Geïrriteerde Schouten blijft bij haar standpunt

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blijft bij haar standpunt dat ze geen ruimte zien voor knelgevallen in het fosfaatrechtenstelsel. Wel gaat ze met hen in gesprek.

In het algemeen overleg 'Mestbeleid' en 'Onregelmatigheden Identificatie en Registratie (I&R)' van donderdag 13 december was een vermoeide en wat geïrriteerde Schouten te zien. De strekking van het debat was dat de landbouwwoordvoerders van de diverse partijen het erover eens zijn dat het fosfaatrechtenstelsel geen schoonheidsprijs verdient.

Daarom willen zij zoeken naar oplossingen voor de melkveehouders die kopje onder dreigen te gaan. Echter, minister Schouten wil niet afwijken van de lijn die ze eerder heeft ingezet.

Deel dit topic

Reacties

+6
Waarom is tante CAROLA geiriteert, begint haar geweten te spreken ??? Ja als door jou beleid mensen uit het leven stappen , das nie niks HE !!!, En wat heeft het opgeleverd aan minde fosfaat uitspoeling , waaaaaaaaaaaaaaaaaaat zeg je CAROLA niks ??? Durf je nog te blijven zitten op je plek ??? JE moet we HELE fijne kerstdagen hebben dit jaar , heb je nog een etentje met RFC/RABO/NZO/RABO , kunnen jullie nog ff napraten !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Koeien boertje
@Detukkeroettwente het is gewoon een verrotte bende daar en haar kop steekt boven het maaiveld uit.
Dit is haar plaats die ze denk ik anders voor ogen had, ik denk niet dat ze begon dat ze dit voor ogen had.

Van de laatste 10 ministers zijn er misschien 2 die wat bereikt hebben en dat deden ze met bluf en op eigen initiatief. Petje af!
Deze hebben geen hoge functie gekregen en dat wil Carola wel

Als je goed met iedereen meeloopt kun je nooit je punt zetten en dat gaat ze ook nergens mee doen.
Ik denk wel dat ze blij is met kerstreces (compleet uitgeput) en weet niet of we er gelukkig mee zijn als ze op een ander pluche gaat zitten want er is niemand die ons uit de pleuris wil helpen.

Laat haar nu gewoon zeggen hoe het komt en dan een streep eronder zetten want anders zijn volgend jaar kerst de helft van de topics nog fosfaat gebonden en daar wordt niemand vrolijk van
+8
EDOO
@Detukkeroettwente Deze reactie is totaal niet zinvol en heeft geen enkel opbouwend karakter.
vrije boeren
@EDOO doet de RVO dat wel dan ?
+2
pa
@Detukkeroettwente Even een vraagje: kon je op school verder komen dan een 3
+4
EDOO
Waarom moet je je verlagen tot wat je anderen verwijt? Rustig en duidelijk je argumenten naar voren brengen anders wordt er niet naar ons geluisterd.
+3
Koeien boertje
@EDOO gele hesjes aan en alles is mogelijk
EDOO
@Koeien boertje ??Doe je best. De geschiedenis leert dat opstandelingen uiteindelijk meestal verliezen.
ej-van-de-voort
@EDOO

Uitgezocht? Zat opstanden te vinden die wel gelukt zijn hoor😁
pa
@Koeien boertje Zou je daar echt bij willen horen??
vrije boeren
@pa ambtenaar van het RVO kliekje?
+1
sorry
@EDOO met de vechtmachines van calon gaat dat wel lukken...dat ze nog verder willen met m..
+1
Jan S
😀
+18
dwers
Ga er als minister ook maar aanstaan niet gemakkelijk.
Je krijgt het fosfaatdossier op je bordje zaal vol boeren, je wilt ze graag helpen maar je mag/kan niks .
Het deed haar wel veel ,ze viel soms helemaal stil van emotie.
Ga er zelf maar eens zitten.
+1
van Ittersum
@dwers een minister is meestal ook maar de boodschapper van de ingezette politieke beleid van zijn/haar voorganger(s)
sorry
@van Ittersum nou nou..ze had het erover dat de 8,3 wat krap was ze vergat echter te zeggen dat de afroming eerst bedoeld was voor de knelgevallen...beetje weinig dossierkennis en dat met 2 ambtenaren erbij
+8
wolfje
@sorry De afroming was helemaal niet bedoeld voor de knelgevallen, daarvoor was de generieke korting bedoeld alleen is deze niet hoog genoeg.
dag de knelgevallen de fosfaatbank claimen is ook niet terrecht
En mensen, er zijn veel meer bedrijven die zwaar hebben moeten investeren om door te kunnen, veel meer nog dan die 800 knelletjes, en die wel rechten hebben gekocht of andere manieren om door te kunnen. Hou us op met dat gebedel en reken niet op de overheid. Je zult het zelf moeten doen hier in nederland, niemand komt je iets brengen.
+2
BertK
@wolfje Eens! Er zijn fosfaatrechten zat, je zult ze alleen wel moeten kopen! Fosfaatrechten zijn niet direct het probleem, wel de financiering ervan. Als je begroting te krap is geweest, heb je een probleem. Knelgevallen zouden ook geholpen zijn met een achtergestelde (evt renteloze) lening. Dat is een betere oplossing dan je 'collega's' opzadelen met extra korting omdat jij te veel gegokt hebt.
Dat er geen ruimte zou zijn voor onbeperkte groei kon je weten. Hoe de beperking ingevuld zou worden niet. Dat is dan ook het enige wat niet voorzienbaar was.
Schouten heeft gelijk dat ze niet aan het systeem wil rommelen. Eerst de boel op de rails helpen, P-rechten daar waar ze bedoeld zijn, hoeveelheid pas maken maar niet ten koste van niet groeiers na 1-4-2015.
Noorderling
Quote Reactie van @BertK:
Als je begroting te krap is geweest, heb je een probleem. Knelgevallen zouden ook geholpen zijn met een achtergestelde (evt renteloze) lening.

Gezien wat het effect had van de brief van Schouten op de P prijs begin december verwacht ik niet dat dit uitkomst biedt. Binnen een paar uur gaat de fosfaatprijs tientallen euro's omhoog vliegen, de lening zal alsnog afgelost moeten worden + belasting.
De prijzen van grond en productiemiddelen liggen zo hoog dat de beste 25% er geld aan verdient, ruimschoots de helft wordt er niet beter en niet minder van. De andere kwart zal bij investeren achteruit boeren. Dit is en zal wel zo blijven, wat voor maatregelen er ook ingevoerd worden.
BertK
@Noorderling Ze hoeven er niet direct fosfaat voor te kopen, deel van de hypotheek aflossen tbv de nieuw gebouwde stal kan ook. Dan geleidelijk gedeeltelijk uit cashflow en uitbreiding normale financiering in P-rechten investeren, wel gezondere prijsvorming dan. Evt aangevuld met fosfaatbank (ooit). Effect is geleidelijke groei, acceptabeler.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @BertK:
dan je 'collega's'

500 stuks hebben wel even 900 miljoen kg extra gemolken bij RCF is dus 1.8 miljoen liter per bedrijf gemiddeld ( Ca. 200 koeien)
Gevolg is wel ,dat je mogelijkerwijs geconfronteerd wordt met 5 x 10 cent korting bij RFC
bio boer
@BertK banken willen wel financieren hebben ze hier ook aangeboden in Augustus ze zeiden je kan better maar kopen dan wachten op de knelgevallen regeling die was kort daar na toch nog binnen gekomen gelukkig anders waren we er fors bij ingeschoten toen waren de rechten 260/270
sorry
Quote Reactie van @wolfje:
De afroming was helemaal niet bedoeld voor de knelgevallen, daarvoor was de generieke korting bedoeld alleen is deze niet hoog genoeg.

met dank aan de club grondig
+1
puntertje
Quote Reactie van @sorry:
met dank aan de club grondig

Ik denk dat we weinig last hadden gehad van fosfaatperikelen als de Nederlandse melkveehouderij een afspiegeling was geweest van de groep waar Grondig voor op komt.
pieta
@puntertje Je bedoelt een afspiegeling van Wakker dier en wat milieuactivisten?
+2
cornelissen
@pieta Hee, de nieuwe Hans van Bergen
pieta
@cornelissen Dankjewel 😁
puntertje
@pieta Zijn volgens mij gewoon boeren met een andere insteek dan jij. En wie weet, is iedereen het er over 15 jaar wel over eens dat zij ze bij het rechte eind hadden.
pieta
@puntertje Jij ziet boeren bij Grondig. Ik kijk naar wat er voor de rest bijhangt en achter steekt. En daar heb ik heel wat minder mee op.
+5
andre01
@puntertje de laatste dagen wat discussie gehad met mensen die achter grondig stonden, mijn ervaring met hun is dat grondgebonden het helemaal is en de collega`s die hier niet aan kunnen voldoen maar moeten stoppen, Hoe open ben je dan om een situatie in Nederland tot een goed einde te brengen zonder dat je een egoist bent.
puntertje
Quote Reactie van @andre01:
zonder dat je een egoist bent

Ja, maar mensen vertellen dat het mestoverschot ook voor hen een probleem is terwijl ze zelf niet een overschot hebben is dan natuurlijk ook redelijk egoïstisch. En daar ligt misschien ook wel de kiem van de door jou ervaren houding. Je krijgt wat je zaait.
+2
Jan S
😀
+1
cornelissen
@Jan S Inderdaad ,zorgen dat je kennis van zaken hebt en managementkwaliteiten en nog goed kan rekenen en anders doe je het toch niet
+1
Pluto
Carola heeft van huis uit mee gekregen ;je mag niet liegen'; Ook binnen haar eigen partij wordt ze steeds meer hierop aangesproken . In deze christelijke gemeenschap is dat iets wat je lang wordt nagedragen en dat zit haar niet lekker !!. Ze kan niet eeuwig volhouden van ik kreeg het dossier bij mijn aantreden en moet het maar oplossen , daarvoor heeft ze te veel geleund op de adviezen uit haar eigen ministerie met alle miskleunen en nu de doofpot als laatste wil . En bij NRC liggen ze in een deuk onder tafel .
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Pluto:
Ook binnen haar eigen partij wordt ze steeds meer hierop aangesproken

Voorbeelden?
EDOO
@Pluto Ben jij CU lid zodat je inside information hebt?
Pluto
@EDOO Nee maar een goede vriend van mij wel en daardoor ken ik er meerdere die aangeven dat ze in gewetensnood komen en moeite hebben om hier een passend antwoord op te vinden .
christo
@Pluto Het is ook ver voorbij de christelijke norm om vast te houden aan deze tot in detail zieke wet en uitvoering er van.
+1
jan.1
Quote Reactie van @christo:
Het is ook ver voorbij de christelijke norm om vast te houden aan deze tot in detail zieke wet en uitvoering er van.

Iedereen heeft er moeite mee,hoef je geen cu er voor te zijn,de keuze is derogatie behouden of verliezen,derogatie is algemeen belang sector en dat gaat voor individu belang.
Jij kan nu naar de rechter stappen om je gelijk te halen of nu goedkoop leasen of kopen,als het een rechtzaak wordt zal de rechter ook achteraf kunnen meewegen dat je op enig moment de boete had kunnen voorkomen..
christo
@jan.1 derogatie is verheven tot iets goddelijks. Onterecht.
+1
pieta
@christo Goddelijk is wat overdreven. Maar ik vind het heel belangrijk voor de sector als geheel, de gehele NL-mestmarkt en voor mijn bedrijf. En als je dan toch over christelijk en geweten wilt beginnen dan moet je ook een keer de afweging of je niet wat veel wou binnen harken bij de gedane uitbreiding, zelfde als ene cornelissen. En ja, sommige is het gelukt om gratis veel binnen te harken en dat steekt mij ook nog steeds wel eens dat ik vee in moest leveren voor al die bovengemiddelde groeiers.
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
zelfde als ene cornelissen

Gewoon op latente ruimte opgegeven bij de gdi van 2015 en alles voor de tijd gekocht en dus eigendom ( ca 1735 kg "geroofd" = ongeveer 35 melkkoeien )
Als nou iedereen, die wou groeien en reeds gegrond is op peildatum, dat op zijn eigen latente ruimte had gedaan waren er geen of amper problemen.
Want je denkt toch niet dat de 500 melkveebedrijven ,die de helft van de extra melkhoeveelheid (dus 900 miljoen kg, gemiddeld 1.8 miljoen per bedrijf) hebben vol gemolken bij rfc grotendeels grondgebonden zijn, misschien een enkele.want voor 180 melkkoeien heb je wel minimaal 100 ha grond nodig.
Overigens hamert de europese nitraatcommissie ook iedere keer op aantoonbare grondgebondenheid bij de derogatie verlening
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
Want je denkt toch niet dat de 500 melkveebedrijven ,die de helft van de extra melkhoeveelheid (dus 900 miljoen kg, gemiddeld 1.8 miljoen per bedrijf) hebben vol gemolken bij rfc grotendeels grondgebonden zijn, misschien een enkele.want voor 180 melkkoeien heb je wel minimaal 100 ha grond nodig.

Dat ze deze groeiers wat extra hadden moeten kunnen korten zijn we het snel over eens. Maar het verhaal van grond zit ik toch heel wat anders in. Jij wou gewoon de helft meer koeien gaan houden. Dat lijkt ook op cowboy-gedrag in mijn beleving.
jan.1
Quote Reactie van @christo:
derogatie is verheven tot iets goddelijks. Onterecht.

Je heb er mee te dealen Christo.
christo
@jan.1 Nog wel.
+1
jan.1
Quote Reactie van @christo:
Nog wel.

Niet zo pessimistisch doen,je heb een mooie stal en een opvolger,keep on working.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw en natuur geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN