Is de Veluwe nog te redden? Hoe stikstof ons grootste natuurgebied naar rand van de afgrond duwt

Het is dramatisch gesteld met de Veluwe, het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. De bodem heeft zoveel stikstof verzameld, dat eiken afsterven. Ongewenste grassen krijgen vrij spel, de natuurlijke voedselketen is uit balans en dat heeft verstrekkende gevolgen. Ingrijpen is noodzakelijk, maar zijn we nog op tijd?

Deel dit topic

Reacties

+12
hoest
Eiken die afsterven van teveel stikstof???? Ze staan hier op het erf en doen het goed dus dan zal die N uitstoot uit onze stallen wel meevallen......
Dat een loofboom op dat metselzand van de Veluwe de laatste jaren wat moeite heeft gehad om voldoende vocht te krijgen zal er wel niks mee te maken hebben 🤔
sorry
@hoest die bomen zijn ingezaagd
+1
sorry

+7
Kars
@hoest hier staat een grote eikenboom midden in de wei, die krijgt tot de stam stront en kunstmest. En de koeien schijten hem ook nog goed onder in de zomer. Ik weet wel wat probleem is.
Hier Campina heide gebied. Zegt al genoeg, heide betekend hoog en droog. Maar volgens de geleerden moest het ineens natte natuur worden. Eeuwen oude eiken gingen dood en dat lag aan de stikstof vd boeren.
Dat doen ze bewust om in de hoop boeren weg te krijgen rondom het gebied en daarmee mee grond aan het gebied toe kunnen voegen. Die natuur interesseert ze niks, die landbouwgrond erbij krijgen en dan op een whiteboard met 20 man een gebied opnieuw inrichten volgens hun ideologie daar kickt dat volk op.
casev2
@Kars vd zomer een rondje met de mtb gemaakt, dwars door dat Campina gebied. Viel me idd op hoeveel dood hout er wel niet midden in die natte plassen staan.....
Kars
@casev2 ik ben geen biolieg of ecolieg, maar bij mij weten moet een eikenboom geen natte voeten hebben.
Rij maar naar hilvarenbeek landgoed van puijenbroek. Daar heb je nu een mooi stuk bos dat door de puij ook bijgehouden wordt en elk jaar uitgedund. En die hebben 400 koeien en akkerbouw midden daar tussen de bossen. Nergens zon mooie bossen als daar. Maar die steken ook hun energie erin.
spotmelker
Quote Reactie van @hoest:
Eiken die afsterven van teveel stikstof????

Leg de grondanalyse er maar eens naast. Dan valt het uitermate lage gehalte aan nutriënten op evenals het uitermate hoge gehalte aan zware metalen. Deze worden van het fosfaat losgeweekt door de planten/bomenwortels en zouden moeten worden afgevoerd naar een diepere grondwaterzone. Daar is nitraat (transportstof) voor nodig. En dat is er te weinig dus worden die zware (voor planten giftige) stoffen opgenomen met als gevolg dat ze het loodje leggen. Bron IPC-Forests.
Jannus
Quote Reactie van @hoest:
voldoende vocht te krijgen

Er ismij een keer verteld dat door verharding van de wegen over de Veluwe de waterafvoerstromen gekanaliseerd zijn naar lagere delen daar waar vroeger er langs de wegen overal kleinere infiltratie putten zaten waar het regenwater infiltreerde in de hogere grondlagen en zo dieper inzakte.Ook door de gasvonds in Groningen heeft een grote impact gehad op de bosbouw die onrendabel werd en dus veel dood hout door achterstallig onderhoud
+3
Bekkink
Wat een dom gelul. Sinds de jaren 80 zijn er 4 miljoen mensen bij gekomen. Word niet genoemd in het verhaal. Vooral in de randstad. Meestal westen wind dus waar komt de stikstofuitstoot door???
+2
Kalfjes
@Bekkink heeft de staat. Der Nederlanden wel een toereikende Nb vergunning voor al die mensen.?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Kalfjes:
heeft de staat. Der Nederlanden wel een toereikende Nb vergunning voor al die mensen.?

"Ik relateer mensen niet aan stikstof" (Wiens uitspraak ook alweer?)
BertK
@kanniewaarzijn Stikstof is een bouwsteen van alle leven en groei. Foute conclusie dat er geen relatie is tussen stikstof en mensen is dus.
+1
demelkboer
Oké Veluwe niet meer te redden:dan kunnen wel op houden met de veehouderij te reduceren
+3
Cowboy3
@demelkboer Kunnen ze daar mooi beginnen met huizen bouwen op die zandhoop, in plaats van meters onder de zeespiegel.
+4
Twentsch Land
Die afstervende bomen hadden al veel eerder omgezaagd moeten zijn ( balken en planken en wat rest brandhout ) zodat jonge bomen weer ruimte hebben om te groeien.....in Duitsland, Frankrijk enz enz snappen ze dat wel, kijk maar eens hoe het daar onderhouden wordt.
wimpie61
Na 2030 komen ze er wel achter dat de inkrimping van de veestapel niks heeft geholpen voor natuurherstel
Miljarden weggegooid
+2
Noorderling
@wimpie61 zal er dan nog meer krimp nodig zijn voor herstel of draait men alles terug?
Tot dusver is het altijd bij het eerste gebleven.
Kars
@wimpie61 heeft juist wel geholpen het doel te bereiken. Want ze hebben dan een bult nieuwe natuur erbij waar ze een x bedrag per jaar aan subsidies voor krijgen.
En in 2030 is de volgende groep boeren aan de buurt. Want natuurorganisaties hebben nooit genoeg.
dewittemotor
Hier in Limburg/zuid-oostbrabant duizenden kilometers eikenbomen langs de wegen. In het epicentrum van de intensieve veehouderij. Staat geen een dode tussen.

En zo een lulverhaal komt zonder te checken maar even in een krant
Nevergiveup
@dewittemotor De fruitelers hier in de betuwe spuiten elke week yara urean / blad stikstof mee in de tank , tja je moet denk veel geleerd hebben en tegelijk ontzettend dom zijn om in de "stikstof Hype" te blijven geloven.
+2
Kars
Nog een reden waarom stikstof geen eikenboom last van heeft. Hier in Brabant kun je haast geen wegen vinden waar geen eikenbomen langs de kant staan. Als eiken echt last van stikstof hebben, moesten die toch geen meter doorsnede hebben of hier in het dorp wel 2 meter?
De enigste die ik ken en slecht erbij staan, die staan in slecht onderhouden bossen.
+1
Weidezicht
Wie gaat de AD redactie benaderen?
+8
Vario512
Valt me op dat er de laatste weken weer veel stikstofpropaganda op het NOS-journaal, RTL-nieuws en de in de dagbladen staat.

Je zou bijna denken dat dit geregiseerd wordt, om de burgers van Nederland te hersenspoelen.

Volgende week wordt in het regeerakkoord een veestapelkrimp van 30% aangekondigd. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de bevolking dan denkt: "ja, het is nodig en logisch dat de veestapel krimpt".
demelkboer
@Vario512 dat idee heb ik ook. Je moet de burgerij via de media laten geloven dat boeren een probleem zijn. Dan maakt de feitelijke situatie eigenlijk niet meer uit. Af en toe een tranentrekker verhaal van een boer met op volger die het niet meer ziet zitten voor "de balans"
Weidezicht
@demelkboer en dan kan tjeerd weer roepen, zie je wel, het huidige systeem is voor de boeren niet vol te houden.
oubi
@Vario512 de basisbehoeften komen de knel; Amercentrale vergunning vernietigd, Schiphol is illegaal bezig, er kan zgn niet gebouwd worden. Dus moeten boeren die ruimte leveren. Voor het volk....
+3
2speen
@Vario512 Laat denken maar achterwege, het wordt gewoon echt geregisseerd.

D66 zit er overal ver in bij de rechters en de (linkse) media.
matt
@2speen klopt gisteravond,”toevallig” onze boerderij 😞

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's grassen , bodem , natuurgebied , veluwe , stikstof en ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
4.504