Hier zit de pijn: de overbemeste natuur in kaart

Onderzoekers van de universiteit van Wageningen brachten de stikstofoverschrijdingen in Nederlandse Natura2000-gebieden in kaart. En dan blijkt dat Friesland niet mag mopperen. De grootste pijn zit in Drenthe, Overijssel, Gelderland en Brabant.

Deel dit topic Hier zit de pijn: de overbemeste natuur in kaart (lc.nl)

Onderzoekers van de universiteit van Wageningen brachten de stikstofoverschrijdingen in Nederlandse Natura2000-gebieden in kaart. En dan blijkt dat Friesland niet mag mopperen. De grootste pijn zit in Drenthe, Overijssel, Gelderland en Brabant.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

Druk
Dat was toch al jááááren bekend. Nee iedereen op het platteland moet boeten voor de verstedelijkte gebieden.
cjw73
@Druk zal allemaal wel. Maar als ik zelf de tabel bekijk kom ik gewoon tot de conclusie dat het de zelfde provincies zijn die hoog zitten als waar de meeste varkens en vleeskalveren gehuisvest zijn.
demelkboer
@cjw73 terwijl die vaak de meeste ammoniak reductie hebben gerealiseerd
+2
@cjw73 Dat geldt vooral voor Noord-Brabant en Limburg, maar in het geval van Gelderland, Overijssel en Drenthe kan het ook liggen aan de grootte en aard van de uitgeputte agrarische landschappen die ze natuurgebied noemen: heide, stuifzanden en schrale dennenbossen.

Groningen, Zeeland, Zuid-Holland hebben geen tot amper N-2000 gebieden, dus ook geen overschrijding.
torrarica
@cjw73 Daar is meer ammoniak uitstoot,maar volgens deze tabel is ook de uitstoot van stikstofoxyden daar hoger.Hoe kan dat? Meeste verkeer en industrie is toch niet in deze provincies maar meer in het westen?
Noorderling
@torrarica invloed vanuit ruhr en intensieve veehouderij uit Duitsland?
Daar loopt ook veel vee zonder luchtwasser. Maar lekker makkelijk dat dat "ons" probleem is.
@torrarica Misschien lopen er wel wat autowegen en snelwegen dwars door die natuurgebieden. Ik meende dat er in het rapport van Remkes ook zoiets stond. Daar wilden ze ook graag de max. snelheid verlagen.
grös
@cjw73
lc.nl/friesland/dzwr22-Stikstofdepositie.jpg/…
Ik kan er geen hout van maken, hier in Drenthe zitten toch ook niet bizar veel varkenshouders en vleeskalverhouders. En in oost-Brabant zijn ook gebieden die nergens last van hebben.
Joh, 10 jaar geleden crossten de Leopards 2A6 hier nog door die heide en de meeuwen vraten zich overdag vol op de VAM en 's nachts schijten ze zo'n 'vennetje' en omgeving vol. Bij de Weerribben zit ook net zoveel veehouderij als het Dwingelerveld, en die laatste heeft er 3x zoveel last van.
-Jan-
@grös staat ook berekende overschrijding en vroeger kleurde ik ook zo in de 1e klas

al die kaartjes met kleuren lijkt mooi maar als het bij rekenen blijft nou dan reken er maar niet op dat het klopt
BertK
@grös wordt interessant. Tussen den Haag en Hoek van Holland geen veehouderij binnen vijf km, misschien vleesveehouder? Hoe willen ze die 5-10% dan aanpakken?
+3
mlkvhoudr
Is dat dit onderzoek ?

wur.nl/nl/show/…

Dan snap ik er steeds minder van

(klik om te vergroten)

+1
Huppel
@mlkvhoudr OP basis van pagina7 van dat rapport is het toch veel handiger om NOX te reduceren? Die zit voor de komende periode aardig boven het NEC plafond wanneer er niets gebeurt . Die reductie moet toch al plaats vinden. Dat zou in principe een streep kunnen zetten door externe saldering; meer NOx is gewoon niet toegestaan

Bovendien wordt zeescheepvaart wel meegenomen in de cijfers, maar luchtvaart niet....
+2
Jannus
@mlkvhoudr Het geeft een goed gevoel dat er een afsluitdijk tussen zit,die houd veel depositie tegen zie ik al wel 😂 😵
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Dan snap ik er steeds minder van

Dit slaat idd nergens op!
mlkvhoudr
@kanniewaarzijnom t nog maar wat ongrijpbaarder te maken nog een plaatje🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️

(klik om te vergroten)

grös
@mlkvhoudr
De westerschelde is toch de route naar de haven van Antwerpen, weet je wat daar allemaal langsvaart, maar die is nog helemaal mooi groen, kan nog wel uitgediept en verbreed en 2x zoveel schepen bij.
mlkvhoudr
@grös jij had al scherper plaatje zie ik 👍 maar groen is al overscheiding he ik ga er van uit dat grijs geen overscheiding is maar onderaan dit topic lees ik dat 30 tot 50 % krimp logisch is nogmaals ik zal er wel te dom voor zijn maar mij ontgaat dit volledig

Zeeland is grotendeels akkerbouw dacht ik kop van groningen ook dan moet dat wel heeeeeeeel kwetsbare natuur zijn anders begrijp ik er niks van
+2
demelkboer
@mlkvhoudr Jij hebt het goed gelezen, dit rapport legitimeert de 30 -50 % krimp. en dan ook nog "wetenschappelijk onderbouwd" . Alle overschrijdingen van de KDW zullen moeten worden verlaagd naar onder de KDW. Daarvoor zul je de stikstof deken over Nederland moeten verlagenHet is een politiek rapport.
Skroefkelos
Die 46% van het RIVM ga je gemiddeld niet halen op die kaart , prutsers dat zijn het 😂😂
+3
mlkvhoudr
@Skroefkelos ik snap t niet in ieder geval ik ga maar mooi eens wat simpel werk doen 😁
Skroefkelos
Nox uitstoot verkeer , scheepvaart , vliegtuigen : sateliet beeld

(klik om te vergroten)

Deutz1455xl
@Skroefkelos dat is no2. Vinden we niet het zelfde als nox en ammoniak
Skroefkelos
@Deutz1455xl inderdaad geen NH3 echter bemest NOx net als NH3 de grond ook . NO2 valt ook ondet NOx , NH3 kan in vochtige lucht zelfs NOx reduceren.

Maar er zijn zoveel onderzoeken dat ik door de kleurplaten de kaart van nederland ook niet meer zie. Kunnen we niet een kleurplaat wedstrijd starten ?
grös
@Deutz1455xl
NoX is zelfs schadelijk voor de gezondheid van mensen, ammoniak niet of nauwelijks.
Op dat ene kaartje is de Westerschelde helemaal groen, heeft nergens last van, en die word ondertussen zelfs uitgediept en is de aanvoerroute naar de haven van Antwerpen, dat is die rooie vlek..
kwarkje
Jullie puzzelen maar lekker
Zinloze missie
+2
milkman1
Wat zitten ze hier in Groningen dan te zeiken😠
Koeien boertje
@milkman1 als jullie nou ook mee doen hoeven wij in Overijssel wat minder 🤣🙉😂.
Samen staan we sterk 😋
grös
@milkman1
Fochteloerveen heeft enorm vee last van jullie, bij noordenwind 😅
Melkveehoudernh
Ik zou de grens op max 150 teveel zetten alles erboven moet gereduceerd worden 😁
+1
Melkveehoudernh
Of we zetten al die molens in de Flevopolder richting het oosten, en stroom erop dan blazen we die stikstof gewoon naar duitsland
+1
pietjepuk
Ze goochelen maar wat met cijfers. geloof er geen hout van. nh en zh Utrecht zitten laag in nox. Terwijl hier veel verkeer industrie scheepvaart en vliegverkeer is. Het is wel opvallend dat de provincies met de zogenaamd hoogste uitstoot de maatregelen intrekken.
demelkboer
@pietjepuk het gaat om de overschrijding van de kdw niet van de uitstoot
jammermaarhelaas
Of zou de westenwind wezen die hier ook een rol in speelt?
+1
paul1
@jammermaarhelaas westenwind halveren dan maar
+1
jammermaarhelaas
@paul1

Als straks het westen van dit land onder water staat hebben we die wind in het oosten. Of zouden de westerlingen dan hier in het gebied met meeste overschrijding willen wonen? Nu alvast opruiming houden scheelt straks veel gedoe. Dat is wel het idee wat ik bij figuren als T. de Groot krijg.
Albert Altena
Waarom kijkt men niet naar opname door voedsel.
+2
demelkboer
Ik heb het WUR rapportje even snel door gelezen van links boven naar rechts onder. De krimp van de veestapel met 30 -50 % wordt hier in gelegitimeerd. Er wordt aangegeven dat in de bufferzones 0-1 km en 1-5 km natuurincl landbouw zal moeten worden gepropageerd/ al snap ik de directe relatie niet tussen stikstof en natuur incl. Het is een rapport met een gewenste richting en politiek gekleurd, het heeft met wetenschap weinig te maken. Er worden heel veel andere dossiers recht getrokken met dit stikstof beleid.
+1
kwarkje
@demelkboer stuur dit even naar Jack
Kan zich dan goed voorbereiden op de Haagse sjit
demelkboer
Ander punt: 0,05 mol was in de PAS de drempelwaarde , das een 1/3 ganzen poep. Hoeveel ganzen zijn er sinds 2004 vergunningsloos bijgekomen.....
boerin11
In utrecht zitten ook niet veel natuurgebieden. Wellicht dat de rekensom dan anders wordt en gunstig uitpakt?
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @boerin11:
In utrecht zitten ook niet veel natuurgebieden

Regeren is vooruitzien noemt men dat in DenHaag 😉
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden friesland , natuur , brabant , overijssel , gelderland en drenthe geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!