitstoot veroorzaken. Als ze dat doen en ze hebben ongeveer onbeperkt geld dan helpt duurder maken voor hun niet. Dus is het duurder maken van vliegen hooguit een deeltje van een oplossing. Ik vind niet dat ze Jan Modaal op alle mogelijke manieren moeten laten betalen voor de klimaatmaatregelen terwijl het de rijksten zowat niet raakt. Maar hoe je dat op een goede manier doet weet ik niet. Misschien is het zelfs niet te doen.
Vdejong
@pieta gaat ook niet, dan zou je de rijksten zoveel belasting moeten laten betalen dat ze op niveau "Jan Modaal" eindigen. En dat zie ik niet zitten, want ik voel me de koning te rijk😁
pieta
Quote Reactie van @Vdejong:
de rijksten zoveel belasting moeten laten betalen dat ze op niveau "Jan Modaal" eindigen

Er zijn vast en zeker andere mogelijkheden. De vraag is of je die in wil zetten.
+1
weurding
@pieta alle extra taxen en toeslagen ten spijt helpen het milieu niet echt als er met het geld niks zinnigs gedaan wordt, als ik nou voor 100 euro naar Barcelona zou vliegen of 500, met hetzelfde vliegtuig is het kwaad al geschiedt
pieta
Quote Reactie van @weurding:
als ik nou voor 100 euro naar Barcelona zou vliegen of 500, met hetzelfde vliegtuig is het kwaad al geschiedt

Als je maar 100 euro te besteden heb vlieg je niet naar Barcelona. Dat heb je dan wel. Maar gaat dan het vliegtuig niet of vertrekt het met 1 passagier minder?
+2
labella
@pieta dat vliegtuig vliegt sowieso om de vliegrechten te behouden, ook al zit er niemand in.😅
weurding
@pieta dat bedoel ik niet, zijn meerdere dingen die duurder worden omdat het zogenaamd slecht voor het milieu is, maar zolang het verkrijgbaar blijft is er met een hogere prijs het milieu niet mee gebaat, geld weet je wel waar het blijft 😏
de Tank
@pieta vliegquotum? Wellicht zijn mensen daar bang voor en willen ze een zo hoog mogelijke referentie🤔
pieta
@Vdejong info van oxfam novib:

oxfamnovib.nl/nieuws/…
de Tank
@pieta hoe was het ook al weer, 1%vd rijksten in de wereld stoot 50 % uit?
pieta
@de Tank In ieder geval relatief veel.
cjw73
@de Tank de 1% rijksten stoten 2x zoveel uit als de armste helft van de totale bevolking.
de Tank
@cjw73 ohja, zo was het.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @cjw73:
de 1% rijksten stoten 2x zoveel uit

zie wel es en volgens eigen zeggen zeer rijke vakantieparkeigenaar door het beeld komen, die neemt zelfs 2x zoveel ruimte in
+2
jan 10
Aan deze minister hebben tot nu toe nix,laat hem de derogatie eerst maar is regelen.
+5
hans1980
Wat een waardeloze zak
+5
Nevergiveup
@hans1980 Hoe is het toch mogelijk dat de laatste jaren er altijd een minister tegen landbouw zit ...
+6
weurding
@Nevergiveup selectie....
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @Nevergiveup:
Hoe is het toch mogelijk

dat praktisch hetzelfde kabinet er weer zit met dezelfde pinokkio aan het roer...
Jan-T
Gaan weer op een stoel zitten waar niemand op wil zitten.
Al die alternatieve voedsel producten met niet natuurlijke kleur en smaak stoffen, dat gaat alleen maar gezondheids problemen in de toekomst opleveren.
Jaap40
@Jan-T reken daar maar op. Ontvolking ook al op de agenda?
mlkvhoudr
sanquin.nl/veelgestelde-vragen/…#

Het is maar waar je gelukkig van word.....

Veel vegetariers mogen geen bloed geven
+1
Grasbaal
Quote:
Telegraaf: Een verklaring kan zijn dat Staghouwer een groentje is in Den Haag. Kamerleden beklagen zich over de ’stugge’ houding van de minister, die zijn antwoorden van papiertjes opleest en een eigen visie in debatten nauwelijks laat doorschemeren. „Hij laat zich volledig leiden door de ambtenaren”, klaagt een Kamerlid anoniem. „Dan krijg je dit soort ongelukken.”

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fruit , vlees , vleesconsumptie , pvv , partij voor de dieren , cda , natuur , groente , vvd , groenlinks , overheid , dieren , eten , d66 , boodschappen , btw , klimaat , vrouw , tweede kamer en de groot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!