Uur van de waarheid breekt aan voor knelgevallen

Wat zal minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) gaan doen met de 2 miljoen kilo fosfaat die onrechtmatig is toegekend aan niet-melkleverende bedrijven? De groep knelgevallen vindt dat zij daar recht op heeft en eist dat Schouten hen tegemoetkomt. Zo niet, dan valt voor honderden melkveehouders het doek.

Deel dit topic

Reacties

+8
wolfje
Beste Henk, er zijn nog veel meer gevallen als deze maar deze hebben zich niet aangemeld, omdat ze niet voldeden aan de vooraf duidelijke criteria van RVO om binnen de knelgevalleregeling te vallen. Als er al iemand moet worden geholpen dan moet er eerst gelegenheid komen voor aanmelden want er zijn ook bedrijven die het wel lukt om hun hoofd boven water te houden, maar dezelfde investeringen hebben gedaan.
RVO heeft duidelijk aangegeven waaraan je moest voldoen om aanspraak te maken op de knelregeling. Als achteraf de criteria worden bijgesteld moet iedereen die daar ook in valt opnieuw de kans krijgen zich ook aan te melden.
Dus blijft niet bij dit aantal......
daarom gaat Carola ook niet toegeven, want dan is echt de beer los......
familie pelle
@wolfje daar heb je een heel goed punt. Er zijn waarschijnlijk wel 3000 bedrijven i.p.v. 300 die in min of meer dezelfde situatie zitten. De meeste van hen hebben geaccepteerd dat ze niet geholpen werden en als knelgeval werden gezien. Ieder heeft op zn eigen manier de “kop der veur” gezet.
robbies
Quote Reactie van @familie pelle:
De meeste van hen hebben geaccepteerd dat ze niet geholpen werden en als knelgeval werden gezien.

Dat weet je pas als je het vraagt. Er zonder meer vanuit gaan dat je toch niet gezien wordt als knelgeval is ook een eigen keuze. Wellicht waren er toch nog aanknopingspunten waardoor je wel als knelgeval gezien zou kunnen worden en de rechtsbijstandsverzekering betaalt toch wel. De wat grotere advocatenkantoren hebben een vaste afspraak met rechtsbijstandverzekeringen dat ze de opdracht gewoon mogen accepteren. Advocaten zien altijd kansen.
wolfje
@robbies klopt, heeft dus met je houding te maken en niets met de regeling.... en een dergelijke houding kan/zal/mag er nooit in resulteren dat bedrijven in dezelfde situatie de ene wel geholpen wordt en de andere niet.
robbies
@wolfje jij kunt dat denken, maar het verleden leert anders. Bij melkquotum en bij varkensrechten. Je moet er gewoon om vragen, vraag je er niet om dan krijg je zeker niets. De overheid gaat echt niets zelf aanbieden
+2
robbies
@wolfje ik zal je nog een glashelder voorbeeld geven over hoe de rechtspraak werkt. Leden van NVV kregen het teveel betaalde geld voor Aujeszky-entingen wel terug. LTO-leden niet. Allebei zijn ze varkenshouderij. Het verschil? De NVV had aangespannen en LTO niet.
familie pelle
@robbies je vergelijking met aujeszky slaat natuurlijk nergens op. Totaal ander verhaal. LTO is destijds zelf akkoord gegaan met de tarieven van deze entingen in tegenstelling tot NVV. Effe Googlen leert dat LTO destijds ook beroep gedaan heeft op het gelijkheidsbeginsel maar rechters oordeelden dat er nooit toezeggingen zijn gedaan en dat er sprake was van verjaring.
robbies
@familie pelle wat klopt er niet aan mijn vergelijking?. Diegenen die geen bezwaar hebben aangetekend tegen de beschikking zijn ook akkoord gegaan. Als straks bedrijven Door CBB in het gelijk gesteld worden kun je -net als LTO- destijds niet meer aanhaken.
familie pelle
@robbies de knelgevallenregeling was toch redelijk duidelijk?melkvee.nl/artikel/…
robbies
@familie pelle onder elke beschikking staat toch een bezwaarmogelijkheid? Daar zag ik deze voorwaarden niet bij staan.
+1
Dirk van Zetten
@wolfje Alleen degene die bijna omvallen helpen en deze hooguit compenseren met de helft van de latente ruimte tot maximaal 75 %. Daar kunnen de knelgevallen net mee overeind blijven en kunnen de niet knelgevallen ook mee leven lijkt me. Redelijk af te bakenen en beperkte groep. De rest van de 2 miljoen kg fosfaat verdelen onder de bedrijven die 8.3% gekort zijn.
+6
cjw73
@Dirk van Zetten sorry dat ik het zeg maar 50% krijgen is veel te veel. Dan vallen ze maar om. In andere bedrijfstakken vallen ook faillissementen.
robbies
@cjw73 dirk verzint ook maar wat joh. Wat hij zegt is helemaal niet af te bakenen
+2
Dirk van Zetten
@cjw73 waarom zou je dat je collega's, die diep in de problemen zitten, niet gunnen als je zelf niet word gekort.
+11
cjw73
@Dirk van Zetten nou ze hebben mij ook al 8% afgestolen. En ik heb ook nog wel 50 boxen latente ruimte in de stal en die moest ik zelf ook nog betalen, iets wat die subsidievreters toen ook al niet konden, en daarom moest het toen zo groot. Nou dan is het nu hij die niet horen wil moet maar voelen.
Dirk van Zetten
@cjw73 hier in de buurt ken ik twee boeren met jong gezin, die hebben na de bedrijfsovername een nette nieuwe stal gezet, ik denk van 80 naar 140 koeien maar melken er misschien 65 of 70. Ze zijn zwaar getroffen en hebben geen fijne tijd. Ik vind jouw opmerking van wie niet horen wil moet maar voelen vind ik van weinig empathisch vermogen getuigen.
+3
cjw73
@Dirk van Zetten sorry wat jij schets is hier net zo hoor. Kunnen ook 130 in en had er maar 75 en daar hebben ze ook nog eens 8% bij weg gehaald. Alleen mij stal en de overname was een paar jaar eerder. Dat in 14/15 in financieel zwaar weer maar heb toen jou toeslagrechten ook niet ontvangen omdat ik door de winter moest met die kloten melkprijs van toen. Nee toen was het ook R.U.R..
+2
pieta
@Dirk van Zetten Wat moet je met een nieuwe stal voor dubbel zoveel koeien als je de oude stal nog niet vol hebt?
de hoef
Quote Reactie van @Dirk van Zetten:
, die hebben na de bedrijfsovername een nette nieuwe stal gezet

hier was na overname geen geld over voor nieuwe stal
+2
demelkboer
@de hoef bij sommigen was voor de overname ook geen geld voor een nieuwe stal. Althans niet van de proporties en grandeur die ze nu hebben. Maar ja met subsidie kost het niks......
pieta
Quote Reactie van @demelkboer:
Maar ja met subsidie kost het niks.

Dan zijn ze geen knelgeval. 😁
+1
Erco
@de hoef je bedoelde dat jij je polsstok gewoon niet te ver had gezet. Dan maar spantjes prutsen 👍💪
+1
de hoef
Quote Reactie van @Erco:
polsstok gewoon niet te ver had gezet.

was hier de eerste jaren onverantwoord ,opa en oma moeten ook eten ,
ted9
@Dirk van Zetten hier eerst paar jaar 70 koeien in een stal waar er 60 in konen met teweinig voerhek voor er nieuwbouw kwam.
de hoef
Quote Reactie van @ted9:
70 koeien in een stal waar er 60 in

overbezetting gaan ze ook op korten
+1
de hoef
Quote Reactie van @Dirk van Zetten:
niet gunnen als je zelf niet word gekort

waarom brengen ze ons in de problemen met korting ,
+2
Flinstone
@Dirk van Zetten oh en hoe ga je dat afbakenen dan? Als ik mijn stal vol had gehad dan had mn vrouw lekker thuis kunnen komen werken maar dat kan nu niet ! Zijn we dan knelgeval? Nee we vullen het anders in als we gedacht hadden!!
DutchDairyFarmer
@Dirk van Zetten duimpje was niet bedoeld. Verkeerd gedrukt met scrollen want ben het er niet mee eens..
groeier
@wolfje
Hoezo? nog meer knelgevallen, wie dan??
+7
paul1
Als de minister fosdaatrechten gaat uitdelen, dan liever aan degenem die 8 prcent gekort zijn
+1
de hoef
@paul1 juist daar zijn ze ook gestolen om in cornelissen zijn termen te antwoorden
groeier
@paul1
De extensieve bedrijven zouden de 2 miljoen kilo moeten krijgen.
cornelissen
@groeier Ben ik in ieder geval gered en ik denk dat je nog over houdt
+1
cornelissen
Er is toch geen regeling voor de genoemde gevallen (lto en dus ook meeloper nmv wilden dat niet), je bent alleen niet akkoord gegaan met de toewijzing (beschikking), omdat je disproportioneel door deze fosfaatellende wordt getroffen. Ik moest zelf ook een deskundigenrapport laten opstellen , ondertekend door een registeraccounttent (dus niet piet om de hoek) waaruit dat blijkt en dus de mogelijke opties zijn doorgerekend en er absoluut geen enigszins rendabele bedrijfsvoering meer mogelijk is. (dus zeg maar opgeofferd voor deze fosfaatsoap)
Mijns inziens hadden ze de cowboy melkveehouders( dus de zeer grote groeiers ) extra moeten korten, zoals ook te tijde van de invoering van het melkquotum in 1984 ,maar daar was naar zeggen van lto en nmv geen draagvlak voor, maar men had ook wat anders mogen kiezen
+1
christo
@cornelissen Geen hond hier die denkt in oplossingen. Knap om elkaar de schud te geven! Terwijl het zo simpel kan.
+1
robbies
@christo de fosfaatbank mag best gebruikt worden voor knelgevallen. Alleen kan ik zo 5 man hier opnoemen die dan gillen dat eerst die 8.3% terugmoet.
christo
@robbies Er was ruimte gereserveerd voor de groep. Staat in de beschikking. Die ruimte is aan het vleesvee gegeven.
pieta
@robbies De 8 % korting mag ook gerust terug komen. 😁
+2
vremanfarm
@pieta knelgevallen helpen is water naar de zee dragen,ze zijn toch niet voor niks knelgeval geworden.Negen van de tien gevallen is te wijten aan hun eigen verkeerde inzicht(domheid)
buorman
@vremanfarm

En die 10e?
+2
christo
@buorman Dat is hij zelf.
+1
vremanfarm
@christo kan mijn eigen boontjes doppen,iemand anders steeds de schuld geven is iets voor kinderen .Het lijkt hier soms wel op een kleuterklas .
+1
Wolswinkel
@vremanfarm En dan binde gij van de onderwijsinspectie?🤠
vremanfarm
@Wolswinkel Mijn vrouw doet er nog een kinderdagopvang bij,dus ik pik nog wel eens iets op.De meeste kinderen lijken in hun doen en laten precies op hun ouders.
Wolswinkel
@vremanfarm Klopt! Die van mij zullen wel op één oor liggen.. En dat ga ik ook doen! De rust!
ted9
@vremanfarm Je vergeet er nog een grootheidswaan en stoer kunnen zeggen dat ze voor 200 mk bouwen gingen op 40ha
Todi
@christo Bint allemaal bang voor honden.
+1
Huppel
Ik begrijp niet dat er ineens 2 miljoen kilo over is. Ook al worden er geen rechten toegewezen aan vleesveehouders of evt jongvee opfokkers, dit vee valt samen met melkvee toch wel onder het rundvee fosfaat plafond
+2
brabantboer1
Knelgevallen al lang bekend. Buiten de knelgevallen zoals opgenomen denken er nog een aantal boeren dat ze knelgeval zijn. NOU dat zijn we dus allemaal. 2 miljoen wat over is gewoonweg procentueel verdelen over de fosfaatrechten welke op 3`december geregistreerd staan. Net zo eerlijk en iedereen profiteert er van.
+3
pieta
@brabantboer1 Nee nee. Wie al niet gekort is hoef je er niet wat bij te geven. 😁
buorman
@pieta
En wie wel de fin ruimte had om rechten te kopen, hoeft daar niet nog eens een bonus overheen t.o.v. diegenen die die ruimte [nog] niet hadden
+1
pieta
@buorman Uitdelen obv uitgegeven rechten waarop gekort is.
Druk
@pieta
Kijk naar wat er richting de toekomst moet gebeuren, grondgebondenheid. Dan dus zeker geen teruggave naar de te intensieve collega's.
Twentsch Land
@Druk

Terug naar grondgebonden....ja maar wel die aan weidegang doen want grondgebonden en het vee in de stal is fabrieks.
robbies
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Terug naar grondgebonden....ja maar wel die aan weidegang doen want grondgebonden en het vee in de stal is fabrieks.

Koeien naar buiten doen en vrachtwagens met mest afvoeren ook.
Druk
@Twentsch Land
Nu dus duidelijk voorsorteren op toekomstig gewenste situaties: grondgebondenheid, weidegang etc.
buorman
@Druk
Dus dan alles maar terughalen wat op 2/7/15 niet grondgebonden was en uitdelen aan alles wat latente ruimte heeft, akkerbouwers e.d.??????
O nee, dat kan niet, iets met rechten van de mens en afpakken wat men heeft/had
+5
jan.1
Quote Reactie van @Druk:
Kijk naar wat er richting de toekomst moet gebeuren, grondgebondenheid. Dan dus zeker geen teruggave naar de te intensieve collega's.

Bizar om te lezen,om een collega die al 8,3 % fosfaat rechten heeft ingeleverd voor jou,nix te gunnen....
m uut m
@jan.1
De ggb bedrijven hebben het mest probleem niet veroorzaakt.
Dus heeft intensief niet ingeleverd ten gunste van extensief maar omdat zij het probleem hebben veroorzaakt daarom hebben ze zeer terecht ingeleverd.
buorman
@m uut m

Dus geven we ze aan de akkerbouwers, die hebben het probleem niet veroorzaakt...sterker nog; die lossen het voor velen op
+7
jan.1
Quote Reactie van @m uut m:
De ggb bedrijven hebben het mest probleem niet veroorzaakt.Dus heeft intensief niet ingeleverd ten gunste van extensief maar omdat zij het probleem hebben veroorzaakt daarom hebben ze zeer terecht ingeleverd.

Iedereen heeft bijgedragen aan totale hoeveelheid mest in dit land,alleen heb jij je stront op je eigen land gegooid en een intensieve boer bij een akkerbouwer om er graan van te telen.
Leg mij uit wat het verschil is.
cornelissen
@jan.1 Draagvlak in de maatschappij en vooral Europese unie, die vertrouwt het niet ,anders was het plafond wel verhoogd ,wat toch ook nog de inzet was.
m uut m
@jan.1
Het probleem is dat de geschetste situatie die jij noemt niet klopt.
Was het wel zo dan hadden we helemaal geen fosfaatrechten of dierrechten.
Door export en mest verwerking krijg je een scheve situatie en laten we de bex niet vergeten.
jan.1
[quote="@m uut m" p="1570166"]Het probleem is dat de geschetste situatie die jij noemt niet klopt.

Hoe zit het dan wel volgens jou.
+1
Coen
@jan.1 , die ZLTO-riedel kennen we onderhand wel 😞
brabantboer1
31 december
+8
spotmelker
(mijn) 😁 Conclusie: Er zijn een handvol knelgevallen en een grote groep die op economische reden intensief lobby voert voor meer P rechten. Is hun goed recht maar ik wil er 0,0 voor inleveren en wordt dat gearmoe zat. Iedereen heeft in z'n loopbaan wel onverwacht moeten schakelen door onvoorzienbare zaken en heeft dat ook weer overleefd. Laat die jankers dat ook maar doen.
verbi
@spotmelker Zolang je de rechtmatige weg bewandeld mag je bezwaar maken we leven in een democratie. En als er op die manier wat te halen valt moet je dat doen heeft niks met jankers te maken maar met rechtspraak.
+1
labella
@verbi Ik vind het collega's bestelen, als je meer fosfaatrechten wilt kun je kopen!
+3
m uut m
@verbi
Dat je bezwaar maakt is je recht maar hier en in de media zijn jullie echt wel jankers.
Je kunt de koek maar 1 keer verdelen dus als jullie meer rechten krijgen moeten wij inleveren.
de Haas
@verbi Fout! We leven niet in een democratie maar in een koninkrijk!!
Daarom kan Shell, koning Wimpie, Groningen ook leeg pompen 🤮
Jannus
Quote Reactie van @de Haas:
Daarom kan Shell, koning Wimpie, Groningen ook leeg pompen

Koning rijk dus.
spotmelker
Quote Reactie van @verbi:
heeft niks met jankers te maken maar met rechtspraak.

Denk jij nog dat dat bestaat (voor boeren) in NL?
@spotmelker Hoe is het met jou broer , wimsumar ???
+1
spotmelker
@Detukkeroettwente Top, alleen moet je om hem te volgen op tractorfan/forum zijn.
vrije boeren
@spotmelker de meeste (jankers) hoor je niet .Hoor wel heel veel jankers die mekkeren dat ze alleen maar aan hun zelf denken
+5
spotmelker
@vrije boeren Schaar mij ook maar onder die stille jankers 😁 Hier ook 1/3 van de koeien weg terwijl ik zelfvoorzienend qua eiwit ben en > 3500 uur weid. Gewoon 'dom' doorgaan en niet op Schouterklaas wachten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's natuur en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
77
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN