Open brief aan Friesland Campina

Beste FrieslandCampina,

Gefeliciteerd met de winst van 362 miljoen euro. Dat is goed gelukt. Voor melkveehouders zijn de druiven voorlopig echter zuur. Heel zuur. De melkprijs vorig jaar was erg laag. Op dit moment moeten duizenden koeien afgevoerd worden. Verschillende bedrijven willen niet stoppen, maar worden bijna gedwongen om het wel te doen. Kan dat niet anders?

Kunnen jullie die winst niet investeren in een goede knelgevallenregeling? Ik zie bijvoorbeeld in de varkenshouderij juist bedrijven die willen stoppen, maar niet kunnen. Is er een eentweetje denkbaar waar veel bedrijven mee geholpen zijn? Ik hoop dat jullie en de rest van de politiek hiervoor open staan. We moeten er met elkaar voor zorgen dat minder koeien afgevoerd hoeven te worden. Het lijkt me een mooie taak voor een cooperatie om hierin mee te denken.

Daarnaast hebben jullie toch prima de ruimte om los van alles knelgevallen tegemoet te komen? Jullie maken dik 3 cent per kilo melk winst. Daar kun je toch wel eenmalig geld van reserveren voor boeren die anders omvallen?

Veel coöperatieve wijsheid toegewenst!

Met vriendelijke groet,

Elbert Dijkgraaf

Meer: tijdvoordeboer.sgp.nl/


Deel dit topic

Grasbaal

Laatste  |  

Reacties

+16
weideboer
Ik had sgp willen stemmen....nu ga ik twijfelen. Dat afschuiven op een ander om zelf een goede sier te maken......nee, daar ga ik van bra**n
+5
pieta
@weideboer Ik twijfel nu niet meer. Mijn stem krijgt hij zeker niet. Wat wil hij nou: dat ze met mijn deel van de winst een knelgevallenregeling gaan betalen voor (zelfbenoemde) knelgevallen. Ik zou zeggen tegen Elbert start een crowdfunding.
+6
de hoef
Quote Reactie van @pieta:
Mijn stem krijgt hij zeker niet.

de mijne ook niet ,een ander verzwakken door een probleem te helpen
helpen zijn banken voor ,
als wij iemand kunnen helpen doen we het zelf wel
+4
Boerderie
@weideboer
Oké, dit is een forse misstap. Jammer. Ik wil alleen wel even de potentiële SGP stemmers iets mee geven: Politici kunnen (uiteraard) niet overal alle inzicht en kennis van hebben en zijn veelal ook afhankelijk van de informatievoorziening. Ik heb Dhr. Dijkgraaf gevolgd in de ammoniak discussie. Hierin is hij een verfrissende aanvulling aangezien hij door zijn wetenschappelijke inslag veel kennis bezit over processen waarbij het vele andere politici aan die specifieke kennis ontbreekt. Als je het hebt over WUR, RIVM en dergelijke organen dan is hij wel in staat om juiste en kritische vragen te formuleren en te doorzien wanneer het ergens aan schort. Vele andere politici ontbreekt het aan de inzichten die hij wel bezit.

Iedere politicus zal (zichtbaar of onzichtbaar) niet aan al jouw verlangens/verwachtingen voldoen. Zeker na verkiezingstijd is het afwachten wat ze werkelijk waar gaan maken. Overweeg dan wat je belangrijk vindt: Welke kennis en kwaliteiten wil je graag vertegenwoordigd zien in de politici op het landbouwdossier?

Omdat ik een vrouw ben met een ietwat feministische inslag ligt voor mij stemmen op de SGP niet voor de hand. Maar ik vind Dhr. Dijkgraaf een aangename afwisseling in het politieke landschap in de landbouwvertegenwoordigers. Just saying, en we gaan weer over tot de orde van de dag 😉 ...
pieta
Quote Reactie van @Boerderie:
Ik heb Dhr. Dijkgraaf gevolgd in de ammoniak discussie. Hierin is hij een verfrissende aanvulling aangezien hij door zijn wetenschappelijke inslag veel kennis bezit over processen waarbij het vele andere politici aan die specifieke kennis ontbreekt. Als je het hebt over WUR, RIVM en dergelijke organen dan is hij wel in staat om juiste en kritische vragen te formuleren en te doorzien wanneer het ergens aan schort. Vele andere politici ontbreekt het aan de inzichten die hij wel bezit

En is dit dan omdat hij jouw/jullie mening deelt of omdat jij er ook echt verstand van hebt?

Ik heb van ammoniak ed maar weinig verstand. Ik vind het een rare discussie. Dat het hele ammoniakbeleid niet klopt zou ik raar vinden. Maar ik zal ook niet zeggen dat het niet kan.
Boerderie
@pieta
Ik ben geen wetenschapper, ik heb me er wel in verdiept. Het gaat er niet om dat hij standpunten inneemt die ik wil horen, het gaat mij er meer om dat hij als wetenschapper bepaalde inzichten en kennis bezit die vele andere politici niet bezitten. Dat is gewoon een objectieve constatering. Veel politici zijn afhankelijk van kennisvoorziening om een standpunt in te nemen. Normaliter als WUR zou zeggen dat iets zo is, zullen de meeste niet politici dit aannemen, omdat zij niet deskundig zijn en daarin geen potentiële knelpunten herkennen.

Er wordt bijvoorbeeld geïmpliceerd dat bepaalde rekenmodellen (bv ammoniak) een niet gerapporteerde onzekerheidsmarge bevat terwijl er uit de berekeningen wel een factor komt waar echt 'als waarheid' mee gerekend wordt. Hier wordt de landbouw vervolgens op afgerekend (berekende emissies), dan moet je wel van goede huize komen om vervolgens daarin de knelpunten te herkennen en tijdens een vragenronde de vinger op de zere plek te kunnen legen. Begrijp je de materie echt, of heb je 'gewoon' oppervlakkige kennis. Ik denk dat dhr. Dijkgraaf een van de weinige politici is die hier inhoudelijk echt zijn mannetje staat. Hoewel er ook andere politici zijn die ik waardeer om hun inzet voor de landbouw. Maar dergelijke competenties zijn mijns inziens wel erg waardevol en ondervertegenwoordigd.
+2
familie pelle
@Boerderie
Helemaal mee eens! Dijkgraaf was de enige in de hele fosfaatdiscussie die je kon betrappen op een goede kennis van zaken. Meer dan Geurts. We hebben hier thuis 2 stemmen te verdelen, 1 gaat er zowiezo naar hem.
+4
puntertje
@Boerderie Een vrouw met een mening, die op zondag reageert. Ik denk niet dat de sympathie wederzijds is.
Frans1
+3
Milky
Dijkgraaf maar eens bijpraten dan dat bij een coöperatie de winst verdeeld wordt over de leden, die ruim 3 cent gaat naar de leden, mijnheer Dijkgraaf. Het wordt bijna een populist.
+3
weideboer
@Milky gewoon jammer eigenlijk dat , opnieuw iemand meegaat in het populisme. Weer iemand afstrepen die zijn rug niet recht kan houden.
+21
dorpsrandhoeve
Beste Elbert,
Ja, ik weet dat je dit leest. Of anders 1 van de fractiemedewerkers. Ik snap dat vloeken niet mag in je geloof (ieder zijn ding), maar ik deed het even. Met welke arrogante gedachte heb jij je open brief geschreven. Waar bemoei jij je mee? Ook FrieslandCampina heeft winst nodig om te overleven en een sterk bedrijf te blijven. Het is een coöperatie, die jij uit wil kleden om verkeerde beslissingen van ondernemers in het verleden af te dekken ten koste van anderen die evengoed evenveel lid zijn van deze Coöperatie. Ga je schamen man.
+13
weurding
Sorry, maar voel geen behoefte de bretels te betalen voor een ander
puntertje
Ahh, weer een populist ontmaskert. Een ruime knelgevallenregeling alleen voor zij die de zondagsrust omarmen naar ik aanneem?
+1
dorpsrandhoeve
@puntertje Ach puntertje, ik heb een stukje uit mijn reactie gewist om de lezers van het prikkebord die het zelfde geloof hebben niet te kwetsen. Maar geloof me, het is er minder scherp van geworden.
+1
dorpsrandhoeve
Quote:
Ik hoop dat jullie en de rest van de politiek

Sinds wanneer is FrieslandCampina een politieke partij Elbert? Ben je dronken ofzo?
+2
twente6
De problemen zijn ontstaan door het afschaffen van het quotum, lto en politiek hebben zich daar hard voor gemaakt. Lijkt me niet dat friesland campina daar voor moet boeten, door mensen tegemoet te zien met geld van collega melkveehouders.
weideboer
@twente6 het eerste niet mee eens, tweede wel
+3
matt
Oei hier valt er eentje door de mand...
+2
demelkboer
En tot zo ver Elbert Dijkgraaf. Over en sluit.
+2
dewittemotor
Dat wordt een zeteltje minder voor hem. Vier weken te vroeg gestopt met toneelspelen
weideboer
@dewittemotor benieuwd of hij de moed en verantwoording heeft om te reageren, indien hij dit ook leest zoals er eerder werd gesuggereerd.
+1
dewittemotor
Dat wordt een zeteltje minder voor hem. Vier weken te vroeg gestopt met toneelspelen
+1
dorpsrandhoeve
@dewittemotor Ha ha ha, ik dacht meteen ergens aan, de mensen die me kennen weten wat ik bedoel. Wat ik de laatste tijd verkondig. Maar goed, dit prikkebord is er niet om te kwetsen dus ik houd het op binnenpretje.
+1
arie.j
Heb maar eens gezocht en een emailadres van deze persoon gevonden, daar heb ik toen mijn reactie gegeven. Helemaal positief was die niet geloof ik.
En verder, och FC zal best een goede reactie geven, het was maar een vraag tenslotte.
Dijkgraaf probeert zijn best voor de boeren te doen en moet wat betreft een coöperatie kennelijk nog wat leren.
m uut m
@arie.j
Dan ben je niet de enigste
+1
arie.j
Quote Reactie van @m uut m:
Dan ben je niet de enigste

Prima, heb zelfs al reactie van hem zelf terug gehad.
En de opmerking daarbij om maar te reageren wanneer ik nog eens van mening was dat iets niet klopte.
+1
dorpsrandhoeve
@arie.j Nou, dat dan best netjes van hem of zijn fractiemedewerker.
+2
arie.j
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
Nou, dat dan best netjes van hem of zijn fractiemedewerker.

Nee hij was het zelf, (2 keer) terwijl mijn reactie een tikje ongezouten was geweest.
Dit was zijn reactie de 2e mail
>>>>
Dag Arie

Heet van de naald hindert niks. Wij zijn er juist bij gebaat commentaar te krijgen. Dus ga daar gerust mee door als er in de toekomst iets is waarvan je denkt dat het niet klopt. Samen voor de boeren.
Met vriendelijke groet Elbert

Mocht je er behoefte aan hebben zij email is
e.dijkgraaf@tweedekamer.nl
+3
dorpsrandhoeve
@arie.j Nou, dan is dat heel net. Dat mag gezegd worden. Kritiek is ook goed, daar moet men tegen kunnen. Kan pijn doen, maar om resultaat te halen is dat soms goed.
brabo
Quote Reactie van @arie.j:
Nee hij was het zelf, (2 keer)

hoe weet je dat zo zeker ?
had hij zijn webcam nog aan staan dan?
arie.j
Quote Reactie van @brabo:
hoe weet je dat zo zeker ?had hij zijn webcam nog aan staan dan?

Dat verlangen we voortaan natuurlijk wel van jou 😉
Wanneer ik een mail stuur waar ik hem persoonlijk aanspreek en het nodige vraag.
En er komt van zijn emailadres een antwoordmail
En die mail is bij herhaling in de ik vorm geschreven dan ga ik daar vanuit, natuurlijk.
Zeker als hij met zijn eigen naam tekent.

Wie het anders doet is wel erg vreemd bezig.
+3
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @arie.j:
Dat verlangen we voortaan van natuurlijk wel van jou

Ha ha ha, nee doe mar nie, die is veul te lilluk.
weideboer
@arie.j nogmaals , te makkelijk om NU een goede sier te maken. En niet verkeerd bedoeld over je partij, ook gevraagd om hier te reageren?
+4
dorpsrandhoeve
@arie.j Het rare is Arie, dat hij dat aan FrieslandCampina vraagt, en niet aan de Rabobank of ABNamro. Best gek he?
christo
@dorpsrandhoeve Het gekke is dat iedereen lult over een beter toekomstperspectief voor boeren, maar er gebeurt zo weinig.
pa
@arie.j Helaas is Dijkgraaf nu kampioen naast de pot plassen geworden. Niet te hopen dat ie een serieuze functie krijgt. Krijgt ja, want verdienen lijkt me onmogelijk
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pa:
Helaas is Dijkgraaf nu kampioen naast de pot plassen geworden.

Die gereformeerden toch ook weer........

+3
arie.j
@jan is hobbyboer
In de spiegel gekeken?
Als er iemand wel heel vreemd gaat, dan is het Jan de Hobbyboer .
Hij pleitte eerst voor een D66 in de regering met een D66 minister op landbouw.
Vervolgens zette Jan een propaganda bord voor de SP in zijn tuin,
Je weet wel die uiterst linkse partij, die weinig meer dan de biologische landbouw ziet .
Die wil dat de regering vleesvervangers stimuleert, die voor verplicht koeien in de wei is , alle eisen aan het zgn. dierenwelzijn in veehouderij flink wil verscherpen,En dan ook nog tegen de landbouwvrijstelling op landbouwgrond is , laat ik er over ophouden.
Nee Jan je moet nodig je vrolijk maken over een wat ongelukkig proefballonnetje van een echt boervriendelijk partij.
Overigens is het al weer van de SGP site verdwenen zag ik.
tijdvoordeboer.sgp.nl/actueel/
Die partijen van jou zijn fundamenteel boeronvriendelijk, en zullen ook niet naar boeren luisteren.
Vraag maar eens aan de Brabantse boeren wat die partijen van jou hun voor voorspoed brengen, daar zijn ze er echt gelukkig mee 😉
En vraag vervolgens in deze melkveehouderijstreek hier in Zuid-Holland maar eens naar de SGP hier is die de grootste partij tenslotte.
En dan zullen boeren, óók van alle andere partijen, je vertellen dat de SGP i(ook in de praktijk) een zeer boervriendelijke partij is.
-----
Verder roep ik alle boeren op om op 15 maart te gaan stemmen, óók die roepen dat het in de politiek één pot nat is.
Gisteren schijnt er een verkiezingsdebat geweest te zijn waar ze Jesse Klaver van Groen Links tot winnaar uitriepen. Over veehouderij heeft die vrijwel dezelfde standpunten als de Partij van de Dieren,zit haast geen verschil tussen.
Nou als Groen links in de regering komt, dan zullen alle veehouders die roepen dat het één pot nat in de politiek is, tot hun schade en ergernis er achter komen dat het verre van één pot nat is .
Die oproep te gaan stemmen is natuurlijk niet voor Jan de Hobbyboer, wie zo vreemd gaat kan in het boerenbelang maar beter thuis blijven
+2
weurding
Quote Reactie van @arie.j:
dan is het Jan de Hobbyboer .

is die nieuw? 😉
+1
puntertje
Quote Reactie van @arie.j:
Gisteren schijnt er een verkiezingsdebat geweest te zijn

Of kijken, of geen commentaar leveren.
Verder ben je nogal selectief, als ooit iemand in een ver verleden een uitspraakje heeft gedaan die je tegen die persoon kunt gebruiken ben je de als de kippen bij om alle archieven te doorzoeken en dat aan te wrijven. Doet je mannenbroeder een compleet van de pot gerukt voorstel dan is het een proefballonnetje dat ook nog eens heel laf snel wordt verwijderd omdat omdat het wel heel erg blijk geeft van gebrek aan kennis van zaken.
+2
arie.j
@puntertje
Er is een flink verschil tussen een partijstandpunt, waar men als partij voor wil staan en dat o.m. in een verkiezingsprogramma is te lezen.
En een suggestie door kamerlid gedaan die dat bij nader inzien na tegen argumenten, weer schrapt.
Juist het feit dat de SGP open wil staan voor kritiek en suggesties van boeren, en wanneer die kritiek terecht is, hun mening wil laten corrigeren, dát bewijst dat ze écht voor het boerenbelang zijn.
puntertje
@arie.j dat zeg ik ja, je reacties zijn nogal selectief.
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
Of kijken, of geen commentaar leveren

Zonder kijken weet ik de standpunten van Groen Links ook prima hoor.
Verder was ik niet van plan alle debatten tussen partijen te gaan volgen, heb ook nog wel iets anders te doen trouwens.
Het gaat om de standpunten wanneer we een regering krijgen , en niet wie de meest gladde tong in het verkiezingsdebat had.
Media maken er teveel een wedstrijd van.
Alsof een wat mindere dag van iemand de standpunten van zijn partij ook minder maakt.
En alsof een gladjanus die iemand weet te tackelen de beste partij vertegenwoordigd.
puntertje
@arie.j Je hoeft echt niet steeds te bevestigen dat je er nogal gekleurd in staat, dat is wel bekend.
+1
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
e hoeft echt niet steeds te bevestigen dat je er nogal gekleurd in staat, dat is wel beken

Als iets niet klopt hoor ik het graag, en verder heb ik toch nog toe van je niet gehoord welke partij beter is voor de boeren.
puntertje
@arie.j Als je dit soort onkunde met de mantel der liefde wilt bedekken houdt het op. Voorts lijkt het mij een crime om te moeten boeren in een land waar mensen met een fundamentalistische inslag veel in de melk te brokkelen hebben. Jij vindt dat ik zou moeten stemmen wat volgens jou voor mij zakelijk het beste zou moeten zijn. Gelukkig werkt het niet zo.
+1
pieta
Quote Reactie van @puntertje:
een crime om te moeten boeren in een land waar mensen met een fundamentalistische inslag

Ook jij hebt een fundamentalistische inslag. Alleen niet op basis van geloof maar op basis van landbouwgrond. Bijna elke politieke partij heeft wel fundamentalistische inslagen.

nl.wikipedia.org/wiki/Fundamentalisme/
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
. Jij vindt dat ik zou moeten stemmen wat volgens jou voor mij zakelijk het beste zou moeten zijn. Gelukkig werkt het niet zo

Dat vroeg ik helemaal niet, mijn vraag was anders.
Dat jij er niet voor wilt uitkomen welke partij jij stemt, dat wist ik al.
puntertje
@arie.j seculier
+2
hookwood
Quote Reactie van @arie.j:
Overigens is het al weer van de SGP site verdwenen zag ik.

[url]https://twitter.com/elbertdijkgraaf/status/838695568234917888[/url]
weideboer
@hookwood het lijken wel mensen😉😜
+3
kanniewaarzijn
@hookwood "hij kwam inderdaad anders over dan bedoeld".

Hoe was het dan bedoeld?
+1
arie.j
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Hoe was het dan bedoeld?

Zulke vragen moet je hier niet stellen, maar aan de man zelf.
kanniewaarzijn
@arie.j De man geeft mij nooit antwoord. Dus ik vraag hem niks meer.
+2
hookwood
@kanniewaarzijn Ik kreeg via twitter toch wel vlot een reactie
kanniewaarzijn
@hookwood Ik heb hem ooit eens benaderd voor iets anders. Nooit antwoord gekregen. Dan haak ik dus af.
+4
George
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
benaderd voor iets anders. Nooit antwoord gekregen.

Toen was het zeker geen verkiezingstijd. 😄
+1
kanniewaarzijn
@George Klopt!
arjankok
@kanniewaarzijn Ik heb hem ooit eens benaderd voor iets anders, nooit antwoord gekregen. dan haak ik dus af

doe je dat ook als je vrouw 1x geen antwoord geeft ?
kanniewaarzijn
@arjankok Daarvan verwacht ik niet dat ze reageert 😀
robbies
@kanniewaarzijn Heb je misschien op zondag gemaild?
kanniewaarzijn
@robbies Dan leest ie hem maar op maandag!
+1
weurding
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Ik heb hem ooit eens benaderd voor iets anders.

kanniewaarzijn..... 😂
George
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Hoe was het dan bedoeld?

Maar ze hebben wel direct gereageerd bij de SGP.
J.v.G
@hookwood Denk dat wij het gewoon verkeerd hebben geinterpreteerd @Wiebren
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @arie.j:
In de spiegel gekeken?

Een losse opmerking als uitleg bij de reactie van pa wekt wel een flinke tegenreactie van jouw kant op. Da's op zich natuurlijk wel mooi 😄
de Tank
Ik ga er van uit dat zelfstandig ondernemers een bovengemiddeld gevoel voor eigen verantwoordelijkheid hebben. Daar past deze oplossing niet bij.
cornel-van-beek
Elbert Dijkgraaf heeft zijn brief aan FrieslandCampina ingetrokken. Zij reactie is hier te lezen:
boeren.nu/topic/103312/
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden dik , koeien , melk , frieslandcampina , melkprijs , campina , friesland , boeren , investeren , varkenshouderij , verkiezingen , politiek , melkveehouders , friesland campina en euro geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!