Bestaat zombiegrond echt? Groot onderzoek naar het boerenland

Zijn akkers in Oost-Nederland zo dood als een pier? Henk Siepel van de Radboud Universiteit zegt van wel, maar onderzoekt nu veertig percelen om erachter te komen of zombiegronden echt bestaan. 'We willen de bodem begrijpen.'

Deel dit topic Bestaat zombiegrond echt? Groot onderzoek naar het boerenland (omroepgelderland.nl)

Zijn akkers in Oost-Nederland zo dood als een pier? Henk Siepel van de Radboud Universiteit zegt van wel, maar onderzoekt nu veertig percelen om erachter te komen of zombiegronden echt bestaan. 'We willen de bodem begrijpen.'

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

somerled-delremos
Hopen dat die man een beetje nuance weet op te brengen. Tot nu toe was het een roeptoeter.
grös
D'r zal best wat verschil tussen percelen zijn, in bodemleven, grasland waar regelmatig nog vaste mest op word gereden of land waar al tig jaar intensieve akkerbouw op word gehouden zijn wel 2 uitersten. Maar dit is niet een Nederlands item.
+1
ted9
Aaaa eerst wat roepen en dan pas onderzoeken. Een echte hedendaagse onderzoeker.
Pluto
De kaders welke door de overheid zijn gesteld veroorzaken een enorme terug gang in vruchtbaarheid . Kringloop is de dood voor biodiversiteit !!. Blijkbaar is het begrip, ,bodem begrijpen nog een stap te ver voor Siepel . Als je hoog scoort in de kringloop verplichting krijg je inderdaad zombie grond. In zoverre had het SP raadslid van de Gem Bronckhorst gelijk toen hij enkele jaren terug dit aan kaartte , totdat iemand hem haarfijn uit kon leggen dat het de overheid zelf is die hier op aan stuurde .
bio boer
@Pluto kringloop is toch wat er afgaat moet er ook weer op dan geen kunsmest
Pluto
@bio boer Als je inderdaad er op gooit wat er af gaat !!!. blijft er niks over voor de bewoner die de zaak moet onderhouden . Dat betekent weg biodiversiteit en holt de natuur uit . Dit proces is al jaren gaande . De wetenschap heeft hier geen antwoord op, puur door onkunde !. De boer WIL het tij graag keren maar krijgt van de wetgever GEEN toestemming !.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Pluto:
De wetenschap heeft hier geen antwoord op, puur door onkunde !

Of onwil? Of allebei??
m uut m
@Pluto
Jij denkt dat mest rechtstreeks door de plant wordt opgenomen ?
Achter uitgaan van bodemvruchtbaarheid komt hoofdzakelijk door bodemverdichting. Daarna het gebruik van alleen stikstof kunstmest en vervolgens door gebrek aan kruiden.
+1
rene-de-jong
@m uut m Nou ik kan u zo een groot aantal percelen aanwijzen waar geen kunstmest op komt, geen zware machine, wel veel kruiden staan en toch de grond zo dood als een pier is.

Te vinden in de "natuur" van SBB; Botanisch beheer wordt dit genoemd.
Geen enkel leven zit in deze grond, dus ook geen vogels, wel dassen die vervolgens bij de buren de mais platvreten of sloten ongevraagd dempen.

Dus voordat Siepel een statistiek of tabel gaat maken, gaarne óók deze gronden meenemen in de statistieken mét vermelding eigenaar/natuur.
Maak direct ook even een CO2 opname berekening van diezelfde grond/kruiden en deze even apart in een tabel aub.
m uut m
@rene-de-jong
Voldoet waarschijnlijk ook niet aan de basis voorwaarde.
1 derde grond, 1 derde water en 1 derde lucht.
+1
Achso
@m uut m metsel grond ?
spotmelker
@rene-de-jong daar ligt de oplossing van het niet bestaande stikstofprobleem. Al die grond van N2000 onderzoeken. Dan komt onherroepelijk naar boven waarom die zgn natuurdoelen niet gehaald worden. Ligt niet aan depositie.
+1
rene-de-jong
@spotmelker Zouden ze dat mogen onderzoeken 😁
Jan S
@rene-de-jong Jawel hoor. De RIVM is heel goed in modelletjes maken die aan de van te voren vastgestelde conclusies voldoen.
Harry K
@rene-de-jong dat moeten we zelf laten onderzoeken. @JanCees nog ruimte binnen de begroting van mesdag?
JanCees
@Harry K Mesdag heeft de handen vol aan stikstof en andere lopen onderzoeken elaas
rene-de-jong
@Harry K Misschien moeten we Jan Huitema hier voor strikken, ik zal binnenkort effe buurten..
Misschien is er nog een Europees potje
Pluto
@m uut m Nee het moet worden omgezet en daar is bodemleven voor nodig. Het bodem leven verbruikt zelf ook nutriënten en dat wordt in de kringloop niet toegestaan !.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @bio boer:
kringloop is toch wat er afgaat moet er ook weer op

Nee, je moet rekening houden met de omzettingen!
Farmer_
.

(klik om te vergroten)

Achso
We maken al vooruitgang: er staat een vraagteken.. Normaal zou het een uitroepteken zijn
+1
Jan S
"Zijn akkers in Oost-Nederland zo dood als een pier? 'We willen de bodem begrijpen.'

Zo werken de universiteiten tegenwoordig. Als dit de onderzoeksvraag is, dan is de conclusie al bekent. Nu alleen nog even een onderzoekje in elkaar flansen om dat te bevestigen. Want ze willen hun vooroordelen wel onderbouwd zien of terwijl de "bodem begrijpen".

Zo heeft het RIVM zich ooit de onderzoeksvraag gesteld:
"Komt er echt zo veel stikstof uit de landbouw op natuurgebieden neer?"
Ze hebben een mooi modelletje gemaakt, wat niemand mag narekenen en ja hoor het is echt waar.
En nu hebben wij een heuse crisis. Een crisis even groot als ons het beste uit komt. En dat allemaal geheel onafhankelijk onderzocht door een geheel onafhankelijk instituut waar het ministerie bepaald wat de directeur wel en niet mag zeggen of doen. Als wetenschappers geheel onafhankelijk wetenschap willen bedrijven, tja dan draaien ze de geldkraan dicht.

Dat is de wetenschap de 21ste eeuw.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jan S:
en ja hoor het is echt waar.

En het rare is dat iedereen weet hoe die "wetenschap" werkt en toch kan dit allemaal tientallen jaren doorgaan.
+1
Jan S
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
En het rare is dat iedereen weet hoe die "wetenschap" werkt en toch kan dit allemaal tientallen jaren doorgaan.

Jij weet het. Maar hele volksstammen geloven nadat ze de kerk verlaten hebben nu in de wetenschappelijke goden.
de Thijs
Het lijkt me niet het ideale tijdstip na twee jaar van extreme droogte is de grond hier in oost Nederland nog aan het herstellen verder weet ik het ook niet
huub
@de Thijs de afgelopen jaren is er in ieder geval geen schade gereden.
rikmanspoel
Graaf maar even, volop wormen overal nu het weer nat is, dus een kul verhaal.
de Thijs
@huub nee, kon ook niet want er stond ook bijna niks meer 18 Juni hebben jullie in lintelo nog 23 mm extra gehad t.o.v ijzerlo. maïs die niet onder de beregening was hier deze herfst bij huis 1,5 meter meer dan 30 procent van het gras nieuw in gezaaid, de rest moesten ze doorzaaien
de Thijs
@rikmanspoel geen schade aan de natuur door de droogte is een kul verhaal. Dan ben je hier niet in de buurt geweest, ben pas nog in het zwillbrockervenn geweest. Er begint net weer wat water te komen (heeft in 40 jaar niet droog gestaan)
+1
ted9
@de Thijs Zo is de natuur soms nat soms droog de planten en dieren die zich aanpassen blijven over.
de Thijs
@ted9 leg dat maar uit aan lnv, aan de Duitse kant in het natuurgebied zijn ze deze zomer in de droogte aan het graven geslagen om water te krijgen maar de flamingo's gingen op de vlucht (richting Renesse schat ik, daar zitten ze normaal in de winter)
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden bodem , onderzoek en akkerbouw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!