Stikstofstripper kan stikstofuitstoot op melkveebedrijf bijna halveren

Met een stikstofstripper op iedere Nederlandse melkveehouderij kan er maar liefst 10 procent op de totaal Nederlandse stikstofuitstoot worden bespaard. Dat stel de Deventer ingenieur René Cornelissen. ,,Het is zo simpel.” Daar staat wel een flinke investering tegenover. ,,Zonder financiële tegemoetkoming van de overheid wordt het lastig”

Cornelissen, directeur-eigenaar van energieadviesbureau CCS, is graag bereid om zijn stevige statement toe te lichten. ,,Mest in de stal en het uitrijden ervan zorgen voor het overgrote deel van de ammoniakemissies op een melkveehouderij. Wij hebben een systeem van vergisting, mestscheiding en stikstofstripper ontwikkeld voor bedrijven vanaf pakweg 100 koeien. Volgens onze berekeningen op basis van de Wageningse cijfers verminder je daarmee rond 45 procent van de totale stikstof emissie op een melkveehouderij. De techniek van onze stikstofstripper kun je vergelijken met die van chemische luchtwassers, alleen reinig je niet de lucht maar haal je de stikstof uit de mest.”

Deel dit topic

Reacties

+9
Frederika
Wat een onzin weer ga liever naar een andere stripper 😀😀
+3
jan.1
Wel een hele dure oplossing voor een papieren probleem...
+5
Skroefkelos
Er staat "maar haal je de stikstof uit de mest.”
wat heb ik aan mest zonder stikstof ?
Bietenbrug
De stripper haalt de stikstof uit de mest, en dan krijg je een 10 tot 20% hogere gewasopbrengst??? Rara hoe kan dat.
+3
cowboys
Laat hem dat ding eerst maar is proberen bij een riool zuivering .
+5
robbies
@cowboys die trappen niet in zulke gelikte verhaaltjes
producent
Ieder zichzelf respecterend bedrijf of onderzoeker/ingenieur zal de komende tijd met de oplossing komen.

veeteelt.nl/Voeding/nieuws/…
Grashoogleraar Taube: ‘Te veel eiwit in Nederlands gras’
DONDERDAG, 19 DECEMBER, 2019
‘Het percentage eiwit in Nederlands gras is veel te hoog voor een duurzame melkproductie.’ Dat stelde de Wageningse bijzonder hoogleraar grass based dairysystems, Friedhelm Taube, gisteren tijdens de afsluiting van het project Amazing Grazing.

De dit jaar geïnstalleerde hoogleraar was gevraagd zijn toekomstvisie over zuivel en grasland te delen. Taube was optimistisch over de kansen voor zuivelproductie in Noordwest-Europa, omdat zuivellanden als Nieuw-Zeeland en Australië steeds meer problemen hebben met klimaat (droogte) en milieuvervuiling.
………
Verlagen van bemestingsniveau
Taube prikkelde de toehoorders door te stellen dat het eiwit in gras in Nederland fors teruggebracht moet worden en dat in rantsoenen een overaanbod van eiwit gecompenseerd moet worden met voldoende zetmeel...…..

veeteelt.nl/nieuws/…
CRV investeert ledenvoordeel 2018-2019 in extra innovatie
Ledenvoordeel geïnvesteerd
De ledenraad van de coöperatie heeft besloten om het ledenvoordeel van 1,9 miljoen euro dit jaar niet uit te keren, maar te gebruiken voor extra investeringen in innovaties die de concurrentiekracht van de Vlaamse en Nederlandse melkveehouders in de toekomst versterken.
kwarkje
@producent 🤮🤮🤮🤮🤮
hans1980
@producent en dat moest toch 65% eiwit van RFC zijn?
Achso
@producentiedereen kletst er ook maar een stuk op los zonder dat enige kennis in de weg gaat zitten
Skroefkelos
Er zal ook eerst terdege een aantal jaren gemonitord moeten worden voor alle rand impact ( vruchtbaarheid , levensduur koe , kwaliteit melk , verdien model boer etc.) En niet te vergeten , of de Consument wel de producten wil van dit chemisch gemanipuleerde koe voer , mest . of wat dan ook.

Denk dat vooral bij het laatste al veel afhaken.

Maar goed laat de proefboerderij maar starten met het verhaal , dan kijken we over een jaar of 5 wel hoe het gaat , graag met financieel rapport er bij 😄
cowboys
@Skroefkelos koeien en kansen m.tenn..iers ook weer gelukkig
+1
weurding
Stikstof ripper
kaas
Gaar hij dat betalen dan eerst maar 15 cent bij de melkprijs die gast ruikt het grote geld alweer

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melkvee , melkveebedrijf , deventer en ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0