LTO: ‘Actieve rol RFC bij fosfaat’

,,Wil Royal FrieslandCampina (RFC) na 2015 groeipotentie houden, dan moet ze fosfaatreductie opnemen in haar duurzaamheidspuntenpakket.” Dat zegt topman en mestportefeuillehouder Hans Huijbers van LTO Nederland.

E ropese richtlijnen schrijven voor dat Nederland niet meer dan 173 miljoen kilo fosfaat mag produceren. De laatste jaren lukte het niet daaronder te blijven. Met het onlangs door de Tweede Kamer geaccepteerde mestplan proberen LTO en de overheid de melkveesector binnen de grens te krijgen. Dat gebeurt via het voerspoor, verplichte mestverwerking voor overschotbedrijven en een efficiëntieslag met Bedrijfsspecifieke Excretie (BEX).

De slagingskans is reëel, maar als de melkveehouderij na 2015 wil groeien in melkproductie, dan moet het plek zien te vinden voor de extra fosfaatproductie die daarbij komt kijken. Voor de hand ligt daarom de gedachte dat RFC melkproductiegroei na 2015 alleen toestaat aan leden die kunnen aantonen dat ze de extra fosfaat daadwerkelijk kunnen plaatsen.

Huijbers: ,,Voor de Nederlandse rundveehouderij is fosfaat na 2015 dé beperkende factor voor groei. Wil FrieslandCampina in het quotumloze tijdperk groeipotentie houden, dan moet zij er met haar duurzaamheidsprogramma voor zorgen dat de sector niet meer met een fosfaatoverschot komt te zitten.”

Woordvoerder Jan-Willem ter Avest van RFC vindt het prematuur om daarover te spreken. ,,LTO en NZO maken in breder verband afspraken hierover. Wij starten het duurzaamheidprogramma Focus Planet op. In 2012 testen we in het kader hiervan de kringloopwijzer. Daarmee kunnen melkveehouder beter sturen op mineralen. In 2013 moet dat instrument praktijkrijp zijn.”

Ook stimuleert RFC volgens Ter Avest BEX-deelname ,,We kennen punten toe en organiseren studiebijeenkomsten. Maar het blijft de verantwoordelijkheid van melkveehouders hoever ze daarin meegaan. Het is nog te vroeg om regels voor 2015 vast te leggen. Laten we eerst kijken wat deze maatregelen opleveren.”

Bron:[www.nieuweoogst.nu]

Deel dit topic

Reacties

spotmelker
Eerst de borging en dan de aanpak?
jan w
Meende dat de regelgeving minder zou worden.
vaak
Dus toch nog een verkapte vorm van "Quotering"??
jg
Zoals bekend zorgt grond voor de beperking, Geen vorm van quotering, hoe graag jij dit ook wil Vaak.
anonymous_274
Ik denk dat het verstandig is van RFC om zich niet in de discusie over fosfaat te mengen om te voorkomen dat het goede imago van melk wordt aangetast door een mest- of mineralendiscussie.
anonymous_15
Volgens mij is het doel van RFC de melk van de aangesloten melkveehouders te verwerken, ongeacht hoeveel ze produceren. Dat een aantal melkveehouders graag koste wat het kost meer koeien wil melken en daar iederen en alles (LTO RFC) voor hun karretje probeert te spannen is hun goed recht, maar ik hoop toch echt dat RFC hier niet in meegaat. Iedereen die z'n ogen niet vol str.nt heeft gehad de afgelopen jaren kon zien dat plaatsingsruimte van mest en grond in het algemeen (weidegang) knelpunten zouden worden bij ongebreidelde uitbreiding. Dat je dan als beroemde struisvogel maar doorgaat met uitbreiden tot 30.000 + liters per ha, dan moet je nu niet gaan zeuren als het zaakje vastloopt. Boeren met een lage veebezetting (die zijn er volgens mij nog genoeg in Noord Nederland) lossen met plezier (tegen redelijke betaling) dit probleem op.
anonymous_275
Fosfaat staat voor gezonde botten , energiehuishouding spieren(creatine)
En meer gezondheid / weerstand

Verder is fosfaat de sleutel tot het voeden van de 9 miljard monden

De boeren en vissers zijn het fundament waar alle 9 miljard monden
Van afhankelijk zijn .
Fundamenten zijn helaas nooit zichtbaar .

Natuurorganisaties zijn wel zichtbaar en duurzaam bezig het fundament
Van de samenleving af te breken

Met zwijgt over gifstoffen en maakt van de natuurstof fosfaat een horror
Gifstof .

Boeren en vissers moeten keihard duidelijk zeggen wij zijn duurzaam het fundament die de samenleving voed

En boeren en vissers moeten stoppen met vrijen en kont uitlikken van natuurorganisaties

oké dat was geen net taal gebruikt
Www.swm.nl.Www.climategate.nl
Natura2000 wat een klucht . Is de vechtlust en strijdvaardig dan helemaal nul
anonymous_8
Ja Jan. Om met Johan te spreken:
ze zien het pas, als ze het doorhebben...
anonymous_42
er zijn nu al problemen met koeien die fosfaatgebrek hebben ,en dan ook nog praten over duurzaamheid,dan praat ik over hypocrisie
anonymous_275
[climategate.nl]
[climategate.nl]

Lees dit en laat je hart spreken
En laat de waarheid en u , niet in een hoek drukken

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , frieslandcampina , campina , mineralen , fosfaat , nzo , melkproductie , overheid , melkveehouders , melkveehouder , rfc , mestverwerking , focus planet , voerspoor en 2012 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
5