GD: "Meer kalfjes in melkveehouderij sterven in eerst levensjaar"

Quote:
"Steeds vaker sterven kalfjes in de melkveehouderij in het eerste levensjaar. Het gaat om kalveren die direct van de moeder worden gescheiden en afhankelijk zijn van zorg door de boer.

Uit gegevens van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) blijkt dat in 2015 13,3 procent van de geregistreerde kalveren (vanaf 3 dagen oud) in het eerste levensjaar stierf. Dat zijn zo'n 350.000 dieren per jaar.

In 2009 vond de GD de sterfte van 9 procent al veel te hoog. In 2014 steeg dit percentage naar 10,8 procent. Gezien de resultaten voor de eerste helft van 2016 lijkt deze stijgende trend in de kalversterfte door te zetten.
Volgens de organisatie Dier&Recht schiet goede zorg voor de kalfjes door de schaalvergroting in de melkveehouderij vaker tekort. Dier&Recht wil Friesland Campina, Nederlands grootste zuivelcoöperatie, met een petitie oproepen om met haar boeren maatregelen te nemen om de verhoogde kalversterfte te stoppen."

Toch geweldig dat zo'n geldslurpende organisatie, de GD dit soort berichten de media in stuurt.

Deel dit topic

Reacties

+1
sorry
@oldhuus weet je wat je met de GD rekeningen moet doen...gewoon een tijdje laten liggen
Groen1
+1
jorisdriepinter
Verkiezingscampagne van Marianne Thieme!
hans1980
Ook smallenberg virus?
+9
arie.j
>>>Het gaat om kalveren die direct van de moeder worden gescheiden>>
Sinds wanneer wordt aan GZ doorgegeven of een kalf een dag of wat zoogt of niet?
Er staat wel ANP onder dat bericht, maar waar komt het nu werkelijk vandaan?
Koeienpraat
Hier wordt je toch letterlijk ziek van!! We liggen op de grond dus ga er maar op staan..
bella
Komt doordat er de eerste paar weken niet meer als koppelbehandeling preventief antibiotica door de melk gedaan mag worden en ik denk dat inteelt ook een rol mee speelt.
+1
Erco
@bella koppelbehandeling hoeft helemaal niet nodig te zijn. Begin eens met vlug, vaak en veel biest van super kwaliteit.
+2
hoest
@Erco
vooral dat laatste ja, Hier jaren problemen gehad met giga sterftes en het enige dat de de Dap zei was vlug veel vaak en goede hygiene. Hielp allemaal geen zak Overgestapt naar een andere Dap en het eerste wat die deed was een biestmeter geven. ---> kutkwaliteit biest, droogstandsmineralen verdubbeld en veel vitalere kalveren en veel minder sterfte
oldhuus
@bella
Zijn wel betere en goedkopere alternatieven als antibiotica, koolstof bijvoorbeeld. Bij Rijnvallei verkopen ze poedermelk waar de koolstof al door gemengd zit ,als zelf mengen te veel werk is.
+10
Cornelis
@bella Denk je wel eens na voordat je wat opschrijft. Doe eens normaal zeg.
+2
Wilbert
@Cornelis misschien kan @Grasbaal een knopje maken waardoor niemand meer de reacties van @bella ziet, behalve hijzelf. Scheelt wat irritaties een helpt ons imago 😄
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Wilbert:
misschien kan @Grasbaal een knopje maken waardoor niemand meer de reacties van @bella ziet, behalve hijzelf. Scheelt wat irritaties een helpt ons imago

Censuur??? Bella's mening is ook een mening die leeft onder boeren. Daarom vind ik, hoewel ik het ook compleet oneens ben met Bella's koppelbehandelingen, het wel goed dat dat hier ook genoemd wordt. Het is een discussieforum, geen promotieforum voor de landbouw. Niet zo bang zijn voor afwijkende meningen, ze verrijken je leven. Ik dacht bijvoorbeeld dat koppelbehandelingen iets waren uit de jaren 80 bij de varkens toen er hele zakken sulfa door het drinkwater werden gekieperd als mestvarkens beetje begonnen te hoesten, maar blijjkbaar bestaat het nog steeds. Ik ben dan wel weer benieuwd wat de DDD van Bella is als je zo makkelijk naar penicilline grijpt.
Cornelis
@jan is hobbyboer Prima om elke mening hier neer te pennen, geeft de discussie kleur en scherpte. Houd wel in je achterhoofd dat er van alles meeleest en dan zijn sommige uitspraken niet zo handig. Geeft wel aan op wie Calon doelt.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Cornelis:
Houd wel in je achterhoofd dat er van alles meeleest en dan zijn sommige uitspraken niet zo handig.

Kijk op NOS.nl, we zijn net niet het hoofdonderwerp van vandaag. Dan maakt een meninkje hier van een anonieme prikker ook niet zoveel uit. Misschien is Bella wel een PvdD-activist die hier probeert de zaak beetje te stangen. Ben niet zo van het verbieden, dat werkt bij kinderen niet, en bij grote prikkende kinderen al helemaal niet.
Frans1
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Censuur??? Bella's mening is ook een mening

Hoe zit dat met onze Geert dan Jan?
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Frans1:
Geert dan Jan

Geertje heeft ook een mening die bepaald niet de mijne is. Z'n tweet als reactie op de suffige tweet (na x jaar) van Mark Rutte vond ik wel humor. Verder is z'n mengelmoesje van linkse politiek met een flinke saus ultra-rechtse vreemdelingen haat niet aan mij besteed.
Metal ap
@bella ben je wel goed bij je verstand ,halve zool
+1
weurding
@Metal ap als je gaat schelden kunnen we daar bij jou ook ??? zetten 😄
+2
brabo
Quote Reactie van @bella:
preventief antibiotica

antibiotica mag sowieso nooit meer preventief gegeven worden.
ik ben wel van mening dat het niet meer mogen gebruiken van bepaalde medicijnen niet positief bijdraagt aan de kalversterfte.
Petro Pelgrum
@brabo Dus die droogzetantibiotica is ook verboden want dat is immers ook preventief👍
sorry
@Petro Pelgrum ja preventief gebruik das verboden....jammer he...
cs-agrar
@Petro Pelgrum hoe is dat aan jouw kant van de paal met bijv droogzetters?
Leo,s vriend
@Petro Pelgrum nee, droogstands antibioticum is curatief, niet preventief.
delavalboer
@brabo Als je antibiotica nodig hebt om je kalveren gezond te houden dan doe je ws iets niet goed...
Als jij zorgt dat een kalf ongeveer binnen 1 uur biest krijgt en je bent hygienisch. Kalf zelfde emmer/fles enz.
De conditie van de in de droogstand staande koeien is goed.
Kalverhokken na gebruik met hete stoomreiniger schoonmaken en daarna sproeien met amonia en een poosje leeglaten staan......dan kom je al een heel eind.
Koeienpraat
Hier aan de keukentafel vroegen we ons af wat de invloed is van alle ellende van afgelopen jaar qua slechte melkprijs en regelgeving. Misschien een correlatie met burn-out onder boeren?
cjw73
@Koeienpraat slechte melkprijs en de lage kalverprijzen zullen er zeker niet goed aan doen. Om de dierenarts er bij te halen, daarvoor is meestal geen rendement te behalen.
Hoorde overigens van de veekoopman vorige week dat wanneer iemand een zeer hoge kalversterfte heeft men bezoek kan verwachten van de NVWA.
+2
kuilhapper
Niet iets om trots op te zijn als sector lijkt me...

Groeien als gekken, geen zak verdienen en dan blijkbaar ook nog het vee verwaarlozen... Dit zijn gewoon bedroefde cijfers! Van elke 100 geboren kalveren er minstens 10 aan de weg gooien, dan gaat er ergens iets structureel goed mis.

Maakt dus geen zak uit of je grondgebonden bent of niet, aan weidegang doet of niet, als blijkt dat je niet goed voor je vee zorgt dan heb je pas een echt probleem qua beeldvorming!
brabo
Quote Reactie van @kuilhapper:
Van elke 100 geboren kalveren er minstens 10 aan de weg

het zijn er dus gemiddeld nog meer. Het artikel heeft het over 13,3% van de kalfjes ouder dan 3 dagen. Dus alle dieren die eerder sterven zitten hier nog niet bij.
+3
arie.j
Zou me niet verbazen als de lage kalverprijzen in combinatie met de tegenwoordige minimale eisen bij verkoop de oorzaak zijn.
Een kalf dat toch niets opbrengt bij verkoop veel medicijnen aan besteden, of zelfs de veearts voor halen, dat is niet aantrekkelijk en loopt men minder hard voor.
+1
kuilhapper
Quote Reactie van @arie.j:
Zou me niet verbazen als de lage kalverprijzen in combinatie met de tegenwoordige minimale eisen bij verkoop de oorzaak zijn.

Natuurlijk, en Rendac haalt ze vervolgens voor niks op?
kaas
@kuilhapper maar zo werkt het wel kleine kalfjes en vooral koe kalfjes waar je eerst 3 tot 4 week oppassen moet voor dat de handel ze eventueel wil meenemen en dan niks opbrengt of zelfs geld moet toe betalen wat daar mee gebeurt als ze ziek worden
+2
weurding
@kaas verleden week een vaarskalf verkocht voor 10 euro , behandeling veearts was hoger maar waar doe je het voor? kostenpost ja, jammer dan, er zijn ergere dingen
oldhuus
@weurding
Ja maar gelukkig gaat Frl Campina zich er mee bemoeien 😭 , nee wat denkt men, met de huidige reductie maatregelen word dat aantal echt niet minder... Inseminator zei al 50% gaat een blauwe op.
+1
kaas
@weurding en waar is het nu dat kalf misschien in mesthok of toch al bij hr[bergum] er zijn veel veehandelaren die nemen die kleine kalfjes mee omdat ze de goede ook bij jou hebben maar vaak halen ze het mest hok niet
weurding
@kaas gebeurt ook, maar dan krijg je waarschijnlijk niks uitbetaald, ook wel gehad, men gaat vast geen geld geven om ze naar de hr te brengen
kaas
@weurding ja hoor ik weet dat de handel te weinig betaald voor de beste kalveren om zo nog wat voor de slechtsten ook wat te geven,die kalveren van 10 euro zijn altijd te duur kost alleen maar geld voor mester
+5
Cornelis
@kaas je mag het doen zo je zelf wilt. Voor mij is elk dood kalf er eentje te veel. Als je dan zo nodig echt economisch gaat denken: je kunt vanaf 20 februari inschrijven en dan snel het bord in de tuin.
Erco
@Cornelis klopt helemaal, zelfs al brengt n kalf niks op, het is een levend wezen wasr ik mijn best voor doe. doorgaans liggen er hier geen kalfjes aan de weg behalve een aantal per jaar waarbij ze overlijden tijdens of vlak voor/na de geboorte. Dit jaar toch eentje plotseling, sterk kalf, 6 weken oud sochtends lag ze plotseling dood, aantal dode kalveren incl doodgeboortes hoeft gemiddeld echt niet boven de 10 procent te liggen, wat ikzelf al te veel vind maar dat terzijde
+7
j h p
Even terug rekenen 13,3% is 350.000 kalveren volgens dier en recht.
(350.000 : 13,3) x 100 = 2.631.579 levend geboren kalveren in de melkveehouderij per jaar?????
op ongeveer 1,7 miljoen melkkoeien.
Heeeeeel vruchtbaar of heeeeel veel 2-lingen of toch wel heeeeeeel gekleurd.
Hier weinig sterfte (laatste 6 jaar gemiddeld 4,1%, meestal domme pech) en ik wil nog lager (is beter voor mijn ego 😉 ) , iedere is er een te veel maar het wordt weer heel erg gekleurd en uitgemolken, neemt niet weg dat er voor sommigen nog veel werk aan de winkel is.
+1
sorry
Quote Reactie van @j h p:
Even terug rekenen 13,3% is 350.000 kalveren volgens dier en recht.(350.000 : 13,3) x 100 = 2.631.579 levend geboren kalveren in de melkveehouderij per jaar?????

ja lachen he....al die rekenwonders hier op prikbord die krampachtig reageren...
RSIB
Er worden ook veel kalveren ingevoerd voor de mesterij ,zou dat het verschil kunnen geven in je rekensom?
j h p
@RSIB Ze hebben het over 350.000 kalveren die sterven voor de melkproductie en dat geloof ik dus niet, dat zou meer dan 20% zijn.
sorry
Komelker
@j h p als je jongvee opfokt kalven ze ook een keer voor het eerst af, dit feit dicht het gat in de berekening al voor een groot gedeelte.
j h p
@Komelker Het zal wel aan mij liggen, maar wat je nu zegt begrijp ik niet.
+1
Komelker
@j h p in jouw berekening reken je alle kalveren toe naar aantal melkkoeien, maar als je ongeveer 35 procent vervanging hebt per jaar dan kalven er ook ongeveer 35 pinken af per honderd melkkoeien.
j h p
@Komelker En waar valt een pink die gekalfd heeft onder dan?
Met jouw redenatie kom je nog lang niet aan 2,6 miljoen geboren kalveren.
Ik zou zeggen zie meerdere berichten over deze cijfermanipulatie.
dwers
13.3% daar zullen toch de doodgeboortes bijzitten, anders kan ik mij dat niet voorstellen.
hans1980
Geen hulp meer bij afkalven is ook populair onder jonge boeren
kaas
@hans1980 dat was 30 jaar geleden ook al zo ik kom er bijna voor elke afkalving uit bed heb camera er bij als kalf er is als ik kijk en het is 5 uur geweest blijf ik liggen en is die koe en kalf om 7 uur als eerst aan de beurt.
oldhuus
@kaas
Hier kalven ze bijna allemaal vanzelf dus waarom zou je er dan bij willen wezen, te veel helpen is ook niet goed. En gezondheid van de vaars/koe staat altijd voorop, dan is geduld wel belangrijk, en af en toe zit er een verkeerd om, maar die gaan meestal toch wel dood.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @oldhuus:
af en toe zit er een verkeerd om, maar die gaan meestal toch wel dood.

Waarom?
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Waarom

Dat schrijft ie zelf, omdat ie er niet naar omkijkt, nogal wiedes dat het dan mis gaat bij deze kalveren.
oldhuus
@Jack Rijlaarsdam
Ik bedoel achterstevoren, maar dan duurt het vaak al te lang en komen ze er alsnog moeilijk af en krijgen ze de longen vol slijm.
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @oldhuus:
maar dan duurt het vaak al te lang

Dus heeft mijn vader mij geleerd om bij dit soort kalveren even te helpen. Dan gaat het nog wel eens mis maar is de kans nogal wat groter dat het wel goed gaat. Tenminste dat denk ik.
+1
MTSTAMMINGA
@oldhuus
Als alleen de klauwtjes krom liggen komt het ook niet 😀
Vario512
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Als alleen de klauwtjes krom liggen komt het ook niet

Dat heb je volgens mij alleen bij belgen. Ik weet niet of @Oldhuus die ook heeft.

Volgens mij gaat het aantal doodgeboorten komend jaar nog flink stijgen, want het aantal inseminaties met belgisch blauwen is exponentieel gestegen. En dat zijn niet altijd 'uitpoepkalfjes'. Vaak nog lui ook, en dan blijven ze in de baarmoeder lekker op hun rug liggen. Als je ze dan niet op tijd opvoelt en een slinger geeft, dan komt het ook niet goed.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Vario512:
Dat heb je volgens mij alleen bij belgen

Mijn Holsteins hebben dit ook wel eens, vooral bij grote kalveren. Hier gaat niet alles bij een pinkenstier.
Vario512
Quote Reactie van @oldhuus:
af en toe zit er een verkeerd om, maar die gaan meestal toch wel dood

?

Denk je weleens die koe gaat binnen 12 uur kalven. Als er na 12 uur dan niets is, check je de koe dan ook?
oldhuus
@Vario512
Ja maar dat soort dingen zie je toch wel 's avonds dat ze bezig zijn, en je ligt toch niet 12 uur achtereen te slapen. Maar vorige week sochtends een vaars in het hok gedaan, omdat ie wou kalven, maar uren later nog niks, toen vond ik paar dikke achterpoten van een bolle, en dan kun je wel met alle geweld dat kalf er af gaan sjorren om het kalf te redden, maar dan mag dat best wat langer duren anders beschadig je de vaars ook.
Vario512
Quote Reactie van @oldhuus:
Ja maar dat soort dingen zie je toch wel 's avonds dat ze bezig zijn, en je ligt toch niet 12 uur achtereen te slapen. Maar vorige week sochtends een vaars in het hok gedaan, omdat ie wou kalven, maar uren later nog niks, toen vond ik paar dikke achterpoten van een bolle, en dan kun je wel met alle geweld dat kalf er af gaan sjorren om het kalf te redden, maar dan mag dat best wat langer duren anders beschadig je de vaars ook.

Wanneer een koe is uitgerekend en opgeuierd is, dan controleer ik de banden om de 12 uur. Wanneer die gezakt zijn en 12 uur later is er nog niets, dan voel ik de koe op.

Bij vaarzen is geduld idd vaak het beste. Er zijn soms ook nerveuze vaarzen waarbij het kalveren niet door zet. De placenta gaat dan loslaten. Wanneer je dan het kalf eraf trekt, heeft het kalf al zuurstofgebrek en is al te zwak om een normale geboorte te overleven.
+1
Erco
@hans1980 je praat voor jezelf gezien die 1980 achter je naam? Ik ben ook van 1980 maar ga er voor elk kalf snachts nog uit en dat scheelt zeker 3-4 dode kalveren per jaar.
newholland6640
@Erco

Of op vrijdagmorgen droog zetten. Dat scheelt wel meer dan 3/4 kalvingen snachts 😃
Erco
@newholland6640 verklaar je sprookje? 😄
+1
newholland6640
@Erco

Als je de koeien op vrijdagmorgen droog zet kalft 99 procent overdag.
Erco
@newholland6640 dat komt bij mij in de categorie: aardstralen en FIR. 😄🙊 ik kan geen enkele reden bedenken waarom dat zo zou zijn. Omdat jij elke vrijdagmorgen ze droogzet en je bed niet uit gaat? 😉
newholland6640
@Erco

Waarom het zo is weet ik niet. Kwam hier ooit eens een keer iemand die dat vertelde. Wij geloofden het eerst ook niet maar waren toch zo gek om het te proberen. En het werkt.
cjw73
@hans1980 sorry tot die categorie hoor ik ook. Kom er alleen in een enkel bijzonder geval. Maar heb in de afgelopen jaren 2 dood gevonden in de afkalfbox.
+1
j h p
CDM van RFC zit op 4,3% kalversterfte.
Wat is waarheid?
sorry
dekalverhouder.nl/nieuws/…

overigens ....dat de kalveren direct bij aankomst allemaal electrolyten krijgen is een leugen
cjw73
@sorry ben tijdens mijn ab carrière vele malen bij het opstarten geweest en het was bijna altijd elektrolyten wat ze kregen.
sorry
@cjw73 dat is een heleboel werk vandaar dat je als ab-er wordt ingehuurd...je moet met een veerijder meegaan en dan kijken...

en dan die grote hallen vandaag waar ze in terecht komen ,het is gewoon een wonder als ze gezond blijven.....
+1
j h p
Ik vraag me al langer af bij meerdere onderwerpen welke cijfers worden op welke manier gebruikt.
torrarica
In het eerste levensjaar ? Zitten hier soms ook de stier kalveren bij die naar de mesterij
gaan en geslacht worden voordat ze 1 jaar zijn ?
+1
familie pelle
Iedereen neemt alle berichten maar weer voor waarheid aan. Intussen worden wij wel weer lekker neergezet. Hier een artikel uit veeteelt.

(klik om te vergroten)

Zou de sterfte na drie maanden echt meer dan 5 procent zijn????
sorry
@familie pelle zie je maar weer dat weidegras gezond is..(wat de oudere boeren al wisten)...
newholland6640
@sorry

Oh waarom relateer je dat aan weidegras?
sorry
@newholland6640 groenvoer bevat caroteen
+2
newholland6640
@sorry

Denk dat de klimatologische omstandigheden ook een zeer grote rol spelen
oldhuus
@sorry
En humuszuren.
cjw73
@sorry begrijp die conclusie totaal niet. Die van mij krijgen nooit geen gras maar kalveren die tussen 3 maand en een jaar dood gaan zou ik niet weten wanneer er hier 1 voor het laatst is dood gegaan.
sorry
@cjw73 aan de veearts vragen wat effect is van voeding in de droogstand ,op de biest en ontwikkeling ongeboren kalf
+1
cjw73
@sorry dat zal maar Familie pelle vroeg zich af waar het verschil zit tussen het artikel van vandaag en dat van een half jaar geleden. In het ene is het 13% hrt eerste jaar en het andere 7.7% in de eerste 3 maanden. En dat begrijp ik ook niet want net wat ik schreef er gast hier nooit 1 dood ouder dan 3 maanden.
+1
sorry
@cjw73 sorry had je verkeerd begrepen, het artikel klopt van geen kanten dat is wel duidelijk,gewoon aanklagen wegens smaad,een rectificatie in alle dagbladen dus.....Dirk.........i
+1
J.v.G
@familie pelle Doel negatief artikel over melkveehouderij. Dan tel je toch gewoon de bij kalvermester gestorven kalveren er bij op. Misschien kun je dan de sterfte bij de in het buitenland gemeste kalveren er ook bij op tellen.

Tevens vraag ik me af hoe ze aan 3 dagen komen. Elk levend geboren kalf word hier direct aangemeld. Als ie 2 uur later dood is moet ie een nummer in telt ie als gestorven en niet als dood geboren.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @J.v.G:
tel je toch gewoon de bij kalvermester gestorven kalveren er bij op

Hoeft niet, de cijfers zijn zo al beroerd genoeg. Volgens Veeteelt/GD tussen 3 dagen en 3 maanden 7,7% uitval. Na die drie maanden zal er weinig sneuvelen. De overige zijn dus dood geboren of binnen drie dagen uitgevallen.
de Tank
Is dat percentage incl.de dieren die het bedrijf verlaten?
+1
hans1980
Fake news
oldhuus
Quote:

Ook Friesland Campina, waarbij dertien- van de zeventienduizend melkveeboeren zijn aangesloten, zegt zich zorgen te maken over de toenemende kalversterfte. 'Er is een probleem en we proberen er met voorlichtingsprogramma's over dierenwelzijn wat aan te doen', zegt een woordvoerder. 'Maar we weten vanwege de privacywetgeving niet om welke boeren het gaat. Als we constateren dat een boer over de schreef gaat, dan wordt de melk bij hem niet meer opgehaald.'

Welke domme woordvoerder heeft dit gezegd, als ik in mijn CDM (Diergezondheidsmonitor) op melkweb inkijk, staat er gewoon "Kalversterfte 3,23 Nederland 4,3 Norm 8,5 "
DUS ik ben ik ook benieuwd welke boeren dan die hoge percentages hebben? En hoe zit het bij een bedrijf met 10 koeien, als daar ooit een keer een kalf dood gaat word gelijk de melk niet meer opgehaald?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @oldhuus:
(Diergezondheidsmonitor) op melkweb inkijk, staat er gewoon "Kalversterfte 3,23 Nederland 4,3 Norm 8,5 "

Dit gaat over kalveren met oormerk tot een jaar oud. Doodgeboren en nog ongemerkte dieren tellen dus niet mee...

Binnen het CDM telt kalversterfte mee voor 10 van de 100 punten. Bij minder dan zestig punten dient de dierenarts ingeschakeld te worden. Er is mij niets bekend van melkweigering.
jordi 1455
DENK gebruikt ook deze smerige nazi-praktijken, zo willen ze stemvee laten geloven dat 95% van de Christenen de moslims haten.
Groen1
De GD geeft aan dat het percentage sterfte gebaseerd is op het aantal gestorven geoormerkte kalveren van drie dgn tot een jaar, dus exclusief doodgeboren, ten opzichte van het gemiddelde aantal stuks aanwezig jongvee in die leeftijd. Dit wordt per leeftijdsgroep gemonitord, omdat dan duidelijk in beeld komt of het vooral de jongere kalveren zijn die het niet redden, of de oudere kalveren.

Naast de 13,3% kalversterfte stelt Dier&Recht ook dat er gemiddeld 8% kalveren doodgeboren worden of niet geregistreerd zijn, omdat ze binnen drie dagen doodgaan. Het levert volgens de organisatie uiteindelijk zo’n 325.000 kalveren op die of doodgeboren worden of het eerste levensjaar niet volmaken.

Cijfers van RVO.nl geven een ander beeld en meldt over 2015 een totaal van 145.000 doodgeboren en 90.000 dode kalveren in de eerste levensmaand ten opzichte van een totaal van bijna 1,7 miljoen geboorten. Het sterftepercentage in de eerste levensmaand is dan 5,4%.
Het risico op sterfte van een kalf neemt af naarmate het dier ouder wordt. Stel dat het sterftepercentage 5% is (in lijn met de schatting van Dier&Recht) in de groep kalveren tussen een maand en een jaar leeftijd, dan komt het totaal percentage sterfte van de geregistreerde kalveren op basis van cijfers van RVO.nl op 10,4%. Nog steeds hoog en voor verbetering vatbaar is, maar duidelijk een andere waarde dan de 13,3% die de GD berekent.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Groen1:
Naast de 13,3% kalversterfte stelt Dier&Recht ook dat er gemiddeld 8% kalveren doodgeboren worden of niet geregistreerd zijn, omdat ze binnen drie dagen doodgaan. Het levert volgens de organisatie uiteindelijk zo’n 325.000 kalveren op die of doodgeboren worden of het eerste levensjaar niet volmaken.

Zit hier niet de rekenfout bij D&R: zij tellen de 8% bij de 13,3% op, terwijl de 8% een onderdeel is van de 13,3%? Verklaart wel het aantal van 325.000 kalveren aan uitval dat zij aanhouden, 21,3% van ruim 1,5 miljoen geboren kalveren/jaar.
pieta
@Jack Rijlaarsdam De GD geeft het sterfte% op tov de leeftijdsgroep. Dus bijv 13,3% van de helft gaat dood.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
tov de leeftijdsgroep

Heb jij gelijk. Percentages optellen is altijd listig.
Farmer_
nos.nl/artikel/…

Mooie reclame.
+4
weurding
Getalletjes....... pluk in amsterdam willekeurig 50 man van de straat en je zult je verbazen hoeveel er bij zijn met een mankement, kun je statistieken van maken maar is niet bepalend voor heel NL 😉
cs-agrar
@weurding in Amsterdam... dan ook 50 met mankement?
weurding
@cs-agrar helaas, landbouwrai is niet meer...... 😄
Farmer_
@weurding Bezoekersaantal op de wallen is daarna ook gekeldert?
weurding
@Farmer_ ik houd het niet bij 😅
+1
josl
prikkebord.nl/topic/101833/

1 maand geleden waren de reacties op het prikkebord niet mis, toen ik een artikel op milkstory had geplaatst over te lichte, levende, gezonde, kalveren, ongeveer 1% van de kalveren gemiddeld op een melkveebedrijf per jaar..
Vandaag een artikel over dode kalveren vanuit Dier en Recht en ik zie veel reacties van mensen die excuses zoeken.Ook op andere forums.
Het gaat om kalversterfte op specifiek melkveebedrijven.
De cijfers rondom sterfte worden bekend gemaakt door de NvwA. Ook voor varkenshouderij bijv. GD kan vervolgens zorgen voor een onderbouwing en analyse. Doet ook werk in opdracht voor de overheid. Wie betaalt bepaalt. Voor beiden is de bron RvO. Het getal 13,3% is een eigen leven gaan leiden en onterecht door dier en recht als multiplier meegenomen.
2/3 van de bedrijven doet het goed, 1/3 heeft een veel te hoge kalversterfte en bij 5% van de bedrijven wordt zelfs de helft van de kalveren geen jaar oud!
Los van de discussie omtrent het percentage: het loopt sinds 2010 structureel op. Dat is niet goed.Dat is de essentie. Probleembedrijven moeten dit oplossen. Desnoods onder dwang van RFC.
Ik ben graag bereid om IBR/BVD verplicht te gaan bestrijden als dit een onderdeel van de oplossing is. Doen jullie mee? Ook als de vleesveehouderij niet door de overheid verplicht wordt om mee te doen en het een melkveehouders/kalvermesterij initiatief wordt?
Groet,
Jos Verstraten
sorry
Quote Reactie van @josl:
Ik ben graag bereid om IBR/BVD verplicht te gaan bestrijden als dit een onderdeel van de oplossing is.

Grapjas..daar is toon ook al druk mee geweest...
sorry
Nog een tijdje BVD2 geweest en toon zij ......helemaal niets...
+3
sorry
2 jaar terug werden overal koeien vandaan gesleept en jullie keken allemaal opzij....flikker toch op...
josl
@sorry gaat volgend jaar weer gebeuren. Als we niets met elkaar afspreken kijken we weer allemaal de andere kant op . Als we niets met elkaar afspreken hebben we in 2020 gewoon verplichte weidegang, als we niets met elkaar afspreken is het wachten tot van Dam en zijn maten iets afspreken. Als we niets met elkaar afspreken is het einde derogatie. Flikker jij maar op.
Sorry.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @josl:
gaat volgend jaar weer gebeuren

Dat is helder. Er wordt door allerlei adviseurs en zelfbenoemde ondernemers zeer nadrukkelijk gewezen op het kengetal kg melk/kg fosfaat. Naast nog meer melk zal het gevolg hiervan zijn dat jongveeopfok grotendeels uit Nederland zal verdwijnen. Dit geeft een extra druk op de nuka-markt en zorgt voor veel extra veetransport: fokkalveren naar het buitenland en import van melkvee. Naast de volgende dierwelzijnsdiscussie hebben we ook nog het probleem dat we met onze huidige dierziektestatus de grens niet dicht kunnen houden voor hoog risico dieren. Is er al een denkrichting om deze voor de deur staande problematiek af te wenden?

We zouden er hier op het bord een discussie aan kunnen wagen. Gebruik van collectieve intelligentie heet dat, leerde een prikker me eens. Voorzet: het probleem is dat jongvee fosfaatruimte wordt gebruikt voor melkvee. Dat zou op een of andere manier ontmoedigd moeten worden?
Cornelis
@Jack Rijlaarsdam Nieuwe topic?
jorisdriepinter
@Cornelis Ziet Jack juist. Een nieuw "probleem" is in de maak. Onze belangenbehartigers zullen hier toch een mening over moeten vormen.
En daar kunnen we op dit prikbord best een aanzet voor geven😀
pieta
@jorisdriepinter Gewoon verplicht 60% jongvee tov melkkoeien.
Wilbert
@pieta niks verplicht, weidegang wil je toch ook niet verplichten?
Voorstel om het vergelijkbaar in te richten als nu met weidegang. Bedrijven met een gesloten bedrijfsvoering krijgen een premie, betaald door bedrijven die jongvee aankopen of door de zuivelonderneming. Idee? 😄
+1
pieta
@Wilbert Ik sta daar ook voor open. 😁
Petro Pelgrum
@Jack Rijlaarsdam Meer melk per kg fosfaat hoeft toch niet te betekenen dat er meer jongvee komt?
Er wordt geschreven naarmate de melkproduktie per koe stijgt valt het % dode kalveren👍
Dus zou het % kalversterfte toch weer management zijn?😁😊
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Petro Pelgrum:
Meer melk per kg fosfaat hoeft toch niet te betekenen dat er meer jongvee komt?

Je begrijpt het niet of begint door te slaan. Ik ga maar uit van het eerste. Na 1-1-2018 wordt de NL melkveehouderij beperkt in de kg fosfaatproductie. Tijdens het opfokken van een kalf tot koe produceert deze fosfaat, maar geen melk. Dit komt het aantal kg geproduceerde melk per kg fosfaatrecht niet ten goede. Ik zie de ontwikkeling dat adviseurs hameren op de productie van veel kg melk per kg fosfaatrecht. Dit is relatief gemakkelijk te verhogen door de jongveeopfok af te stoten en de vrijkomende fosfaatruimte op te vullen met melkvee. Helaas dient een koe zo nu en dan af te kalven om melk te blijven geven. Wanneer er geen jongvee wordt aangehouden, komen al deze kalveren dus ook op de nukamarkt terecht, met een overschot aan kalveren tot gevolg. Een deel zal wellicht in het buitenland opgefokt kunnen worden, de vraag is of dit prijstechnisch interessant is en of de Nederlandse dierziektestatus dit niet belemmert. Kortom, de introductie van de fosfaatrechten gaat het overschot aan nuka's, met negatieve bijeffecten, vergroten.

Discussiepunt is nu of we op deze problematiek anticiperen en alvast over een oplossing nadenken of we doen alsof de vrije markt alles wel oplost en we over twee jaar zwaar verontwaardigd reageren op de volgende aanval van onze dierenvrienden.
Cornelis
Quote Reactie van @josl:
. Desnoods onder dwang van RFC.

Ik stel bij deze voor dat Jan Anker dit dossier gaat trekken, iedereen wat doen moet lukken toch?
Milky
@Cornelis Jos Verstraten is DOC'er toch? Kan ie dicht bij huis beginnen.
Wilbert
@josl als 2/3 het goed doet, ga je die toch niet met extra kosten en regels opzadelen? BVD ibr is een ander verhaal.
Pak de ergste 5% eerst eens aan. Iedereen weet wie het zijn, we durven het alleen nog niet te benoemen en passende maatregelen te treffen.
J.v.G
@josl Geloof ik niet dat bij vijf procent de helft geen jaar word! Populaire praat! misschien een keer een maand of hooguit een kwartaal met heel veel pech.

En hoe word zoiets dan weer bepaald. Zeker bij 80 koeien 20 vaarskalveren aanhouden en als er dan 10 dood geboren worden of aan de schijt komen en dood gaan is dat dan 50%?
Niks is wat ut lik nep nieuws heet dat tegenwoordig!
+1
Wilbert
@J.v.G vraag maar eens na bij kalverkoopman of voeradviseur. Ze zijn er echt wel....
Frans1
Quote Reactie van @Wilbert:
vraag maar eens na bij kalverkoopman of voeradviseur. Ze zijn er echt wel....

Een ander doet het altijd zoooo slecht,of zeggen die mensen wat jij wilt horen?
Ik geloof er ook geen r@@t van dat er structureel zoveel uitval is bij bepaalde bedrijven
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @josl:
Probleembedrijven moeten dit oplossen

Dit is een ander geluid dan je een maand geleden had. Toen sprak je over 1% te licht geboren kalveren die op kosten van de melkveehouder verantwoord afgezet dienden te worden.

Ik zit eigenlijk te wachten op een typisch ZLTO-plan. Degenen die op dit moment een hoge uitval hebben, krijgen een uitvalreferentie 2017. Er wordt een maximum uitval bepaald en degenen die daar boven komen, dienen dat te verlagen. Degenen met een hoge referentie hoeven uiteraard niets te doen, zij hebben recht op dat hoge percentage uitval (Rechten van de Mens). Ook wordt er over elk geboren kalf in de sector een bedrag geïncasseerd om de kalveren van probleembedrijven op gespecialiseerde bedrijven op te vangen. Uiteindelijk komt dit ten goede van het imago van de hele sector, dus is het niet meer dan terecht dat de hele sector ook mee betaalt.

Het kan natuurlijk ook anders. Kopieer gewoon het systeem waarmee het antibioticagebruik is gereduceerd. Druk zetten op de uitschieters en degenen die het op orde hebben niet belasten. Te simpel, zeker?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Ik zit eigenlijk te wachten op een typisch ZLTO-plan. Degenen die op dit moment een hoge uitval hebben, krijgen een uitvalreferentie 2017. Er wordt een maximum uitval bepaald en degenen die daar boven komen, dienen dat te verlagen. Degenen met een hoge referentie hoeven uiteraard niets te doen, zij hebben recht op dat hoge percentage uitval (Rechten van de Mens). Ook wordt er over elk geboren kalf in de sector een bedrag geïncasseerd om de kalveren van probleembedrijven op gespecialiseerde bedrijven op te vangen. Uiteindelijk komt dit ten goede van het imago van de hele sector, dus is het niet meer dan terecht dat de hele sector ook mee betaalt.

Kon niet beter!
+1
familie pelle
@Jack Rijlaarsdam
Ik beluister enig cynisme.....
josl
@Jack Rijlaarsdam Geen ander geluid. Het is een is wat te doen met een gezond levend kalf van een maand oud maar geen kalvermester die er brood in ziet. Het ander is kalveren die doodgaan op het bedrijf. Voor beiden is de melkveehouder verantwoordelijk en niemand anders.

Natuurlijk komt er een systeem wat lijkt op het antibiotica gebruik. Voor de niet-geïnformeerden onder u, een systeem ontwikkeld olv Toon. Maar ook daar heeft iedereen tot op zekere hoogte last van ( Wilbert) . Administratie, 1 op 1 relatie, bepaalde middelen niet meer beschikbaar.

Verder heb ik je hoog zitten Jack, en vind ik het item te triest en niet terecht om parallelen te trekken met het fosfaatdossier.

RvO verschuilt zich achter privacy wetgeving, dus zal de NZO wel met een machtiging gaan wapperen om de gegevens via i en r en rendac te kunnen inzien om de daadwerkelijke probleembedrijven te helpen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @josl:
niet terecht om parallelen te trekken

Het was inderdaad flauw. Populistische prietpraat. Stiekem ook wel eens leuk.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Heeft het ook opgelucht? Ik kan me voorstellen dat er wat frustratie zit na de brief van de Rabobank. 😁
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
wat frustratie zit na de brief van de Rabobank

Heb ik iets gemist?
+1
jan is hobbyboer
pieta
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
wat frustratie zit na de brief

Frustratie? Tranen van geluk, er wordt ook aan ons gedacht, ook wij doen er toe.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
ook wij doen er toe

Ik zal eens in de post kijken, wordt ik weer niet serieus genomen 😄. Snif
j h p
@jan is hobbyboer Was dat de bedoeling dan 😉 , ook geen post van Koefnoen? 😃
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @josl:
Verder heb ik je hoog zitten Jack, en vind ik het item te triest en niet terecht om parallelen te trekken met het fosfaatdossier.

Calimero doet sentimenteel vandaag.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @josl:
Probleembedrijven moeten dit oplossen.

Een echte boer wil geen dode beesten .
Doet een boer een dode beest niets ,dan redt hij het niet zeiden ze tegen me als snotjongen in Caliefornia

Zijn die er wel is er in de regel wat aan de hand ,waar ook hulp voor moet komen denk ik
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Caliefornia

Wiet van huus.
pieta
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Wiet van huus

Volgens mij is er vaker wiet in huus. 😁
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
vaker wiet in huus

Dinsdag om de koffie geweest, maar ik rook niets bijzonders en zag geen groene vingers.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
maar ik rook niets bijzonders

Daar heb je koolstof filters voor tegenwoordig 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
koolstof filters

Impactpoeder of fir?
J.v.G
@Jack Rijlaarsdam hoe was de cake😨
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer
Altijd mooi vermaak de domheidt van een andere 😃
oldhuus
Lichte kalveren werden toch bij de verzamelcentra meteen doodgespoten, en uit welk land ze komen, ook dat vind je in de statistiek niet weer.
vedder
De kalversterfte is 's zomers lager, terwijl de boer (ik wel tenminste) dan juist drukker is. Dan kan de tijd die de boer heeft toch geen punt zijn. Dan is schaalvergroting als oorzaak dus onzin

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , geweldig , kalveren , kalfjes , campina , friesland , gezondheidsdienst voor dieren , schaalvergroting , dieren , boer , friesland campina , kalversterfte , gezondheidsdienst , 2009 en 2014 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
147
DEELNEMERS
43
WEERGAVES
0