Column uit 2010 over gevolgen fosfaatplafond, de vooruitziende blik van NMV

Wanneer gaan we deze club een klein beetje serieus nemen? Ze hebben blijkbaar meer kijk op de toekomst dan onze andere niet nader te noemen (belangen)organisatie

Originele beschrijving

2010: we zitten er nu al boven! Nederland heeft met Brussel afgesproken dat de fosfaatproductie in NL niet hoger mag zijn dan de fosfaatproductie van 2002.

Deel dit topic

Reacties

+2
familie pelle
Integenstelling tot wat andere prikkers hiero beweren heeft de nmv dus wel degelijk gewaarschuwd Voor het Fosfaatplafond. Het stuitende vind ik dan weer dat de nmv deze vooruitziende blik zeer slecht weet uit te buiten. Erg jammer.
Coen
@familie pelle , dit fosfaatplafond is wel degelijk uitgebreid gecommuniceerd, zie nog maar eens het filmpje (qua tijd iets later) met Henk Bleeker in Leeuwarden.
toen werd ook duidelijk dat er nog een kleine collectieve / gemeenschappelijke ruimte was, zeer velen hebben hierop toen ruimhartig geïnvesteerd met de huidige gevolgen 😞
arie.j
Quote Reactie van @familie pelle:
Integenstelling tot wat andere prikkers hiero beweren heeft de nmv dus wel degelijk gewaarschuwd Voor het Fosfaatplafond. Het stuitende vind ik dan weer dat de nmv deze vooruitziende blik zeer slecht weet uit te buiten. Erg jamme

Vooruitziende blik? . NMV schreef toen wat algemeen bekend was.
zie in 2010 bv.
prikkebord.nl/topic/27777/
Of staatssecretaris Bleeker in 2010
prikkebord.nl/topic/97182/
gerrie-hul
@arie.j Hoe was de blik van lto
+2
familie pelle
@arie.j grappig dat jij dit zegt

(klik om te vergroten)

arie.j
@familie pelle Wat er grappig aan is weet ik niet.
Er is door de NMV maar meer nog door de DDB jarenlang enorm tegen afschaffen quotering tekeer gegaan.
Maar dat was met het argument van de melkprijs en inkomen van de boeren. Anders kan ik me niet van Sieta cs. herinneren.
+3
arie.j
@Oudekoeuitdesloot
Er is al zoveel geschreven in de loop der jaren over mest dat een gewoon mens door de bomen het bos niet meer zag.
En er werd gerekend met voerspoor, bex, kringloop en weet ik wat er al niet .
De vind het alles, de ander niks en fraude gevoelig.
Anderen schreven dat bv, de riooloverstorten de eigenlijke schuld zouden zijn (NMV was daar destijds nogal druk mee dacht ik) . Of dat de manier van monster nemen niet zou deugen, en totaal van het buitenland zou verschillen en weet ik al niet.
Nu hebben we weer een nieuw item door Jan Cees en die Mesdagclub, de uitgangspunten van veel berekeningen kloppen niet, zo beweren ze.(ik ben niet deskundig )
En ga zo nog maar door. Dan heb ik het nog niet over grondgebonden en alle meningen daar weer over.
Een gewone boer kreeg daar wat een punthoofd van en wist veelal niet wat nou de waarheid was en welke visie de juiste.

Uit die veelheid van meningen van wat de afgelopen jaren is geschreven er éen kiezen die je achteraf het beste past, en die anderen onder neus houden .
En dan zeggen dat iedereen het allemaal wel kon weten, dat lijkt natuurlijk wel aardig, maar erg fair vind ik het niet.
storm
@arie.j lijkt mij de enige juiste constatering👍 Derogatie behouden lijkt mij nu de topprioriteit! Volgend jaar Prechten en we kunnen weer verder 😇
+3
newholland6640
@arie.j

Je doet het consistente beleid van de NMV nu ernstig tekort.
robbies
@arie.j je hebt volkomen gelijk. Maar wel met de toevoeging dat BEX, KLW en alle andere sporen zichzelf nog moesten bewijzen. Idem geldt voor derogatie. Dat is een gunstige en geen recht. Als je dat allemaal standaard inrekent in je bedrijfsplan op een schaal van 200+ koeien, dan loop je een groot risico.
+1
Twentsch Land
@robbies

Derrogatie kan dan wel een gunstige zijn ! maar ook wel een hele terechte ..... Nederland heeft gemiddeld goede grond waar een flinke opbrengst van wordt gehaald...dit mag dan toch ook wel iets meer bemest worden...tweede punt, als ik in Duitsland of Frankrijk kijk zie ik toch ook wel heel veel stukken grond die niet machinaal kunnen worden bemest, echter het kan wel door een dier begraast worden......ik denk dat die soorten gronden wel bij de opgave staan betreffend oppervlakte....mest komt op dat soort gronden niet of nauwelijks .... waarschijnlijk komt het dan bij de gronden op die wel machinaal zijn te bewerken....dus voor zulke landen een iets zwaarder derrogatie eis is dan denk ik ook wel juist.
+3
robbies
@Twentsch Land gelijk hebben en gelijk krijgen is een groot verschil
Twentsch Land
@robbies

We hebben deze week gezien dat dat niet moeilijk hoeft te zijn.
pieta
@robbies Daar heb je wel gelijk in. Maar het probleem wat ik nu zie ontstaan is dat al wie geïnvesteerd heeft en/of grondgebonden/bio is knelgeval gaat worden. En wie gaan ze dan korten? Dat krijg jij ook wel bedacht.
Twentsch Land
@pieta

Het ligt maar net waar de grens wordt gelegd...hoorde gisteren van de veehandelaar dat hij een klant heeft die in 2013 een stal heeft gebouwd voor 230 koeien en op 2-7-15 maar net 100 koeien had.....hij had gezegd ik ben een knelgeval. .... als dat ook zo door de rechter wordt gezien is het hek van de dam....kiest men voor de periode 1-1-15 tot 2-7-15 dan kan het allemaal nog wel meevallen.....1 spant erbij maakt natuurlijk geen knelgeval.
pieta
@Twentsch Land Ik hoop het mee te gaan maken.
robbies
@Twentsch Land dat is aan de rechter om dat te beslissen. Ik was in de veronderstelling dat intensieve groeiers ook geen knelgeval zouden zijn. Dat blijkt ook een misvatting g
Jaap40
@Twentsch Land de weg van geleidelijke groei, welke in de veehouderij veel toegepast wordt lijkt mij zeker ook in dit geval een knelgeval. De financiële verplichtingen zijn onomkeerbaar.
Twentsch Land
@Jaap40

Kom zeg, ben je ondernemer of een pieper .... bij dat laatste is het beter een veilig baantje te gaan zoeken.
Frans1
Quote Reactie van @Twentsch Land:
die in 2013 een stal heeft gebouwd voor 230 koeien en op 2-7-15 maar net 100 koeien had.....hij had gezegd ik ben een knelgeval. .... als dat ook zo door de rechter wordt gezien is het hek van de dam....

Als hij die stal de eerste jaren kon betalen met die 100 koeien is hij nu niet ineens een knelgeval lijkt mij.Waarom zo'n groot hok bouwen en na 2 jaar nog niet half in gebruik?
brabo
Quote Reactie van @Frans1:
Als hij die stal de eerste jaren kon betalen met die 100 koeien is hij nu niet ineens een knelgeval

er zijn in die jaren nogal wat stallen gebouwd met daarbij de afspraak om pas af te gaan lossen in 2015. Dus dat wat in 2014 nog niet knelde kan in 2015 wel behoorlijk knellen
@Twentsch Land in theorie wel... ook de boeren die een melkrobot met overcapaciteit hebben en die al ammoniakrechtenen koeien hebben gekocht voor 2 juli 2015? zo wordt denk ik 40% een knelgeval
robbies
@pieta jij Pietje. Hoe is het nu met jouw sympathie voor het intensievere deel? Immers, nu blijkt dat je niet eens grond hoeft te hebben of gegroeid hoeft te zijn om aan jouw referentie te knabbelen. Alleen een investering is al genoeg
pieta
@robbies Mijn sympathie voor LTO, RFC, NZO en vooral de overheid heeft een flinke knauw gehad. Maar gelukkig hebben wij zelf geïnvesteerd in stallen, vergunning, melkrobots en grond.
+1
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
melkrobots en grond.

Overduidelijk ook knelgeval 😁
pieta
@Frans1 Jij mag in de commissie knelgevallen. 😁
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
en grond.

Wees blij, dat je in grond geinvesteerd hebt,de korting gaat niet verder als grondgebondenheid
pieta
@cornelissen Als mijn mest-voer contracten dan maar meetellen. Dan ben ik zowat grondgebonden.
+3
zwier
@pieta Mest voer contract?, volgens mij had jij toch veel te veel ruwvoer?
Jaap40
@zwier hier ook ruwvoer over. Toch moet er mest op transport.
Mest voer contracten lijkt me eerder iets voor tarwe etc.
+1
pieta
@zwier Wij hebben hier meerdere bedrijven. We hebben een rosé tak waar we zowat grondgebonden zijn voor de mest. Berg voer over daar. Die gaat naar de melkveetak. Heb ik hier al wel eens eerder gemeld hoor. Niet net doen alsof het nieuws is. Momenteel hebben we 70 ha in gebruik voor een 120 mk plus jongvee en een 100 rosé's.
+1
Frans1
@pieta Geef toe,hij was wel scherp 😁

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's nmv , toekomst , brussel , fosfaatplafond , fosfaatproductie , 2002 en 2010 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
1.873