Bleker vertrouwt fosfaataanpak LTO

De overheid gebruikt geen dwang om de mestproductie in Nederland terug te brengen. Staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) heeft dat laten weten.

Begin september meldde toenmalig LNV-minister Gerda Verburg dat de productie van dierlijke mest naar beneden moet. Aanleiding was een waarschuwing van de Europese Commissie.

Een voorwaarde voor de derogatie die aan Nederland is verleend, is dat de mestproductie niet boven het niveau van 2002 komt. In 2008 overschreed de hoeveelheid fosfaat het plafond echter met 1,7% (3 miljoen kilo).

Bemoedigend
Bleker meldt nu dat de fosfaatproductie ook in 2009 boven de norm zat. De overschrijding was met 2 miljoen kilo echter minder groot. Bleker noemt dat 'bemoedigend.'

LTO Nederland en de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie hebben afspraken gemaakt over het verlagen van fosfaatexcretie via diervoeders. Dat zou er volgend jaar al toe moeten leiden dat de hoeveelheid fosfaat in de mest met 10 miljoen kilo afneemt.

Iedereen meedoen
Voor Bleker is dat voldoende om af te zien van dwingende maatregelen als het afromen van dierrechten. Hij roept LTO en Nevedi wel op om alle voerproducenten en alle veehouders mee te laten doen, zodat het effect maximaal is.

Bron:[www.nieuweoogst.nu]

Deel dit topic

Reacties

Red bull
Ik ben het helemaal niet eens met het fosfaatbeleid:
Mag op gras- respectievelijk maïlsland maar 90 en 70 kg fosfaat per ha toedienen omdat ik overal een hoog PAL/Pw-getal heb. De onttrekking van snijmaïs is jaarlijks 120-140 kg per ha, dus dit gaat mij op lange termijn opbrengst kosten en dat vind ik geen duurzaam mestbeleid dus Heb dit ook meerdere malen aangegeven in LTO-melkveehouderijbijeenkomsten, maar er schijnt blijkbaar niets aan de gebruiksnormen gedaan te kunnen worden.
Wimsumar
Beste Redbull: U vermeld een zéér hoge fosfaatonttrekking! ( Bijna het dubbele van normaal/gemiddelde opbrengst)
Kunt u deze onttrekking aantonen met gewasopbrengst en fosfor/fosfaat-gehalte?
Red bull
Beste Wim: Met de fosfaatonttrekking was ik uitgegaan van datgene wat 'er gezegd werd'.
Ik heb het toch maar even nagerekend om jou een antwoord op de vraag te geven. Heb gisteren net de analyse van BLGG ontvangen:
8 ha Snijmais Nk Baleric, 1006 VEM, 34,9 ds en totaal 284 fosfor. Van fosfor naar fosfaat betekent vermenigvuldigen met 2,29 dus 650 kg fosfaat is per ha 81,3 kg fosfaat. Ik merk er wel bij op dat de totale opbrengst door de droogte dit jaar tegenviel.
Wimsumar
Beste Redbull: Ik geloof dat het wederzijds geheel duidelijk is.
anonymous_106
11.5 ha463kg fosfor x 2.29 = 91,2 kg/ha

moet ik me nu zorgen maken over de hoge onttrekking van mijn mais
en hoe moet ik hier nu mee in het voerspoor
krijg ik alleen maar hoge gehalten in de melk

kalm an klaas
Red bull
Met dit mesbeleid betekent een dergelijke onttrekking dat jouw bodemvruchtbaarheid achteruitloopt.
Wimsumar
Beste Redbull: Zoals de meesten onder ons al met stikstof "pijnlijke" ervaring hebben met overmatige (luxe?) gehalten in gewassen, zo ook kan dit met fosfaat: m.a.w., niet alle opgenomen fosfaat is per definitie nodig voor een goede gewasgroei.
Wat de teruglopende bodemvruchtbaarheid betreft, reken op dezelfde manier als "het fosfaatgehalte van een kuilbult" maar eens uit hoeveel kilo's (tonnen) fosfaat er in de bouwvoor zit.

Waarvoor heeft de plant fosfaat nodig? (moeilijk) : [nl.wikipedia.org]

Wat denkt "de wetenschap'' ervan: [library.wur.nl]

Maak de leverancier "blij": [www.nl.timacagro.com]
Red bull
Beste Wim, ik heb al jouw links niet nagelezen, maar heb wel de volgende opmerkingen:
Wat heb ik aan al die fosfaat in de bouwvoor (PAL/Pw) die niet gemobiliseerd kan worden op het moment dat de plant die nodig heeft?
Bij mais zie ik daarom rijenbemesting met fosfaatkunstmest als een garantie dat de plant er genoeg van tot zijn beschikking heeft.
De afgelopen twee voorjaren waren erg droog waardoor het kiemplantje ook nog geen gebruik kon maken van de fosfaat uit drijfmest.
Fosfaat is nodig als bouwstof (in eiwitten) en het speelt een rol in de energieprocessen op celniveau. Met bemestingsleer (heel lang geleden) heb ik geleerd dat fosfaatopname vooraf gaat aan de plantengroei. Van fosfaatvergiftiging heb ik in de moderne gangbare landbouw nog nooit gehoord. Je kunt fosfaat ook niet vergelijken met Stikstof.
Wimsumar
Beste Redbull: Ook voor mij is "bemestingsleer" een lange tijd geleden en (ook) voornamelijk bijgebleven met gedachten in kwantitatieve hoeveelheden. Tegenwoordig wordt steeds vaker duidelijk dat de kwalitatieve eigenschappen van nutriënten minstens zo belangrijk zijn. ( Zoals blijkt uit de Library.wur-link in mijn bovenstaande vorige reactie.)
josl
Ja, redbull, wat is een hoog pw.
Ik heb zelf enkele percelen met pw 100 en meer waar ik bewust al minstens 10 jaar maximaal 70 kg P uit dierlijke mest breng ( en geen kunstmest) De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat deze percelen (hoog en droog en dus vroeger veel mest in winterperiode gebracht, nooit grasland dus lage os) niet de hoogste opbrengst hebben, maar dat ligt vooral aan de grond en niet aan het bemesten.
Mijn pw wil absoluut niet zakken op deze percelen dus over 4 jaar terug naar 55 kg.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , lto , fosfaat , overheid , doc , henk bleker , mestproductie en dierrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
2